MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 63 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 62 | 63 | 64 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 63 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Ostatni

Post #1 Ocena: +1

2019-10-07 09:00:31 (6 lat temu)

Ostatni

Mężczyzna

Z nami od: 22-04-2019

Cytat:

2015-08-15 19:52:27, unreal napisał(a):
Wiciakruzewik czy jak tam się nazywasz.Pisząc rzeczy o rzekomym niewolnictwie zacofaniu i skrajnej nędzy panującej w Polsce jesem zmuszony pojechać tobie i pozostałym tu Imigrantom przedstawiającym tak Polskę.Nie bierz tego zbytnio do siebie,mam nadzieję że nie dostanę bana i nie naskarżysz na mnie do administratora.

Mówisz mi tu o niewolnictwie? rozumiem że masz o tym duże pojęcie ponieważ ty i cała reszta Polaków w Anglii jesteście nikim innym jak niewolnikami-powiedz jakie to uczucie wykonywać pracę u spasionego Angola za śmieszne pieniądze po które Anglicy nie wstają nawet z łóżka?
Uprzedze twoje pytanie-"a myślisz że każdy Polak robi w Anglii na zmywaku za śmieszną kasę?"-nie nie każdy-zaledwie jakieś 80% :-].Nie oszukasz mnie i faktów-do ANglii po otworzeniu granic Pojechali NIEWYKSZTAŁCONE PRZEGRYWY I JANUSZE Z POLSKI.I po twoich wypowiedziach smiem twierdzić że byłeś takim właśnie przegrywem podobnie jak większośc mieszających ludzi na tym forum mieszjących Polskę z błotem."nie ważne że jestem z małej mieściny i nic nie umiem-Polska ma zapewnić każdemu pracę w każdej wsi za 4 tysiące zlotych!,Jestem Januszem bez wykształcenia i nie zarabiam 4 tysięcy-skandal!".Otóż nie moj drogi najłatwiej jest zrzucić winę na państwo zamiast wziąść się za siebie i dokształcac się i szukać lepszej pracy.A może byłeś kolejnym z tych Polskich magistrów po marketingu i zarządzaniu ktorzy nie mogą znaleźć pracy?

Uprzedzę twoje kolejne stwierdzenie-"Wolę być Januszem za najniższą krajową w Anglii niż w Polsce"-jest w tym dużo prawdy tylko powiedz jakie to uczucie siedzieć w kinie w Anglii z ciapatym i czarnym pośród samych Anglików z ktorych każdy jeden zarabia więcej od was i podśmiewuje się pod nosem że dymacie za śmieszną kasę?.Ja mam chociaż ten komfort że siedząc w kinie w Polsce z innymi Polakami wiem że zarabiam równie mało albo jestem rzekomo " tak samo dymany" jak inni rodacy.

Wiesz co-zostań w tej Anglii i już tu nie wracaj-Polska nie potrzebuje więcej roszczeniowych Januszów tylko mlodych pracowitych ludzi np.takich jak ja którzy płacą uczicwie ZUS i podatki i pracują żeby było tu lepiej dla przyszłych pokoleń.

Według was w Polsce wszysyc chcą was zlupic i okraść na każdym kroku.ZUS Polski okrada a Angielski już nie.Polski VAT to zlodziejstwo a Angielski już nie.Polski Policjant to łapówkarz i brutal a Angielski już nie:-].

UK to taka ziemia obiecana dla nieudaczników którzy nie potrafili sobie poradzić w Polsce.W ANglii ma się ten komfort że można być totalnym debilem,pracującym na taśmie w fabryce i żyć-I wy koniedznie chcielibyście żeby tak samo wyglądało to w Polsce.Może to i lepiej że w Polsce trzeba się postarać? włożyć trochę wysilku żeby do czegoś dojść a nie domagać się państwowego mieszkania i masy benefitów w sumie za nic.

Tyle moich wywodów.Pewnie cię uraziłem ale nie mogłem się powstrzymać.

Prawdę napisał i Twój mechanizm obronny na to nic nie poor-adzi.

Anglicy pracują za podobne, a czasem mniejsze stawki niż emigranci.

Też podobnie myślałem, póki nie wyjechałem. W PL prowadziłem małą acz prężną firmę, wykonującą usługi dla bardzo zamożnych klientów. Sądziłem, że emigranci po trosze zdradzili PL, a ja - lojalny patryota - buduję polski PKB i dlatego jestem wartościowym obywatelem.
Dorobiłem się 100 tyś zł w gotówce i sto tys. długu - czyli wyszedłem na zero po 20 latach ciężkiej pracy. A tak po 10 do 14 godz/dzień. Pracowałem wszystkie soboty i większość niedziel i świąt...
Dorobiłem się też wrzodów żołądka, które musiałem wyleczyć prywatnie, bo mało nie zdechłem, płącąc ZUS.
W GREAT BRITAIN w trzy lata takiej kasy, że Ci nie napiszę, bo i tak nie uwierzysz.
Nawet jak ci wkleję wyciągi z konta, to nie uwierzysz. To się wam w głowach nie pomieści i dlatego jest w PL, jak jest. Wujowo, ale bojowo - jak mówią.

Unrealu, piszesz że:
najłatwiej jest zrzucić winę na państwo zamiast wziąść się za siebie i dokształcac się i szukać lepszej pracy.

Zaraz, rozmawiając ze znajomym prawnikiem (a więc elita! człowiek wykształcuny!),
słyszałem podobne brednie.
Czyli twierdzisz, że każda sprzątaczka czy pomocnik na budowie powini iść do IT?
To ktwo wam, mecenasi, politycy, doktory i profesory od polnishe wirschaft, chałupy postawi i posprząta?
To kolejny dowód na to, dlaczego życie w Polsce jest okropne - sposób myślenia polityków i obywateli.
Jakość życia w danym kraju mierzy się tym, co dany kraj zapewnia najsłabszym na rynku pracy:
czyli mierzy się najniższą krajową/national minimum wage.

Chłopie, tam nikt nie śmieje się z cudzej biedy. Nie ma takiego chamstwa jak w PL, bo dzieci od najmłodszych lat wychowywane są w duchu kultury osobistej.

Unrealu, piszesz że:
I wy koniedznie chcielibyście żeby tak samo wyglądało to w Polsce.Może to i lepiej że w Polsce trzeba się postarać?

Tak, chcielibyśmy żeby w PL było lepiej, ale nie będzie. Nigdy nie dogonimy Zachodu.
W PL możesz się starać, Syzyfie drogi. Good luck, mate!

Te wywody są diagnozą sytuacji w PL.

Trzy lata byłem w UK.
Luuuuuuudzie, to jest przepaść cywilizacyjna. Wróciłem do PL, żeby patriotycznie robić biznes, jak przed wyjazdem. Jakość usług podwykonawców... to jest, szkoda słów...
Ale co się dziwić? Przy takich obciążeniach fiskalnych i papierologicznych, ludzie myślą tylko jak przetrwać. Nie mają nawet możliwości, żeby zadbać o polepszenie jakości pracy.

Ciągle nowe przepisy. Polska idzie na dno, niestety.
Kto miał szczęście w życiu, temu udałe się wyjechać. Kto miał rozum - pozostał za granicą.
Teraz tylko myślę jak wrócić i nie chodzi tylko o kasę. Sami wiecie...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

DADAM1986

Post #2 Ocena: +1

2019-10-07 09:27:45 (6 lat temu)

DADAM1986

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 26-09-2017

Jakby to sam napisal. Brawo, mam 100% podobnie do Ciebie I tez bylbym idiota gdybym wrocil do Polski.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #3 Ocena: 0

2019-10-07 09:31:20 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Już niedługo zniesienie wiz do USA ;-)
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #4 Ocena: 0

2019-10-07 09:31:58 (6 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Lisek tylko dlaczego do wyliczeń wzięłes tak niesprawiedliwe zarobki , 1800 na rękę w UK to prawie średnia krajowa (29588 funtów daje 1971 funtów miesięcznie na rękę ) a w przypadku Polski wzięłes pod uwaga prawie najniższe możliwe wynagrodzenie (1634 złote to minimalne wynagrodzenie a od stycznie 1880 na rękę to będzie minimum) ? Ceny podane przez Ciebie też jakaś fikcja ... Dentysta 63 funty ? Chyba przez NHS bo normalnie dzwoniłem do jednego kilka dni temu i koszt leczenia jednego zęba dwie wizyty ponad 300 funtów , w Polsce 100 złotych , o innych porównaniach nawet szkoda wsppminac

Złota Perła zniesione wizy oznaczają tylko dobrze dla turystów którzy będą mogli wjechać do USA na max 3 miesiące udowodniając na lotnisku w USA po co przylecieli i pokazując dostępne środki . Ukłon to jest dla strony USA bo polscy turyści jeżeli w ogóle przylecą to tylko wydawać tam pieniądze

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 07-10-2019 09:53 ]

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #5 Ocena: 0

2019-10-07 10:22:24 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Wielim, ja już jestem jedną nogą w USA, oczywiście na razie turystycznie :-p
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Ostatni

Post #6 Ocena: 0

2019-10-07 10:57:05 (6 lat temu)

Ostatni

Mężczyzna

Jakość produktów w PL, nie jest taka sama jak w UK.
Czas rozprawić się z mitem "Polskiej zdrowej żywności.", który tak chętnie powtarzają kolejne nierządy.
Większość "ekologicznych rolników", pryska uprawy pod osłoną nocy.
Kurczak mielony firmy "Drosed" zawsze śmierdzi starością, a opakowanie jest pełne wody, żeby zwiększyć wagę. Powównajcie to sobie z jakością mielonego kurczaka w tesco UK.
To samo tyczy się serów i kiełbas. W polskich supermarketach często trafiamy na kiełbasę za 20 zł/kg, która ma w sobie kości. Powoduje to uszkodzenia zębów. Widzieliście gdzieś w UK kiełbasę za 8,21 f/kg?

Żywność w kraju rolniczym, jest stosunkowo dużo droższa i gorszej jakości niż w UK.
Jak wytłumaczycie ten paradoks? Obciążenia fiskalne i okupacja przepisami?

Remontuję dom.
Potrzebowałem trochę klejonej sosny.
W UK 1000 F/m3 z transportem do PL.
W Polsce 10.000 zł za m3.
W UK sosna ze skandynawskiej fabryki, w PL od firmy produkującej tzw. klejonkę.
A Polska jest tak zalesionym krajem.

Potrzebowałem też trochę suchego litego dębu grubości 50mm.
W miejscowym składzie tarcicy usłyszałem: "Panie, sklej se pan z dwóch dwudziestek piątek"

Dobra, jadę do dużego, znanego w Polsce i za granicą tartaku. Kierownik rzekł:
"Łu panie, pięćdziesiątke to masakra wysuszyć, ale mamy 28"

W UK kupisz z dostawą w max trzy dni, dąb w następujących grubościach:
10, 15, 20, 27, 32, 40, 50, 65, 80 i 100mm.

W Pl musisz jechać do tartaku. Pojechałem daleko i kupiłem 50mm dąb.
Po rozcięciu łukowych kształtów, to gówno rozpadło mi się w rękach.
Był spękany w środku, gdzie tylko możliwe. Za szybko i byle jak suszą.

I tak jest z większością produktów.

Planuję sprzedać ten wyremontowany dom i kupić coś w UK.
I martwiłby mnie ten counsil tax, gdyby nie następujące fakty:

W cenie counsila mamy: śmieci, podatek na miejscowe ulice i podatek za mieszkanie.
W PL, w mojej gminie płacimy za same śmieci 56 zł.
Za podatek "ziemski" jakieś 100 zł w przeliczeniu na miesiąć.
Czyli razem 156 zł/miesiąc.
Załóżmy że zarabiam najniższą krajową w PL: 10,58 zł/h na rękę.
W UK najniższa krajowa 8,21F/h na rękę.
Z litości nie wspomnę o kwotach wolnych od podatku.

Nadal przeszkadza Wam ten counsil tax?

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #7 Ocena: 0

2019-10-07 11:08:23 (6 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

100 na miesiąc za ten podatek ? Moja żona płaci 200 złotych na rok , jej rodzice 300 za rok , a councilu płacisz 1300-1600 funtów rocznie , bądź co bądź wychodzi jedna minimalna wypłata którą musisz oddać na sam tylko podatek z którego masz tylko wywóz śmieci i to coraz gorszy , coraz częściej councile wywożą śmieci raz na dwa tygodnie , nawet w upalne lato , z oszczędności
Polskie kiełbasy czy wędliny , paszczety i podroby biją na głowę angielskie wędliny , myślisz , że dlaczego w UK są setki polskich sklepów a ludzie płacą dwukrotnie wyższa cenę albo i więcej za produkty niż faktycznie kosztują w Polsce ? Polskie wędliny są be ale to w Holandii zmarło 5 osób w ciągu ostatnich kilku dni po zjedzeniu mięsa z marketu ... I nikt w UE nie krzyczy by zablokować holenderskie mięsa ...gdyby to było w Polsce , marcon już dawno by prosił UE o blokadę dla Polski ... Zobaczysz super zdrową żywność GMO z usa jak UK wyjdzie z UE , wtedy już nie będzie żadnych barier by zalać rynek angielski najgorsza trucizną z USA
Materiały budowlane , nie wiem nie znam się , ale mam znajomych budowlańców którzy ściągają Anglikom materiały budowlane z Polski , zwłaszcza drzwi i okna
Z litości może byś przyjrzał się tym kwotom wolnym od podatku , mimo że w UK wolna kwota to 12500 funtów to im więcej zarabiasz tym gorzej , powyżej 46k to już 40% plus 12% NI czyli większość zarobków już musisz oddać państwu a wypłata 46k np w Londynie to wcale nie jest dużo , i tak im więcej tym różnice sód zacierają , przy 60k funtów rocznie w UK na rękę zostanie 43 k funtów , a przy 60k złotych rocznie zostanie 42k złotych

[ Ostatnio edytowany przez: Wielim 07-10-2019 11:25 ]

Do góry stronyOffline

Ostatni

Post #8 Ocena: 0

2019-10-07 11:26:22 (6 lat temu)

Ostatni

Mężczyzna

Licząc działkę, dom i budynek gospodarczy, to własnie wychodzi coś koło tego.
Śmieci co dwa tygodnie to u nas standard, a jak ostatnio zapomnieli, to cały sierpień śmierdziały.

Smak to kwestia gustu. Osobiście nie zauważyłem, żeby pasztety z tesco były gorsze. Wieprzowina z kolei dla mnie jest paskudna, ale angielska wołowina już nie.
Angielskie kiełbaski były smaczne.
Wyrazy współczucia dla zatrutych holenderskich obywateli, ale całkiem niedawno w Polsce skupowano padlinę i sprzedawali jako pełnowartościowe mięso. Lepiej już nie brnijmy więc w ten temat.

Materiały budowlane są troche tańsze w PL, ale głównie te najniższej jakości.

A powiedzcie mi ile płacicie za ogrzewanie prądem domu w UK, bo wiecie co?
W roku 2018 za listopad i grudzień wyszły nam rachunki miesięczne w wysokości najniższej krajowej za miesiąc - ponad 1800 zł.

Pakujesz się już, Wielim?:-8

[ Ostatnio edytowany przez: Ostatni 07-10-2019 11:28 ]

Do góry stronyOffline

Ostatni

Post #9 Ocena: 0

2019-10-07 11:29:41 (6 lat temu)

Ostatni

Mężczyzna

[ Ostatnio edytowany przez: Ostatni 07-10-2019 11:30 ]

Do góry stronyOffline

darraj

Post #10 Ocena: 0

2019-10-07 11:38:59 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Cytat:
Za podatek "ziemski" jakieś 100 zł w przeliczeniu na miesiąć.

Może ktoś wyjaśnić, co to za podatek, po raz pierwszy o takowym słysze.

Podatek od nieruchomości: stawki 2019 r. Ile zapłacimy, gdy mamy mieszkanie lub dom jednorodzinny?

„Podatek od nieruchomości w 2019 r. nie może wynieść więcej niż:

0,93 zł/m2 powierzchni - od gruntów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (wzrost o 2 gr w stosunku do 2018 r.);
4,71 zł/ha powierzchni – od gruntów pod powierzchniowymi wodami stojącymi lub płynącymi jezior i zbiorników sztucznych (wzrost o 8 gr);
0,49 zł/m2 powierzchni – od gruntów pozostałych, na przykład pod budynkami mieszkalnymi (wzrost o 1 gr);
0,79 zł/m2 powierzchni użytkowej – od budynków mieszkalnych lub ich części (wzrost o 2 gr);
23,47 zł/ m2 powierzchni użytkowej – od budynków lub ich części związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej (wzrost o 37 gr).”
Źródło

Tak informuj.
"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

Strona 63 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 62 | 63 | 64 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,