2020-02-19 22:28:59, SweetLiar napisał(a):
Ale white rose to nie jest centrum handlowe
A co to jest jesli nie centrum handlowe?
Str 81 z 137 |
|
---|---|
Turefu | Post #1 Ocena: 0 2020-02-19 23:10:33 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat: 2020-02-19 22:28:59, SweetLiar napisał(a): Ale white rose to nie jest centrum handlowe A co to jest jesli nie centrum handlowe? |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2020-02-19 23:15:45 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Kiedykolwiek nie byłabym w Westfield na Shepherd's Bush w ciagu tygodnia w "biurowych" godzinach, to nie brakuje ludzi z kolekcjami wypełnionych reklamowek. Podobnie w innych centrach handlowych w Londynie, czy Manchesterze czy innych miastach. Nawet w naszych mniejszych nie brakuje ludzi. Nie mówię o czasach wolnych od szkoły np, zastanawia mnie co robią ci ludzie jeśli chodzi o pracę, a oni się pewnie zastanawiają co ja robię, że tak jestem a nie w pracy...
![]()
Ada
|
Wilki2 | Post #3 Ocena: 0 2020-02-19 23:40:42 (5 lat temu) |
Z nami od: 15-12-2019 Skąd: gdzieśtu |
Cytat: 2020-02-19 15:38:51, NightFury napisał(a): Cytat: 2020-02-18 21:30:52, Wielim napisał(a): Jest biedniejszym krajem ale ludzie jednak żyją u siebie , to chyba najważniejszy argument , mało tego ludzi stać na coraz więcej , półki w sklepach pękają od towaru a ludzie to kupują , podałem przykład kolegi który pracuje w markecie a nie żałuję sobie na nic , to przykład autentyczny , życie gdziekolwiek teraz nie jest zbyt łatwe , sam łapie siebie że nie żyje bogato jednak nawet średnia krajowa UK czy średnia krajowa Londynu by mnie nie zadowalała , no tego uważam , że to życie w ubóstwie jak tylko jedna osoba pracuje , tymczasem w Polsce ludzie nie żyją źle , mało tego targowiska i sklepy z wędlinami własnej produkcji które kosztują więcej niż wędliny w markecie mają kolejki na kilkadziesiąt minut w mieście które ma 35k mieszkańców Byłam dzisiaj w centrum handlowym w Polsce. Takim dosyć sporym. Sklepy takie jak w UK, Zara, Monnari, Pandora, Apple...no jednym słowem wszystko. Centrum puste, kilka duszyczek snuje się korytarzami ale klienci tylko w Ikei, restauracjach kawiarniach i Empiku. Podobne centrum niedaleko mnie w UK najprawdopodobniej jest zawalone klientami w taki sposób, ze by mnie to wszystkimi porami skórnymi wychodziło. I to klientami kupującymi a nie tylko oglądającymi wystawy. Skoro Polaków na wszystko stać i ceny są porównywalne to czemu społeczeństwo jakos nie rzuca się do kupowania tych „tanich” rzeczy? Świadczy to tylko o tym,że w Polsce większość ludzi przed południem w środku tygodnia pracuje a nie włóczy się po centrach handlowych. Zakupoholizm to też nie jest wskaźnik zamożności. Klasyczni brytyjscy beneficiarze po odebraniu zasiłku ładują się cała rodziną do taksówki i ruszają na wielkie zakupy nie martwiąc się jak przeżyją kolejne dni. |
Wielim | Post #4 Ocena: 0 2020-02-20 01:44:19 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Jak wiadomo na polskich lotniskach w sklepach z alkoholem są dwie ceny dla każdego produktu , w zależności gdzie się leci , niższa cena jak lecimy poza UE i wyższa jak do innego państwa UE . Mimo że już dawno po Brexicie to jednak jak lecimy do UK dalej płacimy wyższe ceny jakbyśmy lecieli do UE 😂
|
unreal | Post #5 Ocena: 0 2020-02-20 02:30:23 (5 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Cytat: 2020-02-19 15:48:24, Wembley27 napisał(a): Znajoma dopiero co pojechala do polski I mowila ze wszystko jest bardzo drogie Co z tego ze jest 500 plus na dziecko jak wszystko jest drogie Wszystko poszlo w gore Ona zarabia 2800 I ma do oplacenia czynsz w bloku 1000 zl. I zostaje 1800. Jak ciezko jest przezyc do pierwszego Dlaczego twoja koleżanka jest samotną matką i mieszka w 4 pokojowym mieszkaniu w centrum dużego wojewódzkiego miasta? bo 1000 zł czynszu to płaci się za mieszkania po 85 metrów kwadratowych. Tak,wszytko jest drogie i wszystko poszło w górę.A najbardziej pensje.W gównianym lidlu pensja od marca wzrasta o 8-9%.Moja pensja w tym roku wzrośnie o ponad 10 % i jak na razie jest to mój rekord. Wielim-tak z ciekawości-ile tu robisz miesięcznie utargu na tej taksówce i ile płącisz ZUS-u angielskiego i podatku? |
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2020-02-20 03:40:38 (5 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2020-02-20 01:44:19, Wielim napisał(a): Jak wiadomo na polskich lotniskach w sklepach z alkoholem są dwie ceny dla każdego produktu , w zależności gdzie się leci , niższa cena jak lecimy poza UE i wyższa jak do innego państwa UE . Mimo że już dawno po Brexicie to jednak jak lecimy do UK dalej płacimy wyższe ceny jakbyśmy lecieli do UE 😂 Przecież jest okres przejściowy i UK wciąż jest znajduje się w Unii Celnej UE. |
ZosiaS | Post #7 Ocena: 0 2020-02-20 07:15:13 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-02-19 23:40:42, Wilki2 napisał(a): Cytat: 2020-02-19 15:38:51, NightFury napisał(a): Cytat: 2020-02-18 21:30:52, Wielim napisał(a): Jest biedniejszym krajem ale ludzie jednak żyją u siebie , to chyba najważniejszy argument , mało tego ludzi stać na coraz więcej , półki w sklepach pękają od towaru a ludzie to kupują , podałem przykład kolegi który pracuje w markecie a nie żałuję sobie na nic , to przykład autentyczny , życie gdziekolwiek teraz nie jest zbyt łatwe , sam łapie siebie że nie żyje bogato jednak nawet średnia krajowa UK czy średnia krajowa Londynu by mnie nie zadowalała , no tego uważam , że to życie w ubóstwie jak tylko jedna osoba pracuje , tymczasem w Polsce ludzie nie żyją źle , mało tego targowiska i sklepy z wędlinami własnej produkcji które kosztują więcej niż wędliny w markecie mają kolejki na kilkadziesiąt minut w mieście które ma 35k mieszkańców Byłam dzisiaj w centrum handlowym w Polsce. Takim dosyć sporym. Sklepy takie jak w UK, Zara, Monnari, Pandora, Apple...no jednym słowem wszystko. Centrum puste, kilka duszyczek snuje się korytarzami ale klienci tylko w Ikei, restauracjach kawiarniach i Empiku. Podobne centrum niedaleko mnie w UK najprawdopodobniej jest zawalone klientami w taki sposób, ze by mnie to wszystkimi porami skórnymi wychodziło. I to klientami kupującymi a nie tylko oglądającymi wystawy. Skoro Polaków na wszystko stać i ceny są porównywalne to czemu społeczeństwo jakos nie rzuca się do kupowania tych „tanich” rzeczy? Świadczy to tylko o tym,że w Polsce większość ludzi przed południem w środku tygodnia pracuje a nie włóczy się po centrach handlowych. Zakupoholizm to też nie jest wskaźnik zamożności. Klasyczni brytyjscy beneficiarze po odebraniu zasiłku ładuja się cała rodziną do taksówki i ruszają na wielkie zakupy nie martwiąc się jak przeżyją kolejne dni. Punkt widzenia zależy od ... Nie jestem beneficiarą, robię zakupy w tygodniu, w godzinach pracy (jeśli muszę, nie cierpię zakupów). Powodów jest kilka: - po pracy wszystko jest zamknięte - brak korków w godzinach pracy - szkoda mi weekendu - ceny parkingu (£2.50 w tygodniu, £3.30 w weekend za godzinę). W obu krajach zajmuję się tym samym zawodowo, i często nie ma znaczenia czy swoje zadanie skończę o 16.00 czy 18.00 (robiąc sobie dłuższą przerwę na lunch). W Polsce nie było mowy, żeby urwać się w ciągu dnia gdziekolwiek (z wielką łaską na wizytę lekarską). Ot mentalność, pracownik ma być w godzinach pracy, nie będzie kombinował i robił prywaty, ma być i już, choćby papiery mielił. 😜 |
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2020-02-20 08:35:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2020-02-19 23:10:33, Turefu napisał(a): Cytat: 2020-02-19 22:28:59, SweetLiar napisał(a): Ale white rose to nie jest centrum handlowe A co to jest jesli nie centrum handlowe? Supermarket jak przypuszczam. Centra handlowe nie noszą nazw supermarketów, choć najczęściej w każdym centrum handlowym mieści się jakiś supermarket. Każdy kto kiedykolwiek pracował w handlu rozumie pewne reguły, na które wpływu nie ma ani handlowiec, ani sprzedawca. To klient tutaj dyktuje zasady, a jeśli ktoś uważa, że w UK odwrotnie niż w Polsce, w ciągu dnia w tygodniu jest takie samo natężenie klientów jak wieczorami i w weekendy, to proponuje samemu otworzyć mały biznes w centrum handlowym i otwierać go tylko w dni robocze max do godziny 18 tej ![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Turefu | Post #9 Ocena: 0 2020-02-20 08:55:10 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Jesli mowimy o White Rose, to zdecydowanie jest to centrum handlowe. Ma supermarket Sainsbury i kilkadziesiat innych sklepow, Next, Primark, Sports Direct i tak dalej. Tlok, jeden wielki tlok.
|
SweetLiar | Post #10 Ocena: 0 2020-02-20 09:12:29 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ja nie miałam na myśli sklepów typu Primark, odniosilam się do postu: Cytat: Byłam dzisiaj w centrum handlowym w Polsce. Takim dosyć sporym. Sklepy takie jak w UK, Zara, Monnari, Pandora, Apple... Umówmy się, że nie są to sklepy które przyciągają głównie niepracujących na zasiłkach. W największych centrach handlowych w Londynie są pustki w tygodniu, ale obok Wesfield kilka lat temu powstał ogromny Primark i tam już są tłumy głównie muzułmanek z wianuszkiem dzieci obok [ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 20-02-2020 09:24 ] Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|