MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 641 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 640 | 641 | 642 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 641 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2023-06-01 16:28:39 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2023-06-01 16:04:09, iwona38 napisał(a):
Cytat:

2023-06-01 12:59:20, rafald napisał(a):
Ciekawa oferta:

Nationwide supports mortgage members making green home improvements with 0% borrowing

Dostępne od dziś.

Postanowiłem skorzystać i zamiast płacić za okna z oszczędności - wezmę 0% kredyt na 2 lata a oszczędności mogę wydać np. na nadpłatę mortgage i skrócić okres kredytowania.

Nie bardzo rozumiem twoje rozumowanie. Jak nie wezmiesz kredytu na okna to sie bardziej nie zadluzysz. A jak wezmiesz, to skrocisz okres kredytu na mieszkanie, pewnie niewiele skrocisz i bedziesz dodatkowe 2 lata splacal okna. Gdzie tu zysk?

Wyda pieniadze banku na okna, a swoje pieniadze bedzie trzymal na koncie oszczednosciowym i zarobi na odsetkach. Oczywiscie bedzie splacal ten dodatkowy kredyt z tych oszczednosci po trochu, reszte trzymajac dalej na koncie.

To nie ma nic wspolnego z glownym kredytem na dom, to jest dodatkowy produkt. A skrot myslowy byl zapewne taki, ze te zarobione odsetki moga pojsc na nadplate glownego kredytu.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 01-06-2023 16:34 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2023-06-01 16:36:12 (2 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Cytat:

2023-06-01 16:28:39, Richmond napisał(a):
Cytat:

Cytat:

2023-06-01 12:59:20, rafald napisał(a):
Ciekawa oferta:

Nationwide supports mortgage members making green home improvements with 0% borrowing

Dostępne od dziś.

Postanowiłem skorzystać i zamiast płacić za okna z oszczędności - wezmę 0% kredyt na 2 lata a oszczędności mogę wydać np. na nadpłatę mortgage i skrócić okres kredytowania.

Nie bardzo rozumiem twoje rozumowanie. Jak nie wezmiesz kredytu na okna to sie bardziej nie zadluzysz. A jak wezmiesz, to skrocisz okres kredytu na mieszkanie, pewnie niewiele skrocisz i bedziesz dodatkowe 2 lata splacal okna. Gdzie tu zysk?

Wyda pieniadze banku na okna, a swoje pieniadze bedzie trzymal na koncie oszczednosciowym i zarobi na odsetkach. Oczywiscie bedzie splacal ten dodatkowy kredyt z tych oszczednosci po trochu, reszte trzymajac dalej na koncie.

To nie ma nic wspolnego z glownym kredytem na dom, to jest dodatkowy produkt.

No nie bardzo, bo kolega wyraznie napisal, ze skroci okres splaty. Ja odnosze sie dokladnie do tego przypadku.
Co innego gdyby chcial nadplacic kredyt.
Ale to jest insza inszosc. :)
Sama nadplata nie skraca dlugosci splaty.

[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 01-06-2023 16:38 ]

Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2023-06-01 16:38:15 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Druga opcja, pieniadze, ktore mialy isc na okna, pojda na nadplate kredytu glownego i wtedy zaoszczedzi na odsetkach skracajac splate kredytu. A potem bedzie powoli splacal dodatkowy produkt na 0%, ktory zaplaci za okna.

Jakby nie patrzyc, bank daje darmowe pieniadze.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 01-06-2023 16:39 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Gwontownik

Post #4 Ocena: 0

2023-06-01 16:42:11 (2 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2023-06-01 16:24:42, andyopole napisał(a):
Cytat:

2023-06-01 16:15:26, iwona38 napisał(a):
Cytat:

2023-06-01 16:10:12, andyopole napisał(a):
Cytat:

.. Gdzie tu zysk?

Mniejsze odsetki w kredycie na dom.

A dlaczego nizsze odsetki? Zeby skrocic czas splaty musisz podpisac nowy kontrakt, zakladam, ze odsetki teraz beda wyzsze niz masz juz podpisane.

Procent odsetek bez zmian ale krotszy czas splaty wiec krotszy okres kredytu a to oznacza mniejsza ilosc odsetek.
Moze w Uk tak jest ze cos trzeba zmieniac, ja w kazdej chwili moge splacac wiecej kredytu niz w umowie bez zadnych kon
sekwencji.

Nadpłata nie powoduje skrócenia okresu kredytowania lecz obniżenie miesięcznych rat. Aby skrócić okres kredytowania potrzeba zrobić odpowiedni update do umowy, który jest płatny.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #5 Ocena: 0

2023-06-01 16:42:56 (2 lata temu)

iwona38

Kobieta

Bank nigdy nie daje darmowych pieniedzy. To jest wciaz kredyt, ktory przywiazuje cie do banku. A jak bedzie chcial to ci zwiekszy odsetki i co mu zrobisz? Ostatnie pare lat pokazalo, ze wszystko moze sie zmienic i to w bardzo krotkim czasie. Ale to moje prywatne zdanie. Unikam brania kredytow jak nie musze nawet tych na 0%.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2023-06-01 16:50:53 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2023-06-01 16:42:11, Gwontownik napisał(a):
Nadpłata nie powoduje skrócenia okresu kredytowania lecz obniżenie miesięcznych rat. Aby skrócić okres kredytowania potrzeba zrobić odpowiedni update do umowy, który jest płatny.

W Nationwide mozna wybrac w ustawieniach konta co ma sie stac przy nadplacie powyzej 500 funtow miesiecznie. Jest opcja obnizenia rat lub pozostawienia rat na tym samym poziomie, co automatycznie skraca okres kredytowania, bo zwyczajnie splaci sie go wczesniej. Nie trzeba zmieniac zadnej umowy, ani za nic placic.

Cytat:

2023-06-01 16:42:56, iwona38 napisał(a):
Bank nigdy nie daje darmowych pieniedzy. To jest wciaz kredyt, ktory przywiazuje cie do banku. A jak bedzie chcial to ci zwiekszy odsetki i co mu zrobisz? Ostatnie pare lat pokazalo, ze wszystko moze sie zmienic i to w bardzo krotkim czasie. Ale to moje prywatne zdanie. Unikam brania kredytow jak nie musze nawet tych na 0%.

Podpisujesz umowe, nie zmienia Ci odsetek przy wyborze takiego produktu, bo oprocentowanie jest stale na caly okres. Tu jest mowa o kilku latach 2-5, a nie 20.

Ostatnie pare lat pokazuje, ze jak ktos mial fixa, to dalej go ma, tak samo jak kiedys. Jak komus skonczyl sie fix albo ma trackera, to musial wziac nowy produkt z wyzszym oprocentowanie lub zwiekszylo sie oprocentowanie trackera z powodu zmiany stopy procentowej BoE. Klient wybiera jaki produkt mu pasuje, ktos mogl wziac fixa na 10 lat przy wysokim oprocentowaniu i placil jak za zboze jak spadl koszt kredytow. A ktos inny mogl wziac fixa na 10 lat przy niskim oprocentowaniu i ma sie dobrze.

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #7 Ocena: 0

2023-06-01 16:56:59 (2 lata temu)

iwona38

Kobieta

Nie wiem o jakim produkcie mowisz, splacam juz dosc dlugo u nich kredyt i jedyne co moge zrobic to nadplacic 10% na rok, bez zmiany umowy. Jak chce skrocic to musze podpisac nowy kontrakt. Mam w tej chwili fixa na 10 lat, na szczescie podpisany z bardzo niskim oprocentowaniem. Wczesniej mialam na 2 lata max i skracalam okres splaty.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2023-06-01 17:16:47 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Jak będziesz nadplacac po te 10% max co roku bez dodatkowych opłat i ustawisz opcję, żeby raty były bez zmian po nadpłatach, to spłacisz kredyt szybciej, bo zwyczajnie spłacisz kapitał. Nie musisz zmieniać umowy.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

iwona38

Post #9 Ocena: 0

2023-06-01 17:22:58 (2 lata temu)

iwona38

Kobieta

No al ty mowisz o dwoch roznych rzeczach. Skrocenie splaty powoduje to, ze mniej zaplacisz odsetek, bo bank naliczy ci odsetki za krotszy okres. A ty mowisz, ze moge splacic szybciej kredyt placac wiecej. No to wiadomo, ze moge i teraz zaplacic wszystkie raty hurtem i mam splacony kredyt ale to nie tym polega skrocenie okresu splaty.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2023-06-01 17:56:42 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Twoja wypowiedz sugeruje, ze nie rozumiesz mechanizmu naliczania odsetek i nadplaty.

Odsetki sa naliczane codziennie od kapitalu i kazda rata sklada sie z czesci kapitalu i czesci odsetkowej. Przy krotszym okresie kredytowania splacasz wieksze kwoty kapitalu, wiec calkowity kapital szybciej maleje i odsetki maleja. Kazda kolejna rata zawiera wieksza czesc kapitalu i mniejsza czesc odsetek. Jesli dokonasz nadplaty, to rowniez zmniejszasz kapital, a co za tym idzie zmniejszasz nalezne odsetki (i przy okazji skracasz automatycznie okres kredytowania)

Mozesz ustawic sobie krotki okres splaty i wyzsze raty, a mozesz ustawic sobie dluzszy okres splaty, nizsze raty i nadplacac do takiej samej kwoty jak wyzsza rata przy krotszym okresie kredytowania. Efekt bedzie taki sam. Zaplacisz dokladnie tyle samo odsetek.

Cytat:

2023-06-01 17:22:58, iwona38 napisał(a):
A ty mowisz, ze moge splacic szybciej kredyt placac wiecej. No to wiadomo, ze moge i teraz zaplacic wszystkie raty hurtem i mam splacony kredyt ale to nie tym polega skrocenie okresu splaty.

W sytuacji opisanej powyzej, gdybys chciala splacic kredyt na raz, nie zaplacilabys wszystkich rat w hurcie, zaplacilabys tylko nalezny kapital i zaoszczedzila na odsetkach, ktore nie zostaly naliczone.

Polecam ten kalkulator nadplat. Mozesz sama sprawdzic o ile automatycznie skroci sie splata kredytu przy nadplatach:
https://www.charcol.co.uk/mortgage-calculators/mortgage-overpayment-calculator/

Wracajac do poczatku tej dyskusji, jesli Rafald uzyje swoich oszczednosci, zeby nadplacic kredyt, to zmniejszy nalezny kapital i tym samym zmniejszy nalezne odsetki, zakladajac, ze zachowa raty takiej samej wysokosci. A to doprowadzi do tego, ze szybciej splaci kredyt, bo szybciej splaci kapital.

A tymczasem bank pozyczy mu pieniadze na wymiane okien na 0%.

Jest jeszcze jedna rzecz do wziecia pod uwage, jak konto osczednosciowe daje wieksze odsetki niz te naliczane od kredytu, to lepiej trzymac pieniadze na koncie oszczednosciowym.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 01-06-2023 17:59 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Strona 641 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 640 | 641 | 642 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,