MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ja mam to juz za soba, kupilem dom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 102.1 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 101.1 | 102.1 | 103.1 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

Str 102.1 z 655

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ankauk

Post #1 Ocena: 0

2010-05-12 21:37:09 (15 lat temu)

ankauk

Kobieta

Z nami od: 12-05-2010

Ja kupilam domek na takich zasadach w zeszlym roku.
Natychmiast zglosilam po wprowadzeniu sie mojemu operatorowi, ze pragne korzystac z ich uslog i otworzylam konto(podalam liczniki pocztkowe).
Moja agencja nie wiedziala kto byl poprzednim dostawca, co tez nie jest problemem -po tygodniu dostalam list powitalny od poprzedniej firmy dostarczajacej media plus kosmiczny rachunek za poprzedniego wlasciciela. Zadzwonilam i wyjasnilam,na jakich zasadach byl kupiony i kiedy dom. Poproszono mnie o podanie kto jest moim dostawca i kiedy zostala z nim zawarta umowa oraz liczniki koncowe/poczatkowe. Po 2 tygodniach przyszedl jakis maly rachunek na moje nazwisko bo konta nie zamykaja z dnia na dzien( cos okolo 10£). Zaplacilam i zadzwonilam do nich aby upewnic sie ze rachunek zostal zamkniety.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2010-05-12 21:55:40 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2010-05-12 20:52:42, slonecz napisał(a):
a czemu tak wlasciwie kazdy tak zwraca uwage na arragements fee?? co to jest wlasciwie 999f na tyle lat kredytu??

Przez 20-25 lat to akurat drugie tyle. Jak doliczysz do kredytu to podraza jego koszty. Przy zalozeniu, ze bedziesz robic remortgage pare razy w zyciu kredytu, to takich oplat moze zebrac sie kilka i lacznie moga podbic calkowity koszt.

Jak policzyc co sie oplaca?

1. doliczyc koszt produktu do kwoty kredytu i od tego wyliczyc raty przy danym oprocentowaniu.

2. wybrac produkt z nizsza oplata lub brakiem i policzyc raty dla danego oprocentowania.

Potem mozna porownac koszt kredytu dla tych dwoch produktow w okresie 2 lub 3 lat, zalezy na ile jest fix.

A najlepiej zaplacic arrangement fee gotowka, wtedy nie podwyzszy sie kosztow kredytu. Ryzyko jest jednak takie, ze jak zrezygnujemy z kredytu lub bank go odmowi to nie dostaniemy zwrotu tych pieniedzy. Przy doliczeniu do kredytu bank rzadko zada zwrotu tej oplaty.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

zeberka

Post #3 Ocena: 0

2010-05-12 22:08:20 (15 lat temu)

zeberka

Kobieta

Z nami od: 11-05-2010

Richmond czytając wcześniejsze posty jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy co mogłabyś doradzić na mojego wcześniejszego posta?:( sama nie wiem co robić, a chciałabym, aby wszystkie papiery były w porządku

Do góry stronyOffline

slonecz

Post #4 Ocena: 0

2010-05-12 22:34:02 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

Jak policzyc co sie oplaca?

1. doliczyc koszt produktu do kwoty kredytu i od tego wyliczyc raty przy danym oprocentowaniu.

2. wybrac produkt z nizsza oplata lub brakiem i policzyc raty dla danego oprocentowania.

Potem mozna porownac koszt kredytu dla tych dwoch produktow w okresie 2 lub 3 lat, zalezy na ile jest fix.

A najlepiej zaplacic arrangement fee gotowka, wtedy nie podwyzszy sie kosztow kredytu. Ryzyko jest jednak takie, ze jak zrezygnujemy z kredytu lub bank go odmowi to nie dostaniemy zwrotu tych pieniedzy. Przy doliczeniu do kredytu bank rzadko zada zwrotu tej oplaty.

jak dla mnie najlepiej wliczyc arr fees w kredyt i daje to moze roznice 5-10f. wiadomo ze przy remortgage dochodza nastepne product fees ale taka jest kolej rzczy a nie sadze abysmy byli na tyle przewidywalni aby juz teraz wiedziec jaki produkt wybierzemy za te 2,3,5 lat i nie ma sensu brac wieksze oprcentowanie by uniknac 999! czasami zdarza sie tak ze po podliczeniu miesiecznych rat i pomozeniu przez miesiace ( np produktu fixed) wychodza nam bardzo podobne kwoty. poprostu zanim sie zdecydujemy na kredyt trzeba posiedziec pare nocek i poprzeliczac rozne wersje itd.

ja np wplacilam 25 depozytu i teraz troche zaluje ze nie 20% bo roznica w oprocentowaniu to 0.2 % ( 5 lat fixed ) co robi groszowe roznice a 5 % gotowki zawsze warto miec w kieszeni.

Do góry stronyOffline

piekar10

Post #5 Ocena: 0

2010-05-13 08:27:55 (15 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Cytat:

2010-05-12 20:40:26, Richmond napisał(a):
Cytat:

2010-05-11 17:13:29, piekar10 napisał(a):
Jaki produkt wybrać, prosze o pomoc.

1) 5 years fixed 4,99% then tracker plus 1,99%
arrangement fee - 999,00 Ł

2)flexible lifetime tracker plus 2,99% ,2years fix then 2,49% above the Bank of England Base Rate
No fee.

3)tracker for 3 years 3,00% then 2,29% above the Bank of England Base Rate
arrangement fee - 499,00 Ł

4)tracker for 2 years 2,67% then 2,49% above the Bank of England Base Rate
arrangement fee - 999,00 Ł

:-o:-o:-o

5% a 3% robi sporą różnice w miesiecznej racie , czy warto sie skusic na 2 latka taniego mortgage ?

Nie liczylam na kalkulatorze, poza tym nie znam kwoty kredytu, ale wydaje mi sie, ze najlepiej wypada opcja numer2.

Uzasadnienie: brak oplaty, 2 lata fix czyli tak jakbys bral produkt numer 4, potem takie samo oprocentowanie powyzej base rate. Dla pewnosci mozesz porownac koszt rat w ciagu 2 lat dla obu produktow przy zalozeniu, ze wliczasz oplate za produkt do kwoty kredytu.
Jak zejdziesz z okresu fix po 2 latach to zawsze mozesz zrobic re-mortgage na inny produkt.

Teraz pytanie jaki to bank i jakie sa warunki nadplat, early repayment charges itp. Produkty moga wydawac sie podobne, ale warunki jednego z tych kredytow moga byc lepsze.

I uwaga do wczesniejszego komentarza - base rate wynosi 0.5%, nie 0.25%.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Richmond</i> 12-05-2010 20:44 ]

Dzieki Richmond ,
bank to Barclays Bank (woolwich) , opcja druga wydaje sie stosunkowo tania , nawet penoty (niewiem jak to sie pisze)opłata jest niska 1% , jest to kara gdy chciałbym przerwac okres 2 lat trackera i wziasc np fixed.Normalnie jest ok 3% .Wczesniejsze spłacanie jest darmowe do 10% wartosci kapitału rocznie , mysle ze ok , jak wygram w lotto to nie bedzie miało znaczenia:-]

Osobisty mój dylemat to fix 5 lat czy traker 2 lata , poniewaz rata podstawowa Bank England jest niska to warto by bylo zafiksowac na 5 lat , ale osobiscie wydaje mi sie ze sytuacja recesyjna potrwa ok 2-4 lat , moge sie mylić ale tak czuje.
Do tego mamy nowy rzad i nie wiadomo co sie stanie ze stopami procentowymi .

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2010-05-13 11:38:31 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2010-05-12 22:34:02, slonecz napisał(a):
jak dla mnie najlepiej wliczyc arr fees w kredyt i daje to moze roznice 5-10f. wiadomo ze przy remortgage dochodza nastepne product fees ale taka jest kolej rzczy a nie sadze abysmy byli na tyle przewidywalni aby juz teraz wiedziec jaki produkt wybierzemy za te 2,3,5 lat i nie ma sensu brac wieksze oprcentowanie by uniknac 999! czasami zdarza sie tak ze po podliczeniu miesiecznych rat i pomozeniu przez miesiace ( np produktu fixed) wychodza nam bardzo podobne kwoty. poprostu zanim sie zdecydujemy na kredyt trzeba posiedziec pare nocek i poprzeliczac rozne wersje itd.

Jesli dobrze zrozumialam to jest to dokladnie takie wyliczenie jak mowilam. Trzeba policzyc calkowity koszt kredytu w okresie 2 lub 3 lat (zalezy jaki jest okres fix) i porownac calkowity koszt.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2010-05-13 11:40:41 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2010-05-13 08:27:55, piekar10 napisał(a):
Dzieki Richmond ,
bank to Barclays Bank (woolwich) , opcja druga wydaje sie stosunkowo tania , nawet penoty (niewiem jak to sie pisze)opłata jest niska 1% , jest to kara gdy chciałbym przerwac okres 2 lat trackera i wziasc np fixed.Normalnie jest ok 3% .Wczesniejsze spłacanie jest darmowe do 10% wartosci kapitału rocznie , mysle ze ok , jak wygram w lotto to nie bedzie miało znaczenia:-]

Osobisty mój dylemat to fix 5 lat czy traker 2 lata , poniewaz rata podstawowa Bank England jest niska to warto by bylo zafiksowac na 5 lat , ale osobiscie wydaje mi sie ze sytuacja recesyjna potrwa ok 2-4 lat , moge sie mylić ale tak czuje.
Do tego mamy nowy rzad i nie wiadomo co sie stanie ze stopami procentowymi .

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie

Woolwich ma zwykle dobre oferty i niskie oprocentowanie.

Ja bym wybrala trackera. Moim zdaniem jest mala szansa, zeby nagle zaczeli podwyzszac stopy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Nero07

Post #8 Ocena: 0

2010-05-21 04:21:52 (15 lat temu)

Nero07

Mężczyzna

Z nami od: 12-04-2010

Witam wszystkich
Mam pytanie odnosnie dokumentów które bede otrzymywal podczas calej procedury kupna domu.
Pytam poniewaz zlozylem oferte na dom, a wlasciwie trzy oferty i dopiero ta ostatnia zostala przyjeta!Wiem równiez ze w przyszlym tygodniu zostanie zrobione valuation przez bank i search przez solicitora i teraz w których z tych dokumentów bédzie dokladnie opisana struktura domu np:czy w domu jest licznik na wodé, czy jest to dom bez licznika itp.Dodatkowo gdzie bedá informacje co w domu sié znajduje z wyposazenia i czy obecni wlasciciele np zostawiá prywatn lodówke czy jakies inne urzádzenia?Oprócz tego kiedy zaczyna sié splacanie mortgage?-czy zaraz po podpisaniu koncowej umowy i odebraniu kluczy?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2010-05-21 10:18:12 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Cytat:

2010-05-21 04:21:52, Nero07 napisał(a):
Witam wszystkich
Mam pytanie odnosnie dokumentów które bede otrzymywal podczas calej procedury kupna domu.
Pytam poniewaz zlozylem oferte na dom, a wlasciwie trzy oferty i dopiero ta ostatnia zostala przyjeta!Wiem równiez ze w przyszlym tygodniu zostanie zrobione valuation przez bank i search przez solicitora i teraz w których z tych dokumentów bédzie dokladnie opisana struktura domu np:czy w domu jest licznik na wodé, czy jest to dom bez licznika itp.

Zamowiles valuation czy Homebuyer's Report. Jesli to drugie, to takie informacje powinny byc w tym raporcie. Ale nie obiecuj sobie za duzo po nim. Bedzie duzo ogolnikow w stylu: sprawdzone tylko wzrokowo, brak dostepu itp.

Cytat:

Dodatkowo gdzie bedá informacje co w domu sié znajduje z wyposazenia i czy obecni wlasciciele np zostawiá prywatn lodówke czy jakies inne urzádzenia?

To ustalasz ze sprzedajacym, przez agenta. Bo to wszystko co zostaje powinno byc wpisane do umowy. Sprzedajacy moze Ci zaproponowac wyposazenie w cenie lub moze powiedziec, ze zostawi cos, ale za okreslona cene.

Cytat:

Oprócz tego kiedy zaczyna sié splacanie mortgage?-czy zaraz po podpisaniu koncowej umowy i odebraniu kluczy?

Kredyt zaczniesz splacac dopiero po miesiacu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Nero07

Post #10 Ocena: 0

2010-05-21 10:26:45 (15 lat temu)

Nero07

Mężczyzna

Z nami od: 12-04-2010

Za Valuation zapłaciłem bankowi z którego mam kredyt i to właśnie ktoś z banku ma to przeprowadzić, a z agencji w której kupiłem dom wziąłem solicitora, zapłaciłem im również za "search", ale dokładnie co to będzie to w tej chwili nie wiem??
Musiał bym tam zadzwonić i zapytac!!

Do góry stronyOffline

Strona 102.1 z 655 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 101.1 | 102.1 | 103.1 ... 653 | 654 | 655 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,