MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 83 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 82 | 83 | 84 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 83 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2020-02-21 09:11:29 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

chodzenie na zakupy po centrach handlowych to jakis wskaznik bogactwa ? w czasach kiedy kazdy ma po kilka kart kredytowych w portfelu ?
w anglii najwiecej ludzi jest zawsze w "primanim" hehe tzn ze ludzie maja kase czy jej nie maja? : P

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2020 09:15 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2020-02-21 10:14:38 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

W Primarku na Oxford St najwięcej klientów to turyści a największą grupą są Arabowie którzy po zakupach w "prajmanin" potrafią jechać taksówką do Dorchester Hotel czy Millennium Gloucester czy obojętnie którego hotelu w Mayfair albo Knightsbridge gdzie cena za nocleg zaczyna się od £500 , także to , że ktoś robi zakupy w primarku nie znaczy , że jest biedny

Do góry stronyOffline

cris82

Post #3 Ocena: 0

2020-02-21 10:23:10 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

tak zwlaszcza w leicester tlumy klientow w primanim to turysci ktorzy po zakupach ida zwiedzac zebrajacych w centrum miasta

aaa sorry jak zwykle zapomnialem ze przeciez londyn to cala anglia : P

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #4 Ocena: +1

2020-02-21 11:37:31 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Wszędzie się słyszy, ze standard życia Polaków się znacznie poprawił. Ludziom lepiej się żyje i stać ich na więcej. Niektórzy tutaj tez insynuują, ze rodaków w Polsce stać na wszystko. Oczekiwałam, ze zarobki podobno na poziomie europejskim przełożą się na zwiekszona konsumpcje i zakup dóbr. Najwyraźniej jesteśmy narodem skupionych oszczędzaczy.
Co do samochodów....nie wiem. Moje osiedle się nie zmieniło. Serio, ani grama żadnej zmiany. Parkingi są takie same jak 20 lat temu. I jest ich taka sama ilość. Samochody stoja dzisiaj tak samo jak i 20 lat temu. Jeśli tych samochodów jest więcej to jeszcze muszę ich lepiej poszukiwać bo póki co nie widzę....
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #5 Ocena: 0

2020-02-21 11:52:13 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Bo zapewne odwiedzilas wiele domow i u wszystkich wciaz liczba telewizorow sie nie podwoila, a powinna.
Jak ludzie zarabiaja lepiej to powinni kupowac wiecej, np 2 radia, 2 razy tyle jajek, 2 lewe i 2 prawe buty, 2 samochody.

Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2020-02-21 11:56:35 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

U mnie w małym mieście powiatowym ok 40k mieszkańców samochodów jest całkiem sporo , połowa to stare graty ale druga połowa to całkiem niezłe auta , często można spotkać Mercedesy GLA czy CLA , jeden nawet S klasy , ładne suvy . Duża część osób nie ma samochodu bo jest komunikacja miejska , do tego darmowa . Ludzi stać na więcej niż kiedyś . Ale to tak średnia , bo wiadomo są biedni i bogaci ale tak też jest w UK , sklepy jak Aldi i Lidl biją rekordy popularności chociaż sa ludzie kupujący tylko w Waitrose . Nie którym ludziom się polepszyło , niektórym pogorszyło , zarabiają tyle samo co 10 lat temu tylko ceny poszły znacznie do góry . Gdzieś ostatnio czytałem , że średni dochód w UK wrócił pierwszy raz do kwoty sprzed kryzysu w 2008 roku. Tylko , że ceny poszły znacznie do góry . Nieruchomości , rachunki , paliwo , jedzenie . Niektórzy zarabiają mniej niż kiedyś niektórzy więcej .
Nightfury o ile się nie mylę piszesz o mieście Łodzi . Duże miasto , korki , jest komunikacja miejska dobrze rozwinięta to ludziom samochody nie są aż tak potrzebne . Gdy mieszkałem w Londynie wcale nie miałem samochodu , problem z korkami , opłatami , parkowaniem , łatwiej było jeździć komunikacją miejską albo skuterem . Teraz mam dwa samochody bo mieszkam za miastem , drugi służy mi do pracy a wcale nie jestem bogaty , po prostu nie mieszkam w dużym mieście

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2020-02-21 12:07:30 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Tak dla porównania, inne polskie miasto, dzisiaj, godzinę temu. Primarku ani innej biedronki tu nie ma

Obrazek
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2020-02-21 12:08:31 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Polacy to jest kumaty narod jak maja sie zadluzac to nie na glupoty : P

w anglii konsumcja to priorytet zeby ludzie tutaj urodzeni borykali sie z odlozeniem depozytu na dom to jest jakis slaby zart-NAWET W LONDYNIE

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-02-2020 12:16 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2020-02-21 13:12:37 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2020-02-21 11:37:31, NightFury napisał(a):
Wszędzie się słyszy, ze standard życia Polaków się znacznie poprawił. Ludziom lepiej się żyje i stać ich na więcej. Niektórzy tutaj tez insynuują, ze rodaków w Polsce stać na wszystko. Oczekiwałam, ze zarobki podobno na poziomie europejskim przełożą się na zwiekszona konsumpcje i zakup dóbr. Najwyraźniej jesteśmy narodem skupionych oszczędzaczy.
Co do samochodów....nie wiem. Moje osiedle się nie zmieniło. Serio, ani grama żadnej zmiany. Parkingi są takie same jak 20 lat temu. I jest ich taka sama ilość. Samochody stoja dzisiaj tak samo jak i 20 lat temu. Jeśli tych samochodów jest więcej to jeszcze muszę ich lepiej poszukiwać bo póki co nie widzę....

Wspominalas cos o Piotrkowskiej (jesli nie pomylilam uzytkownika), wiec wypowiem sie o Lodzi. Kiedys miedzy blokami byl plac zabaw (jak powiedzial moj maz), teraz jest parking, na ktorym nie sposob zaparkowac, mimo ze jest szlaban i wjazd na pilota. Jak tam przyjezdzam duzym samochodem to przezywam koszmar, bo samochody sa poparkowane gdzie sie da, poza wyznaczonymi miejscami i nie moge potem zlamac sie przy wyjezdzie. Dzieci oczywiscie nie ma, bo nie ma zadnego placyku zabaw dla nich.

Inne porownanie, parking przy starych blokach na Tarchominie w Warszawie. Jak przyjezdzalam tam 20 lat temu, to byly te same samochody poparkowane i miejsc do wyboru do koloru. Jak podjezdzam teraz pod ten sam blok, to czesto nie jestem w stanie w ogole zaparkowac, nawet na kraweznikach i trawnikach stoja auta.

W obu przypadkach starzy lokatorzy powymierali, wprowadzili sie mlodzi ludzie, ktorzy maja po dwa samochody i stad jest problem z brakiem miejsc parkingowych.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #10 Ocena: +1

2020-02-21 13:13:29 (5 lat temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Ja się zgadzam, że Polska 2020 roku to taka sama Polska jak w 2004 roku. Bieda aż piszczy na każdym kroku, na ulicach syf i brud, zwłaszcza centra miast i miasteczek, samochody to głównie stare rupcie co niemiec płakał.

U nas apprentices po HND 23-25 lat wchodząc w zawód mają 3 karty kredytowe wywalone na maxa, focusta st w finance, mieszkają z rodzicami a ostatni tydzień w kantynie jedzą ich cudowny chlepek z crispsami i marudzą , kiedy wypłata. Oczywiście na wolnym jeżdżą po centrach handlowych a na urlopy zagramanicę. srednia długu bez mortage - jakieś 70-80 tys. Banki maja niewolników. Wiecie - bajer, markowe ciuchy, fiesta czy focus st z 19 plate a w rzeczywistości chleb z masłem i walkers plus jakiś tani gotowiec z Iceland bo kolejne banki już odmawiają pożyczek. Oczywiście zagrzybiałe flaty wynajmowane byle taniej bo lepiej 400 rozwalić na night out niż pomyśleć o przyszłości.

Zamożny? Zamożny. Jak cris zauważył - póki kupują są zamożni a że z kart kredytowych...

Ktoś tu wspomniał, że w UK 66mln a pracujących ponad 40 mln a w PL 38 mln a pracuje 16 mln. Otóż bogatsi emeryci emigrują za granicę a ich miejsce zasilają młodzi i pracujący emigranci. Indie, Pakistan (take awaye, sklepy), cała tzw. europa wschodnia, Hiszpania, Włochy. Więc starzy wygrzewają się w Hiszpanii a polski emeryt wygrzewa się w przychodni bo nie stać go na zycie od 1go do 1go.

Stąd według badań Eurostatu te wskaźniki nijak nie maja się do takiej stopy bezrobocia, która jest na podobnym poziomie w PL jak i w UK - tyle, że my przyjęliśmy parę milionów Ukraińców. Gdyby pis nie był socjalistami, nie podnosił podatków i c, zusu i pozwoleń, kreował setek bzdurnych przepisów - byśmy szybciej się bogacili. Bo bogaci się pracą a nie kredytami, bogaci się stanem posiadania i majątkiem a nie samochodem w finance i zżyciem na zasiłkach.

Kto wie, czy z a 2-3 lata nie będzie tu recesja gorsza niż w 2008 roku, nie zaczna zamykać fabryk i sortowni, firmy będą uciekać gdzie taniej czyli do ... PL np. Zaczniecie tracic prace i zmieni wam się punkt siedzenia i widzenia - zgodnie ze starym porzekadłem.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

Strona 83 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 82 | 83 | 84 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,