Str 70.5 z 137 |
|
---|---|
Wembley27 | Post #1 Ocena: 0 2020-02-11 10:06:53 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
W londynie
Na sprzatanie prywatnych domow Mozna zarobic brutto Od 25000 rocznie |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2020-02-11 10:09:40 (5 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A to niech rosna ceny w PL, sprzedam mieszkanie w Wawie jak wartosc dojdzie do okreslonego poziomu.
Carpe diem.
|
beansontoast | Post #3 Ocena: 0 2020-02-11 10:39:38 (5 lat temu) |
Z nami od: 23-11-2013 Skąd: Warrington |
Zarcie w UK jest tanie jak barszcz.
I nie pisze o chlebie z plasteliny, sausages czy fasolce, tylko o stosunkowo wysokiej jakosci produktach jak tluste ryby, irlandzka wolowina, czy jaja z wolnego wybiegu. Trzeba tylko wiedziec gdzie i kiedy isc na zakupy. Wczoraj kupilem 2 opakowania jaj free range po 12 kazde, za 60 pensow, i 2 kg mielonej wolowiny irlandzkiej lean za 80 pensow. Data waznosci dla jaj uplywa za 15-go, wiec spokojnie opiernicze do tego czasu, dla wolowiny za 3 dni, wiec wiekszosc zaraz poszla do zamrazalnika. Polska za drogi kraj dla mnie haha. |
NightFury | Post #4 Ocena: 0 2020-02-11 13:02:00 (5 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Plus ta mentalność....ta mentalność....
Music leads me through my life
|
cris82 | Post #5 Ocena: 0 2020-02-11 13:13:02 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
gdzie te ryby kupujesz jesli to nie tajemnica? : P
night fury mozesz podac kilka konkretnych przykladow co dokladnie masz na mysli? czysta ciekawosc : ) |
|
|
SweetLiar | Post #6 Ocena: 0 2020-02-11 13:38:28 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Trzeba jeszcze mieć czas, żeby po te ryby i jajka do określonych sklepów w określonych godzinach jeździć i nie stać dwie godziny w korku. Jak się w Polsce mieszka na prowincji i ma pięć minut autem na wieś to taka zdrowa żywność wychodzi dużo taniej niż tutaj.
P.S. Też jestem ciekawa tej mentalności Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
admiralbibol | Post #7 Ocena: 0 2020-02-11 13:43:19 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-03-2015 Skąd: Warszawa |
Podejrzewam ze moze np chodzic o to ze w Polsce wciaz facet oszukujacy zone przez 27 lat z dnia na dzien nie staje sie bohaterem.
I ze wciaz liczba osob uzywajacych prezerwatywe wiecej niz raz jest ponizej sredniej europejskiej ![]() Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.
|
Kanonier30 | Post #8 Ocena: 0 2020-02-11 14:32:09 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2020-02-11 13:02:00, NightFury napisał(a): Plus ta mentalność....ta mentalność.... Co prawda, to NightFury została wywołana do odpowiedzi, ale interpretacja zwrotu "mentalność" w wypadku polskiej codzienności do rzecz bardzo indywidualna i subiektywna. Z mojej perspektywy, gdy w Kraju nie byłem od wielu lat, to obrazy codzienności, jakie zapamiętałem. Dodatkowo, ogólnodostępne informacje w sieci, w prasie, telewizji. Relacje znajomych lub rodziny...wyliczać można. Nie każdy utożsamia się choćby z faktem, że kalkulacja kosztów egzystencji i następujące porównania, wyliczenia - na linii Polska vs reszta - są miarą nadrzędną w życiu. Stymulującą dokonywanie wyborów i pracę poza granicami. Takie koło zamachowe życiowych decyzji, a tym właśnie było pisane wcześniej. Skądinąd, kalkulacja ekonomiczna nie jest cechą "polską". Raczej naturalny składnik każdej imigracji zarobkowej. To, że zjawisko exodusu, po wstąpieniu Polski do Unii w 2004, stało się masowe, to też raczej dziedzictwo zapóźnienia po PRL. Wcale nie - szczególna cecha narodowa. Dlatego akurat "polska mentalność", jaką pojmuję osobiście, to dziedzictwo, tradycja i historia. Silna pozycja wiary katolickiej i utożsamianie się z chrześcijańskimi wartościami. Jak można zaobserwować, to już jest ogromny i wyjątkowy atut ... na tle zachodnioeuropejskiej dekadencji. Mentalność społeczeństwa budowana przez stulecia (patetyzm niezamierzony), gdzie najgorsze schematy zachowań implantował Polakom system komunistyczny. Mam nadzieję, że takie kalki - rodem z "Misia" czy z "Dnia Świra" - stają się już przeszłością. ![]() PS. NightFury najlepiej zna swój "subject" ![]() |
cris82 | Post #9 Ocena: 0 2020-02-11 14:45:14 (5 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"Silna pozycja wiary katolickiej i utożsamianie się z chrześcijańskimi wartościami. Jak można zaobserwować, to już jest ogromny i wyjątkowy atut ... na tle zachodnioeuropejskiej dekadencji"
trudno sie z tym nie zgodzic : ) |
SweetLiar | Post #10 Ocena: 0 2020-02-11 14:49:03 (5 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Każda mentalność kształtowana jest przez stulecia.
Lata kolonializmu i segregacji rasowej zrobiły swoje szkody w społeczeństwie, nie wiem czy nie trwalsze i głębsze niż pół wieku komunizmu. Pod pozorami uprzejmości często chowa się zwykły strach przed wypowiedzeniem głośno swojej opinii, byciem ocenionym, zaszufladkowanym jako inny, odstający od reszty szczęśliwego na co dzień społeczeństwa. Wszyscy są tak szczęśliwi, że nie wypada inaczej nawet facetowi, który uśmiecha się szeroko wiedząc, że właśnie idzie do swoich czterech ścian powiesić się na pasku od spodni Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|