Str 10 z 655 |
|
---|---|
rozrabiara27 | Post #1 Ocena: 0 2007-04-24 22:55 (18 lat temu) |
Z nami od: 22-04-2007 Skąd: south ockendon |
czesc wszystkim
NEBRASKA powiem ci szczerze ze nie jest to wielka filozofia zalattwic sobie mortgate,nie powinnas wydawac zbednie pieniazkow,bo ci sie napewno przydadza na inne wydatki.jezali twoje i twojego partnera-meza dochody zsumujesz to jestem pewna ze dostaniecie pozyczke bez problemu(moj chlopak sam posprawdzal wiele bankow i roznych opcji,az znalezlismy chyba najlepsza w agencji w ktoreej kupilismy dom---bairstow eves--tam maja dobrych doradcow i oni sami proponuje ci pozyczki w roznych firmach i oni sa oplacani przez bank w ktorym wybierzesz pozyczke).jak masz chwile to wybierz sie do najblizej ich placowki i zapytaj o "BIG DEAL" w ABBEY bank(fix rate na dwa lata-tylko 4,99%)-polecam. NEBRASKA-co do adwokata to powiem ci ze sa rozne opinie,mam znajomych co sie wkopali w bardzo opieszalego i czekali prawie 5 m-cy na klucze do domu.moj inny znajomy polecil mi firme dominic-solicitors(po uzgodnieniu ceny z nimi krzykneli mi-4100f)troszke drogo,tylko nie patrz ze to jest cena tylko za ich usluge(teraz napisze ci co wchodzi w sklad tej ceny tylko na przykladzie naszego prawnika-firma nazwywa sie metson cross solicitors) -dla naszego domu ich usluga jako firmy to 900f+vat -stamp duty(1%) to 1790f -land registry fee to 150f -local autority search fee water search fee i enviromental search fee to 185f z vat -bankruptcy search to 4f -land registry search to 6f -telegraphic transfer fee to 26.43f z vat czyli razem wyszlo to nas 3259f i jeszcze dostalismy 250f tzw.cash back jak bralismy ten big deal i to bedzie zaplacone prawnikowi czyli mozna ta kase tez odjac i jeszcze jedno wycene do pozyczki mielismy za darmo w tej ofercie big deal-roznie kasuja za to ale jest to ok.300-500f,zawsze cos w kieszeni zostaje,wiec polecam ci ich. tak w ogole ta firma prawnicza obiecala mi,ze jezeli nie bedzie problemow ze strony prawnika vendora i bedzie chain free(czyli sprzedajacy nie szuka domu w trakcie sprzedawania tylko ma gdzie pojsc)to cale formalnosci potrfaja ok.6 tyg. i nie zachwalajac ich dzis z nim rozmawialismy juz jest gotowy do wymiany kontraktow i praktycznie czekamy juz na klucze(minelo 5 tyg.).jak masz jakis pytania to pisz,tylko odpowiem ci poznym wieczorem.papa wszystkim |
Nebraska | Post #2 Ocena: 0 2007-04-25 19:45 (18 lat temu) |
Z nami od: 24-04-2007 |
Hej Rozrabiara.
Wielkie dzieki, wielkie!! My zaczelismy od agencji nieruchomosci Foxtons i tam w sprawie kredytu polecili nam Alexander Hall. Poszlam na spotkanie i gosciu powiedzial, ze oni maja fee za zalatwienie mortgage w wysokosci 499 funtow, co mnie troche przerazilo. Nie wiem gdzie mam sie ruszyc, zeby znalezc brokera, ktory nie bedzie mnie az tyle kosztowal. Moze skorzystam z agencji o ktorej wspomnialas, bo nawet oferuja kilka nieruchmosci w okolicy, ktora jestesmy zainteresowani. Wiem, ze sa brokerze, ktorzy nie biora za to pieniedzy, jedyny ich dochod to tylko prowizja od banku, co byloby fair. A co do prawnika, to licze sie z takimi kosztami. Jak masz dobre doswiadczenia ze swoimi, to chyba warto podazac to sciezka - moze dasz nr i namiary to skorzystam z ich uslug. Lepiej byc z polecenia, niz skorzystac z pierwszego lepszego i wpakowac sie w wielkie G. Mam jeszcze jedno pytanie? Czy cos takiego jak techniczna inspekcja domu przed oferta jest mozliwa, czy korzystaliscie z tego? Wiesz, ja i moj narzeczony nie znamy sie na takich rzeczach, nie jestesmy w stanie stwierdzic, czy gdzies podchodzi wilgoc, ktorej my nie widzimy, czy instalacja gazowa nie wybuchnie za 2 m-ce i czy sciany trzymaja sie pionu? ![]() Moge spytac gdzie mniej wiecej kupiliscie wasz domek? Wyglada slicznie!!! Wielkie dzieki za pomoc i za odpowiedz. |
rozrabiara27 | Post #3 Ocena: 0 2007-04-25 22:22 (18 lat temu) |
czesc nebraska
to fajnie ze zaczeliscie juz szukac,my zeby znalesc nasz spedzilismy kilka miesiecy na necie i szukania po roznych agencjach(nic to nas nie kosztowalo)-mowisz im jaki dom cie interesuje i ile mozesz przeznaczyc na niego i oni sami ci szukaja i przysylaja oferty listownie lub na e-maila.nic to nie kosztuje,a oni sa zadowoleni,bo maja prowizje od sprzedazy. co do tego fee za mortgage to zapytaj ich dokladnie co to jest za oplata,bo za poinformowanie ciebie i dobor pozyczki nie moga ciebie kasowac,a te 499f to moze koszty administracyjne(my tez mielismy tyle do zaplaty,ale mozesz je wliczyc w mortgage-my tak zrobilismy-bo jak bierzesz 160k to 500f nic nie zmieni),a nasz mortgage advisor powiedzial nam,ze to bank jemu placi za nasza obsluge,wiec dopytajcie sie dobrze co to sa za koszty. ta firma prawnicza nazywa sie metson cross solicitors-nasz adwokat to ashi patel i nr.do biura to:02072422072,dzis do nas dzwonil i juz jest gotowy do wymiany kontraktow takze klucze powinnismy dostac lada dzien-----ooooooooo jakie szczescie. co do tej inspekcji tech.do nie wiem jak to wyglada przed skladaniem oferty,ale nie zapomnij,ze zlozenie oferty to nie znaczy kupic dom.to bardzo zlozony proces i nawet jak zlozysz oferte i znajdziesz bank od pozyczki(to tak jak dla nas oni zrobili wycene-w tej big deal,wycena byla za darmo,a wiem ze ona tez kosztuje ok.300-500f) i nasz adwokat tez robil cos na styl przegladania,bo ona pytal o wszystkie remonty jakie byly robione i pozwolenia od cansilu-bo musza byc(legalnie).a bank sam musi zrobic rozpoznanie co to za dom i czy jest warty takich pieniedzy zeby zabiezpieczyc swoj kredyt. nasz domek nebraska kupilismy na obrzerzach londynu,mamy juz dosc scisku,no i ceny sa duzo tansze.miasteczko nazywa sie south ockendon,essex.sliczna okolica i pociagi szybkie do londynu-centrum.za trav.123-zaplacisz ok.30f,a ja wydam tylko 49f na tydzien-wiec nie jest tak zle. po za tym wejdz na strone www.rightmove.uk i tam poszukaj sobie domku,jest fajna wyszukiwarka i tam sa rozne agencje wiec moze tam sprobuj. powodzenia |
Nebraska | Post #4 Ocena: 0 2007-04-26 08:10 (18 lat temu) |
Z nami od: 24-04-2007 |
Hej Rozrabiara.
Nie wiem jak Ci dziekowac!! Milo, ze ktos odpowiada na moje posty i ma ochote podzielic sie swoimi doswiadczeniami. Ja juz te wszystkie strony jak rightmove, findaproperty etc to znam i regularnie odwiedzam je 5 razy dziennie! ![]() Co do tego stanu technicznego i wyceny, to z tego co ja wiem, to owszem bank robi wycene, ale raczej wycene ogolna nieruchmosci, lokalizacji itd, a nie sprawdza stanu technicznego. Ale nie jestem pewna, musze sie dopytac. Bo to mnie nie wiem czemu, ale troche martwi. Boje sie wprowadzic do domku, gdzie nagle po 2 miesiacach sie okaze, ze trzeba wymienic bojler i dach przecieka. Dzieki tez wielkie za namiary na prawnika, zapisalam i jak przyjdzie co do czego, ze znajdziemy cos co nas zainteresuje, to na pewno sie z nim skontaktuje. Tak w ogole to musze powiedziec, ze poogladalam na necie wasza miejscowosc. Wyglada calkiem interesujaco. My tez myslimy o obzerzach, ale jednak troszke blizej Londynu, ale co smieszne, w tym samym kierunku!! Na pewno znasz, SE London: Abbey Wood, Plumsted, Belvedere. Wiec kto wie - moze nie dlugo bedziemy prawie sasiadkami ![]() Najbardziej przerazaja mnie dojazdy do pracy. Moj narzeczony pracuje na zupelnie drugim koncu Londynu, a ja w sumie w centrum, wiec dojazdy beda nam zajomwoaly wieki. Ale milo po calym dniu zgielku i halasu, wrocic do swojego, cichego domku. Jak masz ochote, to mozemy sie zgadac przez GG, albo na e-mail. Pewnie jeszcze w trakcie naszego procesu kupowania bede miala tone pytan i jak bys miala ochote na nie odpowiedziec, bylo by super ![]() Jeszcze raz wielkie, wielie dzieki. |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2007-04-26 10:40 (18 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nebraska,
ustaw sobie mailing na Find a Property, bedziesz dostawala codziennie czy co ile chcesz wszystkie nowe oferty z rejonu, ktory Cie interesuje. Bedziesz tez orientowala sie jak ksztaltuja sie ceny i czy cos spada czy rosnie. Ja mam takie mailingi na kilka okolic i dzieki temu wiem co sie dzieje na rynku. Carpe diem.
|
|
|
rozrabiara27 | Post #6 Ocena: 0 2007-04-26 21:18 (18 lat temu) |
czesc wszystkim i tobie NEBRASKA
nie musisz dziekowac kochana,najwazniejsze jest,ze mozna komus pomoc i jak sie ma juz jakies doswiadczenia to warto sie nimi podzielic-bo co jak co-my rodacy powinnismy trzymac sie razem. a teraz do rzeczy,fajnie ze przegladasz te strony,zrob tak jak Richmond radzi,to dobra opcja i na bierzaco dostajesz informacjie jak cos ciekawego pojawia sie na markecie.co do lokalizacji to nie patrz na post code,bo powiem ci szczerze,sporo szukalismy i nie tylko wielkosc,cena i stan domu sie liczyl,ale bralismy duzo wiecej czynnikow pod uwage tj:dostep do szybkich drog(A13,M25,A406-samochodem do centrum jedziemy ok.40min),dostep do stacji pociagow i szybki dostep do centrum londynu(ja nie pracuje,a chlopak dojedzie pociagiem w 25min.do fenchurch st.-to super czas),lokalizacje szkol,szpitali i zagrozenia przestepczosci(jest taka opcja jak szukasz w rightmove-opis okolicy i takie tam),musial byc ogrod i garaz(z tego akurat sie rozmyslelismy,bo drozsze ceny duzo byly,a jak juz byl to domek byl w oplakanym stanie),ogladalismy duzo domow(se28 i tamte okolice,ale dostep do centrum nie jest zbyt wygodny,a jak jechalismy samochodem to musielismy promem przeplywac i sporo czekalismy w kolejce do niego a znowu do tunelu sa przewaznie duze korki--takze zastanowcie sie dobrze o lokalizacji swojego domku). dzis dostalismy juz kontrakt i jutro zawieziemy go do adwokata(boze to ponad 100stron dokumentow-chlopak wertuje je,ale duzo slow nie rozumiemy-prawnicze pisma).jest tam bardzo wiele ciekawych informacji i po grubosci dokumentow widac za co sie placi prawnikowi-haha. co do wycen to prawnik zrobil taki swego rodzaju wywiad,ale nie nazwalabym tego fachowa wycena,ale bardzo spodobaly nam sie te wszystkie informacje(nawet ile za wode placila sprzedajaca,czy jakie remonty byly robione,czy ktos ma dostep do twojej posesji,czy masz dostep do wody,pradu i gazu,jake masz obowiazku co do kansilu i duzo takich pierdulek--nie znamy sie na tym ale wyglada bardzo profesjonalnie i nawet interesujaca lektura jak moj luby mowi). 1758217 to moje gg-pytaj o co tylko masz ochote.trzymajcie sie i powodzenia w szukaniu gniazdka.papa. |
Mmorelia61 | Post #7 Ocena: 0 2007-04-27 12:05 (18 lat temu) |
Z nami od: 23-04-2007 |
Witamy wszystkich,dzieki Richmond.Istotnie premium wystepuje w przypadku ofert z rynku wtornego, a co do mieszkan nowych, wiekszosc ofert z ktorymi sie spotkalismy jest adresowana to tzw.
"key workers".Pozdrawiamy |
marta12 | Post #8 Ocena: 0 2007-04-27 14:46 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2007 |
Hej! Ja pracuje jako prawnik w angielskiej kancelarii i moglabym zajac sie Twoja obsluga prawna kupna nieruchomosci. Jesli wszystko jest w porzadku to powinno to trawc okolo 6 tygodniu. Nasze uslugi rowniez sa duzo tansze niz te wymienione przez Rozrabiare. Wiec jesli masz jakies dodatkowe pytania to prosze o kontakt- chetnie pomoge! Moj e-mail: arta@mchaleandco.co.uk">marta@mchaleandco.co.uk lub telefon: 07940 859 318.
Marta
|
richlion | Post #9 Ocena: 0 2007-04-29 13:40 (18 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2007 Skąd: Manchester |
Witaj Andy,
wielkie, wielkie dzięki za tak wyczerpująco opisany temat! Wykonałeś kawał świetnej roboty. Właśnie się zaczynam decydować na kupno i wzięcie kredytu. Jeszcze nie przeczytałem wszystkich postów. Mam przy okazji pytanie do forumowiczów : czy ktoś próbował sprzedać własne mieszkanie w Polsce za pośrednictwem jakiejś agencji w Anglii? Są takie agencje i strony, gdzie można zgłosić sprzedaż nieruchomości za granicą. W końcu sam znam Anglika, który szuka mieszkania w Polsce. Ale czy ktoś już taką transakcję przeprowadził? Chodzi mi o to, że aby sprzedać moje mieszkanie muszę polecieć do Polski (w sierpniu lecę), porobić zdjęcia. Chciałbym tylko uniknąć konieczności zatrudnienia agencji w Polsce. Wolałbym mieć całą transakcję "na oku" tutaj. Pozdrawiam i dziękuję z góry za ewentualne porady, Rysiek Manchester. Rysio
|
akron | Post #10 Ocena: 0 2007-04-29 13:46 (18 lat temu) |
Z nami od: 29-04-2007 |
czy jest mozliwosc kupna ziemi pod budowe domu - jak to wyglada ?
|