Str 78.5 z 137 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Wielim |
Post #1 Ocena: 0 2020-02-19 08:18:11 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat:
2020-02-18 22:32:57, Mireczek35 napisał(a):
@Wielim, co bys zrobil majac £100,000 w gotowce oraz dziecko "w drodze"?
Dziwne pytanie , jeszcze kilka tygodni temu miałem dziecko w drodze , niestety , zmarło w połowie ciąży , £100k w gotówce nadal mam , ale nic nie zrobiłem , a mam od lat , może po prostu nie nadaje się do biznesu , chociaż czasami myślę nad mieszkaniami w Polsce , zysk około 8 % rocznie , a trzymając gotówkę nic nie ma , banki w UK płacą 0.5 do 1.5 % .
Richmond https://szczecinek.naszemiasto.pl/darmowe-autobusy-miejskie-w-szczecinku-staja-sie-faktem/ar/c1-7318035
Dodam ,że obecnie nie wróciłbym do Polski , może ze względów materialnych , bo w żadnym państwie nie będę tak dobrze zarabiać , ale nie dostałem tego za darmo . Ale też z nudów , w rodzinnym mieście po prostu nie ma co robić , po prostu małe miasto , w innym nie chce mieszkać i koło się zamyka . [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 19-02-2020 08:22 ]
|

|
 |
|
|
Richmond |
Post #2 Ocena: 0 2020-02-19 09:55:01 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat:
2020-02-19 07:45:40, cris82 napisał(a):
to ile trzeba zaplacic za 2bed z malym ogrodkiem w londynie w przyzwoitej okolicy?
Zalezy od definicji przyzwoitosci, bo obawiam sie, ze kazdy moze miec inna. Np rodzina z dziecmi czy para bezdzietna albo singiel. No i czy mowimy o granicy administracyjnej Londynu czy Greater London.
Surbiton, 6 strefa, 16 minut pociagiem do London Waterloo, tak z £400K i bedzie to ex-council lub jakis ciasny szeregowiec. W 2012r te domki byly po £250K. Carpe diem.
|

|
 |
|
Kanonier30 |
Post #3 Ocena: 0 2020-02-19 10:03:45 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Tak sobie pomyślałem, że cóż znaczą jakiekolwiek pieniądze w obliczu straty. Takiej życiowej, która łamie serce w drobny mak? Cóż warte są te tysiące na koncie, za które można kupić domy i prowadzić biznesy. Kręcić maszynką do pomnażania dóbr materialnych i zasobności konta.
W pewnej chwili nadchodzi moment, który zaważy na wszystkim co mamy i kim jesteśmy. Może to być wypadek, klęska żywiołowa...Przyszliśmy na ten świat nadzy i tak samo z tego świata znikniemy. Pozdrawiam Cię ... Wielim.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2020-02-19 10:07:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Pieniadze moga byc wazne w kryzysie czy powaznym wydarzeniu, bo moga pozwolic na zlagodzenie konsekwencji. Np w przypadku choroby, mozna zrobic prywatnie badania albo zwyczajnie nie martwic sie, ze bedzie ciezko finansowo na zwolnieniu czy bez pracy. Lepiej miec te oszczednosci, niz nie miec.
W przypadku Wielima, pieniadze raczej nie zlagodza sytuacji. Ale moze pozwola na przyklad na to, zeby zona wziela wolne i nie martwila sie o dochody. Carpe diem.
|

|
 |
|
cris82 |
Post #5 Ocena: 0 2020-02-19 10:17:40 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
przyzwoita tzn ze mozna sobie chodzic po okolicy na luzie po 22
to niezle...
pamietam byla polowa 2014 roku jak znajomi kupowali dom w bristolu za 160k 2bed
troche sie dziwilem ze kupuja taka droga chate 5lat minelo a domek wart 220k istne szalenstwo
a teraz sam skonczylem w domu za 170 i nie jest juz drogo... ale to byl taki ala szok po przyjezdzie do anglii inna swiadomosc : P
|

|
 |
|
|
Kanonier30 |
Post #6 Ocena: 0 2020-02-19 10:37:23 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
...chciwość jest korzeniem wszelkiego zła...a to każdy chrześcijanin wiedzieć powinien (fragment Listu do Hebrajczyków)
(...)
Postępowanie wasze niech będzie wolne od chciwości na pieniądze: zadowalajcie się tym, co macie. Sam bowiem powiedział:
Nie opuszczę cię ani pozostawię.
Śmiało więc mówić możemy:
Pan jest wspomożycielem moim, nie ulęknę się,
bo cóż może mi uczynić człowiek?
-----
Nie dajcie się uwieść różnym i obcym naukom,
dobrze bowiem jest wzmacniać serce łaską,
a nie pokarmami, które nie przynoszą korzyści tym,
co się o nie ubiegają.
(...)
PS.
Nie ma mowy o sytuacjach opisanych przez Richmond. Pieniądze należy wydawać i korzystać z tego, że ułatwiają życie. Natomiast wszelkie biadolenie nad ilością i zasobnością portfela, posiadaniem domu lub nie - to grzech bałwochwalstwa. Oczywiście z punktu widzenia osoby wierzącej/katolika, protestanta czy wiernych prawosławnych...
wybaczcie mi tę religijną dygresję, co mam nadzieję - nikogo nie uraża
|

|
 |
|
Wembley27 |
Post #7 Ocena: 0 2020-02-19 10:57:49 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Duzo tez osob doroslych pracujacych w zawodach nauczyciel budowlaniec
Mieszka u rodzicow
Troche sie dziwie ze nie kupili jeszcze domu
Ale jak sie pytam dlaczego osoby po 30 mieszkaja z rodzicami
Bo mieszkania sa drogie
Bo nie maja na depozyt
Zawsze jakies bo jest
A polka potrafi nawet kupic dwa domy na kredyt
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #8 Ocena: 0 2020-02-19 11:00:50 (5 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Jest pewne kryterium w przyznawaniu mortgage'u trudne do obejścia - wiek.
Kiedy ja miałem forsę na depozyt, to mi chcieli przyznać jakieś kilkadziesiąt tysięcy kredytu. To chyba na waciki...
No to wreszcie kupiłem w Hiszpanii.
|

|

|
|
SweetLiar |
Post #9 Ocena: 0 2020-02-19 11:36:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2020-02-19 07:06:33, Richmond napisał(a):
Nie mniej, jakos nie rzucilo mi sie w oczy, zeby Warszawa blyszczala.
Warszawa nie musi błyszczeć, żeby być miłą odmiana od Paryża czy Rzymu czy właśnie Londynu.
Wiele osób zwraca na to uwagę po powrocie z Polski, że ulice były czyste i że czuli się tam bezpiecznie. I dotyczy to większości dużych miast.
Jest to i miłe dla mojego polskiego ucha, ale i zdumiewające bo dużo Polaków (zwłaszcza takich co nieczęsto bywają w świecie) uważa, że Polska to brud, syf i dziadostwo. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
kaktusak |
Post #10 Ocena: 0 2020-02-19 12:03:54 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
Czystosc i jakosc ulic wynika pewnie z dwoch kryteriow, ilosci srodkow przeznaczonych na budowe/obsluge i zachowania ludzi. W pl mielismy/mamy srodki eu przeznaczone na budowe/przebudowe infrastruktury (drogi ale tez np transport - tramwaje/autobusy) - to chyba w tym momencie 75% dofinansowania czyli samorzad musi zaplacic za 25% drogi/ceny autobusu. W uk caly koszt musi byc pokryty przez uzytkownikow (ceny biletow) albo lokalny council - wiemy jak wyglada stan ich finansow, dodatkowo istnieja inne priorytety - w uk social care/eldery itp, jesli sa jakiekolwiek problemy to obowiazek pomocy spada na panstwo/council, w pl to problem rodziny, panstwo/samorzad raczej nie ma takich obowiazkow. Jesli council wyda wszelkie srodki na powyzsze (i jakies marne resztki na zalatanie drogi/nowy autobus) to nic nie zostanie/ma najnizszy prioryter zabieranie smieci/strzyzenie trawnikow itp historie. W pl samorzad dostanie jakies ekstra srodki z eu (bo "niewykorzstane"  to wymieniaja chodniki pod blokowiskiem rodzicow 4 raz w ciagu ostanich 10 lat "zeby srodki sie nie zmarnowaly"  , a ze nie ma to sensu?, a kto by sie przejmowal, jeszcze firma szwagra robiaca kostke zarobi  .
Oczywiscie swoje tez odgrywa mentalnosc ludzi, ilu autochonow nie ma problemu z wyrzuceniem smieci na srodek ulicy, nie wiem czy to efekt bezstresowego wychowania czy raczej brak swiadomowsci/bata na glowa. W pl mamy jednak ciagla kontrole, jak nie panstwa to sasiadow ("co ludzie powiedza"  wiec troche glupio wyrzucic papierek na srodku ulicy, nikt tez nie wyjdzie w szlafroku do sklepu.
|

|
 |
|