Str 414.1 z 655 |
|
---|---|
rafi86 | Post #1 Ocena: 0 2015-03-12 07:52:15 (10 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Yorkshire |
Ja tez mam pytanie.
Jezeli zakupie dom na kredyt, a powiedzmy po roku bede chcial sie przeprowadzic do innego miasta/kraju. Czy jest mozliwosc jego wynajecia, czy zostaje mi sprzedaz ? |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2015-03-12 10:57:29 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2015-03-12 00:50:03, misiekcafe napisał(a): Pierwszy post więc witam wszystkich. Razem z żoną rozglądamy się za mieszkaniem dla nas do kupienia jednocześnie w planach mając już w niedalekiej przyszłości kupno drugiego na wynajem. Czy lepiej brać pierwszy kredyt na jedną osobę a potem próbować drugi na drugą czy ten 1-wszy od razu na nas dwoje i potem razem starać się o drugi? Byliśmy u 2 doradców i ich zdania się różniły, Pierwszy powiedział, że ok brać tak jak mówicie a drugi, że nawet banki wręcz wymagają żeby był dom pierwszy wzięty wspólnie bo to pomoże wykazać, że stać nas na spłacanie już jednego i potem będzie łatwiej... Jak to jest zatem? Kredyt na mieszkanie, w ktorym bedziesz mieszkal, bedzie residential i bedzie on mial przyzwoite oprocentowanie, zalezne oczywiscie do wysokosci depozytu. Drugi kredyt bedzie buy to let, bedzie mial wyzsze oprocentowanie i bedzie mial wymagania typu, min 25K rocznie zarobkow, min 25% depozytu, itp. Zdolnosc kredytow bedzie wyliczana na podstawie wysokosci czynszu, ktory mozesz osiagnac na wynajem, np czynsz musi wyniesc 125% czesci odsetkowej raty. Cytat: 2015-03-12 07:52:15, rafi86 napisał(a): Ja tez mam pytanie. Jezeli zakupie dom na kredyt, a powiedzmy po roku bede chcial sie przeprowadzic do innego miasta/kraju. Czy jest mozliwosc jego wynajecia, czy zostaje mi sprzedaz ? Mozesz wystapic do banku o consent to let, ale bank moze go nie udzielic, moze rowniez podniesc oprocentowanie kredytu odpowiednio, np 1-2%. Carpe diem.
|
radzik77 | Post #3 Ocena: 0 2015-03-12 11:09:19 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Czy mogą być problemy ze strony banków z uzyskaniem kredytu na nieruchomość z "lease" 77 lat.
Czy warto rozważać kupno takiej nieruchomosci zakładając iż cena jest ok 30k niższa? |
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2015-03-12 11:17:07 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Moim zdaniem dosc krotki lease, moze byc problem w razie sprzedazy, w samym banku sie dowiedz o ich podejscie.
Nas poinformowali, ze min. lease musi byc na 100 lat. |
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2015-03-12 11:24:42 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Przedłużenie lease to koszt ok 15-20k. Nowy właściciel może się starać o przedłużenie lease po dwóch latach. Jeden z doradców kredytowych wspomniał ze musi być min 60 lat lease aby dostać kredyt.
Tylko, ze to teoria i trochę się boje ![]() |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2015-03-12 11:56:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Tak jak Ci powiedzial doradca. Okolo 60 lat minium. Im krotszy lease, tym wartosc nieruchomosci bedzie nizsza, wiec jak bedziesz chcial potem dobrze sprzedac, to bedziesz musial zaplacic za to przedluzenie.
Z tymi 100 latami co Karjo pisze, to w niektorych rejonach moze byc krucho, bo kiedys dawali lease na 99 lat albo na 125. Od niedawno daja nawet na 999. Takze wbrew pozorom mozna znalezc bardzo duzo nieruchomosci z lease 80 lat, itp. Carpe diem.
|
sabriel | Post #7 Ocena: 0 2015-03-12 22:04:41 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
No to kupilismy!!! 240k - I utargowalismy 15k. Teraz to sie trzese zeby wlasciciele sie nie rozmysleli - tfu, tfu
![]() Pytania, prosze doradzcie gdyz umieram juz ze steresu ![]() - czy najpierw zalatwiam mortgage czy prawnika? czy rownoczesnie? - jak szybko teraz wszystko rozwiazac: czy prawnika lepiej I szybciej brac z agencji u ktorej kupilismy, czy tam gdzie bede brala mortgage??czy to nie ma znaczenia? Jedna Pani powiedziala mi dzis ze jak bede miala juz mortgage to mortgage broker daje namiar na prawnika I wtedy wszystko idzie sprawnie. Problem taki nasza mortgage broker nie jest z agencji gdzie kupilismy chate. A pozatym, to dzis dostalam maila od naszej mortgage broaker ze jest na annual leave (!!!!) I ze odpowie na wszystkie pytania po 20 Marca. Oszala chyba... Tak wiec jutro idziemy na spotkanie z financial advisor ktory jest przy tej agencji co kupilismy chate. Zobaczymy co doradzi I jakiego deal znajdzie. W sobote I wtorek mamy kolejne spotania. Jeden to z Countrywide co sa przy Austyn and Wyatt a we wtorek jeszcze do takiego ktory nie jest zrzeszony w zadnej agencji ale co ma firme zajmujaca sie doradztwem finansowym ogolnie, w tym tez I kredytami (przypadkowo kolezanka z pracy dala mi dzis do niego namiar mowiac ze jest szybki I skuteczny w zalatwianiu dealow). Nie wiem sama dlaczego sprawy zwiazane z zakupem chaty zalatwiam ja a nie moj maz??? Jezeli planujecie zakup chaty kobity, to koniecznie zrzuccie wszystkie formalnosci na mezow - bedziecie mialy o wiele mniej siwych wlosow ![]() X_fish - ja tez lubie wiochy ![]() Ide spac bo z nerwow I stresow padam. |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2015-03-12 22:14:56 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Podzwon po okolicznych prawnikach, niektorzy maja opcje online wyceny uslugi, zeby sie zorientowac w kosztach i miec porownanie z tym, co proponuje prawnik bankowy czy agencji nieruchomosci.
Powodzenia |
Post #9 Ocena: 0 2015-03-13 02:29:59 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sabriel | Post #10 Ocena: 0 2015-03-13 08:35:19 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Dzieki skokwbok1!
![]() Poprosilismy by agencja sciagnela oferte juz z rynku - powiedzieli ze w przeciagu 24h to zrobia od wczoraj kiedy przywiezlismy im nasze dokumenty. Ok to dzis do wtorku zalatwiam mortgage - wypiezemy najlepsza oferte. Potem dopiero prawnika. Prawnik u nas kosztuje dosyc sporo - jest on polecany przez agencje gdzie kupujemy - z VAT to £900 plus do tego za wszystkie search'e to wychodzi £1,500 plus £350 zaliczki na wypadek gdyby trzeba bylo dodatkowe search zrobic I do tego jeszcze £20 +VAt za sprawdzenie naszych ID I money laundering. Do tego jeszcze £45 +VAt za kazdy przelew wykonany przez prawnika. Porownywalne koszta? Skokwbok1_ na ile lat mortgage I jaka wartosc pozyczki? U nas jest £216k I bedziemy brac na 30 lat - przynajmniej na razie. Nie wiem wlascie odnosnie wysokosci odsetek - lepiej 5y fixed interest rates ktore sa wyzsze nic np. 2 years fixed years? czy wziasc 2 years liczac ze oprocentowanie spadnie? Czy teraz interests rates w porownaniu z ostatnimi 10 lat sa nizsze czy wyzsze? Gdzie moge to sprawdzic? |