http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/5793/Ja-mam-to-juz-za-soba-kupilem-dom,180#post103696
Str 21 z 655 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2008-03-14 07:31:26 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zobacz ten post o ubezpieczeniu:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/5793/Ja-mam-to-juz-za-soba-kupilem-dom,180#post103696 Carpe diem.
|
simari1980 | Post #2 Ocena: 0 2008-03-14 09:42:04 (17 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2008 |
Dzieki. Juz go wczesniej widzialam i w zwiazku z nim przeplacam za ubezpieczenie
![]() ![]() |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2008-03-14 11:09:47 (17 lat temu) |
A sprawdzalas moneysupermarket.com? Tam mozna porownac rozne ubezpieczenia.
Zobacz tez ubezpieczenie na dom polaczone z content, bo i tak bedziesz chciala ubezpieczyc zawartosc, a razem wyjdzie pewnie taniej. Carpe diem.
|
simari1980 | Post #4 Ocena: 0 2008-03-14 14:19:16 (17 lat temu) |
Po sprawdzenu paru pakietow stwerdzlam, ze chyba moj nie jest tak zly, wiec raczej przy nim zostaniemy, bo dla 5ciu funtow nie oplaca nam sie niczego zmieniac. Dom mam ubezpieczony na wypadek kradziezy tez i podobno nawet jak mi zawartosc auta okradna, to na taka okolicznosc tez jestem ubezpieczona
![]() |
Blockhauz | Post #5 Ocena: 0 2008-03-17 19:03:49 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-03-2008 |
Witam.
Bardzo mnie cieszy,że powstał ten wątek, bo można tu znaleźć sporo informacji dla takich osób jak ja (laików). Po przeczytaniu wielu postów mam pyatnie, czy dobrze rozumuje, jak wygląda cała procedura. Poniżej przedstawie jak mi się wydaje. Jeżeli byłoby to możliwe prosiłbym o korekty. 1. Sprawdzić jaki max. kredyt mogę (możemy) dostać przy naszych dochodach oraz wkładzie własnym -> już zrobione poprzez nasz bank oraz internetowe kalkulatory 2. Udać się do agencji nieruchomości w celu przejrzenia ofert domów i rejestracji. 3. Po znalezieniu idealnego domu, znaleźć brokera (agencja może sama zaproponować) w celu wyszukania najlepszej oferty kredytu i zaczęcie starania się o niego. Pytanie: Czy broker już w tym momencie pobiera opłatę, czy dopiero po sfinalizowaniu. 4. Skontaktować się z prawnikiem (agencja też może zaproponować), który zajmie się sprawdzaniem domu pod względem prawnym i załatwianiem formalności. Pytanie 1: Wszelkie opłaty związane z jego usługami są płacone po zakończeniu całej procedury, czy jest to kwestia umowna ? Pytanie 2: Co dokładnie jest sprawdzane ? 5. Bank postanawia przyznać kredyt i wysyła rzeczoznawcę, który sprawdza realną wartość nieruchomości. Pytanie 1: Co jeśli np. dom kosztuje w agencji 150k zaś rzeczoznawca wycenia na 125k ? Pytanie 2: Kto i kiedy opłaca rzeczoznawcę ? 6. Znaleźć firmę ubezpieczeniową, bądź pośrednika. Wyszukać najodpowiedniejsze warunki ubezpieczeń (domu, kredytu, życia) Pytanie: Czy po zakupie domu, można zmienić ubezpieczyciela, w przypadku znalezienia innej lepszej oferty ? 7. Po uzyskaniu wszystkich niezbędnych dokumentów (od prawnika, od rzeczoznawcy, od ubezpieczyciela) przedstawić je w banku. 8. Finalizacja zakupu -> KLUCZE ![]() P.S. Ile wynoszą mniej więcej wszelkie opłaty związane z pośrednictwem przy zakupie domu. Mam na myśli opłaty za usługi: brokera, rzeczoznawcy, prawnika, opłata dla agencji za pośrednicto oraz inne ? Pozdrawiam serdecznie |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2008-03-17 21:49:12 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-03-17 19:03:49, Blockhauz napisał(a): 3. Po znalezieniu idealnego domu, znaleźć brokera (agencja może sama zaproponować) w celu wyszukania najlepszej oferty kredytu i zaczęcie starania się o niego. Pytanie: Czy broker już w tym momencie pobiera opłatę, czy dopiero po sfinalizowaniu. Wiekszosc brokerow dostaje prowizje od banku, za Twoj kredyt, Ty nie placisz nic. Cytat: 4. Skontaktować się z prawnikiem (agencja też może zaproponować), który zajmie się sprawdzaniem domu pod względem prawnym i załatwianiem formalności. Pytanie 1: Wszelkie opłaty związane z jego usługami są płacone po zakończeniu całej procedury, czy jest to kwestia umowna ? Po zakonczeniu. Prawnicy przedstawia Ci dokladna rozpiske swoich uslug i ile co kosztuje (m.in. tzw searche) Cytat: Pytanie 2: Co dokładnie jest sprawdzane ? Bedziesz mial w cenniku prawnikow podane co sprawdzaja. Cytat: 5. Bank postanawia przyznać kredyt i wysyła rzeczoznawcę, który sprawdza realną wartość nieruchomości. Pytanie 1: Co jeśli np. dom kosztuje w agencji 150k zaś rzeczoznawca wycenia na 125k ? Pytanie 2: Kto i kiedy opłaca rzeczoznawcę ? Bedziesz mial to doliczone do rachunku prawnikow. Cytat: Pytanie: Czy po zakupie domu, można zmienić ubezpieczyciela, w przypadku znalezienia innej lepszej oferty ? Wyszukaj najlepsza oferte od razu, po co zmieniac. Ubezpieczenie mozesz zmienic zawsze, ale czesto zaplacisz jakies oplaty administracyjne za zerwanie umowy itp. Cytat: 7. Po uzyskaniu wszystkich niezbędnych dokumentów (od prawnika, od rzeczoznawcy, od ubezpieczyciela) przedstawić je w banku. Prawnicy zbieraja wszystkie dokumenty i oni wszystko zalatwiaja. Cytat: Ile wynoszą mniej więcej wszelkie opłaty związane z pośrednictwem przy zakupie domu. Mam na myśli opłaty za usługi: brokera, rzeczoznawcy, prawnika, opłata dla agencji za pośrednicto oraz inne ? Musisz wziac pod uwage nastepujace koszty: 1.prawnicy - 500-1000 funtow, zalezy od nieruchomosci i prawnikow 2.stamp duty - zalezy od nieruchomosci - http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/DG_10010529 3.oplaty zwiazane z kredytem - koszt danego produktu, survey itp 4.broker - gratis 5.agencja - placi sprzedajacy, Ty nic nie placisz. Carpe diem.
|
sylwia12341 | Post #7 Ocena: 0 2008-03-17 23:52:11 (17 lat temu) |
Z nami od: 07-08-2006 |
Witaj jezeli potrzebujesz pomocy lub ktokolwiek inny z checia wam pomoge wybrac ubezpieczenie, czy doradzic albo sprawdzic wasze obecne ubezpieczenie.
Mozecie do mnie zadzwonic(najlepiej jakbym nie odebrala wyslac smsa to oddzwonie) lub napisac e-maila. moj numer to 07738741015 lub sylwia12341@gmail.com Jezeli chodzi o ubezpieczenia to rzeczywiscie jest trudny wybor i dla laika nie jest latwo przebrnac przez tysiace firm i opcji dlatego z checia wam pomoge Pozdrawiam wszystkich ![]() |
Blockhauz | Post #8 Ocena: 0 2008-03-25 11:48:17 (17 lat temu) |
Z nami od: 14-03-2008 |
Witam ponownie i dziękuję za odpowiedzi.
Mam kolejne pytanko. Znalzałem w agencji bardzo fajnego bliźniaka (semi-detached), który pasuje nam pod względem ceny, położenia, rozkładu pomieszczeń, lecz mamy mały problem. Agent poinformował nas, że jest to leasehold (twierdzi, że większość nowych domów to właśnie leasehold). Kwota miesięcznych opłat to Ł6. Mnie jednak to trochę niepokoi, ponieważ nie wiem, czy np.: 1. Mogę wybudować w przyszłości garaż przylegający do domu ? 2. Czy z czasem nie podniosą opłaty z Ł6 na np. Ł50 ? Ostatnie pytanie; czy istnieje szansa na wykup gruntu (zamiana z leasehold na freehold) ? Jeśli tak to czy można wraz z kupnem domu od razu dopłacić/wykupić ? Pozdrawiam |
kksiezniczka | Post #9 Ocena: 0 2008-04-05 12:49:04 (17 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Hej
![]() Wow!Super temat i naprawdę wiele mi rozjaśniliście w głowie.Dzięki. >A mam jedno pytanie:zamierzamy z mężem kupić 2bedroom house.No i chcielibyśmy to zrobić w najbliższym czasie,ale co jeśli nie mamy wkładu własnego?Czy moglibyśmy np wziąć 10000 loan i to przeznaczyć na wkład?I czy to miałoby duży wplyw na nasza zdolność kredytową?Widze na forum dużo ekspertów,więc może ktoś wie.Dzieki ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
simari1980 | Post #10 Ocena: 0 2008-04-07 00:32:43 (17 lat temu) |
Mozesz starac sie o pozyczke bez wkladu wlasnego. Poszukaj a znajdziesz odpowiednia...
|