MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 446.1 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 445.1 | 446.1 | 447.1 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 446.1 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2015-07-19 22:09:07 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2015-07-19 20:00:12, Fotograf-Worthing napisał(a):
Ja jednak obiecałem też doradcom z innych agencji, że jeśli znajdą mi mieszkanie skorzystam z ich usług. Myślicie, że jeśli wypłacę pieniądze za valuation Nationwide może robić problemy przy kolejnym mieszkaniu?

Czy ten produkt jest dobry i odpowiada Ci? Jesli tak, to mozesz zostawic otwarty wniosek. Zakladam, ze zrobili Ci juz jakis wstepny credit check, skoro doszlo do etapu wyceny.

Zawsze mozesz spotkac sie z innymi doradcami i zobaczyc czy zaoferuja Ci cos lepszego. Oferta kredytowa moze sie zmienic. Jak znajda cos lepszego, to wycofasz sie z tego produktu Nationwide, jak nie znajda, to pociagniesz proces dalej.

Wszystko zalezy jak szybko spodziewasz sie znalezc nastepna nieruchomosci. Jak myslisz, ze zajmie to pare miesiecy, to nie ma co mrozic gotowki. Jak sadzisz, ze to kwestia tygodni, to mozesz ewentualnie poczekac.

Do Wielima:
Widziales lepsze domy w miedzyczasie? Mozesz zobaczyc co jest na rynku i jesli myslisz, ze znajdziesz cos lepszego, to zaczac ogladac. Ewentualnie zaproponowac nizsza cene jesli spadly ceny w okolicy. A jak nie umrzesz bez zakonczenia tej transakcji na juz, to ja bym poczekala.

W Surrey asking prices schodza w dol, przynajmniej w wiedelkach cenowych, ktore mnie interesuja, wiec moze i w Londynie tez cos spadlo.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2015-07-19 22:11:12 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2015-07-19 20:13:32, Wielim napisał(a):
Witam ponownie
Otwarcie mojej transakcji nastąpiło 1 maja. 28 maja moi prawnicy dopiero otrzymali kontrakt od prawników sprzedających. 29 maja wysłali im list jakie dokumenty jeszcze potrzebują i od tej daty dalej moi prawnicy nie otrzymali wszystkich dokumentów. Dzwoniłem i wysyłałem emaile do agencji by pospieszyć ich prawników a także moi prawnicy to robią. Jednak minęło już 13 tygodni od początku i dalej nie mam domu. Ponoć mają jeszcze doslac jakieś dokumenty od ESSO... co to jest bo w internecie tylko stacja paliw pokazuje. Czy mogę coś jeszcze zrobić by przyspieszyć to wszystko? Dzwonię do agencji, szantazuje ze wcale nic nie kupię , oni mnie uspokajają i dalej to samo :(

Powiedz im, że zastanawiasz sie nad wycofaniem oferty. Ktos wczesniej o tym pisał, że dało takie posunięcie kopniaka sprawie.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #3 Ocena: 0

2015-07-19 22:33:53 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Richmond w sumie to nie szukałem nawet ale zaciekawiony spojrzałem dziś na zoople i podobny dom na tej samej ulicy był 2 miesiące temu za 250k a teraz jest jako "offer over 250k" . Żona się uparla na ten dom, za taką cenę i tak nic lepszego nie znajdę wiec czekam
Tomaszzet groziłem juz wycofaniem się z transakcji i nagle baba z agencji zaczęła wszystkich poganiac i okazało się ze dopiero wtedy sprzedający czy prawnicy złożyli wniosek o planning documents czy też o NHBC gwarancję na dom bo ma jeszcze 6 lat (10 lat łącznie gwarancji od developera)... teraz w tamtym tygodniu nasciemnialem jej ze mój mortgage offer skończy ważność za 2 tyg to niby dalej Pospiesza prawników. .. ogólnie to chce ten dom tylko co jeszcze mogę zrobić by pospieszyć?

Do góry stronyOffline

Fotograf-Worthi

Post #4 Ocena: 0

2015-07-19 23:07:26 (10 lat temu)

Fotograf-Worthing

Mężczyzna

Z nami od: 19-07-2015

Dzięki za szybką odpowiedź Richmond.
Pytanie tylko czy jeśli będę chciał zostawić ten produkt a zmienić doradcę to nowy doradca będzie miał do niego dostęp? Podejrzewam, że nowy doradca będzie musiał zacząć proces od początku.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2015-07-19 23:23:32 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Ale po co zmieniac doradce, jesli produkt i doradca ciagle bedzie pasowac? Spotykasz sie z innym, on przedstawia Ci swoja oferte, a Ty mowisz, ze ten produkt, ktory juz wybrales jest lepszy i zlozyles juz wniosek przez innego brokera i jest Ci bardzo przykro, ze nie skorzystasz z uslug nowego brokera.

Nie musisz az tak bardzo podkladac sie tym brokerom. Spotykasz sie, sluchasz co maja do powiedzenia i grzecznie dziekujesz. Agent i tak ma prowizje za sprzedana nieruchomosc, a broker bedzie mial innego klienta jak nie Ciebie. Nie umrze z glodu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Fotograf-Worthi

Post #6 Ocena: 0

2015-07-19 23:34:01 (10 lat temu)

Fotograf-Worthing

Mężczyzna

Z nami od: 19-07-2015

Rozumiem i wcale tak się o nich nie martwię ;). Niektóre agencje przeprowadzają jednak konkursy ofert, każdy daje jedną ostateczną ofertę i sprzedający wybiera. Jeśli zadeklarowałem, że wybiorę brokera z ich agencji to mam automatycznie trochę większe szanse. Potwierdzają oni sprzedającemu, że ta osoba jest przez nich sprawdzona i będą lepiej kontrolować cały proces. Wiem, że potem jeśli moja oferta wygra mogę zmienić zdanie, lubię jednak dotrzymywać słowa. Niestety obecnie na rynku warunku dyktują sprzedawcy i agenci nieruchomości.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2015-07-22 15:47:24 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Dostałem takiego emaila od swoich prawników

Dear Mr xxx

Thank you for your email. We confirm that there is a restriction on the Deeds that no sale is to be registered unless Esso has given consent to the sale. Esso are the original owners of the land and when the sold the property to the developer Bellway Homes there was an agreement that each individual property was sold and subsequently resold would need the consent of Esso Petroleum Company.

As you can see from the email from the Vendors' Solicitors the Vendors are having trouble in contacting Esso and therefore this is what is causing the delay.

With regard to the expiry of your mortgage offer I confirm that the same does not expire until the 23rd November and therefore there is no need at the moment to think about obtaining an extended offer.

Kind regards
Judith

I nie wiem albo ja chyba coś źle rozumiem. To ja nie kupuje domu od sprzedających tylko od ESSO? I jak będę chciał sprzedać ten dom to tez będę musiał pytać się ESSO? Czyli to nie jest freehold dom? To ja jakby kupuje na zasadzie wynajmu od ESSO za 250k funtów? Czyli ten dom tak naprawdę nie będzie moj tylko ESSO?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2015-07-22 15:51:17 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Dostałem następnego maila

Dear Mr xxx

Thank you for your email.  As previously advised Esso are the original owners of the land and therefore when they sold the land to the original Developer Bellway this was on the basis that the property was not sold on without them giving consent and therefore if you wish to purchase the property Esso need to give permission.

You will own the property but If you wish to sell the property in the future you will also need to liaise with Esso to obtain their consent.

Kind regards

Judith

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 22-07-2015 15:51 ]

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #9 Ocena: 0

2015-07-22 16:01:54 (10 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

w Szkocji, szczegolnie na polnocy, taka sytuacja jest spotykana, ktos jest wlascicielem duzych polaci ziemi i domy ktore na niej stoja, maja swoich wlascicieli, tylko przy sprzedazy wlasciciel ziemi musi wyrazic zgode

jest to przyklad feudalizmu w XXI wieku
jeden z argumentow zeby sie Szkocja odlaczyla, bylo zalatwienie spraw ziemskich
nie powinno byc tak, ze stukilku wladcicieli ziemskich, ma w posiadaniu wiekszosc ziemi w Szkocji, siedzi w Londynie i zyje z dzierzawy, wyprowadzajac pieniadze z kraju w ktorym uzyskuje dochod

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2015-07-22 16:14:28 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Czyli to Esso, to bylo to Esso co w Google :-)

No tak, nieruchomosc ma restrictive convenant w ksiedze i tez bedziesz musial dostac zgode od Esso, zeby sprzedac dom. Prawnicy nie poinformowali o tym wczesniej? To moze wplynac na obnizenie wartosci, jako ze trudno jest dokonac transakcji i wszystko sie przedluza.

A tu wytlumaczenie co to jest restrictive conenant:
"A restrictive covenant is a private agreement between land owners where one party will restrict the use of its land in some way for the benefit of another's land. Restrictive covenants, once agreed between the parties, are placed in the title deeds to the property. They bind the land and not the parties personally."

Jak wejdziesz na Land Registry i kupisz dokumenty tej nieruchomosci, to tam bedzie wszystko napisane. Chociaz jak jestes w takim zaawansowanym stadium, to juz powinienes miec kopie deeds w dokumentach, ktore otrzymales od prawnikow.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 446.1 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 445.1 | 446.1 | 447.1 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,