MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 445.1 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 444.1 | 445.1 | 446.1 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 445.1 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2015-07-12 21:37:24 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2015-07-12 21:14:20, sabriel napisał(a):
U nas remont idzie plena para ;).

W zwiazku z tym ja juz zaczynam planowac do przodu I stad tez moj dzisiejszy wpis nt.: Jak wyrobic wieksza equity czyli jak zwiekszych wartosc domu?

Otoz mamy 2yft I 90% LTV. W przeciagu 2 lat chcemy miesc 80%LTV. Wyliczylam ze w ciagu tych 2 lat plus nadplacajac 4tys GBP wyrobimy dodatkowo 5%. Pomijam kwestie ze cena nieruchomosci moze wzrosnac. Interesuje mnie Wasza opinia w co zainwestowac by zwiekszyc wartosc domu?

I tak, na dole w domu, w salonie, jadalni z kucnia I przedpokoju kladziemy drweniania podloge (drewno, nie panele). Koszt to ok2-3 tys. Liczymy ze podniesie to wartosc domu o ok 5-6 tys.

Zastanawiamy sie co bardziej sie oplaca:
- zrobic podloge drewniana na gorze domu? (tu sluszalam ze w UK ludzie wola dywany bo ponoc jak jest podloga drewniana to wszystko slychac na dole?)
- nowe schody drewniane? - na dzis sa obite dywanem?
- nowa kuchnie? - na dzis kuchnia to taki typowy angielski standard, cos a la drewno (lecz ne drewno) meble I ciemny blat. Myslalam I zrobieniu drewnianych mebli, z blyszczacym blatem z granitu, pieranik, mikrofalowka, zmywarka - wszystko zabudowane - koszt to ok 5 tys.
- garaz - mamy szope w ogrodku ktorej chcemy sie pozbyc I w jej miejsce postawic garaz. koszt to ok6-8 tys.

Wiec tak sie zastanawiam czy I ktora opcje wybrac by te inwestycje sie oplaciky. Owszem super mieszkac w calym dobrze zrobionym domu samemu dla siebie, lecz chcemy najpierw zainwestowac w te rzeczy ktore podniosa szybko wartosc domu. Co myslicie? Od czego zaczac by za 2 lata na remortgage dobrze na tym wyjsc? Moze ktos ma podobny dylemat?

Hmmm. Przejdz sie po okolicy i ocen czy faktycznie jest tak rewelacyjna, ze nowa kuchnia moze miec wplyw na zaiteresowanie lokalizacja.
Garaz moze byc dodatkowa zacheta, ladnie wygladajaca kuchnia przyciagnie oko, a nowoczesna lazienka z pewnoscia nie bedzie odpychajaca...

Dla nas jedna z opcji bylo przerobienie poddasza na pokoj, przy niklej szansie na realne podniesienie wartosci. Sprzedaz bez inwestowania okazala sie strzalem w "10"....

Policz i sie zastanow czy nie lepiej odkladac na lokacie I dolozyc do depozytu przy nastepnej zmianie, uzyskujac lepsze warunki ktrdytu.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Guylian

Post #2 Ocena: 0

2015-07-12 22:40:06 (10 lat temu)

Guylian

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

Jesli nie planujecie sprzedazy to zrobcie to co wam bedzie sie najbardziej podobac, bo przy remortgage raczej nikt nie przychodzi ponownie wycenic nieruchomosci. Chyba ze bedzie wam bardzo zalezec i dodatkowo zaplacicie za wycene, ale zazwyczaj pozyczkodawca wycenia dom na podstawie kilku stron internetowych i juz. My robilismy remortgage w zeszlym roku i bylam pewna, ze nasz dom jest wart £120000 (na tyle wycenila dom Zoopla),bank wycenil £3000 mniej chociaz domu nie widzieli na oczy), nie bylo sensu sie spierac. Ale jesli to take wazne dla was, mowi sie, ze dom sprzedaje kuchnia i lazienka.

Do góry stronyOffline

mirabelka77

Post #3 Ocena: 0

2015-07-13 08:19:53 (10 lat temu)

mirabelka77

Kobieta

Z nami od: 25-04-2007

My tez remontujemy ale wnetrze
Domu robimy raczej pod siebie a wartosc chcemy podniesc poprzez przybudowke (kuchni I nowa laxienka na dole) I rozbudowe strychu.
Tez mam kredyt na 2ft tyle ze 80% ltv.

[ Ostatnio edytowany przez: mirabelka77 13-07-2015 08:20 ]

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2015-07-13 12:01:35 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

maxy7

Post #5 Ocena: 0

2015-07-13 14:05:49 (10 lat temu)

maxy7

Z nami od: 14-09-2006

Z tego co wiem to bank podniesie poziom % LTV tylko w wypadku zwiekszenia metrazu mieszkania czyli w gre wchodzi loft conversion( ale takie z pozwoleniem councila) albo dobudowki. Zadne przerobki wewnetrzne bank nie bierze pod uwage. Co nie onzacza ze wycena rynkowa bedzie inna.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2015-07-13 18:38:36 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zgadza sie, jak zostal zrobiony remont w srodku, ale nie bylo nic rozbudowane, to bank nie wysle nikogo do ponownej wyceny. Mozna oczywiscie upierac sie, ze zostal zrobiony remont generalny i prosic o wycene, ale to rzadkosc.

Rowniez odradzam drewniane podlogi na gorze, jesli to ma sluzyc popularnosci domu na tym rynku. Watpie tez, zeby kogos ruszyly nowe schody. Jak wyzej, ludzie patrza glownie na kuchnie i lazienke.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

sabriel

Post #7 Ocena: 0

2015-07-13 22:33:03 (10 lat temu)

sabriel

Konto usunięte

Bardzo dziekuje za komentarze.

Czyli opcja budowy garazu lub rozbudowa strychu na dodaktowy pokój jest najbardziej sensowna. Dobrze wiedziec, gdyz myslelismy ze standard we wnetrzu domu tez jest brany pod uwage. A tu taki kwiatek :).

Czyli wychodzi na to ze jak kupilam dom za X to jesli nie zwieksze metrazu to mimo iz wartosc rynkowa jego wzrosla I sprzedajac moje zyskac kilka tysiecy to dla banku I tak jego wartosc bedzie warta X a nie wiecej (no chyba ze mniej jak wyzej 12miko12).

A czy jak zrobiw wycene przez agence nieruchomsci I ta mi wyceni ze dom jest warty wiece to nie da rady z tym pojsc do banku zeby zrobil remortgage na podstawie tego zaswiadczenia?

Zoopla wycenila nasz dom na 250-270k, ale kupilismy za 240k. Mniej nie jest warty bo nie dostalibysmy kredytu na niego. Jesli jego wartosc nawet nie wzrosnie za te 2 lata I bank wyceni go uzywajac stronek internetowych tego typu, to mimo ze wycena bedzie na 250k to I tak dla banku bedzie 240k? Dobrze rozumuje?

Ok, no to schody i podloga drewniania na gorze ida do lamusa ;)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2015-07-14 20:13:49 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bank wycenia na podstawie swoich indeksow, jesli nie ma robionej fizycznej wyceny przez rzeczoznawce. A przy remortage jest zwykle z indeksu.

Wycena agenta jest dla Ciebie i nie masz zadnej gwarancji, ze uzyskalabys faktycznie tyle przy sprzedazy.

Standard sie liczy, ale wystarczy sredni, bo jesli dom nie jest w luksusowej okolicy i nie sprzedajesz go za miliony, to wiekszosc ludzi nie bedzie oczekiwala niewiadomo czego.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Fotograf-Worthi

Post #9 Ocena: 0

2015-07-19 20:00:12 (10 lat temu)

Fotograf-Worthing

Mężczyzna

Z nami od: 19-07-2015

Witam wszystkich i dziękuję za wiele cennych informacji, które znalazłem na tym forum.
Jestem obecnie na etapie poszukiwania mieszkania lub domu na południu Anglii. Ceny są szalone, identyczne mieszkania 2 bedroom, kosztowały rok temu około 25tys mniej. Kupujących nadaj jest dużo więcej niż nieruchomości, te najciekawsze rozchodzą się w kilka godzin. Kilka mieszkań, które miałem oglądać sprzedały się powyżej asking price zanim zdążyłem je zobaczyć. Pytanie tylko ile to potrwa.

Jedna z moich ofert została zaakceptowana, w trakcie załatwiania formalności okazało się jednak, że maintenance jest dużo wyższy niż początkowo twierdziła agencja. Wycofałem się z zakupu na etapie Valuation. Doradca z agencji stwierdził, że bank może oddać całą kwotę za Valuation ponieważ proces nie został zakończony. Poleca on jednak zostawić pieniądze w banku i czekać aż znajdę kolejne mieszkanie. Doradca twierdzi, że jeśli wypłacę je teraz trzeba będzie cały proces zaczynać od początku i bank może źle na to patrzeć. Ja jednak obiecałem też doradcom z innych agencji, że jeśli znajdą mi mieszkanie skorzystam z ich usług. Myślicie, że jeśli wypłacę pieniądze za valuation Nationwide może robić problemy przy kolejnym mieszkaniu?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #10 Ocena: 0

2015-07-19 20:13:32 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Witam ponownie
Otwarcie mojej transakcji nastąpiło 1 maja. 28 maja moi prawnicy dopiero otrzymali kontrakt od prawników sprzedających. 29 maja wysłali im list jakie dokumenty jeszcze potrzebują i od tej daty dalej moi prawnicy nie otrzymali wszystkich dokumentów. Dzwoniłem i wysyłałem emaile do agencji by pospieszyć ich prawników a także moi prawnicy to robią. Jednak minęło już 13 tygodni od początku i dalej nie mam domu. Ponoć mają jeszcze doslac jakieś dokumenty od ESSO... co to jest bo w internecie tylko stacja paliw pokazuje. Czy mogę coś jeszcze zrobić by przyspieszyć to wszystko? Dzwonię do agencji, szantazuje ze wcale nic nie kupię , oni mnie uspokajają i dalej to samo :(

Do góry stronyOffline

Strona 445.1 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 444.1 | 445.1 | 446.1 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,