Str 101.9 z 655 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Richmond |
Post #1 Ocena: 0 2010-05-12 20:40:26 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2010-05-11 17:13:29, piekar10 napisał(a):
Jaki produkt wybrać, prosze o pomoc.
1) 5 years fixed 4,99% then tracker plus 1,99%
arrangement fee - 999,00 Ł
2)flexible lifetime tracker plus 2,99% ,2years fix then 2,49% above the Bank of England Base Rate
No fee.
3)tracker for 3 years 3,00% then 2,29% above the Bank of England Base Rate
arrangement fee - 499,00 Ł
4)tracker for 2 years 2,67% then 2,49% above the Bank of England Base Rate

5% a 3% robi sporą różnice w miesiecznej racie , czy warto sie skusic na 2 latka taniego mortgage ?
Nie liczylam na kalkulatorze, poza tym nie znam kwoty kredytu, ale wydaje mi sie, ze najlepiej wypada opcja numer2.
Uzasadnienie: brak oplaty, 2 lata fix czyli tak jakbys bral produkt numer 4, potem takie samo oprocentowanie powyzej base rate. Dla pewnosci mozesz porownac koszt rat w ciagu 2 lat dla obu produktow przy zalozeniu, ze wliczasz oplate za produkt do kwoty kredytu.
Jak zejdziesz z okresu fix po 2 latach to zawsze mozesz zrobic re-mortgage na inny produkt.
Teraz pytanie jaki to bank i jakie sa warunki nadplat, early repayment charges itp. Produkty moga wydawac sie podobne, ale warunki jednego z tych kredytow moga byc lepsze.
I uwaga do wczesniejszego komentarza - base rate wynosi 0.5%, nie 0.25%.
[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 12-05-2010 20:44 ] Carpe diem.
|

|
 |
|
|
slonecz |
Post #2 Ocena: 0 2010-05-12 20:52:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
a czemu tak wlasciwie kazdy tak zwraca uwage na arragements fee?? co to jest wlasciwie 999f na tyle lat kredytu??
|

|
 |
|
ankauk |
Post #3 Ocena: 0 2010-05-12 21:37:09 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-05-2010 Skąd: manchester |
Ja kupilam domek na takich zasadach w zeszlym roku.
Natychmiast zglosilam po wprowadzeniu sie mojemu operatorowi, ze pragne korzystac z ich uslog i otworzylam konto(podalam liczniki pocztkowe).
Moja agencja nie wiedziala kto byl poprzednim dostawca, co tez nie jest problemem -po tygodniu dostalam list powitalny od poprzedniej firmy dostarczajacej media plus kosmiczny rachunek za poprzedniego wlasciciela. Zadzwonilam i wyjasnilam,na jakich zasadach byl kupiony i kiedy dom. Poproszono mnie o podanie kto jest moim dostawca i kiedy zostala z nim zawarta umowa oraz liczniki koncowe/poczatkowe. Po 2 tygodniach przyszedl jakis maly rachunek na moje nazwisko bo konta nie zamykaja z dnia na dzien( cos okolo 10£  . Zaplacilam i zadzwonilam do nich aby upewnic sie ze rachunek zostal zamkniety.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2010-05-12 21:55:40 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-05-12 20:52:42, slonecz napisał(a):
a czemu tak wlasciwie kazdy tak zwraca uwage na arragements fee?? co to jest wlasciwie 999f na tyle lat kredytu??
Przez 20-25 lat to akurat drugie tyle. Jak doliczysz do kredytu to podraza jego koszty. Przy zalozeniu, ze bedziesz robic remortgage pare razy w zyciu kredytu, to takich oplat moze zebrac sie kilka i lacznie moga podbic calkowity koszt.
Jak policzyc co sie oplaca?
1. doliczyc koszt produktu do kwoty kredytu i od tego wyliczyc raty przy danym oprocentowaniu.
2. wybrac produkt z nizsza oplata lub brakiem i policzyc raty dla danego oprocentowania.
Potem mozna porownac koszt kredytu dla tych dwoch produktow w okresie 2 lub 3 lat, zalezy na ile jest fix.
A najlepiej zaplacic arrangement fee gotowka, wtedy nie podwyzszy sie kosztow kredytu. Ryzyko jest jednak takie, ze jak zrezygnujemy z kredytu lub bank go odmowi to nie dostaniemy zwrotu tych pieniedzy. Przy doliczeniu do kredytu bank rzadko zada zwrotu tej oplaty.
Carpe diem.
|

|
 |
|
zeberka |
Post #5 Ocena: 0 2010-05-12 22:08:20 (15 lat temu) |
Z nami od: 11-05-2010 Skąd: essex |
Richmond czytając wcześniejsze posty jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy co mogłabyś doradzić na mojego wcześniejszego posta?  sama nie wiem co robić, a chciałabym, aby wszystkie papiery były w porządku
|

|
 |
|
|
slonecz |
Post #6 Ocena: 0 2010-05-12 22:34:02 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-11-2009 Skąd: sheffield |
Jak policzyc co sie oplaca?
1. doliczyc koszt produktu do kwoty kredytu i od tego wyliczyc raty przy danym oprocentowaniu.
2. wybrac produkt z nizsza oplata lub brakiem i policzyc raty dla danego oprocentowania.
Potem mozna porownac koszt kredytu dla tych dwoch produktow w okresie 2 lub 3 lat, zalezy na ile jest fix.
A najlepiej zaplacic arrangement fee gotowka, wtedy nie podwyzszy sie kosztow kredytu. Ryzyko jest jednak takie, ze jak zrezygnujemy z kredytu lub bank go odmowi to nie dostaniemy zwrotu tych pieniedzy. Przy doliczeniu do kredytu bank rzadko zada zwrotu tej oplaty.
jak dla mnie najlepiej wliczyc arr fees w kredyt i daje to moze roznice 5-10f. wiadomo ze przy remortgage dochodza nastepne product fees ale taka jest kolej rzczy a nie sadze abysmy byli na tyle przewidywalni aby juz teraz wiedziec jaki produkt wybierzemy za te 2,3,5 lat i nie ma sensu brac wieksze oprcentowanie by uniknac 999! czasami zdarza sie tak ze po podliczeniu miesiecznych rat i pomozeniu przez miesiace ( np produktu fixed) wychodza nam bardzo podobne kwoty. poprostu zanim sie zdecydujemy na kredyt trzeba posiedziec pare nocek i poprzeliczac rozne wersje itd.
ja np wplacilam 25 depozytu i teraz troche zaluje ze nie 20% bo roznica w oprocentowaniu to 0.2 % ( 5 lat fixed ) co robi groszowe roznice a 5 % gotowki zawsze warto miec w kieszeni.
|

|
 |
|
piekar10 |
Post #7 Ocena: 0 2010-05-13 08:27:55 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 08-06-2006 Skąd: Moja Wyspa |
Cytat:
2010-05-12 20:40:26, Richmond napisał(a):
Cytat:
2010-05-11 17:13:29, piekar10 napisał(a):
Jaki produkt wybrać, prosze o pomoc.
1) 5 years fixed 4,99% then tracker plus 1,99%
2)flexible lifetime tracker plus 2,99% ,2years fix then 2,49% above the Bank of England Base Rate
No fee.
3)tracker for 3 years 3,00% then 2,29% above the Bank of England Base Rate
arrangement fee - 499,00 Ł
4)tracker for 2 years 2,67% then 2,49% above the Bank of England Base Rate

5% a 3% robi sporą różnice w miesiecznej racie , czy warto sie skusic na 2 latka taniego mortgage ?
Nie liczylam na kalkulatorze, poza tym nie znam kwoty kredytu, ale wydaje mi sie, ze najlepiej wypada opcja numer2.
Uzasadnienie: brak oplaty, 2 lata fix czyli tak jakbys bral produkt numer 4, potem takie samo oprocentowanie powyzej base rate. Dla pewnosci mozesz porownac koszt rat w ciagu 2 lat dla obu produktow przy zalozeniu, ze wliczasz oplate za produkt do kwoty kredytu.
Jak zejdziesz z okresu fix po 2 latach to zawsze mozesz zrobic re-mortgage na inny produkt.
Teraz pytanie jaki to bank i jakie sa warunki nadplat, early repayment charges itp. Produkty moga wydawac sie podobne, ale warunki jednego z tych kredytow moga byc lepsze.
I uwaga do wczesniejszego komentarza - base rate wynosi 0.5%, nie 0.25%.
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Richmond</i> 12-05-2010 20:44 ]
Dzieki Richmond ,
bank to Barclays Bank (woolwich) , opcja druga wydaje sie stosunkowo tania , nawet penoty (niewiem jak to sie pisze)opłata jest niska 1% , jest to kara gdy chciałbym przerwac okres 2 lat trackera i wziasc np fixed.Normalnie jest ok 3% .Wczesniejsze spłacanie jest darmowe do 10% wartosci kapitału rocznie , mysle ze ok , jak wygram w lotto to nie bedzie miało znaczenia
Osobisty mój dylemat to fix 5 lat czy traker 2 lata , poniewaz rata podstawowa Bank England jest niska to warto by bylo zafiksowac na 5 lat , ale osobiscie wydaje mi sie ze sytuacja recesyjna potrwa ok 2-4 lat , moge sie mylić ale tak czuje.
Do tego mamy nowy rzad i nie wiadomo co sie stanie ze stopami procentowymi .
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie 1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2010-05-13 11:38:31 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-05-12 22:34:02, slonecz napisał(a):
jak dla mnie najlepiej wliczyc arr fees w kredyt i daje to moze roznice 5-10f. wiadomo ze przy remortgage dochodza nastepne product fees ale taka jest kolej rzczy a nie sadze abysmy byli na tyle przewidywalni aby juz teraz wiedziec jaki produkt wybierzemy za te 2,3,5 lat i nie ma sensu brac wieksze oprcentowanie by uniknac 999! czasami zdarza sie tak ze po podliczeniu miesiecznych rat i pomozeniu przez miesiace ( np produktu fixed) wychodza nam bardzo podobne kwoty. poprostu zanim sie zdecydujemy na kredyt trzeba posiedziec pare nocek i poprzeliczac rozne wersje itd.
Jesli dobrze zrozumialam to jest to dokladnie takie wyliczenie jak mowilam. Trzeba policzyc calkowity koszt kredytu w okresie 2 lub 3 lat (zalezy jaki jest okres fix) i porownac calkowity koszt.
Carpe diem.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #9 Ocena: 0 2010-05-13 11:40:41 (15 lat temu) |
Cytat:
2010-05-13 08:27:55, piekar10 napisał(a):
Dzieki Richmond ,
bank to Barclays Bank (woolwich) , opcja druga wydaje sie stosunkowo tania , nawet penoty (niewiem jak to sie pisze)opłata jest niska 1% , jest to kara gdy chciałbym przerwac okres 2 lat trackera i wziasc np fixed.Normalnie jest ok 3% .Wczesniejsze spłacanie jest darmowe do 10% wartosci kapitału rocznie , mysle ze ok , jak wygram w lotto to nie bedzie miało znaczenia
Osobisty mój dylemat to fix 5 lat czy traker 2 lata , poniewaz rata podstawowa Bank England jest niska to warto by bylo zafiksowac na 5 lat , ale osobiscie wydaje mi sie ze sytuacja recesyjna potrwa ok 2-4 lat , moge sie mylić ale tak czuje.
Do tego mamy nowy rzad i nie wiadomo co sie stanie ze stopami procentowymi .
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie
Woolwich ma zwykle dobre oferty i niskie oprocentowanie.
Ja bym wybrala trackera. Moim zdaniem jest mala szansa, zeby nagle zaczeli podwyzszac stopy. Carpe diem.
|

|
 |
|
Nero07 |
Post #10 Ocena: 0 2010-05-21 04:21:52 (15 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2010 Skąd: Luton |
Witam wszystkich
Mam pytanie odnosnie dokumentów które bede otrzymywal podczas calej procedury kupna domu.
Pytam poniewaz zlozylem oferte na dom, a wlasciwie trzy oferty i dopiero ta ostatnia zostala przyjeta!Wiem równiez ze w przyszlym tygodniu zostanie zrobione valuation przez bank i search przez solicitora i teraz w których z tych dokumentów bédzie dokladnie opisana struktura domu np:czy w domu jest licznik na wodé, czy jest to dom bez licznika itp.Dodatkowo gdzie bedá informacje co w domu sié znajduje z wyposazenia i czy obecni wlasciciele np zostawiá prywatn lodówke czy jakies inne urzádzenia?Oprócz tego kiedy zaczyna sié splacanie mortgage?-czy zaraz po podpisaniu koncowej umowy i odebraniu kluczy?
|

|
 |
|