Cytat:
2023-05-09 00:57:12, unreal napisał(a):
Mam kilka pytań związanych z koronacją:
1.Zauwwżyłem,że William kiedy składał Ojcu hołd i przyrzekał wierność patrzył gdzieś w bok,jakby robił to wyjątkowo niechętnie.Dopiero przed pocałunkiem spojrzał Ojcu w oczy.O co chodzi? Naprawdę dziwnie to wyglądało.
Musiałbyś zapytać Williama, czy zrobił to chętnie, czy nie. Oficjalnie William z rodziną bardzo wspierają Karola, podobnie jak wspierali Elżbietę.
Cytat:
2.Jak Katy Perry wchodziła do kościoła to zagadywał ją jakiś murzyn.Jak dla mnie gość się naprzykrzał i po jej minie było widać,że ma go dość.Kto to był?
Nie oglądałem w tym momencie.
Cytat:
3.Jak komentowana jest nieobecność Meghan? Jako foch czy rzeczywiście musiała zostać z dziećmi w Stanach?
Komentarze są dość pozytywne - Harry stawił się w najważniejszym momencie, czym sprawił ojcu przyjemność. Później dość szybko się ulotnił, pomimo zaproszenia na prywatne przyjęcie rodzinne, dzięki czemu reszta rodziny odetchnęła z ulgą unikając niezręcznej sytuacji. Nieobecność Meghan pozwoliła z kolei na skupienie uwagi na Karolu i Camilli a nie na głównej "skandalistce".
Cytat:
4.Jak komentowana jest obecność Harrego? Rzeczywiście potraktowano go jak persona non-grata? Wszak był bez żony,gdzieś schowany w ławce,podobnoż był przykaz dla operatorów by pokazywać go jak najmniej.Czy Harry spotkał się z Karolem? Gratulował mu?
patrz 3
Cytat:
5.Czy Brytyjczycy mieli w dniu koronacji wolne? Markety i urzędy były zamknięte?
Coronation Bank Holiday był wczoraj - święta publiczne nie wypadają w soboty, bo i tak jest wolna. Jeżeli np. Boże Narodzenie wypadnie w weekend to za to jest tzw. substitute day (poniedziałek, wtorek). - w Polsce chyba jest podobnie? Co do sklepów i urzędów - urzędy i zakłady pracy pracujące Pon-Pt są oczywiście zakmnięte. Handel w Bank Holiday - z reguły jak w niedzielę.
Cytat:
6.O co chodzi z tymi bankietami dzień po koronacji? Pokazują w Londynie jakieś stołu powstawianie na ulicy przy których ludzie jedzą.Znaczy...to jakaś darmowa wyżerka z okazji koronacji? O co chodzi?
Tzw. "Street Parties" = są organizowane przez różne organizacje społeczne, charytatywne, czy też po prostu grupę sąsiadów, która chce razem odpalić grilla i napić się piwa z tej okazji. Aplikujesz do gminy o zezwolenie na zamknięcie części ulicy dla ruchu drogowego, rozwieszasz reklamy i jest impreza

Nie jest to sponsorowane przez gminę czy z budżetu.
[ Ostatnio edytowany przez: rafald 09-05-2023 10:59 ]