MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 86 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 85 | 86 | 87 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 86 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2020-02-21 16:21:28 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Ale to ty pisałaś że znalazłaś jakieś rudery bez dachy na polskiej wsi za 80tys zł to znajdź mi dom w Anglii za niecałe 20k funtow

"Z opinia Anglikow chodzilo mi o to, ze jak ktos glosno mowi, ze Anglia nie jest rajem, jest taka zla, tacy wszyscy zadluzeni i przeciez tylko jednej osobie sie udalo a tak naprawde tu za najnizsza krajowa zyc sie nie da, wyzysk, ceny z kosmosu to znowu nasuwa sie to samo pytania - dlaczego nie siedzisz w swoim lepszym kraju?"

Dlaczego ty tak manipulujesz?
Stwierdzanie faktów to nie zarzuty chyba zdajesz sobie sprawę że ustawowo 17latkom nie należy się minimalna

Coś jest lego w stwierdzeniu że nieruchomości są drogie?
Wielim ma rację w Londynie za minimum to nie jest zycie

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2020 16:30 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Barnley

Post #2 Ocena: 0

2020-02-21 16:42:29 (5 lat temu)

Barnley

Kobieta

Z nami od: 21-02-2020

@Cris82 manipuluje? W jaki sposob? Po prostu zadaje pytania w odpowiedzi na poprzednie posty. Nawet jesli wedlug Ciebie jest to stwierdzeniem faktu to DALEJ pozostaje pytanie dlaczego tutaj jestesmy, skoro jest tak samo, jak i w Polsce? A z tego, co pisze @Wielim to nawet w Polsce jest jeszcze lepiej. Za 80k funtow mozna wybudowac dom (tak, ale te 400000 zlotych trzeba odkladac dluzej, a przez ten sam czas, w ktorym zarobisz 80k w Anglii nie uzbierasz zbyt duzo, a przynajmniej nie tyle, by moc cokolwiek kupic), tyle jest pracy za wiecej niz najnizsza krajowa nawet bez studiow (bzdura, bzdura, bzdura) i az trzeba sciagac ludzi z Ukrainy (niewazne, ze Polak nie zgodzil by sie pracowac na 13 godzin w upale dziennie albo i wiecej na czarno, a oni nie sa sciagani, bo brakuje rak do pracy, tylko dlatego, ze oplaca sie to i agencjom pracy i pracodawcom z racji nizszych oplat, a sami Ukraincy sa traktowani jak najgorszy sort).

Pisalam wczesniej, ze z Londynem sie zgadzam. Za minimalna krajowa nie da sie za bardzo tam zyc. Ale przepraszam, powtorze sie, czy ktos tam ludzi na sile trzyma? Czy lepiej siedziec i narzekac ze Polska lepsza, bo w Londynie drogo, jakby nie istnialy inne, angielskie miejscowosci i oferty pracy? Jeszcze podawac przyklad, kiedy pojawia sie dziecko.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2020-02-21 16:53:05 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

wow jakie odkrycie! w anglii zarabia sie wiecej... no nigdy bym nie pomyslal : P

ja pracowalem w gdyni z ukraincami w duzej firmie i mieli identyczna stawke co my generalizujesz rownie dobrze ja moglbym napisac ze anglia to kraj polskich i rumunskich niewolnikow bo taki artykul pojawil sie dzisiaj na mw...

mnie cechuje jasna ocena sytuacji nie bede postrzegal sytuacji w kraju tylko przez swoj przypadek a ty to robisz

widzisz wielu juz bylo takich jak ty co pisali "to wracajcie do Polski" ty nie rozumiesz ze mozna kochac Polske i lubic anglie u ciebie jedno wyklucza drugie : P

i kto narzeka? ja gdzies narzekam na anglie? cytaty poprosze! :-]

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2020 16:58 ]

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #4 Ocena: +1

2020-02-21 17:26:07 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Mi sie podoba w angli
A za polska nie tesknie

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2020-02-21 17:27:10 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-21 15:55:55, Barnley napisał(a):
Ukraincach ktory pracuja na czarno, ba, zapier...po 12 godzin

Ukraińcy pracują na czarno? Pewnie jacyś pracują, ale ci którzy są uwzględnieni w oficjalnych statystykach są zatrudnieni legalnie i pracodawcy ich zatrudniają bo nie mogą znaleźć rak do pracy, Ukraińcy są zdesperowani brakiem perspektyw u siebie, gotowi pracować za mniejszą stawkę, a pracodawcy to pasuje i obie strony są zadowolone. Normalne zjawisko, nie znamy tego z Anglii?
Nie twierdzę, że Twój znajomy kłamie, ale na jakim stanowisku on szuka tej pracy, że nie może jej znaleźć?
Natomiast co do Anglików to najbardziej nie lubią nas ci, którym ”ukradliśmy” pracę

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Barnley

Post #6 Ocena: 0

2020-02-21 17:29:03 (5 lat temu)

Barnley

Kobieta

@Cris82, nie narzekasz wprost. Ale negujesz wszystko i kazdego, kto napisze o Anglii cos pozytywnego. Przez to nie jest nikomu najblizej do stwierdzenia, ze lubisz ten kraj.
Poza tym to o krytyce odnosilo sie tez do Wielima, a bo jego znajomi to dom w Polsce wybudowali ladny, a tutaj za tyle to mozesz sobie kupic, a to ze pracy jest bardzo duzo i bez studiow nawet mozna znalezc cos dobrego, a tutaj Ty przyjechales w 2013 i nie chcialo sie Anglikowi za 4 funty robic w wieku 17 lat i w ogole Londyn taki drogi, tylko praca za najnizsza krajowa za ktora nie da sie zyc, a jeszcze jak ludziom sie urodzi dziecko to juz w ogole masakra. Sam wysun wnioski.

Jezeli Ty masz jasna ocene sytuacji to ja tym bardziej, pisze po raz piecdziesiaty ze nie opieram sie tylko na swoim doswiadczeniu. Z pewnoscia masz bardzo pozytywny obraz Anglii skoro nie wierzysz, ze tutaj ludzie sa w stanie kupic za gotowke dom czy miec prace za wiecej pieniedzy niz minimalna krajowa, kiedy wszystko takie drogie.
Nie generalizuje i to Ty patrzysz ZNOWU tylko na swoj przyklad, bo Ty miales Ukraincow, ktorzy dostawali tyle samo, co i Wy. Ok, ale to tylko Twoje doswiadczenia, a popatrz w internecie, gazetach, ile jest ogloszen agencyjnych, ktore miedzy wierszami proponuja pracodawcom pracownikow z Ukrainy, bo sa po prostu tansi.
@SweetLiar "Ukraińcy są zdesperowani brakiem perspektyw u siebie, gotowi pracować za mniejszą stawkę, a pracodawcy to pasuje i obie strony są zadowolone. Normalne zjawisko, nie znamy tego z Anglii?" - dokladnie o to mi chodzi. Czy my tu tez nie jestesmy z braku perspektyw, gotowi pracowac za mniejsza stawke? Odnosze sie caly czas do wczesniejszej wypowiedzi Wielima, skoro jest lepiej w Polsce, to m.in. jaki brak perspektyw?

[ Ostatnio edytowany przez: Barnley 21-02-2020 17:38 ]

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #7 Ocena: 0

2020-02-21 17:35:55 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Anglicy to troche leniwi narod ....chcieli by pracowac ale krotko ale za duze pieniadze
U znajomej anglicy robia lazienke...miala byc skonczona w grudniu a juz jest luty koniec
Przyjezdzali na 9 popracowali do 12
A o 12 do 13 czas na posilek
Konczyli prace o 16

Choc jestem w Angli 12 lat to moze 3 osoby spotkalam rodowitych anglikow
A reszta co widzialam to maja paszporty angielski I tez przyjechal do angli dawno temu
Anglia to mozna powiedziec ze jest stworzona przez emigrantow

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2020-02-21 17:38:45 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-21 17:29:03, Barnley napisał(a):
@Cris82, nie narzekasz wprost. Ale negujesz wszystko i kazdego, kto napisze o Anglii cos pozytywnego. Przez to nie jest nikomu najblizej do stwierdzenia, ze lubisz ten kraj.
Poza tym to o krytyce odnosilo sie tez do Wielima, a bo jego znajomi to dom w Polsce wybudowali ladny, a tutaj za tyle to mozesz sobie kupic

Z Twoich wpisów nie widzę, żebyś pisała o Anglii pozytywnie, raczej skupiasz się na negatywach polskich.

W Polsce też możesz kupić dom, sporo jest na sprzedaż w miarę nowych domów tylko, że każdy woli sobie wybudować po swojemu gdzie mu pasuje.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Barnley

Post #9 Ocena: 0

2020-02-21 17:40:27 (5 lat temu)

Barnley

Kobieta

@SweetLiar przeciez napisalam wczesniej, ze tu sie da odlozyc wiecej, kupic za gotowke dom, gdzie w Polsce nie jest to az tak popularnym zjawiskiem, wiec przez to pokazuje, ze wg mnie tu jest lepiej. Nie skupiam sie tylko na tym, ze ktos mowi pozytywnie o Polsce.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #10 Ocena: 0

2020-02-21 17:41:19 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Dziewczyno skąd ty masz informację o tych ukraincach na czarno ? W Polsce jest juZ 2 miliony ukraińców z czego pół miliona ma zezwolenie na pobyt stały a reszta ma wizy pracownicze. W Polsce tak jak w UK nie opłaca Ci się zatrudniać nikogo na czarno . Inna sprawa że pracodawcy czasami chętniej przyjmują ukraińców niż Polaków bo dostają na to różne bonusy , gratyfikacje i ulgi podatkowe. Do tego ukraincy charuja za 2-3 jak roboty , przypomina to Polaków w UK nieprawdaż ? Większość Rodaków pracuje po magazynach , fabrykach czy przetwórniach za minimalną, teraz robią to Rumuni i Bułgarzy a pracodawcy nie chcą podnieść stawki , jedynymi wygranymi są pracodawcy , kolosy jak Amazon którego szef jest najbogatszym człowiekiem na świecie i śmieje się z tego systemu ...
Odpowiem Ci teraz na pytanie dlaczego nie wracamy do kraju . Postaram się szybko . Wyjechałem mając 21 lat , nie , nie miałem wtedy auta , to było 14 lat temu , sytuacja w Polsce była straszna choć nie tragiczna , ale ja nie wyjechałem za kasa. Miałem powody osobiste i chciałem zobaczyć wielkie miasto jak Londyn . Miało byc kilka miesięcy , później rok , najwyżej dwa , ale ja lubialem imprezować w Londynie , później żona , dziecko , całe moje dorosłe życie spędziłem tutaj , w Polsce w moim miasteczku każdy ma swoje życie , niektórzy wyjechali albo do większych miast albo za granicę , reszta ma swoje życie , rodziny , ale każdy kto został , każdy ma pracę. Nie mogę sobie przypomnieć nikogo kto z własnego wyboru z moich znajomych nie ma pracy . A mówimy o małym mieście , w większych to już można przebierać w czym się chce . Ale nie skończyłem . Obecnie mógłbym wrócić ale czy chce ? Dawne znajomości są inne niż kiedyś , mam tu dobra pracę za naprawdę dobra kase i jest mi dobrze , ale na to pracowałem latami , nie wiadomo co robiłbym w Polsce gdybym tam zaczynał karierę zawodową . A taka można zrobić , znajomi pracują w bankach , są kierownikami dużych sklepów , a są też zwykli pracownicy sklepów , nikt nie narzeka , ba każdy ma swój kąt , większość na kredyt , część wynajmuje i naprawdę niewielki procent ma coś po rodzicach ale to malutki procent bo większości rodzice przecież jeszcze żyją !
Może jakbym nie siedział tu tyle lat , nie zarabiał bym dobrze to łatwiej byłoby wrócić , ale ja większość wspomnień kojarzę z Londynem . Ale jestem pewny że gdybym zarabiał minimalną w UK to odrazu bym się pakował , średnia zarabiałem w mojej poprzedniej pracy za 30-35 godzin s tygodniu i też wiem że to za mało na utrzymanie rodziny i dobre życie . Bo na singla to może i starczy ale nie na rodzinę . Może para iść do pracy , ale w Polsce też może . Ale jakbym miał minimalną czy średnia to wracalbym . W Polsce może miałbym jeszcze mniej , ale jest bezpieczniej , ładniej , ludzie jacyś weselsi , tak , mam takie odczucia , nawet w sklepach , tylko ja taki już jestem , do sklepu wchodzę z szerokim uśmiechem i zawsze zagadam . W Szczecinie Dąbie pani z kiosku aż wyszła z pomieszczenia ze mną przed dworzec by pokazać mi przystanek który mnie interesował ... czysto , piękna przyroda , jakoś bardziej podoba mi się Polska niż UK . Tu mam wrażenie że to nie mój dom mimo że tak długo tu mieszkam . A no i boję się powrotu . Bardziej niż wyjazdu do UK bo wtedy miało być na krótko . Boje się zaczynać wszystko od zera z dzieckiem na karku . Boje się bo mam już 35 lat . I wszystko zaczynać od nowa , w nowej rzeczywistości , rozumiesz ? Nie mam już 21 lat i całego życia przed sobą , ale wrócę , napewno wrócę

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 21-02-2020 17:45 ]

Do góry stronyOffline

Strona 86 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 85 | 86 | 87 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,