|
---|---|
Dorocica | Post #1 Ocena: 0 2021-01-17 21:28:41 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-01-2021 Skąd: Oxford |
Witam,
Potrzebuje wyslac paczke z Polski z lekami dla mojego syna (z roznych powodow nie mozemy dostac lekow w UK). Przewoznik ktorego zazwyczaj uzywamy zawisil chilowo transport w zwiazku z Brexitem. Czy ktos wie jak mozna wyslac leki? Doczytalam ze paczki przechodza teraz odprawe celna i trzeba zglosic co jest w paczce. Obawiam sie ze jak wpisze leki to mi skonfiskuja paczke. Czy ktos uzywal poczty polskiej? Jak to dziala? |
wit_oldo | Post #2 Ocena: 0 2021-01-19 08:47:09 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Żadnych podpowiedzi?
|
Emeryt56 | Post #3 Ocena: 0 2021-01-19 14:12:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
Jest stary wątek na ten temat.
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/6/51865/Jakim-sposobem-wyslac-leki-zagranice,10 Najwyraźniej nowych doświadczeń brak. . |
Misia13 | Post #4 Ocena: 0 2021-01-19 14:20:52 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-01-17 21:28:41, Dorocica napisał(a): Doczytalam ze paczki przechodza teraz odprawe celna i trzeba zglosic co jest w paczce. Jak cos jest na recepte, to list od lekarza, z pieczatka podpisem, data i I numerem telefonu. [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 19-01-2021 14:23 ] |
sqlserver | Post #5 Ocena: 0 2021-01-19 14:43:04 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
a nie jest tak ze w Polsce wprowadzono jakaś ustawę zabraniającą wywożenia leków za granice żeby ukręcić głowę mafii lekowej, która wykupowała leki dotowane i wysyłała je na zachód żeby tam sprzedawać po wyższych cenach, dodatkowe obostrzenia wprowadzono ze względu na walkę z covidem.
Firmy kurierskie uwzględniają leki na receptę, bez recepty oraz suplementy diety jako towar zakazany w transporcie międzynarodowym. Jaki lekarz z Polski przepisze Ci leki jeżeli ty jesteś pacjentem NHS no chyba ze recepta na mamę, tatę czy babcie Dodatkowo dochodzi problem jakości leków po transporcie, nie wiesz czy nie zostały przechowywane w zbyt wysokiej czy niskiej temperaturze albo permanentnie mieszane moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
|
|
Misia13 | Post #6 Ocena: 0 2021-01-19 15:08:07 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Byly zakazy. Sama czekalam na supplementy z USA w marcu... doszly po 2 miesiacach.
Recepta musi byc na syna, nie na osobe trzecia. Co to za leki? Moze dostac jakis generic w zastepstwo? |
Kanonier30 | Post #7 Ocena: 0 2021-01-19 15:11:42 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Generalizując, to przesyłanie leków w prywatnych przesyłkach jest zabronione. Pozostaje liczenie na łut szczęścia i wysłanie, z nadzieją, że dotrą do nadawcy. Tutaj niczego innego się nie wymyśli i Ameryki na nowo nie odkryjemy...
Czym innym jest przewożenie leków ze sobą, jeżeli jest się pod opieką lekarza... to wtedy list potwierdzający, że leki są wystawione ze względu na stan zdrowia. Podpis, pieczątka GP czy szpitala. To akurat przerabiałem osobiście - od razu zgłoszenie podczas odprawy, że przewozi się lekarstwa - przedmioty, produkty do zgłoszenia w trakcie kontroli granicznej. |
Misia13 | Post #8 Ocena: 0 2021-01-19 15:19:38 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Ja tez mialam otwierana paczke, no przeciez musza sprawdzic I deklaracja musi sie zgadzac, jak nie to zabieraja. Nie ma dyskusji I jeszcze kare mozna dostac.
|
plazaa | Post #9 Ocena: 0 2021-01-19 19:31:36 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2016 Skąd: cambridge |
Chyba najlepiej byloby jakby osoba ktora leci do UK wziela leki w swoim rejestrowanym bagazu.
Nigdy nikt mi nie sprawdzal lekow czy suplementow w bagazu rejestrowanym.. mimo ze wlatywalem do Europy, czy do Stanow wielokrotnie z duza iloscia suplementow czy lekow na recepte. Wiadomo jak ktos bedzie chcial przewiesc pol duzej walizki lekow na recepte to taki bagaz moze zostac sprawdzony ale na wlasny uzytek nie powinno byc problemu. |
Misia13 | Post #10 Ocena: 0 2021-01-19 20:02:54 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Recepta z lekami nie dluzej niz 3 miesiace (90 dni) zapasow. Zainteresowany z wlasnymi lekami z recepta lub listem.
Osoba 3, no nie wiem z czyimis lekami to nie specjalnie. |