MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 78.5 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77.5 | 78.5 | 79.5 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 78.5 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wielim

Post #1 Ocena: 0

2020-02-19 08:18:11 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Cytat:

2020-02-18 22:32:57, Mireczek35 napisał(a):
@Wielim, co bys zrobil majac £100,000 w gotowce oraz dziecko "w drodze"?

Dziwne pytanie , jeszcze kilka tygodni temu miałem dziecko w drodze , niestety , zmarło w połowie ciąży , £100k w gotówce nadal mam , ale nic nie zrobiłem , a mam od lat , może po prostu nie nadaje się do biznesu , chociaż czasami myślę nad mieszkaniami w Polsce , zysk około 8 % rocznie , a trzymając gotówkę nic nie ma , banki w UK płacą 0.5 do 1.5 % .
Richmond https://szczecinek.naszemiasto.pl/darmowe-autobusy-miejskie-w-szczecinku-staja-sie-faktem/ar/c1-7318035

Dodam ,że obecnie nie wróciłbym do Polski , może ze względów materialnych , bo w żadnym państwie nie będę tak dobrze zarabiać , ale nie dostałem tego za darmo . Ale też z nudów , w rodzinnym mieście po prostu nie ma co robić , po prostu małe miasto , w innym nie chce mieszkać i koło się zamyka .

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 19-02-2020 08:22 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2020-02-19 09:55:01 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2020-02-19 07:45:40, cris82 napisał(a):
to ile trzeba zaplacic za 2bed z malym ogrodkiem w londynie w przyzwoitej okolicy?

Zalezy od definicji przyzwoitosci, bo obawiam sie, ze kazdy moze miec inna. Np rodzina z dziecmi czy para bezdzietna albo singiel. No i czy mowimy o granicy administracyjnej Londynu czy Greater London.

Surbiton, 6 strefa, 16 minut pociagiem do London Waterloo, tak z £400K i bedzie to ex-council lub jakis ciasny szeregowiec. W 2012r te domki byly po £250K.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2020-02-19 10:03:45 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Tak sobie pomyślałem, że cóż znaczą jakiekolwiek pieniądze w obliczu straty. Takiej życiowej, która łamie serce w drobny mak? Cóż warte są te tysiące na koncie, za które można kupić domy i prowadzić biznesy. Kręcić maszynką do pomnażania dóbr materialnych i zasobności konta.
W pewnej chwili nadchodzi moment, który zaważy na wszystkim co mamy i kim jesteśmy. Może to być wypadek, klęska żywiołowa...Przyszliśmy na ten świat nadzy i tak samo z tego świata znikniemy. Pozdrawiam Cię ... Wielim.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2020-02-19 10:07:04 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Pieniadze moga byc wazne w kryzysie czy powaznym wydarzeniu, bo moga pozwolic na zlagodzenie konsekwencji. Np w przypadku choroby, mozna zrobic prywatnie badania albo zwyczajnie nie martwic sie, ze bedzie ciezko finansowo na zwolnieniu czy bez pracy. Lepiej miec te oszczednosci, niz nie miec.

W przypadku Wielima, pieniadze raczej nie zlagodza sytuacji. Ale moze pozwola na przyklad na to, zeby zona wziela wolne i nie martwila sie o dochody.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2020-02-19 10:17:40 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

przyzwoita tzn ze mozna sobie chodzic po okolicy na luzie po 22

to niezle...
pamietam byla polowa 2014 roku jak znajomi kupowali dom w bristolu za 160k 2bed

troche sie dziwilem ze kupuja taka droga chate 5lat minelo a domek wart 220k istne szalenstwo
a teraz sam skonczylem w domu za 170 i nie jest juz drogo... ale to byl taki ala szok po przyjezdzie do anglii inna swiadomosc : P

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #6 Ocena: 0

2020-02-19 10:37:23 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

...chciwość jest korzeniem wszelkiego zła...a to każdy chrześcijanin wiedzieć powinien (fragment Listu do Hebrajczyków)

(...)
Postępowanie wasze niech będzie wolne od chciwości na pieniądze: zadowalajcie się tym, co macie. Sam bowiem powiedział:
Nie opuszczę cię ani pozostawię.
Śmiało więc mówić możemy:
Pan jest wspomożycielem moim, nie ulęknę się,
bo cóż może mi uczynić człowiek?

-----

Nie dajcie się uwieść różnym i obcym naukom,
dobrze bowiem jest wzmacniać serce łaską,
a nie pokarmami, które nie przynoszą korzyści tym,
co się o nie ubiegają.

(...)

PS.
Nie ma mowy o sytuacjach opisanych przez Richmond. Pieniądze należy wydawać i korzystać z tego, że ułatwiają życie. Natomiast wszelkie biadolenie nad ilością i zasobnością portfela, posiadaniem domu lub nie - to grzech bałwochwalstwa. Oczywiście z punktu widzenia osoby wierzącej/katolika, protestanta czy wiernych prawosławnych...

wybaczcie mi tę religijną dygresję, co mam nadzieję - nikogo nie uraża *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Wembley27

Post #7 Ocena: 0

2020-02-19 10:57:49 (5 lat temu)

Wembley27

Konto usunięte

Duzo tez osob doroslych pracujacych w zawodach nauczyciel budowlaniec
Mieszka u rodzicow
Troche sie dziwie ze nie kupili jeszcze domu
Ale jak sie pytam dlaczego osoby po 30 mieszkaja z rodzicami
Bo mieszkania sa drogie
Bo nie maja na depozyt
Zawsze jakies bo jest
A polka potrafi nawet kupic dwa domy na kredyt

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2020-02-19 11:00:50 (5 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Jest pewne kryterium w przyznawaniu mortgage'u trudne do obejścia - wiek.
Kiedy ja miałem forsę na depozyt, to mi chcieli przyznać jakieś kilkadziesiąt tysięcy kredytu. To chyba na waciki...

No to wreszcie kupiłem w Hiszpanii.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2020-02-19 11:36:04 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-19 07:06:33, Richmond napisał(a):
Nie mniej, jakos nie rzucilo mi sie w oczy, zeby Warszawa blyszczala.

Warszawa nie musi błyszczeć, żeby być miłą odmiana od Paryża czy Rzymu czy właśnie Londynu.
Wiele osób zwraca na to uwagę po powrocie z Polski, że ulice były czyste i że czuli się tam bezpiecznie. I dotyczy to większości dużych miast.
Jest to i miłe dla mojego polskiego ucha, ale i zdumiewające bo dużo Polaków (zwłaszcza takich co nieczęsto bywają w świecie) uważa, że Polska to brud, syf i dziadostwo.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #10 Ocena: 0

2020-02-19 12:03:54 (5 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Czystosc i jakosc ulic wynika pewnie z dwoch kryteriow, ilosci srodkow przeznaczonych na budowe/obsluge i zachowania ludzi. W pl mielismy/mamy srodki eu przeznaczone na budowe/przebudowe infrastruktury (drogi ale tez np transport - tramwaje/autobusy) - to chyba w tym momencie 75% dofinansowania czyli samorzad musi zaplacic za 25% drogi/ceny autobusu. W uk caly koszt musi byc pokryty przez uzytkownikow (ceny biletow) albo lokalny council - wiemy jak wyglada stan ich finansow, dodatkowo istnieja inne priorytety - w uk social care/eldery itp, jesli sa jakiekolwiek problemy to obowiazek pomocy spada na panstwo/council, w pl to problem rodziny, panstwo/samorzad raczej nie ma takich obowiazkow. Jesli council wyda wszelkie srodki na powyzsze (i jakies marne resztki na zalatanie drogi/nowy autobus) to nic nie zostanie/ma najnizszy prioryter zabieranie smieci/strzyzenie trawnikow itp historie. W pl samorzad dostanie jakies ekstra srodki z eu (bo "niewykorzstane":) to wymieniaja chodniki pod blokowiskiem rodzicow 4 raz w ciagu ostanich 10 lat "zeby srodki sie nie zmarnowaly":), a ze nie ma to sensu?, a kto by sie przejmowal, jeszcze firma szwagra robiaca kostke zarobi:).
Oczywiscie swoje tez odgrywa mentalnosc ludzi, ilu autochonow nie ma problemu z wyrzuceniem smieci na srodek ulicy, nie wiem czy to efekt bezstresowego wychowania czy raczej brak swiadomowsci/bata na glowa. W pl mamy jednak ciagla kontrole, jak nie panstwa to sasiadow ("co ludzie powiedza":) wiec troche glupio wyrzucic papierek na srodku ulicy, nikt tez nie wyjdzie w szlafroku do sklepu.

Do góry stronyOffline

Strona 78.5 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 77.5 | 78.5 | 79.5 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,