Str 608 z 655 |
|
---|---|
lilka23 | Post #1 Ocena: 0 2021-03-22 13:27:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-06-2015 Skąd: Watford |
Witaj Richmond! Dawno mnie tu nie było, ale zawsze mi pomogłaś, ile razy się do Ciebie zwracałam. Mam znowu problem, proszę o radę. Wzięłam fix kredytu na dom na 5 lat, kończy się za półtora roku. Poprawiła mi się sytuacja finansowa i teraz poradź co lepiej. Myślę o wynajęciu tego domu, a kupienie nowego, w mniejszym mieście a więcej sypialni, powiększyła mi się też rodzina i dlatego. Nie wiem czy lepiej czekać te półtora roku, czy od razu szukać domu. A jeśli czekać to jak myślisz nadpłacać kredyt, teraz nadpłacałam miesięcznie tak jak mi radziłaś, czy kasę lepiej zostawić na drugi dom? Czy w ogóle ma to sens? Proszę podpowiedz coś, bo nie ma mi kto szczerze pomóc, pozdrawiam Ilka!
|
lilka23 | Post #2 Ocena: 0 2021-03-25 16:07:37 (4 lata temu) |
Widzę, że chyba nie doczekam się odpowiedzi, szkoda że forum już nie odwiedza tyle ludzi co kiedyś. Dziękuję za wszystkie dobre rady, miło było tu, będę nadal odwiedzała forum, znalazłam trochę informacji, pozdrawiam Richmond i całą grupę kupujących, Wesołych Świąt!
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2021-03-25 16:44:36 (4 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wprawdzie nie Richmond, ale podpowiem, przyjrzyj sie wymogom bycia landlady, problemom z najemcami szczegolnie chronionymi, wez pod uwage obecna sytuacje i zmiany na przyszlosc, gdzie ludzie beda tracic prace i trudniej bedzie o nowa.
Na drugi dom bedzie potrzebny depozyt, myslac o stosunkowo nieodleglym zakupie chyba bym odkladala nadwyzki na zakup, przeprowadzke i ogarniecie nowego miejsca. |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2021-03-25 16:45:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Sorry, zapomniałam odpisać, bo to nie jest odpowiedz na szybki post. Muszę usiąść do komputera.
Carpe diem.
|
lilka23 | Post #5 Ocena: 0 2021-03-25 16:57:27 (4 lata temu) |
Dziękuje, masz rację, u mnie jest lepiej, pracuję zdalnie, ale nigdy nic nie wiadomo. Nie wiem co robić, myślę też o powiększeniu domu, mam syna i małą córkę, razem w pokoju nie mogą być, dlatego pomysł o kupnie domu. Sprzedawać tego bym nie chciała, bo to taki mój pierwszy, zdobyty z trudem, nie było łatwo. Pieniędzy trochę odłożyłam, trochę dostałam, ale remontu trochę się boję przy małych dzieciach, dlatego pomyślałam o drugim domu, a mój mąż nic nie podpowie, on się zgadza co ja zrobię.
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2021-03-25 17:14:26 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zwykle robi się tak: kupujesz kolejna nieruchomość na kredyt residential, a posiadaną zmieniasz na buy to let. Ale Ty masz jeszcze 1.5 roku fix, wiec albo zapłacisz karę za wcześniejszą spłatę, albo odczekasz te półtora roku, do końca fix.
Możesz nie zmieniać pierwszej nieruchomości na buy to let, ale wtedy musisz mieć zdolność na dwa kredyty. Kolejny problem, to dodatkowe stamp duty 3%, które będziesz musiała zapłacić za kolejną nieruchomość. Może pomyśl o zmianie domu na większy, możesz przenieść kredyt na nowa nieruchomość. A potem kupisz cos innego jako buy to let. Przy założeniu, ze bedzie to tańsze niz główna nieruchomość, zapłacisz mniej stamp duty. Ale z kolei zapłacisz prowizję agenta za sprzedaż obecnej nieruchomości. Nie ma łatwej odpowiedzi. Musisz ustalić co jest najważniejsze: większy dom czy posiadanie dwóch nieruchomości. Co do nadplacania kredytu, to zależy jak jest oprocentowany. Oszczędności maja praktycznie zerowe oprocentowanie w tej chwili. Carpe diem.
|
lilka23 | Post #7 Ocena: 0 2021-03-25 17:16:43 (4 lata temu) |
Dziękuję bardzo, już coś wiem, pozdrawiam i wszystkiego najlepszego!
|
jojo21 | Post #8 Ocena: 0 2021-08-16 20:49:10 (4 lata temu) |
Z nami od: 27-07-2021 Skąd: london |
widze ze malo kto tu wpada ale lubie ta strone wiec sprobuje..mam takie pytanko.jesli chodzi mi po glowie kupno domu daleko od miejsca zamieszkania i chcialabym sklamac w banku ze bede pracowac zdalnie w jaki sposob banki sprawdzaja czy to prawda?ktos sie orientuje?czy potrzeba list z potwierdzeniem z pracy??ktos cos?pozdrawiam kupujacych
![]() |
Turefu | Post #9 Ocena: 0 2021-08-16 21:14:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
A po co kłamać ? Banki przyznają kredyty zmieniającym miasta.
|
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2021-08-16 21:14:51 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Przecież jak kupujesz dom to wcale nie musisz w nim mieszkać. Bank sprawdza tylko twoje dochody czy jesteś wystarczająco ustawiony aby spłacać ich kredyt.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|