MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 78.9 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77.9 | 78.9 | 79.9 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 78.9 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2020-02-19 10:17:40 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

przyzwoita tzn ze mozna sobie chodzic po okolicy na luzie po 22

to niezle...
pamietam byla polowa 2014 roku jak znajomi kupowali dom w bristolu za 160k 2bed

troche sie dziwilem ze kupuja taka droga chate 5lat minelo a domek wart 220k istne szalenstwo
a teraz sam skonczylem w domu za 170 i nie jest juz drogo... ale to byl taki ala szok po przyjezdzie do anglii inna swiadomosc : P

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2020-02-19 10:37:23 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

...chciwość jest korzeniem wszelkiego zła...a to każdy chrześcijanin wiedzieć powinien (fragment Listu do Hebrajczyków)

(...)
Postępowanie wasze niech będzie wolne od chciwości na pieniądze: zadowalajcie się tym, co macie. Sam bowiem powiedział:
Nie opuszczę cię ani pozostawię.
Śmiało więc mówić możemy:
Pan jest wspomożycielem moim, nie ulęknę się,
bo cóż może mi uczynić człowiek?

-----

Nie dajcie się uwieść różnym i obcym naukom,
dobrze bowiem jest wzmacniać serce łaską,
a nie pokarmami, które nie przynoszą korzyści tym,
co się o nie ubiegają.

(...)

PS.
Nie ma mowy o sytuacjach opisanych przez Richmond. Pieniądze należy wydawać i korzystać z tego, że ułatwiają życie. Natomiast wszelkie biadolenie nad ilością i zasobnością portfela, posiadaniem domu lub nie - to grzech bałwochwalstwa. Oczywiście z punktu widzenia osoby wierzącej/katolika, protestanta czy wiernych prawosławnych...

wybaczcie mi tę religijną dygresję, co mam nadzieję - nikogo nie uraża *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #3 Ocena: 0

2020-02-19 10:57:49 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Duzo tez osob doroslych pracujacych w zawodach nauczyciel budowlaniec
Mieszka u rodzicow
Troche sie dziwie ze nie kupili jeszcze domu
Ale jak sie pytam dlaczego osoby po 30 mieszkaja z rodzicami
Bo mieszkania sa drogie
Bo nie maja na depozyt
Zawsze jakies bo jest
A polka potrafi nawet kupic dwa domy na kredyt

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2020-02-19 11:00:50 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Jest pewne kryterium w przyznawaniu mortgage'u trudne do obejścia - wiek.
Kiedy ja miałem forsę na depozyt, to mi chcieli przyznać jakieś kilkadziesiąt tysięcy kredytu. To chyba na waciki...

No to wreszcie kupiłem w Hiszpanii.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2020-02-19 11:36:04 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-19 07:06:33, Richmond napisał(a):
Nie mniej, jakos nie rzucilo mi sie w oczy, zeby Warszawa blyszczala.

Warszawa nie musi błyszczeć, żeby być miłą odmiana od Paryża czy Rzymu czy właśnie Londynu.
Wiele osób zwraca na to uwagę po powrocie z Polski, że ulice były czyste i że czuli się tam bezpiecznie. I dotyczy to większości dużych miast.
Jest to i miłe dla mojego polskiego ucha, ale i zdumiewające bo dużo Polaków (zwłaszcza takich co nieczęsto bywają w świecie) uważa, że Polska to brud, syf i dziadostwo.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #6 Ocena: 0

2020-02-19 12:03:54 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Czystosc i jakosc ulic wynika pewnie z dwoch kryteriow, ilosci srodkow przeznaczonych na budowe/obsluge i zachowania ludzi. W pl mielismy/mamy srodki eu przeznaczone na budowe/przebudowe infrastruktury (drogi ale tez np transport - tramwaje/autobusy) - to chyba w tym momencie 75% dofinansowania czyli samorzad musi zaplacic za 25% drogi/ceny autobusu. W uk caly koszt musi byc pokryty przez uzytkownikow (ceny biletow) albo lokalny council - wiemy jak wyglada stan ich finansow, dodatkowo istnieja inne priorytety - w uk social care/eldery itp, jesli sa jakiekolwiek problemy to obowiazek pomocy spada na panstwo/council, w pl to problem rodziny, panstwo/samorzad raczej nie ma takich obowiazkow. Jesli council wyda wszelkie srodki na powyzsze (i jakies marne resztki na zalatanie drogi/nowy autobus) to nic nie zostanie/ma najnizszy prioryter zabieranie smieci/strzyzenie trawnikow itp historie. W pl samorzad dostanie jakies ekstra srodki z eu (bo "niewykorzstane":) to wymieniaja chodniki pod blokowiskiem rodzicow 4 raz w ciagu ostanich 10 lat "zeby srodki sie nie zmarnowaly":), a ze nie ma to sensu?, a kto by sie przejmowal, jeszcze firma szwagra robiaca kostke zarobi:).
Oczywiscie swoje tez odgrywa mentalnosc ludzi, ilu autochonow nie ma problemu z wyrzuceniem smieci na srodek ulicy, nie wiem czy to efekt bezstresowego wychowania czy raczej brak swiadomowsci/bata na glowa. W pl mamy jednak ciagla kontrole, jak nie panstwa to sasiadow ("co ludzie powiedza":) wiec troche glupio wyrzucic papierek na srodku ulicy, nikt tez nie wyjdzie w szlafroku do sklepu.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #7 Ocena: 0

2020-02-19 14:35:42 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Co do tej kontroli to nie wiem czy w Polsce są mandaty za rzucanie papierków czy petów na ulice, ale w centrum miast co kilka metrów są kosze na śmieci i popielniczki i ludzie potrafią z tego korzystać. Tutaj u mnie w Londynie cały dzień chodzą patrole w wlepiają mandaty za rzucanie petów (co ciekawe śmieci już nie), ale koszy na śmieci poprostu nie ma. Ktoś mi kiedyś tłumaczył, że po co dbać o porządek skoro przyjdzie ekipa i posprząta, a ktoś dzięki temu ma prace. Może i tak, ale dla mnie to dość pokrętny sposób przeciwdziałania bezrobociu. Równie dobrze możemy nie sprzątać po naszych psach lub sami wypróżniać się po chodnikach, wtedy kolejne ekipy sprzątające będą miały pracę

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #8 Ocena: 0

2020-02-19 15:38:51 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2020-02-18 21:30:52, Wielim napisał(a):
Jest biedniejszym krajem ale ludzie jednak żyją u siebie , to chyba najważniejszy argument , mało tego ludzi stać na coraz więcej , półki w sklepach pękają od towaru a ludzie to kupują , podałem przykład kolegi który pracuje w markecie a nie żałuję sobie na nic , to przykład autentyczny , życie gdziekolwiek teraz nie jest zbyt łatwe , sam łapie siebie że nie żyje bogato jednak nawet średnia krajowa UK czy średnia krajowa Londynu by mnie nie zadowalała , no tego uważam , że to życie w ubóstwie jak tylko jedna osoba pracuje , tymczasem w Polsce ludzie nie żyją źle , mało tego targowiska i sklepy z wędlinami własnej produkcji które kosztują więcej niż wędliny w markecie mają kolejki na kilkadziesiąt minut w mieście które ma 35k mieszkańców

Byłam dzisiaj w centrum handlowym w Polsce. Takim dosyć sporym. Sklepy takie jak w UK, Zara, Monnari, Pandora, Apple...no jednym słowem wszystko. Centrum puste, kilka duszyczek snuje się korytarzami ale klienci tylko w Ikei, restauracjach kawiarniach i Empiku.
Podobne centrum niedaleko mnie w UK najprawdopodobniej jest zawalone klientami w taki sposób, ze by mnie to wszystkimi porami skórnymi wychodziło. I to klientami kupującymi a nie tylko oglądającymi wystawy.
Skoro Polaków na wszystko stać i ceny są porównywalne to czemu społeczeństwo jakos nie rzuca się do kupowania tych „tanich” rzeczy?
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #9 Ocena: 0

2020-02-19 15:45:51 (5 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Cytat:

2020-02-19 08:18:11, Wielim napisał(a):
Cytat:

2020-02-18 22:32:57, Mireczek35 napisał(a):
@Wielim, co bys zrobil majac £100,000 w gotowce oraz dziecko "w drodze"?

Dziwne pytanie , jeszcze kilka tygodni temu miałem dziecko w drodze , niestety , zmarło w połowie ciąży

Wielim, jest mi niezmiernie przykro, nawet nie umiem wyrazić...życzenia siły i wsparcie dla małżonki.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #10 Ocena: +1

2020-02-19 15:48:24 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Znajoma dopiero co pojechala do polski
I mowila ze wszystko jest bardzo drogie
Co z tego ze jest 500 plus na dziecko jak wszystko jest drogie
Wszystko poszlo w gore
Ona zarabia 2800 I ma do oplacenia czynsz w bloku 1000 zl.
I zostaje 1800.
Jak ciezko jest przezyc do pierwszego

Do góry stronyOffline

Strona 78.9 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77.9 | 78.9 | 79.9 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,