|
---|---|
Anna878 | Post #1 Ocena: 0 2018-02-14 14:38:13 (7 lat temu) |
Z nami od: 14-02-2018 Skąd: Birmingham |
UWAGA! Nowi oszuści na Facebooku!
Na Facebooku znalazłam ogłoszenie jednej firmy ubezpieczeniowej w UK, zrobiłam u nich wycenę. Otrzymałam od nich atrakcyjną ofertę za ubezpieczenie samochodu. Słabo w to wierzyłam, zaczęłam szukać wszytko odnośnie tej firmy, która wydaje siebie za polskich brokerów, jeszcze raz powtórzę polskich brokerów. I co się okazało, że nie są oni żadnymi brokerami, działalność prowadzą nie legalną, Oszukują ludzi, biorą dane osobowe takie jak kopie prawo jazdy z obu stron, następnie pobierają dane karty jakoby dla opłaty za ubezpieczenie. Niestety polisę, która oni wysyłają na maila, jest prosty Photoshop. Pobierają oni jakieś £50 za usługę brokerską, a resztę jakoby do firmy ubezpieczeniowej, ale także te pieniądze biorą sobie do kieszeni, a klientowi wysyłają pusty świstek, który nic nie jest wart. Oto wymyślili sobie biznes Polacy, brokerzy!!! Bądźcie ostrożni, kto szuka taniego ubezpieczenia samochodu, już mam 3 osoby, które kupili od nich te polisy. Zostali zatrzymani przez policje, bo auta były nie ubezpieczone, otrzymali 6 punktów karnych +£600 mandatu i zabrano im auta. Oszuści NIE POLECAM!!!! Tu link na. Priv. Przedstawią siebie za: B. który jest autoryzowany i regulowany przez Financial Conduct Authority, ale niestety to tylko pięknie dźwięczy, tak naprawdę kradną pieniądze i koniec, ludzie sami im wysyłają i policja nic z tym zrobić nie może. Bądźcie ostrożni, nie oszukajcie się. Proszę podzielić się na Facebook ze swoimi znajomymi, żeby zapobiec tego oszustwa. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2018-02-14 14:46:35 (7 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Przekret az milo, brak informacji o pelnej nazwie firmy, brak oficjalnego adresu rejestracji, brak numeru rej. w FCA.
Naiwni powinni sprawdzac czy samochod jest w bazie MID, zanim wyjada na droge. Zreszta co to jest za kupowanie polis przez firme z Facebooka? Fomularz dla poszkodowany na stronie FCA, mozna tam zglosic oszustwo: https://www.fca.org.uk/consumers/report-scam-unauthorised-firm Carpe diem.
|
Anna878 | Post #3 Ocena: 0 2018-02-14 14:56:56 (7 lat temu) |
Tak właśnie w tym jest cały problem, mam już 3 osoby poszkodowane, po prostu chce innych ostrzec, jak możecie maksymalnie SHARE. Szkoda ludzi, którzy uczciwie pracują, oszczędzają, a w końcu zostają oszukani.
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2018-02-14 15:04:56 (7 lat temu) |
Jakby wykazali sie chociaz odrobina rozsadku i sprawdzili nowa firme, to nie byliby oszukani. Wiadomo, ze tego typu "brokerzy" szukaja naiwnych w grupie, ktora nie zna angielskiego.
Takie oszustwa zawsze beda sie zdarzaly, bo zawsze sa naiwni, ktorzy dadza sie nabrac. Jak nie ta firma, to inna. Czerwona lampka powinna sie zapalic gdy: -nie ma pelnego adresu firmy na stronie -nie ma nazwy firmy -nie ma numeru rej. w FCA Poza tym latwo sprawdzic domene np: https://www.whois.net/ jesli adres zostal dopiero co zarejestrowany, to zamykamy strone i zapominamy. Carpe diem.
|
stanislawski | Post #5 Ocena: 0 2018-02-14 15:33:39 (7 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Nie o to chodzi, że "firme z Facebooka". Przeróżne firmy różnego kalibru, reklamują się w mediach społecznościowych.
Skądkolwiek firma by nie była, można po prostu przeczytać w jej "O nas" albo w stopce na stronie, wymienione tu informacje. A i bez tego... nie ma żadnego wysyłania pieniędzy. Ba - i przez telefon nie trzeba nic płacić. Szanujące się firmy posiadają dziś system, w którym płacimy sami online i nikt nie ma dostępu do danych karty, do naszego hasła do samoobsługowego panelu dla ubezpieczonych itd. (np. jedna z największych na świecie firma A. i jej przedstawiciele). |
|
|
Anna878 | Post #6 Ocena: 0 2018-02-14 17:04:18 (7 lat temu) |
Tak ja się z wami zgadzam, bądźcie mili ludzie, zróbcie maksymalny SHARE na swoim Facebook w swoje grupy, wam to nic nie kosztuje, a kogoś my wspólnymi silami zabezpieczymy. Więcej ludzi będą widzieli o nich, to zakończą ten bałagan. Chociaż jakość tak ludziom otworzyć oczy i pomoc, tym którzy mogą jeszcze pocierpieć. Niestety jest dużo ludzi naiwnych i wierzą w cuda, ale tak nie bywa.
|
Richmond | Post #7 Ocena: +1 2018-02-14 17:13:15 (7 lat temu) |
Bardziej efektywne bedzie dzielenie sie linkiem do artykulu jak uniknac oszustwa, a nie o firmie, ktora juz zniknela z powierzchni ziemi. Narodzi sie zapewne pod kolejna nazwa i bedzie dalej oszukiwac.
Carpe diem.
|
Anna878 | Post #8 Ocena: 0 2018-02-14 17:25:22 (7 lat temu) |
Zgadzam się, ale i taka informacja będzie im tez przydatna. Chociaż cos niż nic, sami muszą myśleć, co robią oczywiście, ale te ludzie bardzo dużo oszukują, i po prostu całą kasę sobie, ludzie mało tego, że im płacą za rok plus ich koszt za usługę brokerską, to jeszcze mandat £ 600 i otrzymują punkty no i do tego wszystkiego zostają bez auta, bo policja konfiskuje. Maksymalnie proszę podzielić się, może chociaż komuś to pomoże. Pomóżcie mi to zrobić razem. Dzięki
|
tomaszzet | Post #9 Ocena: 0 2018-02-14 23:38:38 (7 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Haha. Dobre.
Napisalem do nich PW. "Sa zarejestrowani", ale jak poprosilem o podanie linka do urzedowej strony, na ktorej moge zobaczyc potwierdzenie rejestracji, to nazwany zostalem hejterem. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 15-02-2018 00:10 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
hants | Post #10 Ocena: 0 2018-02-15 00:54:20 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
1,966 people like this
Chcieć to znaczy móc!
|