Str 28 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Richmond |
Post #1 Ocena: 0 2008-07-31 20:58:25 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie prawda, nie tylko Halifax. To nazywa sie gifted deposit. Mysle, ze problemem moze byc raczej to, ze kredyt bierzesz na 95% wartosci i masz znacznie mniej ofert. Byc moze broker sprawdzil, ze w Twoim przypadku moze to byc tylko Halifax, bo nie spelniasz kryteriow innych bankow.
Poza tym jak nie masz depozytu to radze przemyslec to jeszcze. Jesli wezmiesz teraz kredyt na 95%, a ceny nieruchomosci spadna (a spadaja caly czas od 9 miesiecy) to bedziesz miala kredyt na wyzsza kwote niz nieruchomosc jest warta. Potem mozesz miec problem z remortgage, jesli wezmiesz produkt fixed/tracker na okreslony czas, mozesz miec rowniez problem ze sprzedaza, a bank ma 12 lat na sciagniecie pieniedzy jak sprzedasz nieruchomosc ponizej wartosci. W ogole to musi wydac zgode na taka sprzedaz.
Jesli sprzedajacy zgadza sie na gifted deposit, to znaczy, ze moglby obnizyc cene o te kwote. Sprawdz ceny podobnych nieruchomosci w okolicy, bo moze cos jest tansze.
Dzisiejszy raport Nationwide dotyczacy cen nieruchomosci:
Monthly change -1.7%
Annual change -8.1%
Carpe diem.
|

|
 |
|
|
magda_lena1 |
Post #2 Ocena: 0 2008-08-05 14:08:39 (17 lat temu) |
Z nami od: 05-08-2008 Skąd: Londyn |
Witam wszystkich  Bardzo sie ciesze, ze odnalazlam to forum, poniewaz tez chcialam dowiedziec sie wiecej na temat kupna mieszkania. Teraz sprawy wydaja sie juz o wiele prostsze, dziekuje wszystkim za pomoc.
Mam jeszcze tylko dodatkowe pytanie - otoz razem z mezem planujemy zakup nieruchomosci. Splacanie pozyczki nie byloby trudne, gdybysmy pracowali oboje, ale co sie stanie, kiedy za rok lub powiedzmy 2 lata zdecydujemy sie na dziecko? Czy sa na forum osoby, ktore znalazly sie w podobnej sytuacji?
Wiem, ze przez 39 tygodni kobieta otrzymuje SMP, ale przeciez pozniej pozostaje tylko jedna pensja na splate kredytu i utrzymanie trojki osob. Prosze o pomoc w tej kwestii.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2008-08-05 14:18:10 (17 lat temu) |
Musisz po prostu wziac kredyt takiej wysokosci by przezyc z jednej pensji przez pare miesiecy lub zbudowac odpowiednie oszczednosci.
Nie sugeruj sie tym ile bank chce/moze Wam dac kredytu, tylko na jakie splaty Cie stac. Jak planujesz dzieci to najlepiej wziac kredytu typu fixed na dluzszy okres, np 5 lat. Wtedy nie bedziesz musiala martwic sie zmiana wysokosci rat.
Ostatecznoscia sa wakacje kredytowe, udzielane przez niektore banki w czasie trwania kredytu, ale wtedy calkowity koszt kredytu rosnie. Carpe diem.
|

|
 |
|
grazynka |
Post #4 Ocena: 0 2008-08-05 21:16:23 (17 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2007 |
Witam!
Fajnie, że istnieje takie forum z tak ciekawym tematem!
Na dniach sprzedaje dom w Polsce i chciałabym wpłacic od razu połowę kwaty za dom- reszta na kredyt.
Mam pytanie w związku z tym- czy będę musiała udowadniać skąd mam taka kwote pieniędzy?, czy wstrzymane zostana mi benefity? no bo przeciez jakby nie było to jest dochód no nie? czy musze to zgłosić? jak mam sie do tego zabrac? Pomocy!!!
|

|
 |
|
Richmond |
Post #5 Ocena: 0 2008-08-05 22:16:14 (17 lat temu) |
Ciekawy temat poruszony na innym forum.
Jak sprzedasz nieruchomosc w Polsce to czeka Cie podatek (lub nie jesli spelniasz odpowiednie warunki). Ale, zeby nie bylo lekko to w UK masz podatek CGT (capital gain tax). Jesli to byl Twoj glowny dom "main home" to teoretycznie jestes zwolniona z podatku i masz 3 lata na sprzedaz od czasu jak przestaniesz w nim mieszkac. Nie pytaj skad i jak ustalaja od kiedy zaczyna sie liczyc te 3 lata i jak to udowodnic.
Krotki przewodnik po CGT - http://www.hmrc.gov.uk/leaflets/cgtfs1.htm
I odpowiedni PDF - http://www.hmrc.gov.uk/guidance/cgt-introduction.pdf
Jesli jednak Twoja nieruchomosc nie podpada pod kategorie main home to musisz zaplacic wspomniany podatek. Jesli w Polsce zaplacisz jakis podatek, to mozesz go juz odliczyc od podatku naleznego w UK. W UK jest ulga na 9600 funtow zysku rocznie bez podatku.
Pomijajac kwestie podatkowe to oczywiscie jak przeslesz pieniadze przelewem to potwierdzenie przelewu nalezaloby zachowac. Jakby ktos kiedys w przyszlosci pytal sie o zrodlo pochodzenia tych pieniedzy to bedziesz miala ten kwitek na potwierdzenie, ze to byl przelew z Polski i pieniadze ze sprzedazy domu/oszczednosci.
Co do benefitow to nie wiem, ale jesli bedziesz miala na koncie kilkadziesiat tysiecy to mozesz przestac kwalifikowac sie do tych, ktore sa mean tested czyli zaleza od dochodow i posiadanych oszczednosci. Moze zrob oddzielny watek i opisz jakie masz benefity i ktos Ci na to odpowie. Carpe diem.
|

|
 |
|
|
grazynka |
Post #6 Ocena: 0 2008-08-06 10:39:08 (17 lat temu) |
Richmond dzięki wielkie dobry człowieku
juz jestem teraz nieco mądrzejsza
Wynika z tego, że podatku nie bedę płaciła ani w Polsce, ani tutaj ( chociaż taki plus tego  )
Słyszałam, że w takim wypadku mogą wstrzymać wypłacanie wtc i ctc na rok - ale nie koniecznie, ponieważ są to srodki ze sprzedaży domu przeznaczone na zakup domu.
Zobaczymy jak mnie w takim razie potraktują.
Cieszę sie bardzo, że jest takie forum i na nim wiele ciekawych tematów!
To dla mnie super poradnik!
Dziekuję! 
|

|
 |
|
magda_lena1 |
Post #7 Ocena: 0 2008-08-06 12:33:48 (17 lat temu) |
Richmond, bardzo dziekuje za pomoc i tak szybka odpowiedz. Ciesze sie, ze mozna tu zasiegnac rzetelnych informacji, bo bardzo nam zalezy, aby przygotowac sie do tej pozyczki najlepiej jak potrafimy.
Tak myslalam, ze najrozsadniej jest wziac mniejszy mortgage, jesli planuje sie powiekszanie rodziny, gdyz pozniej wydatki i tak beda wieksze.
Planujemy zakup domku w przyszlym roku, gdyz mamy nadzieje, ze ceny nieruchomosci beda mialy tendencje spadkowa jeszcze przez nastepnych kilka miesiecy, a nawet dluzej. Czy sadzicie, ze to jest dobry pomysl ? Kiedy dokladnie doradzalibyscie zakup?
pozdrawiam
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2008-08-06 14:17:28 (17 lat temu) |
Nikt nie jest wrozka, wiec nie powie Ci kiedy kupic. Czytalam kiedys jedna teorie, zeby kupowac jak ceny beda szly w gore 3 miesiace z rzedu.
Wczoraj pojawila sie plotka, ze rzad moze zawiesic stamp duty, zeby dac troche kopa rynkowi nieruchomosci. Z kolei banki raportuja straty w tym tygodniu, wiec chyba na razie nie beda obnizac oprocentowania produktow kredytowych.
Byc moze za jakis czas pojawi sie wiecej reposessions i bedzie okazja kupic cos taniej. Ewentualnie mozna sprobowac swoich sil na aukcjach.
Barnard Marcus prowadzi aukcje nieruchomosci. Mozna zobaczyc na ich stronie wyniki poprzednich i co za ile sprzdalo sie.
http://www.barnardmarcusauctions.co.uk/Auction-Results.html
Polecam plugin do Firefoxa, ktory notuje zmiany cen na Rightmove - http://www.property-bee.com/
A jak masz za duzo czasu to mozna poczytac forum http://forums.moneysavingexpert.com/forumdisplay.html?f=149Carpe diem.
|

|
 |
|
grazynka |
Post #9 Ocena: 0 2008-08-07 08:37:22 (17 lat temu) |
magda_lena1- ja własnie słyszałam, że w ciągu najbliższych miesięcy ceny nieruchomości mają spaść nawet do 30% :-W:-W
ale na ile to prawda, i czy dłużej nie trzeba bedzie czekac...tego nie wiem.....
też się zastanawiam co robic, czy czekac, czy tez nie.....
pozdrawiam!
|

|
 |
|
magda_lena1 |
Post #10 Ocena: 0 2008-08-07 12:56:16 (17 lat temu) |
Dziekuje za cenne podpowiedzi, a podane linki na pewno wykorzystam  To prawda, ze nie da sie nic przewidziec, bo nawet najlepsi analitycy naja z tym czasem problem.
My na razie zdecydowalismy jednak poczekac z zakupem, na pewno do przyszlego roku, a moze nawet do jego polowy - mysle, ze jest to dobra decyzja i mam nadzieje, ze uda nam sie wiecej zaoszczedzic na depozyt, ktory im wiekszy, tym lepszy.
pozdrawiam Was dziewczyny i jeszcze raz dziekuje za Wasz czas i rady
|

|
 |
|