MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Znaczenie słowa Dick-proszę o ostateczne wyjaśnienie ;-)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2015-03-07 21:15:59 (10 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Witam wszystkich moim nowym dziwnym tematem.Mianowicie chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja ze słowem Dick w języku Angielskim-jak wiadomo jest to wulgaryzm jak i imię męskie jednak nie jestem w stanie zrozumieć na jakiej niby zasadzie i w jakich sytuacjach to słowo będzie miało dwa znaczenia.Otóż problemy są następujące:

1.Jeżeli DIck jest wulgaryzmem to jakim cudem jest to też imię męskie? Jak można nazywać kogoś Fi..tem? mój znajomy który skończył filologię Angielską porównał to słowo do naszego polskiego "wacka"-jednak nie można w żaden sposób porównać tych dwóch słów.Polski wacek nie jest absolutnie słowem wulgarnym,jest to wręcz pieszczotliwe określenie wiadomej części ciała ;-).Jako imię jest rzadko spotykane,nosić takie imię w dzisiejszych czasach to totalny obiach-praktycznie wszyscy będą się z ciebie śmiać.Natomiast słowo Dick to jak wiadomo silny wulgaryzm.Zatem jest to dla mnie jeden z największych absurdów językowych-jak jeden wyraz w zależności od kontekstu może być wulgaryzmem albo zwykłym imieniem? możecie mi to jakoś wytłumaczyć? W języku Polskim jedyną sytuacją która jest zbliżona do tej z Dickiem to słowo cholera-bardzo łagodny który w zależności od kontekstu oznacza też chorobę.Mówimy cholera gdy spotka nas coś niemiłego,nieprzyjemnego,strasznego-czyli coś podobnego do choroby.A w Anglii mówicie Dick na wzór czego? że niby mężczyzna jest podobny do Fiu...a? :-)? kompletnie tego nie rozumiem.

MOże ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest? Jeżeli na ulicy w Anglii zobaczę w tłumie mojego przyjaceila Dicka i chcę go zawołać to po prostu drę się: ey,Dick! i nikt nie będzie zgorszony że wyzywam go od fiu..ów? ;-).Jak powinienem zawołać kolegę w takiej sytuacji?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-03-07 21:27:28 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #3 Ocena: 0

2015-03-07 22:06:01 (10 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Znam całą rodzinę Wacków w PL.
We Włoszech, w ekskluzywnym sklepie, po wcześniejszym objadaniu się figami w parku, prosto z drzewa, ucieszona woła że ty jest figa! Wiecie jak szybko pusto zrobiło się w tej alejce. Wcześniej ją informowałem o różnych takich dziwnych słowach, ale albo zapomniała albo nie słuchała.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2015-03-07 22:10:00 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

To jest nic, nigdy nie zrozumiem jak można było nazwać żeński zespól siatkówki Dick Black...

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #5 Ocena: 0

2015-03-07 22:14:49 (10 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Też mnie to intryguje...
A Dick Cheney?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

littleflower

Post #6 Ocena: 0

2015-03-07 22:24:56 (10 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Dick to zdrobnienie od Richard - wiec zawsze możesz pełnym imieniem wołać

Ta sama sytuacja jest z Willy - dla jednych to zdrobnienie od Wiliam dla innych to potoczna nazwa dla penisa
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2015-03-07 22:27:47 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Dick to jest pełne imię. Zdrobnieniem od Richard jest chyba Rich..

edit: a sorry..rzeczywiście jest również zdrobnieniem od Richard

Cytat:

2015-03-07 22:14:49, stanislawski napisał(a):
Też mnie to intryguje...
A Dick Cheney?

No to było właśnie zdrobnienie od Richard

Do góry stronyOffline

stara_gruszka

Post #8 Ocena: 0

2015-03-07 22:44:54 (10 lat temu)

stara_gruszka

Kobieta

Z nami od: 09-09-2013

Mój Drogi.

Dick jest zdrobnieniem imienia Richard. Nie pytaj na jakiej podstawie zdecydowano zdrobnić Richarda do Dicka, tak po prostu jest.

Dick, jak spostrzegłeś, jest również wulgaryzmem. Zazwyczaj bardzo łatwo jest wydedukować znaczenia tego słowa z kontekstu. Otóż jeżeli nie masz na imię Richard, a ktoś Cię tak nazwie, masz święte prawo się obrazić. Dobrym wskaźnikiem jest również użycie przedimka, "a" bądź "the". Przedimek wskazuje że słowo które poprzedza jest przedmiotem, a więc nie dumnym Richardem lecz marnym wackiem. Nie żeby przedmiotowo traktować niektóre, a jakże użyteczne, części ciała.

Przykładowe użycie:
"Richard turned out to be a massive dick, altough his willy was rather small."

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Dwunasty

Post #9 Ocena: +1

2015-03-07 22:52:34 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2015-03-07 22:44:54, stara_gruszka napisał(a):