MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 18 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Herka

Post #1 Ocena: 0

2007-12-25 14:57 (17 lat temu)

Herka

Kobieta

Z nami od: 05-01-2007

Witaj Andy. Dziękuję Ci bardzo za ogrom pracy i czas który poświęciłeś opisując wszystko krok po kroku. Minął rok odkąd po raz pierwszy przeczytałam ten temat. Byłeś jak światełko które wskazywało mi drogę. Dziś prawie doszłam do celu. W styczniu (oczywiście jak prawnik nie będzie się guzdrał) odbiorę klucze do mojego domku. Życzę Tobie i całej Twojej rodzince zdrowych i wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego 2008 Roku. Dziękuję za okazaną pomoc. Gorąco pozdrawiam. Alicja i Paweł z Oxfordu.
Herka

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kane

Post #2 Ocena: 0

2008-01-02 21:14 (17 lat temu)

Kane

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2007

Witam wszystkich w Nowym Roku! Yupee, ja tez odbieram w styczniu klucze - o ile oczywiscie nie bedzie poslizgu. Ja osobiscie mam wrazenie ze caly proces nie jest trudny o ile czlowiek troche najpierw poczyta i przygotuje sie do tego - no i pilnuje agencje, prawnikow itp dzwoniac do nich co pare dni. W moim przypadku wszystko (od momentu wypatrzenia domku) powinno zamknac sie w 3 miesiacach.

Pozdrawiam!
Think of ways to make it possible, not why it cannot be done. Figuring things out for yourself is the only freedom anyone really has. Use that freedom.

Do góry stronyOffline

piassek84

Post #3 Ocena: 0

2008-01-06 20:40 (17 lat temu)

piassek84

Mężczyzna

Z nami od: 03-01-2008

Andy mialbym pare pytan do Ciebie na temat kupna mieszania prosil bym o kontak to moj numer gygy 5676350 z gory dziekuje

Do góry stronyOffline

kiciuszek

Post #4 Ocena: 0

2008-01-27 19:02:35 (17 lat temu)

kiciuszek

Z nami od: 24-01-2008

czy ktos moze mi wytlumaczyc na czy polega kupno np.cena mieszkania 60,000 +50%ownership czy to jest oplacalne jezeli ktos wie cusik na ten temat prosze o rade ;-)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2008-01-27 19:38:35 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Shared ownership: pare starych watkow na ten temat, powinny odpowiedziec na wiele pytan:

http://www.mojawyspa.co.uk/forum/36/9961/Kredyt-mieszkaniowy-pomocy
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/56/9491/Dom-z-shared-ownership
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/5/8494/Kupno-mieszkania-50-50
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/21/7136/Mortgage

Nawet w tym watku gdzies w srodku pisalam o tym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2008-02-03 10:44:58 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

markus28

Post #7 Ocena: 0

2008-02-19 20:45:04 (17 lat temu)

markus28

Z nami od: 19-02-2008

Ja mam z kolei pytanie o wartosc mieszkania po kilku latach a wlasciwie po 3 do 5.Nie chce tu mieszkac i splacac kredytu dwadziescia lat.Chcialbym kupic dom o wartosci 160000 i sprzedac go po 3-5 latach.Wiem ze wartosc mieszkania wzrosnie o pare tysiecy ale glownie chodzi mi o odsetki ktore bede placil.Nie stac mnie bedzie raczej na splacanie kredytu i odsetek rownoczesnie.Jak to sie ma do sprzedazy domu.Czy ja jakies pieniadze odzyskam za te odsetki?A moze tylko wartosc o ktora dom wzrosnie?Czytalem ze splacajac same odsetki najpierw to zajmnie mi 20 lat,pozniej bede musial jednorazowo splacic zaczerpniety kredyt.:-o.Czy moze mi ktos kto sprzedal juz mieszkanie to wytlumaczyc a moze ktos kto juz kupil dom i wie o co naprawde chodzi.To powazna decyzja i boje sie nia podjac.Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

Do góry stronyOffline

ex-rak

Post #8 Ocena: 0

2008-02-19 21:01:44 (17 lat temu)

ex-rak

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2007

Odsetkow nie odzyskasz....ale odsetki (zalezy jakie stopa procentowa) moga byc nizsze niz czynsz. W sumie wiec mozesz byc na plusie.

Cena mieszkania moze wzrosnac, moze tez pojsc w dol.

Ale samo kupno to wydatek kilku tysiecy funtow np. stamp duty to pewnie 1600 GBP + prawnik + koszt kredytu hipotecznego + wycena domu/ocana stanu technicznego.

[ Ostatnio edytowany przez: ex-rak 19-02-2008 21:02 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2008-02-20 07:46:08 (17 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Markus,
jesli wezmiesz kredyt interest only (tylko splata odsetek), to wartosc domu musi wzrosnac przynajmniej na tyle, zeby chociaz pokrylo to koszt samego kupna domu, na co bedzie skladal sie koszt: prawnikow, stamp duty, przeprowadzki itp.
W takim przypadku Twoj dlug dla banku bedzie praktycznie taki sam jak w momencie kupna domu, np wezmiesz kredyt na 150K interest only i po 3-5 latach jestes ciagle tyle samo winien bankowi, a na biezaco placisz tylko odsetki od tego kredytu.
Jesli wynajem jest tanszy niz splata takiego kredytu (interest only) to raczej malo oplaca sie kupowac nieruchomosc, chyba ze bardzo chcesz mieszkac na swoim, nie chcesz wynajmowac, jest malo nieruchomosci na wynajem itp. Czysto finansowo nie oplaca sie to jednak. To tak jakbys wynajmowal dom od banku i mial troche wieksza swobode dzialania w nim, ale jestes malo elastyczny gdy chcesz zmienic lokum.
Jesli ceny nieruchomosci spadna, to masz problem, bo mozesz byc dluzny bankowi wiecej niz jest warty Twoj dom.

Druga opcja, mozesz wziac kredyt repayment (splacasz odsetki i kapital), wtedy Twoja miesieczna rata sklada sie z odsetek od kwoty zadluzenia plus mala jej czesc splaca kapital. Po 3-5 latach splacisz troche kapitalu, ale nie bedzie to duzo. Wtedy nie musisz juz tak bardzo liczyc na wzrost cen wartosci nieruchomosci i nie musisz sie tez bac spadku tych cen.
Tak samo jak w pierwszy przypadku musisz doliczyc jeszcze pare tysiecy na kupno nieruchomosci.

Teraz wez kartke papieru/kalkulator i sprawdz za ile mozna wynajac takie mieszkanie/dom jakie chcesz kupic, a ile by wyszla rata kredytu od kwoty, ktora musialbys pozyczyc.
Tu masz kalkulatory kredytowe, mozesz wpisac testowo oprocentowanie na poziomie 6%
http://www.charcol.co.uk/knowledge-resources/calculators/
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

markus28

Post #10 Ocena: 0

2008-02-21 18:06:12 (17 lat temu)

markus28

Z nami od: 19-02-2008

Bardzo wma dziekuje za wiadomosci.No to moje plany runely.
Przynajmniej wiem na czym stoje.Jestem ciekaw czy biorac mortgage moge dostac wszystkie house benefit?:-?:-(

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,