Mój Ojciec ma 3300 netto,Mama 2750 netto.Rzeczywiście straszna nędza!
Jak ktoś ma 45 lat składkowych i zarabiał cały czas średnią krajową to nie ma opcji,żeby dostał mniej jak 2500 zł.
[ Ostatnio edytowany przez: unreal 12-02-2020 19:00 ]
Str 74 z 137 |
|
---|---|
unreal | Post #1 Ocena: 0 2020-02-12 18:55:20 (5 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Jakie 1400 zł na rękę??? Ty w ogóle wiesz jak opodatkowana jest emerytura w Polsce? Wychodzi 1875 zł netto.
Mój Ojciec ma 3300 netto,Mama 2750 netto.Rzeczywiście straszna nędza! Jak ktoś ma 45 lat składkowych i zarabiał cały czas średnią krajową to nie ma opcji,żeby dostał mniej jak 2500 zł. [ Ostatnio edytowany przez: unreal 12-02-2020 19:00 ] |
stanislawski | Post #2 Ocena: 0 2020-02-12 19:00:03 (5 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat: 2020-02-11 23:14:59, Wilki2 napisał(a): No fakt , decydować sie na emigrację dla jajek i mielonego z krótkim terminem to trzeba być zdesperowanym. Jedno co jest tutaj pewne , to że taniej nie będzie. Ja tam jadam raz po polsku (schabowe, bitki, rolady, zupy), raz po tajsku, raz po meksykańsku, innym razem po włosku - czy też hiszpańsku. Fakt, szynkę parmeńską jadam rzadziej (i spodziewam się, że może być jeszcze gorzej). Ale już oliwki, ser pleśniowy i winko to codzienność. |
polock | Post #3 Ocena: +1 2020-02-16 02:42:41 (5 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2008 Skąd: midland |
Skoro w Pl są takie zajebiste emerytury to dlaczego polscy emeryci dostają po kilkaset £ miesięcznie dopłaty do polskiej emerytury od UK gov. za zbyt niskie do egzystencji? Co więcej ci ludzie Nigdy nie pracowali w UK! Moja mama tez dostaje i co więcej opłaca się tu siedzieć bo podatku płacić nie musi , Polska skarbówka to furii dostaje
![]() [ Ostatnio edytowany przez: polock 16-02-2020 02:58 ] السلام عليكم
|
unreal | Post #4 Ocena: 0 2020-02-17 00:21:39 (5 lat temu) |
Cytat: 2020-02-16 02:42:41, polock napisał(a): Skoro w Pl są takie zajebiste emerytury to dlaczego polscy emeryci dostają po kilkaset £ miesięcznie dopłaty do polskiej emerytury od UK gov. za zbyt niskie do egzystencji? Co więcej ci ludzie Nigdy nie pracowali w UK! Moja mama tez dostaje i co więcej opłaca się tu siedzieć bo podatku płacić nie musi , Polska skarbówka to furii dostaje ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>polock</i> 16-02-2020 02:58 ] Po kolei. Jeżeli ktoś w Polsce grzecznie pracował przez 40-45 lat i zarabiał jakieś 80-100 % średniej krajowej to ma zajebistą emeryturę,bo Polski system emerytalny zapewnia(jeszcze) bardzo dobre emerytury ludziom,którzy płacili sumiennie składki.Emerytyra sięga 60-80% ostatniej pensji i jest to całkiem powszechne zjawisko. Narzekania i lamenty starych bab na targowisku "Matko boska ja mam 800 zł emerytury,jak żyć!" wynikają z tego,że te baby pracowały w życiu 15 zamiast 40 lat bo wychowywały dzieci,albo zarabiały mało,bo mąż dobrze zarabiał.Moja Matka była nauczycielką i też mało zarabiała ale staż pracy i nadgodziny robią robotę i 2750 zł netto jest bez łaski. I właśnie to jest przykład Polskiego kombinatorstwa mentalności-pojechać do UK na emeryturze i ciągnąć socjal bo w Polsce zamiast pracować i płacić składki waliło się za przeproszeniem w uja całe życie i ma się dziadowską emeryturę. Co z tego że jest jakaś kwota wolna od podatku w UK skoro jest tak niska,że tylko emeryt w podartych butach się na nią łapie? Ty tam zarabiasz tak strasznie mało,że się na nią załapujesz? |
unreal | Post #5 Ocena: 0 2020-02-17 00:23:51 (5 lat temu) |
500 funtów renty w UK? O Panie! Przecież to nie wystarczy na zagrzybione studio flat w Brighton.
|
|
|
Turefu | Post #6 Ocena: +1 2020-02-17 07:44:55 (5 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Cytat: 2020-02-17 00:23:51, unreal napisał(a): 500 funtów renty w UK? O Panie! Przecież to nie wystarczy na zagrzybione studio flat w Brighton. Emeryt bedzie mial oplacany czynsz z housing benefit. To samo z council tax. Otrzyma tez £200 na sezon grzewczy. Darmowe leki , bilety na autobus, czasami mobility car, jesli sie ktos kwalifikuje. Te 500 to na samo zycie, a spokojnie mozna za to zjesc I kupic proszek do prania. |
kaktusak | Post #7 Ocena: 0 2020-02-17 07:48:51 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
Zapomniales napisac ze ZAPEWNIAL, prl'owski system to byl odpowiednik defined benefit systemu z uk, emerytura byla srednia z kilku ostatnich (dobrych lat emerytalnych), bez zadnych realnych zwiazkow z placonymi przez cale zycie/inwestowanymi skladkami. Ten system okazal sie niewydolny/niesplacalny dla mlodszych pokolen (tak w uk jak i pl) i tylko nieliczne grupy (przynajmniej w sektorze prywatnym) go otrzymaja, ZUS'owa emerytura teraz zalezy od tego fikcyjnego konta i prognozowane emerytury dla ludzi ktorzy nie dostali zadnych fikcyjnych dopisow do konta a placa skladki (czyli wiekszosc 50 latkow i nizej) dostanie o wiele nizsze emerytury niz ich rodzice. Oczywiscie o ile nie byli zmuszeni/udawali wszelakich dzialnosci gosp. i innych wynalazkow zeby placic mniejsze daniny bo wtedy dostana praktycznie zasilki. I oczywiscie o ile ZUS nie zmieni sie w emeryture podobna do uk - jednakowa, nizsza ryczaltowa emerytura dla wszystkich jak ZUS zatrznie trzeszczesc w posadach za kilkanascie lat (zmiany demograficzne, coraz mniej placacych skladki - coraz wiecej starszych ludzi zyjacych coraz dluzej, z coraz wiekszymi problemami zdrowotnymi, pl przed tym nie ucieknie tak jak uk teraz obrywa)
|
SweetLiar | Post #8 Ocena: 0 2020-02-17 09:54:27 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Piszecie o darmowych lekach, ja tutaj nigdy nie widziałam kolejki emerytów w aptece po leki. Chociażby na przeziębienie. Może dostają darmowe leki podczas jakiegoś pobytu w szpitalu w przyszpitalnych tylko aptekach bo apteki tutaj świecą pustkami. Znając z mojego doświadczenia tutejszą służbę zdrowia to nie zdziwi mnie jak dostają darmowy paracetamol. Może się wypowie ktoś kto lepiej zna temat tych leków.
To samo z darmową komunikacją. Ile taki senior jeździ komunikacją? W Polsce też seniorzy wszędzie mają duże zniżki na bilety wstępu do teatru, do kina, na spektakle przeróżnego rodzaje, widziałam też miejsca że wstępem wolnym dla osób pow 65 roku życia, tylko czy seniorzy tak często z tego korzystają, żeby to była duża oszczędność dla nich? Chyba raczej nie. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
kaktusak | Post #9 Ocena: 0 2020-02-17 10:27:21 (5 lat temu) |
Z nami od: 11-03-2019 Skąd: Manchester |
W polsce jest po pierwsze lekomania, wystarczy poogladac polska telewizje, 2/3 reklam to leki (a raczej pseudopreparaty na wszystkie mozliwe dolegliwosci, tez duza liczba reklam wszelkich max srodkow na bol). Ile kosztuje paczka paracetamolu w tesco, 1£?, tego nie ma jak reklamowac bo nie ma na tym pewnie wystarczajacej marzy. W pl ten "max" to pewnie z 15 zl minimum, za magiczne wlasciwosci
![]() Chyba tez tylko kolo 10% ludzi bioracych jakies powazniejsze/dlugotrwale leki (na dluzsze dolegliwosci) placi za nie te 8£ ryczaltu, reszta ma za darmo (" za biedni",dzieci, starsi, w ciazy, rozne inne grupy, wreszcie ci co wykupili ta roczna karte za 120£ ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: kaktusak 17-02-2020 10:30 ] |
SweetLiar | Post #10 Ocena: -1 2020-02-17 10:44:52 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
W Polsce jest lekomania, rząd miał coś z tym zrobić, ale na razie nic nie zrobił bo raz, że jest bardzo silne lobby farmaceutyczne, a dwa opozycja w Polsce zaraz ogłosi, że PiS chce podobijać emerytów...ale to już jest temat na inny wątek.
Wracając do UK. Paracetamol kosztuje 30, 40p. Ludzie starsi to głównie choroby przewlekłe gdzie leki przyjmuje się stale, powinni przynajmniej więc ci starsi ludzie być w aptekach widoczni, a nie są w żaden sposób. Może wiec te leki są im wydawane w inny sposób? Nie wiem. Wiem, że w Polsce lista leków refundowanych jest długa, pacjenci znają swoje prawa i zadają ich egzekwowania, na lek bez recepty często w aptece ktoś prosi o tańszy odpowiednik i go dostaje, a cena potrafi wtedy zmaleć nawet do 3.50zł za opakowanie. W najtańszych sieciówkach typu Iceland kolejki biedoty i emerytów do kasy, emeryci tutaj kupują żarcie takiej jakości, że ja bym dla psa nie kupiła. Także liczby wyglądają fajnie na papierze, ale z samych obserwacji to trudno jest zazdrościć tutejszym emerytom jesieni życia Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|