|
---|---|
emka07 | Post #1 Ocena: 0 2015-04-03 16:43:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-04-2015 Skąd: Spalding |
Witam wszystkich !
Bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie. Otóż we wrześniu zeszłego roku dostałam mandat za rozmowę przez telefon podczas jazdy było to 100f i 3 pkt karne. Dostałam wezwanie do zapłaty i zapłaciłam mandat w terminie. W styczniu dostałam czekiem 100f zwrotu z Departamentu Sprawiedliwości i dwa dni temu przyszedł do mnie list z kopią mandatu z kopią druku do zapłacenia mandatu i jakąś kopią listu z wezwaniem do wysłania prawa jazdy oraz informacja ze na lipca mam wyznaczoną sprawę w sądzie a zarzuty to prowadzenie auta i rozmowa przez telefon. Mój angielski jest ok ale jeśli chodzi o pisma to mam czasem problem zaczełam sobie to powoli czytać i tłumaczyć i wyszło na to że zapłaciłam mandat ale miałam również wysłac im prwo jazdy ja nie zrozumiałam tego listu i tylko zapłaciłąm, podobno w grudniu dostarczono mi list przypominający o wysyłce prawa jazdy ale ja takiego listu nie dostałam. Zwrócono mi pieniądze ja sama nie byłam pewna za co pytałam w banku i na poczcie nie wiedzieli. Chodzi o to ze ja mandat przyjęłam chciałam go zapłacić (zapłaciłam w terminie) ale przez to że nie dosłałam prawa jazdy (nie zrozumiałam listu, nie wiedziałam, że muszę, zapłaciłam tylko online mandat) mam sprawę w sądzie i wiem że jeśli to wyroczenie trafi do sądu to mogę im zapłacić nawet 1000f grzywny i mogą pozbawić mnie prawa jazdy, jestem bardzo zdenerwowana tą sprawą bo ja wiem, ze źle zrobiłam jadąc autem i odbierając telefon mandat zapłaciłam i nie miałam na myśli migać się od tego a musze teraz stwić się w sądzie i boję się ze strace prawo jazdy. Czy ktoś miał może taką sytuację lub moze mi podpowiedzieć co mnie czeka w sądzie ? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. |
ie2ox4-b | Post #2 Ocena: 0 2015-04-03 16:50:53 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Zrób to teraz co miałaś zrobić wcześniej. Opisz sytuację to może nawet i opłaty sądowej nie będzie. Jeżeli zapłacisz i wyślesz prawko to nie będzie podstawy do rozprawy. Podejrzewam że masz prawko z PL i oni nie mają w systemie. Nie daj namówić się na wymianę prawka. Ja mam dożywotnio wydane, a tutejsze trzeba co jakiś czas do lekarza i przedłużać.
[ Ostatnio edytowany przez: ie2ox4-b 03-04-2015 16:51 ] |
emka07 | Post #3 Ocena: 0 2015-04-03 16:58:00 (10 lat temu) |
Ale tam sprawa w sądzie jest już ustalona na konkretną datę, ja mogę zapłacić jeszcze raz i wysłać, ale boję się, że tego prawa jazdy nie odzyskam, kurcze nie wiem co robić jutro jadę z moim znajomym na policję u siebie w mieście i opiszę to dokładnie jak tu tylko czy ja jestem jeszcze w stanie uniknąć tej rozprawy ? Może ktoś miał coś podobnego, jestem w okropnych nerwach bo naprawdę chciałam dobrze, załatwić wszystko jak należy, jestem tu krótko i uczę się dopiero "Anglii" tak samo jest z moim językiem.
[ Ostatnio edytowany przez: emka07 03-04-2015 16:59 ] |
emka07 | Post #4 Ocena: 0 2015-04-03 17:05:55 (10 lat temu) |
Próbowałam teraz zapłacić jeszcze raz ten mandat przez stronę gov.co.uk i niestety już nie mogę tak jakby zostało to skasowane. Nie rozumiem ich bo ja rzeczywiście nie zrozumiałam tego listu teraz jak go czytam to widzę, że trzeba było zapłacić mandat i odesłać prawo jazdy ale ja żadnego przypomnienia nie dostałam byc może list nie dotarł a tu nagle cancel mandatu, oddanie pieniędzy i sprawa w sądzie, drugą opcją jeśli nie zapłacę było ubieganie się swoich praw w sądzie, czyli jeśli nie zgadzam się z mandatem, ale ja go przyjęłam i zapłaciłam, tylko to cholerne prawo jazdy.
|
ie2ox4-b | Post #5 Ocena: 0 2015-04-03 18:25:56 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
Termin nie przeszkadza. Jakimś sposobem zapłać. Masz tam zapewne jakieś konta. Wyślij prawko, jeżeli dojdzie nawet do rozprawy to zrobiłaś wszystko co powinnaś. Jest to duża korzyść na Twoją obronę.
|
|
|
zealot | Post #6 Ocena: 0 2015-04-03 19:14:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
nie musisz prawa jazdy wysyłać, trzeba najprawdopodobniej wysłać tylko kartę na punkty.
Podejrzewam, że masz polskie prawo jazdy i nie masz takiej karty. Jak najszybciej złóż wniosek o taką kartę, ściągnij formularz z tej strony https://www.gov.uk/government/publications/application-for-a-driving-licence-counterpart-for-non-gb-licence-holders-form-d9 Jak już będziesz miała tę kartę to dzwoń do tego miejsca co wystawiło mandat(lub poproś kogoś kto lepiej zna angielski), czy nie da się jeszcze tego odkręcić przed rozprawą |
emka07 | Post #7 Ocena: 0 2015-04-03 20:12:44 (10 lat temu) |
Właśnie znajomy mi powiedział, że chodzi o kartę D9 i z tego powodu chcieli prawo jazdy, ja jutro mam iść wydrukowac to do niego i wypełnić i jechać z tym i papierami na komisariat policji z którego przyszło to pismo i starać się wyjaśnić, ale wolałam najpierw posłuchac innych opinii, kogoś kto jest tu dłużej. Dziękuję wam bardzo, oby udało się to odkręcić bez rozprawy. Dziękuję.
|
Post #8 Ocena: 0 2015-04-03 20:16:42 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
tomaszzet | Post #9 Ocena: 0 2015-04-03 20:22:50 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Cytat: 2015-04-03 20:12:44, emka07 napisał(a): Właśnie znajomy mi powiedział, że chodzi o kartę D9 i z tego powodu chcieli prawo jazdy, ja jutro mam iść wydrukowac to do niego i wypełnić i jechać z tym i papierami na komisariat policji z którego przyszło to pismo i starać się wyjaśnić, ale wolałam najpierw posłuchac innych opinii, kogoś kto jest tu dłużej. Dziękuję wam bardzo, oby udało się to odkręcić bez rozprawy. Dziękuję. D9 wysyłasz do DVLA razem z PL prawkiem, policja nie jest od takich spraw. Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
emka07 | Post #10 Ocena: 0 2015-04-03 20:26:18 (10 lat temu) |
Ok, czyli mam ściąnąć D9 wysłać im razem z prawem jazdy, ale problem w tym,że oni mi zwrócili czekiem 100f i ja te pieniądze zdeponowałam bo nie wiedziałam za co to nie było opisane za co te pieniądze byłam na poczcie i w banku i kazali ten czek zdeponować, jedynie mogę teraz wysłać im prawo jazdy i iśc na policję zapytać jak mogę to drugi raz zapłacić, może mi pomogą.
|