MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 71 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 70 | 71 | 72 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 71 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SweetLiar

Post #1 Ocena: 0

2020-02-11 13:38:28 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Trzeba jeszcze mieć czas, żeby po te ryby i jajka do określonych sklepów w określonych godzinach jeździć i nie stać dwie godziny w korku. Jak się w Polsce mieszka na prowincji i ma pięć minut autem na wieś to taka zdrowa żywność wychodzi dużo taniej niż tutaj.

P.S. Też jestem ciekawa tej mentalności
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

admiralbibol

Post #2 Ocena: 0

2020-02-11 13:43:19 (5 lat temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Podejrzewam ze moze np chodzic o to ze w Polsce wciaz facet oszukujacy zone przez 27 lat z dnia na dzien nie staje sie bohaterem.

I ze wciaz liczba osob uzywajacych prezerwatywe wiecej niz raz jest ponizej sredniej europejskiej ;)
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2020-02-11 14:32:09 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Cytat:

2020-02-11 13:02:00, NightFury napisał(a):
Plus ta mentalność....ta mentalność....

Co prawda, to NightFury została wywołana do odpowiedzi, ale interpretacja zwrotu "mentalność" w wypadku polskiej codzienności do rzecz bardzo indywidualna i subiektywna. Z mojej perspektywy, gdy w Kraju nie byłem od wielu lat, to obrazy codzienności, jakie zapamiętałem. Dodatkowo, ogólnodostępne informacje w sieci, w prasie, telewizji. Relacje znajomych lub rodziny...wyliczać można.
Nie każdy utożsamia się choćby z faktem, że kalkulacja kosztów egzystencji i następujące porównania, wyliczenia - na linii Polska vs reszta - są miarą nadrzędną w życiu. Stymulującą dokonywanie wyborów i pracę poza granicami. Takie koło zamachowe życiowych decyzji, a tym właśnie było pisane wcześniej.

Skądinąd, kalkulacja ekonomiczna nie jest cechą "polską". Raczej naturalny składnik każdej imigracji zarobkowej. To, że zjawisko exodusu, po wstąpieniu Polski do Unii w 2004, stało się masowe, to też raczej dziedzictwo zapóźnienia po PRL. Wcale nie - szczególna cecha narodowa. Dlatego akurat "polska mentalność", jaką pojmuję osobiście, to dziedzictwo, tradycja i historia. Silna pozycja wiary katolickiej i utożsamianie się z chrześcijańskimi wartościami. Jak można zaobserwować, to już jest ogromny i wyjątkowy atut ... na tle zachodnioeuropejskiej dekadencji.
Mentalność społeczeństwa budowana przez stulecia (patetyzm niezamierzony), gdzie najgorsze schematy zachowań implantował Polakom system komunistyczny. Mam nadzieję, że takie kalki - rodem z "Misia" czy z "Dnia Świra" - stają się już przeszłością.

*THUMBS UP*

PS.
NightFury najlepiej zna swój "subject" :-]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #4 Ocena: 0

2020-02-11 14:45:14 (5 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Silna pozycja wiary katolickiej i utożsamianie się z chrześcijańskimi wartościami. Jak można zaobserwować, to już jest ogromny i wyjątkowy atut ... na tle zachodnioeuropejskiej dekadencji"

trudno sie z tym nie zgodzic : )

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2020-02-11 14:49:03 (5 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Każda mentalność kształtowana jest przez stulecia.
Lata kolonializmu i segregacji rasowej zrobiły swoje szkody w społeczeństwie, nie wiem czy nie trwalsze i głębsze niż pół wieku komunizmu. Pod pozorami uprzejmości często chowa się zwykły strach przed wypowiedzeniem głośno swojej opinii, byciem ocenionym, zaszufladkowanym jako inny, odstający od reszty szczęśliwego na co dzień społeczeństwa. Wszyscy są tak szczęśliwi, że nie wypada inaczej nawet facetowi, który uśmiecha się szeroko wiedząc, że właśnie idzie do swoich czterech ścian powiesić się na pasku od spodni

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

unreal

Post #6 Ocena: 0

2020-02-11 15:46:48 (5 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Oho! Zaczyna się-2 kg wołowiny za 80 pensów,jajka po pół pensa za sztukę,4 bedroom flat za 50 funtów miesięcznie.
W Krakowie 2 bedroom flat można wynająć za darmo.Chcecie hisotryjkę jak to zrobić? :-)

Jeszcze co do zarobków:
Faramceuta w aptece wysokoobrotowej 1130 funtów,na wsi czy w małych miastach proponują 1380 funtów i zdarza się,że z zakwaterowaniem.To jeden z bardziej pożądanych zawodów.

Wielu z was jest przyzwyczajonych,ze pewne rzeczy są za darmo.We Wrocławiu w tej chwili za darmo jest Komunikacja miejska dla emerytów i dzieci uczących się do 21 roku życia.Emeryci po 75 roku życia dostają też niektóre leki za darmo ze specjalnej listy-około 2050 pozycji.

Ale absolutnym hitem jest następujący motyw:Student pracujący na umowę-zlecenie w jakimś magazynie za 20 zł brutto/h(19-20 to taka standardowa stawka dla studentów w gównopracach).Oto jakie podatki i składki zapłaci za 168 godzin pracy miesięcznie:

Koszty pracownika dla miesięcznego wynagrodzenia 3 360,00 PLN brutto
kwota netto 3 360,00 PLN
ubezpieczenie emerytalne 0,00 PLN
ubezpieczenie rentowe 0,00 PLN
ubezpieczenie chorobowe 0,00 PLN
ubezpieczenie zdrowotne 0,00 PLN
zaliczka na PIT 0,00 PLN
kwota brutto 3 360,00 PLN
podstawa opodatkowania 2 688,00 PLN
koszt uzyskania przychodu 672,00 PLN

ZERO! ZERO! Cały hajs zupełnie legalnie bierzesz do kieszeni.
Darmowe leki i kwoty wolne od podatku w UK mogą się schować przy tym co mają studenci nad Wisłą.

Ja słyszałem,że u was podobno przedsiębiorcy płacą 3 funty tygodniowo ZUS-u i nie płacą żadnych podatków.Nawet u nas w Polsce trąbią o tym w radiu,że w Anglii to nie ma żadnych podatków tylko te 3 funciaki na tydzień i szpitale za darmo i jeszcze emerytury 700 funtów dostaniesz.Dobra robimy porównanie:
Kierowca autobusu W Wrocławiu na samozatrudnieniu,za stawkę 25 zł brutto/h.Pracuję 225 godzin miesięcznie i wystawiam fakturę na 5625 zł,nie jestem Vatowcem,Podatek ryczałtowy 8,5 %(nie muszę płacić liniowego,mogę ryczałt-jest korzystniejszy),Zus plus(nowy zus obowiązujący od 1 lutego liczony od dochodu/przychodu).Dochód netto po opłaceniu składek i podatku dochodowego-4242 zł.
Teraz Anglia:
W Uk w dużym mieście dostałbym na działalności jakieś 13 funtów/h x 225 godzin=2925 funtów i według brytyjskiego kalkulatora z tej kasy zostanie mi netto 2336 funtów.Czyli muszę zapłacić 589 funtów składek i podatków.

Ale jak to? mówiliście i w radiu mówili,że tylko 3 funty tygodniowo i żadnych podatków.A tu mi wyszło,że muszę zapłacić 589 funtów miesięcznie.Ale przecież 13 funtów to jest raczej niski zarobek jak na Anglię,to jest zwykły autobusiarz i proszę zrobić tak,żebym płacił tylko 3 funty tygodniowo i reszta dla mnie!
Nie da się? Są jakieś progi? Ojej! o tym już zapomnieliście powiedzieć.Albo....jakby to powiedzieć.....ktoś.....opowiada idiotyzmy,żeby pokazać jaki to zus w Polsce jest wysoki i jak to w Anglii wszystko jest za darmo.

Co da zmian w ZUSie.Od pierwszego lutego przesiębiorca który ma przychód do 120 tys złotych rocznie,Zapłaci mniejsze składki liczone proporcjonalnie do dochodu:

Obrazek

Zamiast ok 1430 zł miesięcznie zapłaci mniej o podane kwoty.Czy to dobre rozwiązanie-niby tak,ale chyba to nie.Teraz dopiero zacznie się KOMBINATORSTWO,Taksówkarze będą wystawiać co drugi paragon,żeby nie przekroczyć przychodu.Przykłady można wręcz mnożyć.

Jeszcze parę słów dla tych co chcieliby wrócić do Polski na stałe.
Nie chciałbym nikogo obrażać,ale większość pracuje tam po magazynach za te 10 funtów za godzinę,więc przedstawię czego moglibyście oczekiwać w takim Wrocławiu w podobnych pracach.Już podam kwoty netto.Generalnie facet zarobki spokojnie te 3000 zł miesięcznie w prostej pracy.Jeżeli jest dobrym operatorem wózka widłowego albo ma doświadczenie na produkcji dostanie te 3500 zł.Z nadgodzinami w takim LG 4000 netto jest jak najbardziej osiągalne.Kobiety zasadniczo zarabiają mniej ale te 2600-2700 mogą zarobić bez specjalnych kwalifikacji.Zakładamy warnian z jednym dzieckiem,więc dostaną jeszcze 500 plus.

Razem powiedzmy 6600 zł netto na rodzinę miesięcznie.2 bedroom flat,ok 65-70 m2 z rynku wtórnego,w dobrej lokalizacji za ok 480 tys.złotych,kredyt na 30 lat.Stałe wydatki miesięcznie:
rata za mieszkanie-2000 zł
Wszystkie rachunki za mieszkanie razem z telefonami,internetem i kablówką 1000 zł
Jedzenie+chemia 2100 zł
Jakieś drobne wydatki dla każdego członka rodziny 200 zł miesięcznie x 3 osoby
10 letni vw golf(naprawy,przeglądy,paliwo) 500 zł

Stałe wydatki miesięczne tylko na podstawowe potrzeby to 6200 zł.Jak golf będzie na gaz to myślę,że wyszłoby ze 6000 zł.Zostanie jakieś 600 zł miesięcznie.Czyli generalnie da się,a jest to raczej pesymistyczny wariant gdzie małżeństwo pracuje w jakiś gównopracach nie wymagających żadnych kwalifikacji.

Jest jedno ale.Żeby wystartować z takim życiem rodzina musi przywieźć w gotówce z Anglii około 80-100 tys. złotych,na wkład własny,prowizje dla pośrednika,notariusza,podatek cywilnoprawny i inne opłaty związane z nabyciem mieszkania.

I niech was ręka boska broni wracać do Polski i osiedlać się w "zacisznym miasteczku,z dala od wielkomiejskiego zgiełku" albo w "uroczym domku na na prowincji z doskonałym dojazdem autostradą 25 km do miasta".Żadne Podkarpacia,Lubelszczyzny i Mazury.Tam nie jest fajnie i uroczo.TAM JEST STRASZNIE.Beznadziejne zarobki,beznadziejny klimat,beznadziejne zakłady pracy,beznadziejne perspektywy.Będziecie robić w fabryce okien za 420 funtów miesięcznie netto,albo u jakiegoś Janusza w tartaku za 520 funtów do ręki,ale za 200 godzin w tym dwie soboty.Umowa oczywiście na najniższą krajową,reszta na lewo.I tak będzie we WSZYSTKICH małych zakładach pracy,a nawet zdarza się to w większych.Z taką umową nie dostaniecie kredytu nawet na 15 letnie audi z komisu.
Jednak najgorsze jest to że zarabiając te 420 funtów wydacie 100 funtów na paliwo na dojazdy do pracy,bo PKS-y prawie nie istnieją
Nie chce nikogo obrażać ale w Polsce B po prostu nie da się żyć,nie wiem jak ludzie dają sobie tam radę

Jeżeli chcecie przyjeżdżać to tylko Warszawa i inne duże miasta.W ostateczności okręg Katowicki.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2020-02-11 16:14:36 (5 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2020-02-11 14:45:14, cris82 napisał(a):
"Silna pozycja wiary katolickiej i utożsamianie się z chrześcijańskimi wartościami. Jak można zaobserwować, to już jest ogromny i wyjątkowy atut ... na tle zachodnioeuropejskiej dekadencji"

trudno sie z tym nie zgodzic : )

Jakbyśmny grali w pokera to w tym momencie powiedziałbym sprawdzam. Myślisz, że w Polsce ludzie bardziej przestrzegają dekalog jak np. w "dekadenckiej Europie zachodniej". W szczególności przykazania typu: nie kradnij, nie zabijaj czy nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2020-02-11 18:08:49 (5 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Tak te 3 funty składki NI to bajka . Normalnie płacisz 12% od kwoty powyżej 153 funty tygodniwo na NI , podatki też normalnie płacisz. Te bajki o darmowym samozatrudnieniu to już się słuchać nie chce . Sam jestem samozatrudniony i zapłaciłem dość dużo kwotę podatku i NI , tyle samo ile bym zapłacił jakbym był normalnie zatrudniony
Wspomniałeś gdzieś o taksówkach, chyba nie mają tak źle , rozmawiałem z taksiarzem jak wiózł mnie z lotniska w Gdańsku do Sopotu , normalnie ma dużo klientów , część z aplikacji mytaxi teraz freenow i zarabia na czysto spokojnie ponad 1000 Zeta tygodniwo spokojnie, w sezonie jeszcze więcej . Dziś dzwoniłem o taxi z lotniska Goleniów do stacji Szczecin Dąbie , pół godzinny kurs 150 złotych

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 11-02-2020 18:10 ]

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #9 Ocena: 0

2020-02-11 18:39:42 (5 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Niech ceny nieruchomosci w Polsce rosna. Mieszkanie rodzicow , trzy pokoje z kuchnia, juz jest warte tyle co dom w gorszej dzielnicy w Leeds. Poczekamy troche dluzej I bedzie warte tyle, co dom w lepszej. Mama zawsze marzyla o ogrodku.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

unreal

Post #10 Ocena: 0

2020-02-11 19:11:01 (5 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2020-02-11 18:08:49, Wielim napisał(a):
Tak te 3 funty składki NI to bajka . Normalnie płacisz 12% od kwoty powyżej 153 funty tygodniwo na NI , podatki też normalnie płacisz. Te bajki o darmowym samozatrudnieniu to już się słuchać nie chce . Sam jestem samozatrudniony i zapłaciłem dość dużo kwotę podatku i NI , tyle samo ile bym zapłacił jakbym był normalnie zatrudniony
Wspomniałeś gdzieś o taksówkach, chyba nie mają tak źle , rozmawiałem z taksiarzem jak wiózł mnie z lotniska w Gdańsku do Sopotu , normalnie ma dużo klientów , część z aplikacji mytaxi teraz freenow i zarabia na czysto spokojnie ponad 1000 Zeta tygodniwo spokojnie, w sezonie jeszcze więcej . Dziś dzwoniłem o taxi z lotniska Goleniów do stacji Szczecin Dąbie , pół godzinny kurs 150 złotych

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 11-02-2020 18:10 ]

No,jak gadam z taksiarzami to tak właśnie 3500-4000 miesięcznie na czysto zostaje.Tylko jakim to jest kosztem.Jazda non-stop,po 25 kursów dziennie i prawie wszystkie po 15 zł.Ja jestem jeden z nielicznych,który jedzie 10 km i płaci aż 25 zł.Pijani studenci,cyganie i zwykłe gołodupce,które każą się zatrzymać równo po 6 km byle nie zapłacić więcej niż 15 zł.Taksówki są tak tanie,że bardziej opłaca się złożyć po 4 złote i wziąć taryfę w cztery osoby niż jechać autobusem.

Wracając do państwowej emerytury,to jednak zmienię zdanie.Te 700 funtów miesięcznie to nie jest jakaś głodowa emerytura.Spokojnie na wszystko wystarczy angielskiemu emerytowi.Opłaty za mieszkanie 130 funtów,podatek komunalny 100 funtów,jedzenie 150 funtów i zostaje mu 290 funtów na co chce.Jakie to niby emeryt ma wydatki? Lekarstwa ma za darmo,mieszkanie komunalne za darmo albo własnościowe i nie płaci za wynajem/kredyt.Przecież i tak nie będzie kupował nowych smartfonów i jeździł na zagraniczne wycieczki bo ledwo jest w stanie zejść po schodach i kupić warzywa w pobliskim sklepie.

Chciałbym się jeszcze upewnić.Przykładowo zarabiasz 10 tys funtów miesięcznie i płacisz samej obowiązkowej skłądki na państwową emeryturę np.1000 funtów miesięcznie.Mimo to po 35 latach pracy i tak dostaniesz 700 funtów miesięcznie? To jest w ogóle zgodne z Angielską Konstytucją?

Do góry stronyOffline

Strona 71 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 70 | 71 | 72 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,