[ Ostatnio edytowany przez: winadu 16-02-2010 14:08 ]
Str 74.1 z 655 |
|
---|---|
winadu | Post #1 Ocena: 0 2010-02-16 14:07:28 (15 lat temu) |
Z nami od: 31-12-2008 Skąd: Nottingham |
Jak juz wszyscy dokonaja zakupu. Zamienimy wybory <Miss i Mistera MW, na wybor najladniejszego domu
![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: winadu 16-02-2010 14:08 ] |
dominika-essex | Post #2 Ocena: 0 2010-02-16 14:22:12 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-10-2007 Skąd: Basildon |
Cytat: 2010-02-16 14:02:12, Andy10 napisał(a): Witaj Dominiko Napisz cos wiecej , jaki to dom, w jakiej cenie , upust prawie 10k to sporo, na jaki kredyt sie zdecydowaliscie , w jakim banku , przy jakim oprocentowniu , na jak dlugo itp. , pozdrawiam z Birmingham, Andy Witaj Andy Dom to End Terrace,Freehold,3 bedrooms,2 bathrooms,2 reception rooms oraz 70ft garden. Cena, ktora chcieli na poczatku to 140.990 a ja dalam oferte 125.000 z tym, ze troche mnie ponioslo i nie przyjeli ale ugadalismy sie na 131.000. Jak juz wspominalam dom do remontu, wiec troche pomarudzilam co trzeba zminic itd i sie zgodzili. Dom juz byl 3 miesiace na rynku a sprzedawcy zalezy na czasie. Corka otrzymala w spadku dom po ojcu. Dom jest zaraz kolo szkoly ( tak naprawde to za plotem mam boisko szkolne) wiec jak dla mnie super ![]() Teraz aby nikt sie nie znalazl z wieksza oferta. Co do kredytu, to w NatWes bo tam maz ma konto a zreszta tam taz wyszlo najtaniej. Wybralismy 2 year tracker,4.64%, na 25 lat. Mamy 10% depozytu. I nie wiem co jeszcze mam kliknac. ![]() ![]() ![]() |
Edina1212 | Post #3 Ocena: 0 2010-02-16 14:34:45 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-02-2010 Skąd: Edinburgh |
Ja tez pochwalilabym sie, ale widze, ze ESPC juz wycielo oferte.Zdjec, ktore zrobilismy nie mam jak wkleic teraz.
![]() |
Andy10 | Post #4 Ocena: 0 2010-02-17 11:09:01 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2009 Skąd: Birmingham |
Witam , planuje w kilku najblizszych postach przyblizyc Wam temat budowy wlasnego domu w UK, informacje ktore beda tam umieszczal znalazlem w sieci, osobiscie marzy mi sie zbudowanie w ladnym miejscu poza miastem ,parterowego domku z poddaszem uzytkowym w oparciu o nowe technologie , ekologiczne rozwiazania np.solarnych systemow ogrzewania wody i ogrzewania domu itp. Sadze, ze nie jestem jedynym sposrod Polakow ktorzy wybrali Anglie jako druga ojczyzne i maja takie marzenia o wlasnym domu , wprawdzie kupilem tutaj dom a wiec moja rodzina ma gdzie mieszkac ale wybudowac wlasny dom to cos innego to wyzwanie dla prawdziwego faceta , zapraszam do aktywnego udzialu zainteresowane osoby ,pozdrawiam Andy
the future starts today
|
gierza | Post #5 Ocena: 0 2010-02-17 12:54:49 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2010 Skąd: huntingdon |
No! Bardzo ciekawy temat.Andy10.
Ja myslalem o tym, zanim zaczolem szukac domu do kupienia, bo sadze ze budowa wlasnego domu jest tansza niz kupienie "papierowego" domu w anglii. Oczywiscie ziemia jest droga, lecz wyzwanie i radosc jaka sprawi ukonczenie projektu jest ogromna. Z pewnoscia kazdy facet marzy o takim kroku niezaleznie od kraju zamieszkania. W Anglii mamy mozliwosci pozyczkowe na realizacje takiego pomyslu, wiec czekam na posty. Pozdro andy. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2010-02-17 15:35:49 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja ogladalam dzialki do nabycia w Szkocji i takie ktore mnie interesuja to ok 100K. Czytalam kiedys o kosztach budowy domu tez w rejonach 100K, czyli wychodzi powiedzmy 200K. Wiem, ze mozna zbudowac co sie chce, ale w tych rejonach, ktore mnie interesuja mozna kupic taniej gotowe domy, wcale nie takie zle.
Moze jak kiedys bede miala za duzo czasu to zdecyduje sie na ten krok. A jesli chodzi o design to podobaja mi sie domy typu Huf House, ale budowa takiego domu bedzie na pewno drozsza niz 100K. Mieszkalam kiedys w takim w Niemczech i do tej pory zostal mi sentyment. Chociaz inne rozwiazania tez sa interesujace i do rozwazenia. [ Ostatnio edytowany przez: Richmond 17-02-2010 15:39 ] Carpe diem.
|
gierza | Post #7 Ocena: 0 2010-02-17 23:58:51 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2010 Skąd: huntingdon |
Richmond, u mnie w rejonie tez sa podobne ceny dzialek. Lecz ja myslalem o zakupie materialow w polsce - nie orientowalem sie w cenach bo i tak pomysl na razie mnie przerasta. Lecz jak bym sie zdecydowal to mysle ze rozwazyl bym taka opcje.
|
karolkowa | Post #8 Ocena: 0 2010-02-18 00:08:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2007 |
Cytat: 2010-02-17 11:09:01, Andy10 napisał(a): Witam , planuje w kilku najblizszych postach przyblizyc Wam temat budowy wlasnego domu w UK, informacje ktore beda tam umieszczal znalazlem w sieci, osobiscie marzy mi sie zbudowanie w ladnym miejscu poza miastem ,parterowego domku z poddaszem uzytkowym w oparciu o nowe technologie , ekologiczne rozwiazania np.solarnych systemow ogrzewania wody i ogrzewania domu itp. Sadze, ze nie jestem jedynym sposrod Polakow ktorzy wybrali Anglie jako druga ojczyzne i maja takie marzenia o wlasnym domu , wprawdzie kupilem tutaj dom a wiec moja rodzina ma gdzie mieszkac ale wybudowac wlasny dom to cos innego to wyzwanie dla prawdziwego faceta , zapraszam do aktywnego udzialu zainteresowane osoby ,pozdrawiam Andy Andy juz nie moge sie doczekac az zaczniesz pisac o budowie wlasnego domu ![]() |
Andy10 | Post #9 Ocena: 0 2010-02-18 09:09:36 (15 lat temu) |
Witam ,postanowilem zalozyc odrebny temat o budowie domu w UK na forum , prawie 300 wejsc od wczorajszego wieczora sygnalizuje, ze temat bedzie cieszyl sie Waszym zainteresowaniem ,moja wiedza jest teoretyczna , a wiec nie wymagajcie odemnie zbyt wiele ,proces budowy jest dlugi i maksymalnie skomplikowany ,internet jest kopalnia wiedzy na ten temat,w najblizszych postach bede pisal ogolnie na ten temat z czasem stopniowo bede zaglebial sie w poszczegolne fazy budowy ,zakupu gruntu ,pozwolen, etapow budowy ,odbiorow technicznych , wykonczenia itp, to temat rzeka mozna o nim pisac i pisac bez konca , pozdrawiam zainteresowanych ,Andy
the future starts today
|
Andy10 | Post #10 Ocena: 0 2010-02-19 12:49:15 (15 lat temu) |
Witam , wracam do informacji o kredytcie hipotecznym na kupno domu(w skrocie) ,gdy brakuje Ci środków finansowych jesteś zmuszony by zaciągnąć kredyt hipoteczny (mortgage). Możesz zaciągnąć kredyt na dwa sposoby. Pierwszy, zaciągasz kredyt przed zakupem nieruchomości, bądź w drugim przypadku po dokonaniu aktu zakupu. Co dotyczy drugiego przypadku, przydatne jest otrzymanie „wstępnej promesy” od pożyczkodawcy, która potwierdza Twoją zdolność kredytową i sprawia, że składając ofertę na kupno domu, masz większe szansę na nawiązanie porozumienia.Kredyt hipoteczny jest wystawiany zwykle na okres 25 lat spłaty. By ustalić wysokość kredytu, jaki masz otrzymać następuje wycena nieruchomości, którą chcesz zakupić. Za wycenę Ty płacisz. We własnym zakresie możesz też zorganizować przegląd nieruchomości. Wiele niedociągnięć związanych z konstrukcją domu bądź zabezpieczeń przeciwpożarowych mogą nie być widoczne na pierwszy rzut oka.Cały proces prawny możesz prowadzić sam, jednak lepiej zasięgnąć porady fachowca: radcy prawnego lub osoby specjalnie upoważnionej do przeprowadzania tego typu transakcji (conveyancer, tylko w Anglii i Walii).Generalnie, od zaakceptowania oferty, w ciągu siedmiu tygodni zwykle dochodzi do wymiany kontraktów, aby po kolejnych czterech tygodniach (mniej więcej) doszło do finalizacji transakcji. Zwykle, kiedy następuje wymiana kontraktów, strona kupująca jest zobowiązana zapłacić depozyt, który zazwyczaj wynosi 10-15-20 procent całej sumy. Na tym etapie ważne jest, by zakupić ubezpieczenie Twojej nowo-nabytej nieruchomości. Gdyż od momentu przepisania na Ciebie nieruchomości to Ty jesteś prawnie za nią odpowiedzialny, a co za tym idzie, również ciąży na Tobie odpowiedzialność za szkody, włamania i kradzieże. Jeśli wszystko zostało załatwione, pożyczkobiorca przekazuje ustaloną sumę sprzedającemu, który do określonego terminu musi opuścić nieruchomość. W Szkocji prawnik jest obecny w procesie od samego początku – to on składa ofertę kupna w imieniu kupującego, a oferta ta może zostać bardzo szybko sfinalizowana. Jeśli sprzedający zgodzi się na warunki zaproponowane przez prawnika kupującego, zostaje skonstruowana finalna wersja. Prawnik przygotowuje szereg dokumentów, przede wszystkim disposition, czyli dokument przekazujący dom w posiadanie kupującego.
Kredyt hipoteczny to typ kredytu, który wymaga od pożyczkobiorcy spłaty odsetek i który, w razie, jeśli spłaty nie będą wpływały regularnie, umożliwia pożyczkodawcy(bankowi) przejęcie nieruchomości, w celu której nabycia kredyt został wzięty. Bądź obciążenia ratami kredytu innych osób wyszczególnionych w umowie. W większości przypadków są to członkowie naszej rodziny.Co więcej, wyszczególnienie takich osób (współwłaścicieli kupna) we wniosku kredytowym, daje Ci kolejne zabezpieczenie w razie naszej śmierci, nabyta nieruchomość nie przechodzi w ręce banku. Żeby dostać kredyt musisz zapłacić oplate wstepna, przedłożyć umowę o pracę (często umowa na czas określony lub kontrakt podpisany z agencją nie są honorowane), przedstawić P60 oraz potwierdzenie wynagrodzenia za ostatnie trzy miesiące (pay slips), przedstawić adresy zamieszkania z ostatnich trzech lat, potwierdzić tożsamość i obecne miejsce zamieszkania, okazać swój National Insurance Number oraz aktualne dane dotyczące naszego pracodawcy, wykazać wszelkie inne zobowiązania finansowe. Musi mieć miejsce także oszacowanie Twojej zdolności kredytowej. Szansę na uzyskanie kredytu, czyli na uzyskanie większej ilości punktów, zwiększy fakt, że pracujesz w konkretnym miejscu już od dłuższego czasu, że mieszkasz od dłuższego czasu pod tym samym adresem. Korzystnie mieć też dobrą historię kredytową. Większe szanse na kredyt mają ludzie w średnim wieku oraz ludzie w związkach małżeńskich. Pozdrawiam ,Andy the future starts today
|