Mialam kiedys kontakt z brokerem z agencji, ktory pracowal dla Countrywide i on nie pobieral oplaty za swoja usluge. Pytanie brzmi: czy potrzebny Ci jest broker czy nie?
Druga kwestia: prawnicy maja odbierac maile i telefony od Ciebie. To Ty jestes ich klientem.
To bylo w pierwszym mailu w ofercie uslug Private Conveyancing, lepszej wersji produktu oferowanego przez Countrywide, niby dla bogatszych klientow:
"Once your instruction has been processed you will receive a telephone call from one of our senior property lawyers or their executive assistant, who will firstly introduce themselves and then discuss a communication plan with you. This means you will receive the senior lawyers e-mail address, their direct dial and also their mobile number so that you can always remain updated with your transaction and your lawyer is always able to be contacted. Furthermore we offer online tracking so 24 hours a day you are able to be updated on your transaction. You can discuss with your lawyer then when you would like to be updated and how. "
Faktycznie dostalam nazwisko i namiary na mojego prawnika, ale nikt nigdy do mnie nie zadzwonil przywitac sie czy omowic cokolwiek.
Zaczela przychodzic korespondencja na tony, ktora odsylalam, az w koncu doszlam do punktu, gdzie wszystko zastopowalo. Dostalam umowe kupna, ktora miala bledy i mialam tez liste pytan. Wyslalam maila do mojego prawnika 7 stycznia i nie dostalam zadnej odpowiedzi, dopoki nie wykazalam swojego rozczarowania brakiem kontaktu 28 stycznia. W miedzyczasie rozmawialam przez telefon z asystentka w innych sprawach. Prawnik napisala mi, zeby poprawic recznie umowe i odeslac, a na reszte odpowiedzi czekaja od prawnikow sprzedajacego. Tak jakby nie mogla odpisac od razu z ta sama informacja.
Najlepsze w tym wszystkim jest sledzenie transakcji na stronie Countrywide, ale to oferuja rowniez inne firmy. Pare lat temu korzystalam z prawnikow losowo przypisanych i oplaconych przez bank i nie byli ani lepsi, ani gorsi. W necie oczywiscie negatywne recenzje.
A, to cale Private Conveyancing mialo taka sama cene jak polecany przez druga agencje lokalny prawnik.
Carpe diem.