Str 84 z 102 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
NightFury |
Post #1 Ocena: 0 2019-04-27 12:31:36 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Cytat:
2019-04-27 12:14:49, gosian napisał(a):
Szlak mnie nie trafia, że sąsiadka praktycznie nie wiem z czego żyje bo do pracy nie chodzi a dzieci już ma duże.
Czyli jednak szlag cie trafia
Czyli jednak aż tak bardzo się nie różnimy, ty i ja.
Pozwól ze wskaże ci drobny szczegół. Nikt nie twierdzi, ze ja i Wielim i jeszcze inni jedyne o czym myślimy to kto ile ma i z tej zgryzoty zaniedbujemy rodzine.
Ale jest to forum, miejsce do wyrażania opinii, i ja akurat wyraziłam swoją, zbieżna z opinia Wielima.
Aż tyle i tylko tyle.. Music leads me through my life
|

|
 |
|
|
gosian |
Post #2 Ocena: 0 2019-04-27 12:35:33 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
[LIST] Cytat:
2019-04-27 12:31:36, NightFury napisał(a):
Cytat:
Szlak mnie nie trafia, że sąsiadka praktycznie nie wiem z czego żyje bo do pracy nie chodzi a dzieci już ma duże.
Czyli jednak szlag cie trafia
Czyli jednak aż tak bardzo się nie różnimy, ty i ja.
Pozwól ze wskaże ci drobny szczegół. Nikt nie twierdzi, ze ja i Wielim i jeszcze inni jedyne o czym myślimy to kto ile ma i z tej zgryzoty zaniedbujemy rodzine.
Ale jest to forum, miejsce do wyrażania opinii, i ja akurat wyraziłam swoją, zbieżna z opinia Wielima.
Aż tyle i tylko tyle..
NF, nie, nie trafia. Szczerze? Mam to gdzieś. Kupiła dom, jest moją sasiadką i tyle. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: +1 2019-04-27 12:41:32 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nie tyle chodzi o 'szlag trafianie', co o model i ironie wyboru patologicznej biedy w jednym z zamozniejszych krajow.
Nie tyle skupianie sie na zyciu innych, co luzne obserwacje i wymiana zdan forumowo.
Nawiasem, sasiadka moze wygrala w totka, moze dostala spadek, zyje z inwestycji, pracuje z domu, nie trzeba codziennie chodzic do pracy, by miec dochod.
|

|
 |
|
gosian |
Post #4 Ocena: 0 2019-04-27 12:55:47 (6 lat temu) |
Może i tak.. Ale ja się nie zastanawiam nad tym, z czego, kto żyje tak jak inni. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
Adacymru |
Post #5 Ocena: 0 2019-04-27 12:58:48 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2019-04-27 11:47:15, NightFury napisał(a):
Cytat:
2019-04-27 11:36:02, Wielim napisał(a):
Nikt nie napisał że wolałby mieć chore dziecko i kasę . Żadne pieniądze nie dadzą zdrowia i szczęścia. Ale nie o to chodzi . Ludzie muszą pracować by mieć na czynsz , opłaty , jedzenie . Większość społeczeństwa pracuje za wynagrodzenie poniżej średniej krajowej , często za minimalną . Żeby było lepiej biorą nadgodziny . I szlag ich trafia gdy widzą sąsiada który nie płaci za czynsz , w sklepie kupuje czteropak piwa i czipsy , albo bawi się z rodziną na ogródku czy w parku , a twoje dzieciaki tak bardzo by chciały byś miała dla nich tyle samo czasu co sąsiedzi . Nie jest tak ? Jeżdżę , rozmawiam z ludźmi , widzę co się dzieje . Tak jak napisałaś , ważniejsze od pieniędzy są inne wartości , na przykład czas z rodziną . Niektórzy muszą pracować na czas innych . Ci którzy nie mają jak to napisałaś żadnych wartości , ale ludzie są źli że na to idą ich podatki . Dlaczego inni mają wypoczywać kosztem innych? Wprowadzić sprawiedliwa politykę - benefity tylko dla ludzi niezdolnych do pracy , ale takich faktycznie niezdolnych no tu co drugi to albo otyły albo na depresji przez 30 lat , na chore dzieci , starszych , niepełnosprawnych , a nie na takich którzy zrobili sobie z benefitow sposób na życie . [ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 27-04-2019 11:40 ]
Dokładnie. Chciałabym spędzać więcej czasu z córka ale muszę pracować. Na pełen etat, bo jak nawet przejdę na połówkę to żadnego dofinansowania znikąd nie dostanę.
Mogę podać inny przykład. Inna mama w moim przedszkolu. Ma szóstkę dzieci, nie pracuje. Benefity,przedszkole za darmo od 2 roku życia dzieci ze względu na pobierane benefity. Czwórka dzieci już w szkole, ostatnio urodziła bliźniaki ktoremajac przedszkole za darmo, nie wymagają całodziennej opieki ze strony mamy. Kobita mogłaby iść do pracy ale nie. Bo jak pójdzie to jej zabiorą benefity a co za tym idzie uprawnienie do bezpłatnego przedszkola. A ja muszę co miesiąc haracz w gębie zanosić do przedszkola plus płacić podatki za które ci niepracujący żyją jak paczki w maśle.
To żadna zazdrość, to poczucie niesprawiedliwości.
A bardziej sprawiedliwe wydaje sie jak rodzic zarejestrowany jako self-employed, zarobki w gotowce chwali sie ze pakuje w skarpete, zeby podatkow jak najmniej placic, ale dziecko urodzone w NHS fundowanym z podatkow szpitalu to chetnie przy porodzie swiadkowal, do szkoly fu dowanej z podatkow, ktore sam stara sie jak najmniej placic tez posle, jak bedzie potrzeba to z podatkow oplacana policje tez jako ofiara przestepstwa wezwie, ale jak trzeba wytknac komus zycie za podatki innych, to taki rodzic na najwyzsze podium wejdzie krzyczac jak inni oszukuja zeby zyc na koszt podatnikow??? To jest dopiero niesprawiedliwosc, zeby nie uzyc mocniejszego okreslenia o takiej porze. Kalemu ukrasc (nawet nie mozna powiedziec ze Kalemu ukrasc, jak sie Kali do skladek nie rwie), to jest zle, ale jak Kali kradnie, to Kali jest przedsiebiorczy, Kali moze miec gest na wakacje dla rodziny kilka razy w roku, Kali moze myslec o zakupie nieruchomosci etc etc, ze z oszustwa to Kalemu nie przeszkadza. Kali lepiej powinien myslec jak sie chwali oszustwem, jak chce innym wytykac oszustwo.
Co jest zlego w tym, ze rodzic z dzieckime niepelnosprawnym dostaje pomoc w zasilkach? Uwazasz, ze ma tyle samo mozliwosci, zeby podjac prace w rownym tobie rozmiarze? Moze powinna oddac reszte dzieci do opieki, zeby mniej zasilkow dostawala?
Jak ludzie na zasilkach zyja jak paczki w masle, to czemu sobie odmawiacie takiego zywota? Kariera wazniejsza, skoro uwazacie ze lepszy standard zycia i lepsze wiezi rodzinne mozecie miec bedac na zasilkach? To juz nie wiem czego chcecie?
Mnie denerwuje jak zasilki marnowane sa na bezsensowna egzystencje, na zycie jak paczki w masle nie widze zasilkow, ale moze doradzicie, bo rzucic liczba, to kazdy potrafi, niektorzy mowia nawet o 10 tys na miesiac z zasilkow....
A oszustow jest pelno, przyslowie o rzucaniu kamieniem, czy kociole i garnku, etc etc wydaje sie byc adekwatne do przypomnienia niektorym. Ja akurat uwazam, ze trzeba miec jeszcze wiekszy tupet od oszusta, jak sie samemu kradnie i szczeka na kradziez innych z piedestalu, ktory sobie sam ktos zbudowal.
Ada
|

|
 |
|
|
ZosiaS |
Post #6 Ocena: -1 2019-04-27 14:16:24 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
Mnie się zdarza nie wychodzić z domu kilka dni z rzędu. Nie oznacza to jednak, że nie pracuję. Wręcz przeciwnie, często wówczas robię nadgodziny.
Jeśli sąsiedzi analizują moje życie, to muszą być bardzo confused. 😁
|

|
 |
|
gosian |
Post #7 Ocena: 0 2019-04-27 14:26:12 (6 lat temu) |
Czy wy czytacie ze zrozumieniem? Nie analizuje kobiety z czego żyje. Może pracuje z domu a może w ogóle. Nic mi do tego i to właśnie przekazałam a wy mi sugerujecie coś innego.. Wycinacie jedno zdanie wybrane z kontekstu bo wam tak wygodnie. Haha.. W końcu ktoś mnie rozbawil.
Miłego dnia Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|

|

|
|
ZosiaS |
Post #8 Ocena: 0 2019-04-27 15:09:35 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Gosian przepraszam, nie zauważyłam "nie" w Twojej wypowiedzi, co diametralnie zmieniło jej sens.
Wybacz ślepej babie 😜🤓
Nie zmienia to faktu, że moi sąsiedzi mogą mnie analizować, pewnie mają mnie za nieroba na benefitach. 😁
|

|
 |
|
NightFury |
Post #9 Ocena: 0 2019-04-27 15:19:40 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Ada, przytyki o self employment sobie wypraszam bo nie ja stosuje te wszystkie wymienione przez ciebie praktyki. Żeby ci ulżyć to tez się nie zgadzam np z tym ze osoba rejestruje self employment, opłaca najniższe NIN a macierzyńskie i opiekę szpitalna wyciągnie na tym samym poziomie co ja.
Co do tej mamy z niepełnosprawnym dzieckiem. Pozostałe dzieci są w wieku szkolnym, dziecko z SEN może śmiało iść do przedszkola, które może aplikować o dodatkowe fundusze na opiekę w postaci 1-1. Nie mówimy tu o ciężkiej niepełnosprawności fizycznej gdzie dziecko funkcjonuje na poziomie za przeproszeniem warzywa. To są learning difficulties.
Przedszkola są otwarte od 7:15, szkoła do 15 bodajże...kto chce znajdzie sposób kto nie chce znajdzie powód. Music leads me through my life
|

|
 |
|
|
Post #10 Ocena: 0 2019-04-27 15:30:04 (6 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |