Str 6 z 19 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Gwontownik |
Post #1 Ocena: 0 2022-09-15 06:17:14 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
2022-09-15 05:48:12, iwona38 napisał(a):
No mnie ten "kraj mlekiem i miodem plynacy" tez wprawil w dobry humor przed snem. Zwlaszcza jak sie blizej przyjrzec historii i "dorabiania" sie kraju na koloniach. Za co pewnie ludowi przyjdzie zaplacic w postaci reparacji.
Już się jakieś brytyjskie podległości upomniały o " klejnot z korony". A to tylko symbol (jak obraczka w małżeństwie), który przełoży się na decyzję gospodarcze i polityczne.
źródło
źródło 2
[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 15-09-2022 07:15 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
|
daavid |
Post #2 Ocena: 0 2022-09-15 14:40:51 (3 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Zapłacą jakiś haracz i będzie po sprawie.
2022-09-14 23:37:03, SweetLiar napisał(a):
I tu wracamy do chleba i benefitach na niego, ale ja osobiście nie to rozumiem przez "kraj mlekiem i miodem płynący”.
A nie jest? Rząd cały czas wydaje pieniądze na prawo i lewo i jakoś wszystko się kręci. Mam też wątpliwości co do tego, że kiedyś to się zwykłym zjadaczom chleba żyło lepiej, np. w czasie kiedy były największe zyski z koloni. W tym samym czasie ludzie pracujący w przemysłowych manufakturach raczej klepali biedę, przynajmniej jak na współczesne standardy. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 15-09-2022 14:45 ]
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #3 Ocena: 0 2022-09-15 16:08:12 (3 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Cytat:
2022-09-15 14:40:51, daavid napisał(a):
I tu wracamy do chleba i benefitach na niego, ale ja osobiście nie to rozumiem przez "kraj mlekiem i miodem płynący”.
A nie jest? Rząd cały czas wydaje pieniądze na prawo i lewo i jakoś wszystko się kręci. Mam też wątpliwości co do tego, że kiedyś to się zwykłym zjadaczom chleba żyło lepiej, np. w czasie kiedy były największe zyski z koloni. W tym samym czasie ludzie pracujący w przemysłowych manufakturach raczej klepali biedę, przynajmniej jak na współczesne standardy. [ Ostatnio edytowany przez: <i>daavid</i> 15-09-2022 14:45 ]
To tak samo jak dzisiaj, bo jak ktos zarabia np. £11, a tyle otrzymuja, w supermarketach szeregowi pracownicy a nawet pracownicy biurowi to jak to nazwac jak nie bieda? Rzeczywiscie kraj mlekiem i miodem plynacy😀 gdzie za miesieczna pensje stac cie na wynajecie pokoju.
Ja nie mowie, ze wszedzie tak jest i kazdy tak ma ale miara bogactwa kraju powinno byc to jak sie zyje najbiedniejszym a nie najbogatszym. I nie chodzi o benefity tylko o utrzymanie sie z pracy. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #4 Ocena: 0 2022-09-15 16:38:10 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
Aby tak było to obie strony muszą tego chcieć. Na razie nie znamy przyczyny takiej decyzji, to po pierwsze. A po drugie to jakby chcieli haracz to bez zadania kamyczka powód niejeden by znaleźli. Moje zdanie jest takie: tu chodzi o symbol "klejnot z korony" który symbolizuje coś więcej. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #5 Ocena: 0 2022-09-15 16:52:52 (3 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Raczej powinno być "zapłacimy jakiś haracz i będzie po sprawie"
Na ten haracz zrzucimy się wszyscy.
|

|

|
|
|
SweetLiar |
Post #6 Ocena: 0 2022-09-16 20:45:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
A nie jest? Rząd cały czas wydaje pieniądze na prawo i lewo i jakoś wszystko się kręci.
A co się ma nie kręcić? Zawsze się jakoś kręci, ale jak patrzę na tutejszych emerytów czy służbę zdrowia to nie to rozumiem przez kraj mlekiem i miodem płynący.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #7 Ocena: 0 2022-09-16 22:06:16 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Nie wiem o co to narzekanie. Recepty mam za darmo (dla porownania w Polsce rodzice wydaja setki na lejarstwa). NFZ jest za darmo wszystkie badania krwi, rentgen itd, badania na alergie, na reumatyzm. Wszystko za co w Pl (nie wspominajac o USA) placi sie prywatnie.
Z jednej pensji tutaj spokojnie wynajelam dom nie pokoj. Samochod, i tak dalej. Z jednej pensji w Pl moglabym mieszkac u rodzicow.
Wy naprawde zaponieliscie o realiach zycia poza UK. Co do beneficiarzy. Mnie do teraz dziwi, ilu Polkow jest na zasilkach. Im sie bardziej oplaca za te trzysta iles plus im rzad za ten pokoj czy mieskzanie doplaci i zapieraja sie jak moga b nie pracowac. Wciaz za te 300 im lepiej tu sie siedzi zamiast wrocic do Polski. (nei bede komentowac co na te temat mysle, bo i chba wielu sie zgodzi).
Tak, jest to kraj miodem i mlekiem plynacy. Na lodziach przez kanal, jakos wszyscy pchaja sie tu, z Pakistanu, z Rumunii, byle do Anglii. Jakos nie do Rosji. Tam by pewnie na zasilku nie dali rady przezyc. A tutaj tak, i to jest ta roznica.
P.S Dostalam dzis maila od krola. I od nowej PM.
P.S.2. Osobiscie nie mam pojecia jak oni za te 300 przyzyja miesiac, bo tyle to ja raty miesiecznie place. Ale jakos zyja. I do Polski (ani Ruminii, Pakistanu) nie wracaja.
: ) [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 16-09-2022 22:12 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #8 Ocena: 0 2022-09-16 22:17:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tylko te badania sa dosc ciezkie do wyrwania, w efekcie (potrzebie) ludzie i tak ida prywatnie.
Zarowno w UK, jak i w Pl.
Turystyka zdrowotna tez ma sie niezle (dentysci etc.).
Leki receptowe nie sa darmowe, bywaja dla niektorych.
Co do wynajmu, proponuje porownac opcje w przypadku NMW, inne porownanie nie bardzo ma sens.
Ktos w UK moze zarabiac np.3 tys.L, a w Pl zlapalby prace za 3 tys.PLN...
Na lodziach sie pchaja, bo socjal, bo okno na swiat, czesto jezyk opanowany przynajmniej podstawowo, maja tu rodziny, rodakow, latwiej sie zaaklimatyzuja, zakres pomocy na start, szkolnictwo dajace mozliwosci w wielu krajach (mimo, ze niekoniecznie wysokich lotow).
Przy czym nie potrafie zapomniec, ze niewiele sie zmienilo od czasow wiktorianskich w podejsciu do biedoty, a i ta sama nie bardzo chce sie wyrwac, zmienic realia.
Niby kraj pierwszego swiata, a tzw.'poverty' niezmiennie szokujace.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #9 Ocena: 0 2022-09-16 22:25:50 (3 lata temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
ale to ich poverty i tak jest bez porownania z poverty slamsow Bombaju albo Lagos. I to jest ta roznica. Z punktu widzenia nedzarza z Bombaju czy dzieci z leningradzkiego (kto pamieta? )- biedota angielska zyje sobie jak paczusie w masle. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #10 Ocena: 0 2022-09-16 22:29:33 (3 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Naprawde?
'Poverty', gdzie 'nie stac' na kostke mydla za 50p, to paczusie w masle?
PS.Nie stac - mentalnie, poziom wychowania spoleczenstwa...
|

|
 |
|