2020-02-21 20:40:09, Barnley napisał(a):
2020-02-21 20:34:39, NightFury napisał(a):
2020-02-21 17:41:19, Wielim napisał(a):. W Polsce może miałbym jeszcze mniej , ale jest bezpieczniej , ładniej , ludzie jacyś weselsi
Ale widzisz u mnie w mieście ludzie zawsze byli jacyś ponurzy, szarzy, smutni. Tak jak to zapamiętałam wiele lat temu tak samo jest dzisiaj. Pod tym względem moje miasto się wcale nie zmieniło.
@NightFury a moze po prostu to Ty przyjechalas z UK i to pokazujesz, dlatego sa dla Ciebie niemili
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Barnley</i> 21-02-2020 20:40 ]
A skad mogą wiedzieć skad ja przyjechałam? Nie mam tego na czole napisane.
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Rozmawiałam sobie dzisiaj z ciocia, ona nigdy nie wyjechała, całe życie mieszka w Łodzi, jej dzieci tez tu mieszkają. Pytam jej się „gdzie są ci młodzi? Gdzie są dzieci bo napewno nie w parkach”. Powiedziała coś, co mnie zastanowiło...dosłowny cytat: „teraz młodzi się wyprowadzają na obrzeża. Nie chcą mieszkać w blokach bo to takie wszystko na jedno kopyto a na tych nowych osiedlach to maja i większe pokoje i własne garaże i furtki to i tam kupują i tam mieszkają”.
Nie wiem na ile to prawda na ile nie ale zgadzałoby się to z moimi obserwacjami. Moje osiedle jest duże, wybudowane w latach 80 i rzeczywiście, każde mieszkanie jest takie samo. Mama twierdzi, ze mieszkają na nim w większości starsi ludzie, którzy dzieci nie maja a młodzi wprowadzają się tylko wtedy, kiedy jakiś członek rodziny umrze....w moim bloku nie ma ani jednego dziecka. Wieżowiec, dwie klatki, po 10 pięter każda. Sporo mieszkań. Ani jednego dziecka...
Pytałam dzisiaj taksówkarza, mówiłam, ze gadam z każdym, co się stało z Piotrkowska? On do mnie „to miasto wymiera”. Nie oczekiwałam takiej odpowiedzi i na chwile nawet zrobiło mi się smutno...ale na to wyglada....moje miasto wymiera. Ale w wieczornych wiadomościach propaganda o podwyższonym standardzie życia idzie pełna para (wybory). Telewizja swoje a „ulica” swoje...