MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 77 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 76 | 77 | 78 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 77 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Wielim

Post #1 Ocena: 0

2020-02-18 20:59:34 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Zapomniałem dodać że w NRD amerykance pompowali kase a i tak ledwo co bogatsze od Polski , jak można porównywać życie w kraju gdzie wolny rynek jest od 30 lat od kraju który kilkaset lat utrzymywał się z koloni i zyskał na przemyśle zbrojeniowym podczas I i II wojny światowej do kraju który był pod jedną okupacja , później miał 20 lat niepodległości , walczył z Rosją , został prawie doszczętnie zniszczony podczas II wojny światowej , 40% mężczyzn w wieku produkcyjnym zginęło , następne 60 był okradany a dobra produkcyjne i rolnicze były wywożone na wschód , a koniec końców nie dostał odszkodowania za szkody podczas II wojny światowej a państwa jak UK czy Włochy takie pieniądze dostały , to śmieszne , koniec tematu , wstyd o tym pisać i prowadzić dyskusje .teraz taki mireczek siedzi w jakimś Belfaście i pluje na Polskę , katastrofa

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 18-02-2020 21:01 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafal80

Post #2 Ocena: +1

2020-02-18 21:18:49 (5 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2020-02-18 20:59:34, Wielim napisał(a):
Zapomniałem dodać że w NRD amerykance pompowali kase a i tak ledwo co bogatsze od Polski , jak można porównywać życie w kraju gdzie wolny rynek jest od 30 lat od kraju który kilkaset lat utrzymywał się z koloni i zyskał na przemyśle zbrojeniowym podczas I i II wojny światowej do kraju który był pod jedną okupacja , później miał 20 lat niepodległości , walczył z Rosją , został prawie doszczętnie zniszczony podczas II wojny światowej , 40% mężczyzn w wieku produkcyjnym zginęło , następne 60 był okradany a dobra produkcyjne i rolnicze były wywożone na wschód , a koniec końców nie dostał odszkodowania za szkody podczas II wojny światowej a państwa jak UK czy Włochy takie pieniądze dostały , to śmieszne , koniec tematu , wstyd o tym pisać i prowadzić dyskusje .teraz taki mireczek siedzi w jakimś Belfaście i pluje na Polskę , katastrofa

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 18-02-2020 21:01 ]

Wszystko prawda Wielim. Mnie po prostu trochę irytuje kiedy ludzie na siłę próbują Cię przekonać do czysto ekonomicznego dobrobytu w Polsce kiedy w rzeczywistości kieruje nimi sentyment. Czy nie prościej byłoby napisać : "Ok, jest skromniej ale wg mnie fajniej ponieważ...." ? Takiego argumentu nigdy nie podważę. Po co te wszystkie wyliczanki skoro oczywiste jest że Polska jest biedniejszym krajem.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #3 Ocena: 0

2020-02-18 21:30:52 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Jest biedniejszym krajem ale ludzie jednak żyją u siebie , to chyba najważniejszy argument , mało tego ludzi stać na coraz więcej , półki w sklepach pękają od towaru a ludzie to kupują , podałem przykład kolegi który pracuje w markecie a nie żałuję sobie na nic , to przykład autentyczny , życie gdziekolwiek teraz nie jest zbyt łatwe , sam łapie siebie że nie żyje bogato jednak nawet średnia krajowa UK czy średnia krajowa Londynu by mnie nie zadowalała , no tego uważam , że to życie w ubóstwie jak tylko jedna osoba pracuje , tymczasem w Polsce ludzie nie żyją źle , mało tego targowiska i sklepy z wędlinami własnej produkcji które kosztują więcej niż wędliny w markecie mają kolejki na kilkadziesiąt minut w mieście które ma 35k mieszkańców

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2020-02-18 22:10:22 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Jest biedniejszym krajem, ale ludzie nie żyją wcale biedniej. Co z tego, że tu zarobki są trzy razy wyższe jak ludzie po ulicy chodzą jakby wyszli prosto z Caritas Polska. Żywią się śmieciowym jedzeniem więc co im po tych wyższych zarobkach skoro najwyraźniej nie stać ich na normalne, zdrowe życie, bo chyba na zdrowiu nie oszczędzają?
Pojadę do Polski to wszyscy wszystko mają oprócz tego mieszkania, domy urządzone na dużo wyższym poziomie niż tutaj. Ok, może nie jeżdżą tak licznie na wakacje do Australii, ale może po prostu mają inne priorytety i estetyczne otoczenie, ładny dom z ogródkiem przedkładają nad zdjęcia z Japonii w obskurnym living roomie. Czy to jest skromniejsze życie może tak, a może to kwestia wyboru co kto woli

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: +1

2020-02-18 22:30:29 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wow, normalnie jakas utopia, szczególnie ta wizja Wielima. Gdzie te czyste miasta, uśmiechnięci Polacy i elektryczna, darmowa komunikacja miejska?

I dlaczego Polacy mieszkają zagranica, skoro w Polsce taki dobrobyt?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Mireczek35

Post #6 Ocena: 0

2020-02-18 22:32:57 (5 lat temu)

Mireczek35

Mężczyzna

Z nami od: 25-02-2019

@Wielim, co bys zrobil majac £100,000 w gotowce oraz dziecko "w drodze"?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2020-02-18 22:35:23 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Nie bardzo wiem, skad taki optymizm co do pl emerytur.
W rodzinie norma sa okolice emerytury (netto)2000 PLN po przepracowaniu wymaganego okresu pracy i wcale nie najnizszych zarobkow.
Wystarczy poczytac/porozmawiac z ludzmi, co dzieje sie w szkolnictwie, sluzbie zdrowia, jak wygladaja ceny zywnosci i mediow ( co dotyczy wszystkich), jak jest z praca w przypadku wiekszych wymagac, dlaczego nadal wielu ludzi emigruje.
Samo haslo ZUS wiele tlumaczy ;).
Fajnie to wyglada z perespektywy zarobkow w UK, tesknoty i sentymentu.
Jednoczesnie zapominanie, ze dla migrantow np. w UK dorabianie sie czesto trwa raptem od paru/parunastu lat, sa zdani na siebie.
Ludzie w Pl maja czesto dziedziczone domy/mieszkania, wsparcie rodzin, nie urzadzaja sie od zera po przeprowadzce.

zdrowa zywnosc

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2020-02-18 22:59:24 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Karjo skamcz z tym emerytalnym bo mnie szlag jasny trafi , tu ludzie którzy płacą powody 500£ nadal otrzymują te nędzne 153 , powiedz o samozatrudnionych którzy muszą płacić więcej , a teraz do sedna , po co mi emerytura w 153 tygodniowo skoro place rent 900? To wyliczenia dla starych Anglików co mają swoje domy co system społeczny zrobi z ludźmi wynajmu ?

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2020-02-18 23:47:55 (5 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2020-02-18 23:48:13 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2020-02-18 22:30:29, Richmond napisał(a):
Wow, normalnie jakas utopia, szczególnie ta wizja Wielima. Gdzie te czyste miasta, uśmiechnięci Polacy i elektryczna, darmowa komunikacja miejska?

I dlaczego Polacy mieszkają zagranica, skoro w Polsce taki dobrobyt?

Bardzo dużo ludzi wróciło lub wraca do Polski. Inni zostają z najróżniejszych powodów - była już o tym dyskusja na forum.
Komunikacja elektryczna jest, nie wiem czy darmowa bo nie korzystałam.
Polskie miasta są bardzo czyste i nie jest to odosobniona opinia bo chyba nie chcesz powiedzieć, że Londyn jest czystrzy od Warszawy, a Brighton od Sopotu?

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 19-02-2020 00:16 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 77 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 76 | 77 | 78 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,