MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 89 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 88 | 89 | 90 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 89 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

NightFury

Post #1 Ocena: +1

2020-02-21 20:34:39 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2020-02-21 17:41:19, Wielim napisał(a):. W Polsce może miałbym jeszcze mniej , ale jest bezpieczniej , ładniej , ludzie jacyś weselsi

W tym momencie wyraźnie widać, ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Na to twoje stwierdzenie za przeproszeniem je... śmiechem. Ale widzisz u mnie w mieście ludzie zawsze byli jacyś ponurzy, szarzy, smutni. Tak jak to zapamiętałam wiele lat temu tak samo jest dzisiaj. Pod tym względem moje miasto się wcale nie zmieniło.
I widzisz, ja tez podchodzę sobie z uśmiechem do ludzi. Uśmiechnę się do kasjerki w Biedrze (póki co żadna się nie odsmiechnela ale cóż, mam jeszcze ponad dwa tygodnie, może się coś zmieni), pogadam sobie z taksówkarzem, zagadam do babci z wnuczkiem na placu zabaw. Do sąsiada z córeczka....reakcje są różne. W większości jest to nieufność wymieszana z myśleniem „co jej odbiło?”
A na przykład w UK od jakiegoś czasu codziennie rano kupuje sobie kawę w McDonalds. Drive through. Po czterech moich wizytach byłam już w jak najlepszej komitywie z kasjerka w okienku pierwszym i kobitka z okienka drugiego. A zaczęło się od zwykłego „dzień dobry”. To ja już wole uśmiechnięte panie w obcym kraju niż skrzywionych rodaków w swoim.

Opinia moderatora: Post edytowany z wulgaryzmu.Konefka

Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Barnley

Post #2 Ocena: 0

2020-02-21 20:40:09 (5 lat temu)

Barnley

Kobieta

Z nami od: 21-02-2020

Cytat:

2020-02-21 20:34:39, NightFury napisał(a):
Cytat:

2020-02-21 17:41:19, Wielim napisał(a):. W Polsce może miałbym jeszcze mniej , ale jest bezpieczniej , ładniej , ludzie jacyś weselsi

Ale widzisz u mnie w mieście ludzie zawsze byli jacyś ponurzy, szarzy, smutni. Tak jak to zapamiętałam wiele lat temu tak samo jest dzisiaj. Pod tym względem moje miasto się wcale nie zmieniło.

@NightFury a moze po prostu to Ty przyjechalas z UK i to pokazujesz, dlatego sa dla Ciebie niemili :-] tak jak w moim przypadku opisala to @SweetLiar

[ Ostatnio edytowany przez: Barnley 21-02-2020 20:40 ]

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #3 Ocena: +1

2020-02-21 20:44:07 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2020-02-21 18:25:35, SweetLiar napisał(a):
@Barnley dużo przykrych rzeczy Cię w Polsce spotkało. Dziwne, że tylko na Lubelszczyźnie są nieuprzejmi urzędnicy i głównie dla Ciebie. Myślisz, że to przypadek?
Ja zauważyłam, że wszędzie na świecie na uprzejmość ludzie uprzejmością reagują...

Mnie tez tak kiedyś powiedziałaś. Pamietam to.
To, ze ty masz akurat takie doświadczenia nie oznacza, ze inni maja takie same. I nie, na uprzejmość ludzie nie zawsze reagują uprzejmością. Odnoszę się do moich normalnych uśmiechów w Biedrze na które nikt nie odpowiada ani jakos uprzejmie nie reaguje. Złe się uśmiecham? Twarz moja nie pasuje? Jeszcze nawet mówię „dzień dobry” bo mi nawyk z Anglii został....

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2020-02-21 20:50:16 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Teraz nie moge znalezc, ale to byl jakis znikomy procen"

dzieki mireczek tak wlasnie myslalem : )

troche palnalem z tym pytaniem do richmond tak jakbym sie spytal zawodowego muzyka czy zna kogos grajacego na perkusji... : P

poza tym 10lat zbierac na mieszkanie to jakas pomylka na takiej zasadzie to kazdy i wszedzie moze kupic kwestia 5-40lat zalezy od lokalizacji :-]

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2020 20:58 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2020-02-21 21:00:46 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-21 20:01:39, Barnley napisał(a):
@SweetLiar ale zasugerowalas, ze prawdopodobnie ludzie sa dla mnie niemili, bo zachowuje sie pewnie tak i tak, bo widzialas pania z UK, ktorej nie pasowala polska klamka i dlatego pan byl dla niej niemily, bo do Ciebie mial inny stosunek.

Niczego nie sugeruje, opisałam konkretną sytuacje której byłam świadkiem i nie mógł być to przypadek, ale wynikało to z zupełnie rożnego zachowania dwóch różnych osób. Z jakiegoś powodu odebrałam tą sytuację personalnie.

Cytat:
Nie pielegnuje negatywnych wspomnien, po prostu to nie spotkalo mnie raz czy dwa i to w przeciagu roku. Ani nie zmienili sie ludzie ani za bardzo ich sytuacja finansowa.
Nie bylo inaczej jak mialam lat 7, 15, 20 i nie jest inaczej teraz. O to mi chodzilo.

Nie tylko pielęgnujesz, rozkładasz na lata, ale co bardziej rzuca się w oczy to to, że nie masz absolutnie żadnych pozytywnych doświadczeń z Polski

Cytat:
niesamowicie mnie drazni, jak ktos mowi, ze Polska to kraj mlekiem i miodem plynacym teraz

Po pierwsze nikt tak nie mówi, po drugie innych drażni jak Ty widzisz w Polsce same negatywy, zwłaszcza jak ktoś tu mieszka dłużej, wyjechał z Polski dawno i widzi jakie zmiany zaszły tam w ciągu 15-20 lat.

Nie wiem jak się uśmiechajcie, krzywo czy prosto, czy się uśmiechajcie, ja się do kasjerek nie szczerze ani w Polsce ani w UK. Staram się być miła, zwyczajnie, niczego nie udaje, nie mam angielskich nawyków, zawsze taka byłam.
to jest zresztą dosyć ciekawe zagadnienie dlaczego jedni częściej spotykają się z ludzką nierzyczliwoscią niż inni

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 21-02-2020 21:04 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #6 Ocena: 0

2020-02-21 21:02:38 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2020-02-21 20:40:09, Barnley napisał(a):
Cytat:

2020-02-21 20:34:39, NightFury napisał(a):
Cytat:

Ale widzisz u mnie w mieście ludzie zawsze byli jacyś ponurzy, szarzy, smutni. Tak jak to zapamiętałam wiele lat temu tak samo jest dzisiaj. Pod tym względem moje miasto się wcale nie zmieniło.

@NightFury a moze po prostu to Ty przyjechalas z UK i to pokazujesz, dlatego sa dla Ciebie niemili :-] tak jak w moim przypadku opisala to @SweetLiar

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Barnley</i> 21-02-2020 20:40 ]

A skad mogą wiedzieć skad ja przyjechałam? Nie mam tego na czole napisane. :-] ot normalna uśmiechnięta osoba, wykłada towary na kasę. SweetLiar ma wyjątkowo czarnobiale podejście ze wystarczy być miłym żeby ludzie tez byli dla ciebie mili. Słodkie to, ale naiwne.
Rozmawiałam sobie dzisiaj z ciocia, ona nigdy nie wyjechała, całe życie mieszka w Łodzi, jej dzieci tez tu mieszkają. Pytam jej się „gdzie są ci młodzi? Gdzie są dzieci bo napewno nie w parkach”. Powiedziała coś, co mnie zastanowiło...dosłowny cytat: „teraz młodzi się wyprowadzają na obrzeża. Nie chcą mieszkać w blokach bo to takie wszystko na jedno kopyto a na tych nowych osiedlach to maja i większe pokoje i własne garaże i furtki to i tam kupują i tam mieszkają”.
Nie wiem na ile to prawda na ile nie ale zgadzałoby się to z moimi obserwacjami. Moje osiedle jest duże, wybudowane w latach 80 i rzeczywiście, każde mieszkanie jest takie samo. Mama twierdzi, ze mieszkają na nim w większości starsi ludzie, którzy dzieci nie maja a młodzi wprowadzają się tylko wtedy, kiedy jakiś członek rodziny umrze....w moim bloku nie ma ani jednego dziecka. Wieżowiec, dwie klatki, po 10 pięter każda. Sporo mieszkań. Ani jednego dziecka...
Pytałam dzisiaj taksówkarza, mówiłam, ze gadam z każdym, co się stało z Piotrkowska? On do mnie „to miasto wymiera”. Nie oczekiwałam takiej odpowiedzi i na chwile nawet zrobiło mi się smutno...ale na to wyglada....moje miasto wymiera. Ale w wieczornych wiadomościach propaganda o podwyższonym standardzie życia idzie pełna para (wybory). Telewizja swoje a „ulica” swoje...

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2020-02-21 21:05:11 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

moze gdyby w Polsce na kasie pracowalo wiecej facetow to atmosfera bylaby przyjemniejsza dla kobiet ktore ewidentnie maja tu problem z polskimi kasjerkami nie od dzis : )

widocznie tak maja polskie kasjerki a moze kobiety w ogole czyli wasze mamy i babcie ahh ta straszna zla polska mentalnosc... :-]

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2020 21:06 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-02-21 21:09:49 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-21 21:02:38, NightFury napisał(a):
SweetLiar ma wyjątkowo czarnobiale podejście ze wystarczy być miłym żeby ludzie tez byli dla ciebie mili.

Ba zdradzę Ci pewien sekret...
Zdarzało się, że chamskie zachowanie reagowałam spokojną i kulturalną ripostą. Efekt był oszałamiający, a wyraz zakłopotania na twarzy rozmówcy bezcenny

A teraz będzie o Polsce, nie miodem, a alkoholem płynącej. Mój mąż zwrócił mi na to uwagę. Otóż polska młodzież podpita mocno w weekendową noc wyrzuca grzecznie swoje puste małpki do kosza na śmieci, co w UK jest niespotykane, a ja nie odważyłabym się młodemu Brytyjczykowi pod wpływem zwrócić uwagi, żeby nie śmiecił pod siebie

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 21-02-2020 21:16 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Barnley

Post #9 Ocena: 0

2020-02-21 21:40:20 (5 lat temu)

Barnley

Kobieta

Z nami od: 21-02-2020

Cytat:

Nie tylko pielęgnujesz, rozkładasz na lata, ale co bardziej rzuca się w oczy to to, że nie masz absolutnie żadnych pozytywnych doświadczeń z Polski

Po pierwsze nikt tak nie mówi, po drugie innych drażni jak Ty widzisz w Polsce same negatywy, zwłaszcza jak ktoś tu mieszka dłużej, wyjechał z Polski dawno i widzi jakie zmiany zaszły tam w ciągu 15-20 lat.

Pierwsza sprawa. Skad wiesz, ze nie mam pozytywnych wspomnien z Polski? Zaczal sie temat o tym, ze ludzie w Polsce sa milsi, wiec zaprzeczylam, podalam konkretne przyklady. To nie znaczy, ze cale zycie, codziennie ktos byl w stosunku do mnie niemily, a moje zycie nie bylo tam udane. To odpowiedzialas mi swoja sytuacja z zycia, sugerujac mi, jak i kiedys NightFury, ze to kwestia naszego podejscia, a nie innych ludzi. Co rowniez zakwestionowalam, podalam wiecej przykladow.

Po drugie - nie pisze o czyms, czego nie jestem pewna albo nie mam dowodow. Juz wystarczajaco sie tu rozpisuje, zeby jeszcze wertowac cale forum i kopiowac kazda wypowiedz na potwierdzenie moich slow. Wielim napisal, ze sciagamy 2 miliony Ukraincow, ze tak duzo pracy, ze w Polsce bez zadnego wyksztalcenia przyjmuja, a po zawodowce mozna zarabiac wiecej, niz za minimalna krajowa. Nie podwazam jego opinii, nie chce go znowu mieszac w konwersacje miedzy Toba a mna, ale ja caly czas to przywoluje, bo na przykladzie swoim, przykladzie rodzicow i znajomych widac, ze nie bylo tak ani za czasow moich rodzicow, ani za moich, ani za czasow bycia w Polsce moich znajomych. Przyjechali tutaj 3 lata temu, zyli dlugo na Ojczyznie, nie dawali tam rady. Ja z tego powodu rowniez jestem tutaj. I moi rodzice tez nie mieli wcale latwiej. Nie pamietam juz, kto to napisal, ale byla mowa o najnizszej emeryturze za 2 tysiace zlotych. I rowniez na to ktos zareagowal podobnie do mnie, jednym pytaniem: GDZIE? Ja nie obrazam Polski mowiac, ze tu jest lepiej, nie obrazam Was, bo Wy tak twierdzicie. Ale w pewnych momentach na prawde widac, ze przemawia za Wami tesknota, a nie lepsza sytuacja materialna.
Po trzecie - zmiany w Polsce zachodza non stop. Kiedys wlasnie bylo mieso na kartki, potem juz nie, teraz mozna dostac wszystko w sklepach, rosnie najnizsza krajowa, 500+, mlodzi nie musza placic podatku. Najnizsza krajowa ma wzrosnac do 4000 zlotych, super! Tylko co za to kupisz, skoro ceny rowniez pojda w gore? Te slynne forumowe ziemniaki za zlotowke? Czy cieszy Cie to, ze za 4000 zlotych na miesiac bedzies sie placic 3/4 tego na mieszkanie, a np. za papierosy 40 zlotych?

Co do mlodziezy i malpek...hmmm dziwne bo ja pod pobliskim polskim sklepem widze bardzo duzo rozrzuconych pustych puszek po polskim piwie....ale ta angielska mlodziez niewychowana...a te grafitti w Polsce na blokach, rozbite butelki to cos niespotykanego...
Co do zwrocenia uwagi, kolejna anegdotka. Kilka miesiecy temu stoje z moja mama, palimy. W ustronnym miejscu, zeby nikomu nie przeszkadzal dym. Nagle przypadkowy pan zwraca sie do nas, czy nam nie wstyd, ze to urode psuje i jemu sie nie podoba. Na pewno byl mlodszy od mojej mamy, a ja tez dzidzia juz nie jestem.
Ech...brakuje mi tego, ze tutaj nikt nikomu uwagi nie zwraca...a czekaj, jednak nie...
Nie pochwalam smiecenia i innego zachowania, ale to tez uczy czlowieka nie wtracania sie w nie do konca swoje sprawy.

Poza tym nagminnie zauwazam wytykanie przez (glownie) polskich turystow czy tubylcow innych osob palcami. Czy to w zlym czy w dobrym kontekscie. No ja ze strony Anglikow nie spotkalam sie z tym, zeby wytykali czarnoskorego, czy pokazywali na kogokolwiek palcem przy tym sie smiejac. I to jest to dobre wychowanie i bycie milym, pozytywnym? Wystarczy, ze ktos ma wiecej tatuazy na przedramieniu, a juz jest oceniany od stop do glow.

[ Ostatnio edytowany przez: Barnley 21-02-2020 22:03 ]

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #10 Ocena: +2

2020-02-21 21:49:25 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Cytat:

2020-02-21 21:05:11, cris82 napisał(a):
moze gdyby w Polsce na kasie pracowalo wiecej facetow to atmosfera bylaby przyjemniejsza dla kobiet ktore ewidentnie maja tu problem z polskimi kasjerkami nie od dzis : )

widocznie tak maja polskie kasjerki a moze kobiety w ogole czyli wasze mamy i babcie ahh ta straszna zla polska mentalnosc... :-]

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 21-02-2020 21:06 ]

Pudło.
Dzisiaj rano na kasie siedział facet. Tak samo ponury jak poprzednie panie. Może gdyby polscy faceci byli bardziej uśmiechnięci to Polki nie wchodziłyby w zwiazki z wszelkiej maści cudzoziemcami? :-]

Do góry stronyOffline

Strona 89 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 88 | 89 | 90 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,