MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 76 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 75 | 76 | 77 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 76 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafal80

Post #1 Ocena: 0

2020-02-18 06:55:23 (5 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2020-02-18 00:49:19, unreal napisał(a):

W sumie nie wiem czemu ale ze stomatologa na NFZ prawie nikt w Polsce nie korzysta-długi czas oczekiwania i utarło się/ludzie myślą Że stomatologia jest tylko prywatna.

Bo plomby wypadają po 6 miesiącach, a jak Pan chce mieć dobrze zrobione to przyjdzie Pan do mojego prywatnego gabinetu.

Z tą taniością pewnych rzeczy w Polsce to bym uważał. Ogólnie zarobki są średnio 3 razy niższe niż w UK tak więc produkty też powinny być 3 razy tańsze aby mówić o (odczuwalnie) podobnych cenach. Żeby coś można było nazwać jako tanie musiałoby to kosztować mniej niż 33% ceny w UK a takich produktów czy usług jest bardzo mało. Natomiast jest niezliczona ilość produktów, które są po prostu drogie, wręcz bardzo drogie biorąc pod uwagę średnie zarobki np. : ceny samochodów, paliwa, elektroniki, lepszych ubrań.....

Jeśli ktoś przywiózł sporo kasy z UK to niektóre rzeczy mogą wydawać się mu tanie ale postaw się w sytuacji osoby, która zawsze pracowała w Polsce , zarabia powiedzmy medianę zarobków - 3000 zł na rękę i ma kredyt mieszkaniowy 1500 zł na 25 lat. Po opłatach i wyżywieniu zastanów się jak taka osoba widzi taniość w Polsce.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2020-02-18 10:19:50 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Bez przesady, że polscy lekarze partaczą swoją robotę, żeby zarobić na boku.
Ludzie wolą iść prywatnie, żeby ominąć kolejki. Zresztą nie tylko tam.
W Londynie w polskich przychodniach prywatnych Polacy stanowią góra połowę pacjentów, reszta to tutejsi, to też o czymś świadczy.

Wiele rzeczy w Polsce jest droższych, ale umówmy się nie są to produkty, które kupuje się co miesiąc czy kwartał jak elektronika czy samochody.

Jeśli zaś chodzi o produkty, które trzeba kupować ciągle to spożywka w Polsce jest tańsza i wiedzą to zwłaszcza ci, którzy nie kupują na co dzień chleba tostowego, śmierdzącego mielonego czy kurczaków napompowanych nie wiadomo czym. W Polsce jedzenie jakościowo jest lepsze nawet w pierwszym lepszym supermarkecie, nie mówiąc już o lokalnych producentach, tutaj zwracanie uwagi na to co się je potrafi zrujnować budżet. Także smacznego lunchu

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 18-02-2020 10:45 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Mireczek35

Post #3 Ocena: 0

2020-02-18 11:13:23 (5 lat temu)

Mireczek35

Mężczyzna

Z nami od: 25-02-2019

W koncu przecietne realne wynagrodzenie jest wyzsze niz 12 lat temu.

https://www.bbc.co.uk/news/business-51543521

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2020-02-18 11:20:34 (5 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Dentysta z ktorego korzystam od 2000r (od czasu wybudowania budynku) ma jakas opcje refundacji przez NFZ. Widzialam tam jakies info w recepcji i pytaja sie tez pacjentow. Lekarze Ci sami, sprzet ten sam, wiec watpie, zeby specjalnie komus gorzej zrobili, bo NFZ.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #5 Ocena: 0

2020-02-18 16:58:55 (5 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Cytat:

2020-02-18 11:20:34, Richmond napisał(a):
Dentysta z ktorego korzystam od 2000r (od czasu wybudowania budynku) ma jakas opcje refundacji przez NFZ. Widzialam tam jakies info w recepcji i pytaja sie tez pacjentow. Lekarze Ci sami, sprzet ten sam, wiec watpie, zeby specjalnie komus gorzej zrobili, bo NFZ.

Ok, ale uśredniając to prywatnie na pewno jakość jest lepsza.

Do góry stronyOffline

Zygmunt_Merytor

Post #6 Ocena: 0

2020-02-18 17:04:01 (5 lat temu)

Zygmunt_Merytoryczny

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2018

Cytat:

2020-02-18 11:13:23, Mireczek35 napisał(a):
W koncu przecietne realne wynagrodzenie jest wyzsze niz 12 lat temu.

https://www.bbc.co.uk/news/business-51543521

kto wie - moze a kolejnych 12 lat kraj powroci w glorii chwaly do zlotych lat 70-tych :)

final salary pension for asda workers and deliveroo couriers :-8
A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2020-02-18 20:28:20 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Niech chce mi się liczyć co i jak ale jestem obecnie w Polsce , ceny jak dla typowego mieszkańca Londynu skandaliczne niskie , mowa o małym mieście gdzie miska flaków w restauracji kosztuje 7 złotych , porcja domowych pierogów 13 złotych , kebab 9 złotych , pizza w najdroższej restauracji w mieście 3* pizza , dwa desery , cole , wodę , piwo , 150 czy 170 złotych , dobry kolega pracuje w markecie w mieście i codziennie pije piwo w barze i je coś szybkiego , do tego wynajmuje mieszkanie plus rachunki i nie narzeka , ogólnie nie widzę żeby ludzie sobie czegoś żałowali co boli to market przy markecie , francuski , niemiecki portugalski a tam ludzie z pełnymi wózkami , taksówki jeżdżą w tą i spowrotem , darmowa komunikacja miejska , ludzie mili i uprzejmi , nawet jak przysłowiową stara babę na cmentarzu o zapałki zaczepisz , w sklepach ludzie milsi niż w Londynie chociaż był jeden negatywny wyjątek , barmanki w barach super ! Tylko inna sprawa że część to moje byłe koleżanki a druga część to młode miłe osoby i może mój urok osobisty ;) ulice czysto , zadbane , żadnego śmiecia na ziemi , w darmowej komunikacji miejskiej wszystkie autobusy są elektryczne , w parku mimo że pogoda nie dopisuje to jednak czysto , , jezioro czyste , teren wokół bez żadnego śmiecia , mimo stwierdzeń że to państwo policyjne nie spotkałem żadnego patrolu straży miejskiej a lubię wypić piwo na świeżym powietrzu , raz spotkałem policję która po prostu się uśmiechnęła , minusy to widziałem kolejkę do lumpeksu a dziś dzień przed dostawą i ciuchy o 90% tańsze , plusy dalej , często zdarza mi się mówić do sprzedawców w sklepach na Ty , z przyzwyczajenia , odpowiadają uśmiechem

Do góry stronyOffline

rafal80

Post #8 Ocena: 0

2020-02-18 20:35:46 (5 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Super Wielim. A czy teraz ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego ci wszyscy Polacy mieszkaja w UK, Niemczech i innych krajach? Bo już się trochę pogubiłem czytając ostatnie komentarze w tym wątku.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2020-02-18 20:45:44 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Napisałem w tym komentarzu że mam kolegę który pracuje w markecie budowlanym , jak mniemam nie zarabia kroci a jednak stać go na codzienne wizyty na piwko w barze czy obiad , oczywiście za granicą wciąż można zarobić więcej ale też dużo ludzi pracuje za minimalną , co to za luksus w Anglii za 1500 funtów na miesiąc czy w Holandii za 1500 euro ? Podobne życie jak w Polsce . Inna sprawa że dużo jest takich ludzi jak ja , siedzą za granicą kilkanaście lat , zarabiają więcej niż średnia krajowa , nigdy nie pracowali w Polsce , założyli rodziny za granicą i z reszcie całe swoje dorosłe życie spędzili za granicą , przecież nam trzeba trochę wysiłku by wrócić , idąc dalej , w Polsce są ludzie którzy świetnie zarabiają i sa ludzie którzy ledwo wiążą koniec z końcem , tacy sami ludzie są w UK , nie wspomnę już o osiedlach councilowskich , idąc dalej , idę jest rodaków żyjących na benefitach zbierających cały rok by pokazać w Polsce jak to wspaniale żyją ? Koniec końców życie w Polsce czy czas idzie do góry . Ktoś chyba zapomniał że w Polsce ze wszystkich krajów nowej unii zarabia się najwięcej , tylko Czechy mogą się porównać, Rumunia , Bułgaria czy inne kraje wschodu są dalej w tyle , Warszawa była zniszczona 90% po drugiej światowej i na 60 lat "przejęli" nas komuniści bo Churchill i Roosevelt nas sprzedali , mimo wszystko Warszawa wygląda pięknie a Polska jest najbogatszym krajem w państwami nowej Unii Europejskiej

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2020-02-18 20:56:59 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 18-02-2020 20:58 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 76 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 75 | 76 | 77 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,