MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sprawa w sądzie

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

emka07

Post #1 Ocena: 0

2015-04-03 16:43:08 (10 lat temu)

emka07

Kobieta

Z nami od: 03-04-2015

Witam wszystkich !

Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie. Otóż we wrześniu zeszłego roku dostałam mandat za rozmowę przez telefon podczas jazdy było to 100f i 3 pkt karne. Dostałam wezwanie do zapłaty i zapłaciłam mandat w terminie. W styczniu dostałam czekiem 100f zwrotu z Departamentu Sprawiedliwości i dwa dni temu przyszedł do mnie list z kopią mandatu z kopią druku do zapłacenia mandatu i jakąś kopią listu z wezwaniem do wysłania prawa jazdy oraz informacja ze na lipca mam wyznaczoną sprawę w sądzie a zarzuty to prowadzenie auta i rozmowa przez telefon. Mój angielski jest ok ale jeśli chodzi o pisma to mam czasem problem zaczełam sobie to powoli czytać i tłumaczyć i wyszło na to że zapłaciłam mandat ale miałam również wysłac im prwo jazdy ja nie zrozumiałam tego listu i tylko zapłaciłąm, podobno w grudniu dostarczono mi list przypominający o wysyłce prawa jazdy ale ja takiego listu nie dostałam. Zwrócono mi pieniądze ja sama nie byłam pewna za co pytałam w banku i na poczcie nie wiedzieli. Chodzi o to ze ja mandat przyjęłam chciałam go zapłacić (zapłaciłam w terminie) ale przez to że nie dosłałam prawa jazdy (nie zrozumiałam listu, nie wiedziałam, że muszę, zapłaciłam tylko online mandat) mam sprawę w sądzie i wiem że jeśli to wyroczenie trafi do sądu to mogę im zapłacić nawet 1000f grzywny i mogą pozbawić mnie prawa jazdy, jestem bardzo zdenerwowana tą sprawą bo ja wiem, ze źle zrobiłam jadąc autem i odbierając telefon mandat zapłaciłam i nie miałam na myśli migać się od tego a musze teraz stwić się w sądzie i boję się ze strace prawo jazdy. Czy ktoś miał może taką sytuację lub moze mi podpowiedzieć co mnie czeka w sądzie ? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ie2ox4-b

Post #2 Ocena: 0

2015-04-03 16:50:53 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Zrób to teraz co miałaś zrobić wcześniej. Opisz sytuację to może nawet i opłaty sądowej nie będzie. Jeżeli zapłacisz i wyślesz prawko to nie będzie podstawy do rozprawy. Podejrzewam że masz prawko z PL i oni nie mają w systemie. Nie daj namówić się na wymianę prawka. Ja mam dożywotnio wydane, a tutejsze trzeba co jakiś czas do lekarza i przedłużać.

[ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 03-04-2015 16:51 ]

Do góry stronyOffline

emka07

Post #3 Ocena: 0

2015-04-03 16:58:00 (10 lat temu)

emka07

Kobieta

Ale tam sprawa w sądzie jest już ustalona na konkretną datę, ja mogę zapłacić jeszcze raz i wysłać, ale boję się, że tego prawa jazdy nie odzyskam, kurcze nie wiem co robić jutro jadę z moim znajomym na policję u siebie w mieście i opiszę to dokładnie jak tu tylko czy ja jestem jeszcze w stanie uniknąć tej rozprawy ? Może ktoś miał coś podobnego, jestem w okropnych nerwach bo naprawdę chciałam dobrze, załatwić wszystko jak należy, jestem tu krótko i uczę się dopiero "Anglii" tak samo jest z moim językiem.

[ Ostatnio edytowany przez: emka07 03-04-2015 16:59 ]

Do góry stronyOffline

emka07

Post #4 Ocena: 0

2015-04-03 17:05:55 (10 lat temu)

emka07

Kobieta

Próbowałam teraz zapłacić jeszcze raz ten mandat przez stronę gov.co.uk i niestety już nie mogę tak jakby zostało to skasowane. Nie rozumiem ich bo ja rzeczywiście nie zrozumiałam tego listu teraz jak go czytam to widzę, że trzeba było zapłacić mandat i odesłać prawo jazdy ale ja żadnego przypomnienia nie dostałam byc może list nie dotarł a tu nagle cancel mandatu, oddanie pieniędzy i sprawa w sądzie, drugą opcją jeśli nie zapłacę było ubieganie się swoich praw w sądzie, czyli jeśli nie zgadzam się z mandatem, ale ja go przyjęłam i zapłaciłam, tylko to cholerne prawo jazdy.

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #5 Ocena: 0

2015-04-03 18:25:56 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Termin nie przeszkadza. Jakimś sposobem zapłać. Masz tam zapewne jakieś konta. Wyślij prawko, jeżeli dojdzie nawet do rozprawy to zrobiłaś wszystko co powinnaś. Jest to duża korzyść na Twoją obronę.

Do góry stronyOffline

zealot

Post #6 Ocena: 0

2015-04-03 19:14:33 (10 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

nie musisz prawa jazdy wysyłać, trzeba najprawdopodobniej wysłać tylko kartę na punkty.

Podejrzewam, że masz polskie prawo jazdy i nie masz takiej karty. Jak najszybciej złóż wniosek o taką kartę, ściągnij formularz z tej strony https://www.gov.uk/government/publications/application-for-a-driving-licence-counterpart-for-non-gb-licence-holders-form-d9

Jak już będziesz miała tę kartę to dzwoń do tego miejsca co wystawiło mandat(lub poproś kogoś kto lepiej zna angielski), czy nie da się jeszcze tego odkręcić przed rozprawą

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

emka07

Post #7 Ocena: 0

2015-04-03 20:12:44 (10 lat temu)

emka07

Kobieta

Właśnie znajomy mi powiedział, że chodzi o kartę D9 i z tego powodu chcieli prawo jazdy, ja jutro mam iść wydrukowac to do niego i wypełnić i jechać z tym i papierami na komisariat policji z którego przyszło to pismo i starać się wyjaśnić, ale wolałam najpierw posłuchac innych opinii, kogoś kto jest tu dłużej. Dziękuję wam bardzo, oby udało się to odkręcić bez rozprawy. Dziękuję.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2015-04-03 20:16:42 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #9 Ocena: 0

2015-04-03 20:22:50 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2015-04-03 20:12:44, emka07 napisał(a):
Właśnie znajomy mi powiedział, że chodzi o kartę D9 i z tego powodu chcieli prawo jazdy, ja jutro mam iść wydrukowac to do niego i wypełnić i jechać z tym i papierami na komisariat policji z którego przyszło to pismo i starać się wyjaśnić, ale wolałam najpierw posłuchac innych opinii, kogoś kto jest tu dłużej. Dziękuję wam bardzo, oby udało się to odkręcić bez rozprawy. Dziękuję.

D9 wysyłasz do DVLA razem z PL prawkiem, policja nie jest od takich spraw.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

emka07

Post #10 Ocena: 0

2015-04-03 20:26:18 (10 lat temu)

emka07

Kobieta

Ok, czyli mam ściąnąć D9 wysłać im razem z prawem jazdy, ale problem w tym,że oni mi zwrócili czekiem 100f i ja te pieniądze zdeponowałam bo nie wiedziałam za co to nie było opisane za co te pieniądze byłam na poczcie i w banku i kazali ten czek zdeponować, jedynie mogę teraz wysłać im prawo jazdy i iśc na policję zapytać jak mogę to drugi raz zapłacić, może mi pomogą.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,