Str 438.1 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Selah_xx |
Post #1 Ocena: 0 2015-06-01 23:42:59 (10 lat temu) |
Z nami od: 08-05-2015 Skąd: Ltn |
Cytat:
2015-05-30 17:26:10, Konto usunięte napisał(a):
Cytat:
2015-05-28 21:36:04, Selah_xx napisał(a):
Hmm, chyba nie wiem o czym mowa. Ale pieniadze bez pokrycia pewnie skoncza sie wraz z proba wprowadzenia standardu zlota przez Chiny i Rosje.
poczatek;
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-31683974
koniec:
http://www.theguardian.com/politics/2015/apr/14/tory-election-manifesto-right-to-buy-housing-association-properties
Pozyjemy, zobaczymy.
|

|
 |
|
|
MuppetShow |
Post #2 Ocena: 0 2015-06-02 23:00:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-06-2015 Skąd: Leeds |
Witam,
Aktualnie kupuje dom w Leeds. Jak do tej pory wszystkie procedury szły w miarę sprawnie aż pojawiła się pewna niespodzianka. W ubiegłym tygodniu wpłaciłem depozyt do prawnika i zaproponowałem datę wymiany kontraktów. Prawnik odpisał mi, że nie jest ona możliwa do zrealizowania. Po kilku rozmowach dowiedziałem się, że jest to transakcja wiązana tzw "chain". Przed podjęciem decyzji o zakupie domu usłyszałem zapewnienie w agencji, że jest to dom tzw "chain free", to samo usłyszałem od doradcy finansowego oraz właścicieli domu (żałuje, że tego nie nagrałem). I teraz rodzi się pytanie. W jaki sposób można zmobilizować właścicieli do wyprowadzki? Czy można wywrzeć na nich jakąś presje? Prawnik rozkłada ręce i stwierdził, że może jedynie rozmawiać z drugą stroną, aby przyspieszyć transakcje. Od anglików usłyszałem z kolei, że w momencie wpłaty depozytu nabywam prawo własności (aczkolwiek wydaje mi się, że tu trochę podkolorowali rzeczywistość). Termin podany przez agencję minął w ubiegły piątek. Mówią, że takie sprawy trwają do 12 tygodni, minęło już 10 a ja powoli zaczynam tracić cierpliwość. Zastanawiam się czy nie wycofać się z transakcji a na drodze cywilnej nie sądzić się z właścicielami o zwrot kosztów prawnika(jeżeli wiedziałbym że to transakcja wiązana to dwa razy bym się zastanowił)?.
Czy ktoś miał do czynienia z tego typu sytuacją?
Pozdrawiam
|

|
 |
|
tomaszzet |
Post #3 Ocena: 0 2015-06-02 23:07:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
W ktorym niejscu tago lancucha jestes?
Mozliwe, ze jak zaczynales procedure, to sprzedajacy Dom nie mieli zamiaru kupowac nastepnego, tylko wynajac cos lub mieszkac u rodzicow.
Napisz do swoich prawnikow, ze zostales zle poinformowany. On I powinni wiedziec co robic.
Jezeli nie powiedzieli prawdy, to mozna zalozyc, ze celowo wprowadzili w blad, ale jaki by to mialo sens?
Czyjs blad, albo nie zrozumienie. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 02-06-2015 23:16 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #4 Ocena: 0 2015-06-02 23:16:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
My mielismy taka sytuacje. Wycofalismy sie z oferty, a bylismy pierwsi w lancuchu. Wszystkie papiery (sprawdzenia od prawnikow, kredycik) juz byly gotowe .
W tej samej agencji zlozylismy oferte na inny dom. Umowilismy sie z wlascicielka. To byl inny oddzial agencji, w innej miejscowosci.
Nagle sie okazlo, ze wszystko mozna szybko zalatwic (z tym pierwszym domem) a drugi dziwnym trafem nagle okazal sie nieatualny? Oni tam staneli na glowie w tej agencji, zebysmy jednak ten pierwszy kupili.
Cytat: W jaki sposób można zmobilizować właścicieli do wyprowadzki? Czy można wywrzeć na nich jakąś presje? [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 02-06-2015 23:17 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2015-06-02 23:39:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2015-06-02 23:00:14, MuppetShow napisał(a):
Witam,
Aktualnie kupuje dom w Leeds. Jak do tej pory wszystkie procedury szły w miarę sprawnie aż pojawiła się pewna niespodzianka. W ubiegłym tygodniu wpłaciłem depozyt do prawnika i zaproponowałem datę wymiany kontraktów. Prawnik odpisał mi, że nie jest ona możliwa do zrealizowania. Po kilku rozmowach dowiedziałem się, że jest to transakcja wiązana tzw "chain". Przed podjęciem decyzji o zakupie domu usłyszałem zapewnienie w agencji, że jest to dom tzw "chain free", to samo usłyszałem od doradcy finansowego oraz właścicieli domu (żałuje, że tego nie nagrałem). I teraz rodzi się pytanie. W jaki sposób można zmobilizować właścicieli do wyprowadzki? Czy można wywrzeć na nich jakąś presje? Prawnik rozkłada ręce i stwierdził, że może jedynie rozmawiać z drugą stroną, aby przyspieszyć transakcje. Od anglików usłyszałem z kolei, że w momencie wpłaty depozytu nabywam prawo własności (aczkolwiek wydaje mi się, że tu trochę podkolorowali rzeczywistość). Termin podany przez agencję minął w ubiegły piątek. Mówią, że takie sprawy trwają do 12 tygodni, minęło już 10 a ja powoli zaczynam tracić cierpliwość. Zastanawiam się czy nie wycofać się z transakcji a na drodze cywilnej nie sądzić się z właścicielami o zwrot kosztów prawnika(jeżeli wiedziałbym że to transakcja wiązana to dwa razy bym się zastanowił)?.
Czy ktoś miał do czynienia z tego typu sytuacją?
Pozdrawiam
Zasadniczo jestes na straconej pozycji. Dziwi mnie tylko, ze wplaciles prawnikowi depozyt bez ustalonej daty exchange. I dziwi mnie to, ze nie poinformowali Cie, ze jestes w chain.
To co slyszales o wiazacym depozycie, to zapewne chodzilo o to, ze jak dokonasz wymiany umow, to jest to wiazace, a Ty nie dokonales tego. Samo wplacenie depozytu do prawnikow nie ma zadnej wartosci prawnej.
Mozesz teraz cierpliwie czekac albo wycofac sie. Jak wycofasz sie, to caly chain upadnie i moga dostac napedu z wymiana. Jednak jak jest duzo osob, to zeby nie wiem co zrobili, moga nie byc w stanie przyspieszyc procesu. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
MuppetShow |
Post #6 Ocena: 0 2015-06-04 23:19:42 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-06-2015 Skąd: Leeds |
Jestem na samym dole łańcucha, a składa się on z 3 osób. Mnie, osoby od której kupuje dom i kolejnej osoby.
Dom z "chain" w ogłoszeniu z reguły ciężej się sprzedają. Być może chcieli sobie ułatwić zadanie i nie informować o tym fakcie kupujących.
Na chwilę obecną powiedziałem w agencji, że daje im czas do końca czerwca. Jeżeli nie to wycofuje się z transakcji. Zobaczymy jak zareagują.
Na początku otrzymałem od prawnika pismo z ogólnym zarysem przebiegu transakcji. Następnie kierował mnie krok po kroku co mam wypełniać i jakie kolejny ruchy podejmować. Poinformował mnie, że muszę wpłacić depozyt, aby ustalić datę wymiany kontraktów.
Być może powinienem naciskać na ustalenie daty przed przelaniem pieniędzy ale jak to się mówi: człowiek mądry po szkodzie.
|

|
 |
|
tomaszzet |
Post #7 Ocena: 0 2015-06-04 23:32:16 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
MuppetShow masz PW, i to nawet 2
[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 04-06-2015 23:34 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|

|
 |
|
mayer77 |
Post #8 Ocena: 0 2015-06-09 18:55:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 12-12-2014 Skąd: LONDON |
Witam!A ja mam pytanko w spawie ubezpieczenia bo wlasnie wypelniam aplikacje o ubezpieczenie flatu, i jest pytanie :What is the rebuild cost of the property? no i nie kumam gdzie mam sie o tym dowiedziec bo w papierach jakos tego niewidze?
|

|
 |
|
zealot |
Post #9 Ocena: 0 2015-06-09 22:15:30 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat:
2015-06-09 18:55:14, mayer77 napisał(a):
Witam!A ja mam pytanko w spawie ubezpieczenia bo wlasnie wypelniam aplikacje o ubezpieczenie flatu, i jest pytanie :What is the rebuild cost of the property? no i nie kumam gdzie mam sie o tym dowiedziec bo w papierach jakos tego niewidze?
O ile się nie mylę to jest to na papierze który masz z banku z wyceny domu. Jeśli nie masz to można to mniej więcej oszacować np za pomocą kalkulatora z tej strony: http://calculator.bcis.co.uk/#calculation
|

|

|
|
mayer77 |
Post #10 Ocena: 0 2015-06-11 06:27:54 (10 lat temu) |
Z nami od: 12-12-2014 Skąd: LONDON |
Dzienx Zealot.pzdr
|

|
 |
|