Str 413.1 z 655 |
|
---|---|
sabriel | Post #1 Ocena: 0 2015-03-11 12:24:46 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Tadam! Richmond dzieki wielkie.
Agencja dzwonila do mnie dzis ze sprzedajacy zgodzil sie zejsc z 255 na 245 I czy bierzemy. My zaoferowalismy wczesniej 240k. Wszyscy teraz: agencja I broker wydzwaniaja do nas co chwila 'what are your thoughts' bo chca dobic targu. Napisalam dzis agencji przez ktora ludzie ci sprzedaja chate ze wstrzymujemy sie z decyzja o zakupie tej chaty bo bedziemy ogladac jeszcze jeden dom. Na co przyslali zapytanie czy jesli przekonaja sprzedawce zeby sprzedal za 240k to czy wtedy sie zdecydujemy czy nie. Za 240k to bym chyba ta chate wziela, bo w dobrej lokalizacji, ale teraz mysle ze moglam zaczac bidowac z 235k a nie 240k. Wiadomo za darmo nie oddadza lecz zawsze warto sie targowac. Problem: borker wyliczyla nam ze mozemy wziasc 255k mortgage przy zarobkach 52k rocznie - nie jest to troche za duzo???? Przy czym w symulacji kredytu na 30 lat 2yfr wychodzi ok 1150-1180 lub 5yfr 1200-1300 - czy to sa jaies dobre deale???? Nie podala nam interest rates jaki przyjela, lecz nie wydaje mi sie zeby to byl jakiis dobry deal. Przy wplacie 10% - 24,5k depozytu Jak bylismy u niej w biurze to wyliczyla nam miesieczne splaty na ok 800. W sobote spotkanie z innym doradca. Moze bedzie bardziej precyzyjny w wyliczeniach. Ale mam stresa!!!!! Trzymajcie kciuki |
sabriel | Post #2 Ocena: 0 2015-03-11 13:27:33 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Smialo - ja slyszalam inaczej - jesli slpacasz dodatkowo dom, to odsetki ci sie nie zmniejszaja dopoki nie zrobisz remorgage, czyli dopoki nie skonczy ci sie okres na jaki wzioles fixted rate, czyli np na 2 czy 5 lat, wyedy przy nowym dealu naliczane jest wszystko od nowa I wtedy nadplate sie uwzglednia.
Aczkowliek jestem w tym temacie nowa I sama sie ucze I dopytuje wiec moze niech ktos kto sie zna sie wypowie czy tak faktycznie jest. |
Post #3 Ocena: 0 2015-03-11 13:37:17 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sabriel | Post #4 Ocena: 0 2015-03-11 14:03:05 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
12miko12 - Dobrze wiedziec! To tez duzo nam wyjasnia.
|
Post #5 Ocena: 0 2015-03-11 14:28:45 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
sabriel | Post #6 Ocena: 0 2015-03-11 14:37:34 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
x_fish - bardzo dziekuje! Jak dobrze ze jest to forum I mozna powymieniac sie informacjami I zapytac tych co juz maja to za soba o rade.
X_fish - dopiero teraz zobaczylam ze jestes z Southampton ![]() Tak, drugi doradca w sobote - bedzie wazny, ale tym razem to juz mu nie powiemy ile mamy na depozyt tylko powiemy ogolnie ze 10% do chaty wartej 250k. Babka z agencji bombarduje mnie email czy bierzemy ta chate za 240k ...brokerka tez...czuje sie troche osaczona. Dobrze ze dzis nie wzielam tele do pracy (zapomnialam) bo inaczej bym pewnie caly czas na linii wisiala z tymi ludzmi. X_fish - Chata ktora chcemy wziasc jest w Southampton na Bitterne Village, wiec to raczej chyba dobra okolica. Teraz widze pojawily sie jeszcze dwie nowe jedna na Milbrook, druga na Rownhams, za Lordshill - co bys doradzil w kwestii okolicy? Mieszkamy w centrym, wszedzie bisko mamy. Ja na razie nie mam samochodu, ale bede sie przymierzac do zakupu.. Maz jest mobilny. Ktora lepsza dzielnica? |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2015-03-11 15:55:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2015-03-11 14:28:45, x_fish napisał(a): Nie potrzebujecie az 255tys. 240-24 = 216 Przy 52k/rok to spory mortgage ale pewnie osiagalny w niektorych instytucjach finansowych. Zobaczysz co ci drugi doradca powie. Upewnij sie u niego ze podaje ci realne kwoty a nie to co chcesz uslyszec. Najlepiej nie zdradzaj mu swoich planow zanim nie powie ci ile moze zalatwic. Dokladnie, a 216K kredytu przy lacznych zarobkach 52K nie jest niczym szokujacym. To jest troche ponad 4x roczne zarobki. Carpe diem.
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2015-03-11 15:59:51 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2015-03-11 10:39:57, smialo napisał(a): Znalazłem w kontrakcie że nadpłata 10% występuje w 12 miesięcznych okresach rozliczeniowych. To jest jasne. Richmond czy mogłabyś przetłumaczyć jedną kwestię: your benefit immediately from overpaying directly to your mortgage. If you make an overpayment or lump sum payment then the amount you owe, and the amount of interest you pay is reduced immediately. Dobrze rozumiem gdy zacznę nadpłacać kredyt, wpłacać pieniądzę itd. Odsetki zmniejszą się natychmiast ponieważ robimy nadpłatę? pozdrawiam Odsetki sa naliczane od kapitalu dziennie lub miesiecznie (zalezy od banku), wiec jak kwota kapitalu zmniejszy sie, to i odsetki zmniejszaja sie. Natomiast co sie stanie pozniej, to jest do ustalenia z bankiem. Bank moze z automatu obnizyc rate splat, poniewaz kwota odsetek miesiecznych jest nizsza. Lub raty moga byc na tym samym poziomie i moga byc przeliczone dopiero przy remortage lub na Twoje zyczenie. Musisz zapytac sie w banku jaka jest procedura. Najbardziej korzystne jest placenie takich samych rat, poniewaz szybciej splacasz kredyt czyli placisz mniej odsetek w czasie calego okresu kredytu. Dla przykladu w Nationwide mozna wybrac na ich stronie co ma sie stac jesli nadplacisz wiecej niz 500 funtow miesiecznie. Czy chcesz, zeby zmniejszyli raty czy chcesz zachowac raty na tym samym poziomie. Carpe diem.
|
Post #9 Ocena: 0 2015-03-11 17:02:54 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
misiekcafe | Post #10 Ocena: 0 2015-03-12 00:50:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-03-2015 Skąd: B-ham |
Pierwszy post więc witam wszystkich. Razem z żoną rozglądamy się za mieszkaniem dla nas do kupienia jednocześnie w planach mając już w niedalekiej przyszłości kupno drugiego na wynajem. Czy lepiej brać pierwszy kredyt na jedną osobę a potem próbować drugi na drugą czy ten 1-wszy od razu na nas dwoje i potem razem starać się o drugi? Byliśmy u 2 doradców i ich zdania się różniły, Pierwszy powiedział, że ok brać tak jak mówicie a drugi, że nawet banki wręcz wymagają żeby był dom pierwszy wzięty wspólnie bo to pomoże wykazać, że stać nas na spłacanie już jednego i potem będzie łatwiej... Jak to jest zatem?
|