Str 644 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
malben1 |
Post #1 Ocena: 0 2023-06-22 20:30:05 (2 lata temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
Cytat:
2023-06-22 12:31:47, pablotrance napisał(a):
No i mamy 5% base rate.Ciekawe czy dobijemy do 6% w tym lub przyszłym roku?Lata lecą za 2.5 roku będę płakał przy remortgage.Mam pretensję do samego siebie, że nie "zamrozilem" swojej raty na przynajmniej 10 lat....
2.5 roku to kupa czasu,
ja bym sie (po cichu) cieszyl z takiego ukladu
zanim dojdzie do 6%, inflacja juz spadnie ponizej 2%
i BoE rata bedzie juz dawno na prostej opadajacej...
...no chyba ze wojna sie rozleje... Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|

|
 |
|
|
pablotrance |
Post #2 Ocena: 0 2023-06-22 20:50:30 (2 lata temu) |
Z nami od: 03-03-2013 Skąd: Morley (Leeds) |
Malben obawiam się, że dluugo będziemy schodzić do poziomu 2% inflacji w tym kraju.No chyba że szybkie dwie podwyżki po 0.5% na kolejnych posiedzeniach zrobią swoje.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #3 Ocena: 0 2023-06-22 21:01:44 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
To jest efekt covidovego dodruku części społeczeństwa siedziała zadowolona w domu nie martwiąc się tym co będzie później i teraz przyszło zapłacić za to rachunek. Nie raz pisałem tutaj, że to się tak skończy to byłem wyśmiewany.
Czy konsument jest biedny, raczej tępy niż biedny, albo biedny na własne życzenie. Dzisiaj byłem w sklepie Nike i była jakaś promocja na damskie buty 28 funtów za parę i słyszałem rozmowę dwóch kobiet jedna z nich zdecydowała się kupić sobie te buty komentując, że ma ostatnie 30 funtów na koncie, ale w piątek jest wypłata. Nic tylko pogratulować.
Jeśli masz "fiksa" jeszcze na 2,5 roku to bym się nie martwił tak jak rok i dwa lata temu, pisałem, że przywali w nas inflacja i stopy pójdą w górę, tak teraz uważam, że inflacja w końcu zacznie spadać (to nie oznacza, że ceny spadną, tylko przestaną rosnąć albo będą rosnąć pomału) i wtedy dojdzie do obniżek stóp i faktycznie może najpierw dojdziemy do 6%, ale za 2,5 roku stopy będą niżej niż 5%, ale to nie będzie 0,1% tak jak było od 2008 roku, dla osób "zakredyconych" to będzie czas kiedy trzeba będzie uważnie obserwować co się dzieje w makroekonomii i w gospodarce bo będą oznaki, że to już koniec obniżek i warto się "zafiksowac" na tak długo jak tylko się da. Nie są to moje wymysły staram się słuchać świadomych ekonomicznie ludzi (nie taki śmieci jak Glapinski, który mówił, że nie podniesie stóp procentowych, a dosłownie chwilę później się zaczęło) tylko raczej osób niezależnych. Wiele rzeczy można przewidzieć tylko trzeba obserwować co się dzieje w gospodarce i makroekonomii.
Taka ciekawostka z Polski, mój kolega teraz stara się wziąć kredyt po jakąś inwestycje i chce wziąć na zmiennych stopach bo uważa, że już nie ma dużego potencjału do wzrostu stóp (poglądy podobne do moich) i jego plan jest taki, żeby przejść na stałą stopę za kilka lat jak one spadną to sprzedawcy kredytów (banda idiotów) się z niego śmieje i mówi, że stopy już nigdy nie spadną. Ta sama banda idiotów próbowała wmówić mojemu bratu jak brał kredyt na dom, że stopy nigdy nie wzrosną, a zaczęły rosnąć kilka miesięcy później.
|

|

|
|
karjo1 |
Post #4 Ocena: 0 2023-06-22 21:31:38 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Niekoniecznie idioci, raczej sprzedawcy mowiacy, co maja mowic.
|

|
 |
|
pablotrance |
Post #5 Ocena: 0 2023-06-22 22:05:09 (2 lata temu) |
Nie liczę,że za te 2.5 roku stopy będą poniżej 1% ale 2-3% bralbym w ciemno.No chyba,że przyjdzie potężna recesja to BOE nie będzie miał wyjścia i będzie musiał ciąć ostro stopy.Nie jestem mega ekspertem ekonomii a co wtedy kiedy mamy recesję i jednocześnie wysoką inflację bo przecież to jest możliwe?
|

|
 |
|
|
rafald |
Post #6 Ocena: 0 2023-06-22 22:13:39 (2 lata temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Wtedy mamy tzw. stagflację…
|

|
 |
|
pablotrance |
Post #7 Ocena: 0 2023-06-22 22:28:29 (2 lata temu) |
Czyli coś czego za wszelką cenę chcielibyśmy uniknąć...
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #8 Ocena: 0 2023-06-23 20:17:17 (2 lata temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Krajo jeśli ktoś próbuje wmówić innej osobie, że on wie lepiej bo pracuje w banku i wręcz wyśmiewa tą osobę to jest idiotą. Mój brat miał taką sytuację gdy uparł się, że chce kredyt na stałe stopy, jednym z argumentów sprzedawcy było "wszyscy pracownicy banku mają kredyty na zmiennych stopach nawet ja bo jest taniej" wtedy mój brat odpowiedział, "jeśli mówi pan prawdę, to lepiej dla pana będzie jeśli przejdzie pan na stałe stopy" po czym został wyśmiany i wystarczyło kilka miesięcy, żeby zweryfikować kto ma rację.
Wczorajsza moja wypowiedź mogła zabrzmieć, że mam satysfakcje,z tego, że miałem rację i cieszę się, że ktoś kto ma kredyt ma problem, jeśli ktoś tak to odebrał to nie o to mi chodziło. Niestety wysokimi stopami obrywamy wszyscy jedni bezpośrednio osoby z kredytem na zmiennej stopie, albo takie, którym zaraz skończy się "fiks", inne pośrednio np. takie, które prowadzą swój biznes niech to będzie restauracja, ktoś kto teraz musi płacić wyższe raty kredytu nie przyjdzie do restauracji i nie wyda tych pieniędzy bo musi oddać je do banku, nie omija to także pracowników etatowych, bo jeśli konsument zbiedniał nie ma aż tak dużego zapotrzebowania na towary i usługi więc właściciel firmy zarobi mniej i nie będzie go stać na podwyżki, a w bardziej drastycznej wersji będzie musiał zwolnić część pracowników, więc ta sytuacja nie jest dobra dla nikogo.
|

|

|
|
malben1 |
Post #9 Ocena: 0 2023-06-28 17:54:21 (2 lata temu) |
Z nami od: 10-12-2007 Skąd: Stafford |
chce miec to za soba i... splacic dom
na poczatku roku 2024 konczy mi sie deal
i plan jest zeby splacic calosc
tylko jedno pytanko dla znaFcow...
czy moj CREDIT-SCORE 'leci na pysk'?
...jak nie mam zadnych kredytow...?
...moze waro zostawic pare £ i splacac jeszcze przez lata...? Pamietajcie!
Nikt nie da Wam tyle ile ja Wam moge obiecac...
|

|
 |
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2023-06-28 19:10:30 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Pomijając konta bieżące, które na pewno masz, wystarczy karta kredytowa spłacana zawsze w całości. Można używać raz na parę miesięcy albo ustawić jakaś stała transakcje i automatyczną spłatę direct debit
Spłacaj kredyt, nie przejmuj się historią kredytową, nic jej nie będzie. A spłacony kredyt będzie pokazywał się w historii przez kolejne 6 lat. Carpe diem.
|

|
 |
|