Str 52.7 z 137 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
NightFury |
Post #1 Ocena: 0 2019-01-26 19:32:36 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Cytat:
2019-01-26 13:32:29, Misia13 napisał(a):
A ta corka to musi tu biede klepac...
Odniosę się tylko do tego.
Ja tez znam takie zjawisko. Siedzi tutaj parka Polaków, pracują oboje tak wiec problemów z kupnem jedzenia nie maja ale po co tak robić skoro mama przyśle? Nie trzeba kupować, gotować, płacić za paczkę. Takie zerowanie na rodzicach, nijak to się ma do samodzielnego utrzymywania się.
To zjawisko obserwuje już od jakiegoś czasu wśród tej nowszej fali emigracyjnej. Tak jakos po 2014... znam kilka przypadków. Nie ma co tego porównywać. Ja tez bym wydawała £20 na tydzień na jedzenie gdyby mi rodzina lodówkę co miesiąc zapełniała. Music leads me through my life
|

|
 |
|
|
Wielim |
Post #2 Ocena: 0 2019-01-26 19:53:11 (6 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Ja ostatnio dostałem rachunek za prąd 2000 rozłożone na raty po 200 funtów co miesiąc. Może wydawać się dużo ale przez ostatnie trzy lata płaciłem pierwszy rok po 50 , dwa kolejne po 5 funtów na miesiąc gdyż nie mogłem dogadać się z dostawcą który licznik a raczej dwa taryfa dzienną i nocna są moje . Nie chciało im się przyjechać sprawdzać to dopiero po 4 latach przyjechali ... W domu wszystko na prąd , woda i ogrzewanie ale oszczędne grzejniki pobierają prąd tylko w nocy . Woda też tylko w nocy się nagrzewa , chyba że zabraknie ale to rzadko się zdarza . W domu w miarę ciepło ale nie 22 stopnie tak jak u Perły gdyż nikt z nas nie lubi takiego gorąca . Max 19 , inaczej wysiedzieć nie można a co dopiero spać
Co do rodziców , moi nie żyją ale tydzień temu wróciłem od teściów . Teściową napchala cały plecak boczku , kiełbasy i szynek własnej roboty ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 26-01-2019 19:54 ]
|

|
 |
|
unreal |
Post #3 Ocena: 0 2019-01-26 20:22:10 (6 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Cytat:
2019-01-26 17:28:18, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cytat:
2019-01-26 16:31:55, darraj napisał(a):
Cytat:
2019-01-26 15:14:31, ZlotaPerla1 napisał(a):
Mam ci rachunki przesłać? czy jak? miesięcznie za prąd 30, za gaz 40, 30 za wodę - tyle w temacie. To się dotyczy tak dokładnie 4 pokojowe dwupoziomowe mieszkanie, czyli dom.
Ty Melanija to oszczędna kobita jesteś, podałaś swoje miesięczne rachunki za media, co skłoniło mnie do przypomnienia sobie moich annual summary za 2018 rok.
Gaz-£846, średnio miesięcznie-£70,5
prąd-£691, średnio miesięcznie-57,58
woda-£462, ta płatność to ryczałt, nie ważne ile zużyję, średnio miesięcznie-£38,5.
Dom to semi-detached, 3 bedroom house, zamieszkujemy go czterosobową rodziną.
Darraj, może pora na zmianę dostawcy?
Ja oszczędna? a ile można zaoszczędzić na prądzie, gazie przy dwójce 15 latków w domu? ja uwielbiam ciepło i w domu temperatura nie spada poniżej 22 stopni.
Listę sprzętów domowych mogę ci przesłać na PM  ale niczego nam nie brakuje - od elektrycznej maszynki do mięsa, do szczoteczek elektrycznych
Unreal, widzisz tak jak ty un, to ja jak najbardziej real - u nas śmiecie to koszt council tax - niestety każdy gdzie by nie mieszkał musi płacić daninę do councilu - średnio 150f. mies.
Media - internet 30, tv abonament 150 na rok, tv angielska jest za free.
Przez ostatni rok to w zasadzie nic się nie zmieniło, nie wiem po co drążyć ten temat. Od początku mnie irytował, to i teraz się odłączam.
O widzisz!,nagle jakiś council tax się pojawia,jakieś internety i telefony....raptem ponad 200 funtów.Szybki internet  ogaty pakiet kablówki 25 funtów,abonament tv rocznie 55 funtów(i tak tego nikt w polsce nie płaci  )
Zapomniałbym-taksówka,w nocy,nawet w boże narodzenie czy sylwestra,10 km...5,1 funta (ryba taxi)
|

|
 |
|
tomaszzet |
Post #4 Ocena: 0 2019-01-26 20:28:25 (6 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Unreal, jaki Ty kit wciskasz tymi swoimi przeliczeniami wg kursow walut.
Wciskaj to mamusi. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 26-01-2019 20:28 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|

|
 |
|
Misia13 |
Post #5 Ocena: 0 2019-01-26 20:41:15 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Do aurora tematu. Unreal. Az musialam zobaczyc to mieszkanie co podales... wiem dokladnie gdzie to jest. Interesuje sie , bo chce cos kupic I tu I w Polsce. To mieszkanie to na osiedlu Nowe Miasto do centrum 2 km. to ostatnie pietro nie ma windy, a czynsz za wysoki. Powinien byc jakies 200. Wliczyli ciepa wode dlatego. Parking na szlaban a za szlabanem miejsca nie ma. Garaze w centrum to kosztuje 30.000- 32.000 I wiekszosc deweloperow offeruje obowiazkowo.
A teraz jeszcze na temat zarobkow. Nie powiem Ci Jak w Polsce bo nigdy nie pracowalam tam, ale mieszkalam w roznych krajach I licze w ten sposob. Godzinna stawka - podatek- tyle wydam na jedzenie dla siebie na dzien.
Moja kasa wychodzi na zwierzeta...
Koszt wizyty u weterynarza 35, badanie krwi 125 co 3 miesiace hehe to moje wydatki... + receptacle na 3 lekarstwa 28 I tabletki zamawiam przez internet 96.
Czy w Polsce ludzie wydali by tyle na psa?
Kilka lat temu mialam takiego co wydalam 4.000 w ciagu 6 miesiecy niestety nie mam go juz.
Widzisz kazdy liczy inaczej...
|

|
 |
|
|
unreal |
Post #6 Ocena: 0 2019-01-26 20:58:21 (6 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Cytat:
2019-01-26 20:41:15, Misia13 napisał(a):
Do aurora tematu. Unreal. Az musialam zobaczyc to mieszkanie co podales... wiem dokladnie gdzie to jest. Interesuje sie , bo chce cos kupic I tu I w Polsce. To mieszkanie to na osiedlu Nowe Miasto do centrum 2 km. to ostatnie pietro nie ma windy, a czynsz za wysoki. Powinien byc jakies 200. Wliczyli ciepa wode dlatego. Parking na szlaban a za szlabanem miejsca nie ma. Garaze w centrum to kosztuje 30.000- 32.000 I wiekszosc deweloperow offeruje obowiazkowo.
A teraz jeszcze na temat zarobkow. Nie powiem Ci Jak w Polsce bo nigdy nie pracowalam tam, ale mieszkalam w roznych krajach I licze w ten sposob. Godzinna stawka - podatek- tyle wydam na jedzenie dla siebie na dzien.
Moja kasa wychodzi na zwierzeta...
Koszt wizyty u weterynarza 35, badanie krwi 125 co 3 miesiace hehe to moje wydatki... + receptacle na 3 lekarstwa 28 I tabletki zamawiam przez internet 96.
Czy w Polsce ludzie wydali by tyle na psa?
Kilka lat temu mialam takiego co wydalam 4.000 w ciagu 6 miesiecy niestety nie mam go juz.
Widzisz kazdy liczy inaczej...
2 km do centrum czyli bardzo blisko,ja mam 10 i 25 minut autobusem jak oczywiście nie ma korków.U mnie też nie ma windy,4 piętro i czynsz z wodą i ogrzewaniem teraz to 480 zł za 30 metrową klitkę,z prądem netem,kablówką i telefonem wychodzi jakieś 630 zł.Nigdzie w nowym budownictwie nie znajdziesz czynszu z wodą i ogrzewaniem za 200 zł.Ja to w ogóle nie mam miejsc pod blokiem-wszystko zastawione.
|

|
 |
|
NightFury |
Post #7 Ocena: 0 2019-01-26 22:54:09 (6 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Cytat:
2019-01-26 19:53:11, Wielim napisał(a):
Co do rodziców , moi nie żyją ale tydzień temu wróciłem od teściów . Teściową napchala cały plecak boczku , kiełbasy i szynek własnej roboty ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) [ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 26-01-2019 19:54 ]
Inaczej jest jak teściowa zapakuje plecak sporadycznie. No chyba ze maja własny ubój i szynkami i kiełbasami wypychają piwnice, parter i poddasze wtedy lepiej przejeść ile się da niż wyrzucić. A inaczej jest jak się z odległości 2500 mil wisi na garnuszku u rodziców którzy mieszkają w mieszkaniu, ze świeżych rzeczy maja tylko natkę pietruszkę w doniczce i cieniutka rentę.
Drobny szczegół który dopiero teraz sobie uświadomiłam...paradoksalnie osoby których rodzice maja gospodarstwa, uboje i tego typu luksusy otrzymują paczki bardzo rzadko. Raz do roku i nie częściej. A znam rodziny które co miesiąc otrzymują wałowe zawierająca podstawowe produkty ( makarony, kasze, ryże itd). Kurczę w końcu ta Anglia nie jest jakimś krajem trzeciego świata żeby nie było ryżu czy kaszy. W każdym niemal spożywczym jest.. Music leads me through my life
|

|
 |
|
Misia13 |
Post #8 Ocena: 0 2019-01-26 23:01:02 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Drogi Unreal.
Wlasnie polecialam do Tesco. I co przynioslam... marchewka na wage 0,65/kg... 0.42
salatka -taki lisciak ...0.39
lodygi z selera....0.85
jablka takie tanie 325g ...0.79
ogorek...0.60
pastewniak taka biala marchew...0.49
salatka lodowa...0.6
burgers 4 w opakowaniu ... 3
tonik woda 2 butelki tesco brand...0.8
zaplata 7.94
Wychodzi mi 1.5 godziny mojej pracy. Ja duzo nie zarabiam, ale pracuje wiele godzin.
Jesli chodzi o mieszkanie to wraz partnerem wynajmujemy jednopokojowe 45m2 czyli kuchnia, living room I sypialnia. Mieszkanie takie sobie nie ma luksosow, ale moge miec zwierzeta I to jest dla mnie wazne. Z oplatami wychodzi mi okolo1000. Ja place polowe. Mieszkanie w malej miescinie nad morzem - zoppla pokazuje wartosc 130.000. W budynku inne mieszkania I inne ceny od 120.000 - do 165.000. Mieszkania lease hold czyli dzierzawa.
☹
|

|
 |
|
Wielim |
Post #9 Ocena: 0 2019-01-27 00:27:54 (6 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat:
Zapomniałbym-taksówka,w nocy,nawet w boże narodzenie czy sylwestra,10 km...5,1 funta (ryba taxi)
Za taxi w Londynie w nocy za 10 km zapłacisz jakieś 30-35 funtów
Nightfury wiem co masz na myśli . Tak tylko napomnialem , gdybym mógł wziąłbym ile się da , ale niestety wracałem tylko z plecakiem i wzielem ile mogłem . Pyszności , takiego w sklepie nie dostaniesz . Żona wracała po tygodniu i matka jej chciała wepchnąć całego kuraka hehe ale nie było miejsca w walizce  trzeba czekać do wakacji by znów podjesc swojskiego
Unreal dalej nie rozumiesz . Napisałeś o nagle jakiś council tax , abonament , internet i jest ponad 200 funtów . Tak masz rację , zarabia się w funtach to płaci się w funtach . To tak jak u Ciebie , pakiet tv , telefon , internet , wywóz śmieci i też jest ponad 200 złotych . Po co to przeliczasz? Ja to czasami łapie się w Polsce że przeliczam na funty , o tak dla porównania . I wcale nie jest tak kolorowo z tymi cenami w Polsce . Usługi owszem są tańsze , ale też wykonujący je zarabiają dużo mniej i mają mniej do wydania . Proste . Za telefon place 35 funtów tygodniowo , wszystko wliczone , internet 20 albo 30 GB , rozmowy bez limitu plus 100 międzynarodowych , ale to cena nie tylko za abonament bo dostajesz najnowszy model telefonu raz na dwa lata więc w cenę abonamentu wliczona jest kasa za telefon. A i tak odliczam to od podatku bo telefon to jedno z narzędzi mojej pracy , z dużym i szybkim internetem który obsługuje dwie aplikacje które cały czas korzystają z map i GPS [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 27-01-2019 00:40 ]
|

|
 |
|
Misia13 |
Post #10 Ocena: 0 2019-01-27 01:28:03 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Hi
Moja mama jest na emeryturze. Ma jakies 1.200 czyli okolo 244f. Jak tu przezyc. Fakt, ze nie placi czynszu, ale sa oplaty i zjesc cos trzeba i naptawic jak cos sie zepsuje. Do lekarza chodzi I tabletki na recepte bierze. W Angli po 60 nie placi sie za leki na recepte. Po 70 mozna wyrobic sobie billet na autobus I jazdy po miescie sa bezplatne.
Powiedzmy, ze zepsula mi sie pralka to lece do sklepu I za 300 kupie (oczywiscie mozna drozsze) za 2-3 dni jest w domu.
W Polsce musialabym brac kredyt na raty.
No coz nie wiem. W Polsce bylam kilka miesiecy tylko to oszczednosci bardzo mi sie skurczyly. Sa ludzie co moja dobrze zarobki I itch stac jak wszedzie.
|

|
 |
|