Str 410.1 z 655 |
|
---|---|
Turefu | Post #1 Ocena: 0 2015-03-07 15:33:01 (10 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
A ile to wszystko trwalo, od a do z?
|
Pawel0215 | Post #2 Ocena: 0 2015-03-07 16:18:35 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2014 Skąd: Darlington |
W moim przypadku ciagle trwa bo bank robił dziwne problemy typu krzywo skopiowany payslip, niewystarczyly im payslipy mojej partnerki, trzeba bylo starac sie o kopie kontraktu co troche trwalo (okolo 2 tyg), poza tym po dostarczeniu dokumentow musielismy czekac tydzien na odpowiedz banku za kazdym razem (np. dokumenty byly wysylane w srode, odpowiedz byla we wtorek/srode nast tygodnia). Na szczescie dostalismy juz oferte i wszystko ruszylo. Broker powiedzial ze dostaniemy klucze pod koniec marca.
jesli tak sie stanie to od A do Z bedzie 12tyg |
Wielim | Post #3 Ocena: 0 2015-03-07 16:28:18 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ok czyli na początku kwietnia udaje się do banku. Tak przeglądam oferty i taki Nationwide ma dobrą ofertę, tzn wg kalkulatora na ich stronie lepsza od np Barcleysa. A Wy jaki bank byście polecili ? Słyszałem też o Halifaxie. Z brokerem niezależnym będę próbował jak mi banki odmowia
![]() |
minicab | Post #4 Ocena: 0 2015-03-07 16:47:31 (10 lat temu) |
Z nami od: 08-05-2009 Skąd: U.K. |
Cytat: 2015-03-07 12:27:06, Pawel0215 napisał(a): Witam. W styczniu aplikowalem o mortgage w nationwide, fix na 2 lata 3.69%, Wczoraj dostalismy wkoncu pozytywna decyzje o przyznaniu kredytu z banku. Oprocentowanie jednak spadlo do 3,39% w fixie 2 lata. Czy dostaniemy te nizsze oprocentowaniu czy te wyzsze z momentu kiedy robilismy AIP? Troche wysokie to oprocentowanie. Szukales w innych bankach? Wielim zalatw sovie najpierw promese od banku tzw decision in principle. Umawiaj sie na spotkania w roznych bankach i pytaj o oprocentowanie oraz ewentualne bonusy. [ Ostatnio edytowany przez: minicab 07-03-2015 16:49 ] "One day you'll leave this world behind
So live a life you will remember."
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2015-03-07 20:39:52 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2015-03-07 16:28:18, Wielim napisał(a): Ok czyli na początku kwietnia udaje się do banku. Tak przeglądam oferty i taki Nationwide ma dobrą ofertę, tzn wg kalkulatora na ich stronie lepsza od np Barcleysa. A Wy jaki bank byście polecili ? Słyszałem też o Halifaxie. Z brokerem niezależnym będę próbował jak mi banki odmowia ![]() Zacznij od brokera, nie bedziesz tracil czasu i searches w historii kredytowej. Broker bedzie wiedzial gdzie masz najwieksze szanse na uzyskanie kredytu, wziawszy pod uwage Twoj stary default. Ty bedziesz strzelal po omacku, nie koniecznie tam, gdzie Cie chca. Carpe diem.
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2015-03-07 20:40:53 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-03-07 12:41:13, Pawel0215 napisał(a): tej oferty ze stycznia juz nie ma w ofercie nationwide. Kredyty potanialy poprostu od tamtego czasu. Domu nie kupilismy jeszcze, czekalismy caly czas na zaakceptowanie oferty z banku. Wczoraj dostalismy pozytywna decyzje i uruchomilismy prawnikow. Czy wystepujac o ten nowy produkt poniesiemy ponownie koszty valuation ?? To nie nasza wina ze oferta sie zmienila Kontaktujesz sie z bankiem lub brokerem jesli uzyles brokera i prosisz o zmiane na ten nowszy produkt z niszym oprocentowaniem. Przygotuja Ci nowa oferte kredytowa z nizszym oprencentowaniem. Carpe diem.
|
Pawel0215 | Post #7 Ocena: 0 2015-03-08 10:58:02 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-12-2014 Skąd: Darlington |
Cytat: 2015-03-07 16:47:31, minicab napisał(a): Cytat: 2015-03-07 12:27:06, Pawel0215 napisał(a): Witam. W styczniu aplikowalem o mortgage w nationwide, fix na 2 lata 3.69%, Wczoraj dostalismy wkoncu pozytywna decyzje o przyznaniu kredytu z banku. Oprocentowanie jednak spadlo do 3,39% w fixie 2 lata. Czy dostaniemy te nizsze oprocentowaniu czy te wyzsze z momentu kiedy robilismy AIP? Troche wysokie to oprocentowanie. Szukales w innych bankach? Wielim zalatw sovie najpierw promese od banku tzw decision in principle. Umawiaj sie na spotkania w roznych bankach i pytaj o oprocentowanie oraz ewentualne bonusy. Przy 10% depozycie to było jedno z najniższych oprocentowań wtedy z większych banków. Nie chciałem aplikować do mniejszych instytucji, chociaz miały lepsze oprocentowanie, żeby po fixie potem robić remortgage w innym banku i płacić znowu wycene itd Zakładam że spłace kredyt bez zmiany banku, robiac roczne nadpłaty i zmianiajac tylko fixy w nationwide. Patrzac na ich oferty maja jedna z najtanszych [ Ostatnio edytowany przez: Pawel0215 08-03-2015 11:04 ] |
sabriel | Post #8 Ocena: 0 2015-03-09 01:51:47 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
My wlasnie jestesmy na etapie miedzy mortgage promis a skladaniem ofery a dom.
Mamy brokera, wlasciwie brokerke. Zaradna I sprytna jak na Anglielke lecz golym okiem widac ze chce nas skroic ile sie da. Jestesmy z Southampton wiec podam ceny. Prawnika proponuje nam za 100f. 'Poleca' life insurance.I nie wiem dlaczego poleca nam kredyty z building societies a nie z bankow!? Czy ktos wie jaka jest roznica?? Dlaczego jej tak zalezy zebysmy wzieli z building society? Pozatym oprocz building society wymienia nam jakies inne instutucje typu 'Virgin'??? Ahhh juz mam stress na dzien dobry. Druga rzecz to taka ze w Southampton domy sa drogie. Chcemy 3 bed z ogrodem I off road parking, semi-detached lub detached. Znalazlismy fajny dom, w dobrej okolicy za 255k I chcemy zaproponowac 235-240k gdyz mimo ze dom zadbany to trzeba zrobic wszedzie podlogi I lazienke. Ja bym z checia wziela taki za 160-170k w troche gorszej ulicy by latwiej splacac. Na poczatek dla mlodego malzenstwa to bylby zawsze lzej. Kupic, odremontowac, poczekac jak cena wzrosnie -> sprzedac, zarobic I kupic lepszy I wiekszy w lepszej dzielnicy. Moj maz jednak chce od razu miec 'wypaasiona' chate w dobrej dzielnicy. Sama nie wiem...branie chaty za 255k przy 10% depozycie I 230k do splaty na 30 lub 35 lat to troche jak wyrok dla mnie. Co myslicie? Jaka strategie warto tu przyjac? |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2015-03-09 08:08:16 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-03-09 01:51:47, sabriel napisał(a): My wlasnie jestesmy na etapie miedzy mortgage promis a skladaniem ofery a dom. Mamy brokera, wlasciwie brokerke. Zaradna I sprytna jak na Anglielke lecz golym okiem widac ze chce nas skroic ile sie da. Jestesmy z Southampton wiec podam ceny. Prawnika proponuje nam za 100f. 'Poleca' life insurance.I nie wiem dlaczego poleca nam kredyty z building societies a nie z bankow!? Czy ktos wie jaka jest roznica?? Dlaczego jej tak zalezy zebysmy wzieli z building society? Pozatym oprocz building society wymienia nam jakies inne instutucje typu 'Virgin'??? Ahhh juz mam stress na dzien dobry. Broker proponuje Ci najlepsza oferte, a building society moze miec najlepsza oferte, np Nationwide, Chelsea, Yorkshire, itp. Zapewniam Cie, ze nie ma nic zlego w Building Society, roznica jest taka, ze ich zyski sa reinwestowane w organizacje, a nie wyplacane w formie bonusow lub dywidend dla akcjonariuszy. Nie ma rowniez nic zlego w Virgin Money, kolejna instytucja finansowa. Kupno ubezpieczenia na zycie, to Twoj wybor. Jak rowniez income protection i innych produktow. Nie musisz ich kupowac u brokera, mozesz kupic je pozniej sama lub korzystajac z uslug brokera zajmujacego sie takimi produktami. Jedyne ubezpieczenie, ktore musisz miec, zeby bank wyplacil srodki, to ubezpieczenie budynku od daty exchange. Cytat: 2015-03-09 01:51:47, sabriel napisał(a): Druga rzecz to taka ze w Southampton domy sa drogie. Chcemy 3 bed z ogrodem I off road parking, semi-detached lub detached. Znalazlismy fajny dom, w dobrej okolicy za 255k I chcemy zaproponowac 235-240k gdyz mimo ze dom zadbany to trzeba zrobic wszedzie podlogi I lazienke. Ja bym z checia wziela taki za 160-170k w troche gorszej ulicy by latwiej splacac. Na poczatek dla mlodego malzenstwa to bylby zawsze lzej. Kupic, odremontowac, poczekac jak cena wzrosnie -> sprzedac, zarobic I kupic lepszy I wiekszy w lepszej dzielnicy. Moj maz jednak chce od razu miec 'wypaasiona' chate w dobrej dzielnicy. Sama nie wiem...branie chaty za 255k przy 10% depozycie I 230k do splaty na 30 lub 35 lat to troche jak wyrok dla mnie. Co myslicie? Jaka strategie warto tu przyjac? To juz do ustalenia miedzy Toba, a mezem. Wez pod uwage, ze wiele mozna zmienic w wystroju wnetrza domu, ale nie zmienisz jego lokalizacji. Wybranie docelowego domu zaoszczedzi Ci przyszlych przeprowadzek i dodatkowych kosztow. Dom zawsze mozna sprzedac i splacic kredyt. Jesliwzrosnie na wartosci, to mozecie zmienic kredyt na taki z nizszym oprocentowaniem i nadplacac, zeby splacic wczesniej niz te 35 lat. Jesli planujecie nadplacac i sadzicie, ze zmieni sie LTV i bedziecie chcieli zmienic kredyt na taki z nizszym oprocentowaniem, to nie wiazcie sie w dlugi fix. Z drugiej strony dlugi fix moze zapewnic Wam bezpieczenstwo w razie wzrostu oprocentowania. Carpe diem.
|
rafi86 | Post #10 Ocena: 0 2015-03-09 09:19:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2013 Skąd: Yorkshire |
Mam pytanie.
Czy aby otrzymac AIP musze miec pieniadze na depozyt na koncie ? Czy tylko wystarczy podac skad je bede mial ? |