2020-02-11 18:08:49, Wielim napisał(a):
Tak te 3 funty składki NI to bajka . Normalnie płacisz 12% od kwoty powyżej 153 funty tygodniwo na NI , podatki też normalnie płacisz. Te bajki o darmowym samozatrudnieniu to już się słuchać nie chce . Sam jestem samozatrudniony i zapłaciłem dość dużo kwotę podatku i NI , tyle samo ile bym zapłacił jakbym był normalnie zatrudniony
Wspomniałeś gdzieś o taksówkach, chyba nie mają tak źle , rozmawiałem z taksiarzem jak wiózł mnie z lotniska w Gdańsku do Sopotu , normalnie ma dużo klientów , część z aplikacji mytaxi teraz freenow i zarabia na czysto spokojnie ponad 1000 Zeta tygodniwo spokojnie, w sezonie jeszcze więcej . Dziś dzwoniłem o taxi z lotniska Goleniów do stacji Szczecin Dąbie , pół godzinny kurs 150 złotych
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 11-02-2020 18:10 ]
No,jak gadam z taksiarzami to tak właśnie 3500-4000 miesięcznie na czysto zostaje.Tylko jakim to jest kosztem.Jazda non-stop,po 25 kursów dziennie i prawie wszystkie po 15 zł.Ja jestem jeden z nielicznych,który jedzie 10 km i płaci aż 25 zł.Pijani studenci,cyganie i zwykłe gołodupce,które każą się zatrzymać równo po 6 km byle nie zapłacić więcej niż 15 zł.Taksówki są tak tanie,że bardziej opłaca się złożyć po 4 złote i wziąć taryfę w cztery osoby niż jechać autobusem.
Wracając do państwowej emerytury,to jednak zmienię zdanie.Te 700 funtów miesięcznie to nie jest jakaś głodowa emerytura.Spokojnie na wszystko wystarczy angielskiemu emerytowi.Opłaty za mieszkanie 130 funtów,podatek komunalny 100 funtów,jedzenie 150 funtów i zostaje mu 290 funtów na co chce.Jakie to niby emeryt ma wydatki? Lekarstwa ma za darmo,mieszkanie komunalne za darmo albo własnościowe i nie płaci za wynajem/kredyt.Przecież i tak nie będzie kupował nowych smartfonów i jeździł na zagraniczne wycieczki bo ledwo jest w stanie zejść po schodach i kupić warzywa w pobliskim sklepie.
Chciałbym się jeszcze upewnić.Przykładowo zarabiasz 10 tys funtów miesięcznie i płacisz samej obowiązkowej skłądki na państwową emeryturę np.1000 funtów miesięcznie.Mimo to po 35 latach pracy i tak dostaniesz 700 funtów miesięcznie? To jest w ogóle zgodne z Angielską Konstytucją?