MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 51.7 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 50.7 | 51.7 | 52.7 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 51.7 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2019-01-26 14:42:49 (6 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2019-01-26 12:52:18, Misia13 napisał(a):
Nie wiem.
Jogurt moze stac w lodowce nawet miesiac. Mieso mozna zamrozic. Pieczywo dobre na 2 dni podobnie warzywa. Czasam zdazy mi sie kupic cos co sie zepsulo niestety, ale duzo na tym nie trace. Raz kupilam dziurawy proszek do prania - czemu nie. Rozdarty worek z papierem toaletowym.
Jeszcze dodam ceny mieszkan w Rzeszowie ( talkie male do 30m2) to ceny 7.000 - 10.000 za metr zalezy gdzie.
W Krakowie 12.000-15.000 za metr.

Muszę zaprotestować,bo to kompletna nieprawda.W rzeszowie jednopokojowe mieszkania w dobrej lokazliacji ok 7200 zł/m

https://www.otodom.pl/oferta/kawalerka-na-nowym-miescie-ID3Tddu.html#c23beffa79.

W krakowie około 9000 zł/m. 12-15 tys to jakieś luksusowae apartamenty albo kawalerka z widokiem na sukiennice.Po 12 tys to nawet w Wraszawie nie chodzą kawalerki( około 11 tys/m)

WIelim-dlaczego uważasz,że 550 zł na jedzenie dla jednej,powtarzam jednego dorosłego faceta,który ma pracę siedzącą i nie musi wcinać po 3 schabowych na obiad to mało? To jest założenie,że wszystkie posiłki robisz sam w domu.Żadnego zamawiania i żarcia na mieście.Kupuje w tym dziadowskim aldi bo mam blisko.18-20 zł dziennie i się najesz w Polsce do syta(bułka z szynką+gruszka na śniadanie,jakiś snickers,na obiad wołowina 200 g+warzywa na patelnie 200 g,na kolację pomarańcza i dwie bułki z szynką,jak zastąpisz wołowinę schabowym to ci obiad wyjdzie 3 razy taniej).Napisz proszę ile wydajesz na jedznie,na ile osób i cz patrzysz na ceny w sklepie czy łądujesz do koszyka co chcesz-ja ładuję co chcę i nie czekam,aż coś będzie w promcji

Bardzo prosiłem o szczegółowe kwoty jakie wydajecie na rachunki i jedzenie-pozowli nam to zrobić realne i sprawiedliwe porównanie kosztów życia.Oczywiście moja sytuacja jest wyjątkowa,bo chyba jako jedyny na tym forum mieszkam sam we własnym jednopokojowym mieszkaniu w potwornie drogim mieście i mam tylko siebie na utrzymaniu.Dziwi mnie,ze mieszkacie tam tyle lat a nie potraficie napisac ile wydajecie na rachunki,ile na jedzenie,ile zarabia w anglii policjant albo murarz....

I kolejna prośba-nie porównujmy kosztów życia w blackpool do tych z Wrocławia.Zapytam tak-czy jest tu ktoś kto mieszka w 4 najdroższym mieście w anglii i wtedy porównamy koszty do Wrocławia-4 najdroższego miasta w Polsce.Wspomniałem o Leeds bo wydaje mi się,że to drogie ogromne miasto,ale może jest jakieś inne jeszcze droższe,ale tańsze od Londynu?

Ktoś tu wspomiał,że moje WSZYSTKIE RACHUNKI DOTYCZĄCE MIESZKANIA są szokująco wysoki i wynoszą 115 funtów,podczas gdy za 4 pokojowe mieszkani w anglii(3 bed to 4 pokoje tak? 3 sypialnie + duży pokój) płaci MNIEJ.Wobec tego proszę mi wyjaśnić jak to możliwe skoro już ustatliliśmy,że abonament telefoniczny z dziadowskim netem (6 gb miesięcznie to dziadowski pakiet) kosztuje w anglii 10 funtów podczas gdy w Polsce lepszy pakiet(no limit + 10 giga) kosztuje 5 funtów.To jakim cudem rachunki w Anglii mogą być niższe niż w Polsce? Słucham,proszę o wyjaśnienia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2019-01-26 15:08:50 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2019-01-26 12:52:18, Misia13 napisał(a):
Nie wiem.
Jogurt moze stac w lodowce nawet miesiac. Mieso mozna zamrozic. Pieczywo dobre na 2 dni podobnie warzywa. Czasam zdazy mi sie kupic cos co sie zepsulo niestety, ale duzo na tym nie trace.

Ja też zamrażam mięso, ryby ale przecież nie wszystko się zamraża. Nabiał? Ponoć w stanach mają jogurty z 12 mc terminem ważności :-o nawet nie chce myśleć co tam jest w środku. Tutaj jogurty to góra 2 tyg i do kosza. Więc kupuje tyle ile zjem, niezależnie od promocji

@Unreal 550 zł / miesiąc jest mało realne chyba, że ktoś się stołuje u rodziców, ale to już nie jest samodzielne utrzymanie się. Do tych warzyw na patelnię też potrzebne są przyprawy, olej czy masło do kanapki i liść sałaty. Tutaj sałata lodowa to 60p niezależnie od pory roku, w Polsce 4-5 zł, masło osełka 8-9 zł, tutaj £2.99 polskie, w polskim sklepie, a w markecie £1.20 (też prawdziwe masło, nie margaryna)
Za wodę my płacimy kwartalnie około £25, moi rodzice drugie tyle. Z prądem trudno mi porównywać bo oni tam mają inne ogrzewanie niż ja, ale węgiel kosztuje ponad 800 zł za tonę i niektórzy kupują po kilka ton co roku (w zależności od metrażu). Generalnie zużycie prądu, gazu zależy też od rodzaju budownictwa stare czy nowe itd
Fakt, że w Polsce odchodzi council tax, ale tak porównywać można bez końca i nikt się z nikim nie zgodzi bo zawsze będzie jakieś ale

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #3 Ocena: 0

2019-01-26 15:14:31 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2019-01-26 14:42:49, unreal napisał(a):

Ktoś tu wspomiał,że moje WSZYSTKIE RACHUNKI DOTYCZĄCE MIESZKANIA są szokująco wysoki i wynoszą 115 funtów,podczas gdy za 4 pokojowe mieszkani w anglii(3 bed to 4 pokoje tak? 3 sypialnie + duży pokój) płaci MNIEJ.Wobec tego proszę mi wyjaśnić jak to możliwe skoro już ustatliliśmy,że abonament telefoniczny z dziadowskim netem (6 gb miesięcznie to dziadowski pakiet) kosztuje w anglii 10 funtów podczas gdy w Polsce lepszy pakiet(no limit + 10 giga) kosztuje 5 funtów.To jakim cudem rachunki w Anglii mogą być niższe niż w Polsce? Słucham,proszę o wyjaśnienia

Mam ci rachunki przesłać? czy jak? miesięcznie za prąd 30, za gaz 40, 30 za wodę - tyle w temacie. To się dotyczy tak dokładnie 4 pokojowe dwupoziomowe mieszkanie, czyli dom.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #4 Ocena: 0

2019-01-26 15:31:37 (6 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Unreal Bo znam ceny w Polsce , fakt jedzenie jest tańsze ale nie aż tak dużo . Jadaje żonie 200 funtów na rodzinę 2+1 tygodniowo . Ile z tego na jedzenie trudno powiedzieć ale czasami idę z nią na zakupy tygodniowe i ok40-50 funtów polski sklep , 50 Morrison i 50 Aldi . W tym chemia gospodarcza itp . Za resztę dokupi coś w tygodniu albo coś dla siebie czy dziecka . Nie kupuje czegoś drogiego , normalne rzeczy , bez szaleństw

Do góry stronyOffline

unreal

Post #5 Ocena: 0

2019-01-26 16:18:57 (6 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2019-01-26 15:14:31, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cytat:

2019-01-26 14:42:49, unreal napisał(a):

Mam ci rachunki przesłać? czy jak? miesięcznie za prąd 30, za gaz 40, 30 za wodę - tyle w temacie. To się dotyczy tak dokładnie 4 pokojowe dwupoziomowe mieszkanie, czyli dom.

Ja pytałem o wszystkie rachunki za dom.A gdzie council? Gdzie net i telefony? Gdzie opłata za śmieci? To ja za sam prąd 9 funtów miesięcznie,gaz 0 funtów(nie mam gazu) woda 15 funtów(elektrociepłownia) ogrzewanie na ten moment 35 funtów(elektrociepłownia,podzielniki ciepła).

Wielim-przysięgam że zakupy za 10-11 funtów starczą mi na 3 dni.

Niestety obawiam się,że nie możemy porównać Wrocławia do Leeds.Leeds jest zbyt tanie.Znalazłem jakiś artukuł i 4 najdroższe miasto w Uk to brighton-duży ośrodek akademicki i to by wiele tłumaczyło,ale może wy macie jakieś inne typy,sugestie?

Niestety,w brighton 3 bed house-ok 1600-1700 funtów miesięcznie.Wrocław taki sam dom 750-800 funtów.Plus oczywiście wszystkie rachunki.

Co do jedzenia,jak mieszkałem z rodzicami,4 osoby jedzenie praktycznie tylko z delikatesów+chemia,410 funtów miesięcznie(100 funtów tygodniowo)

[ Ostatnio edytowany przez: unreal 26-01-2019 16:21 ]

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2019-01-26 16:22:48 (6 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

No właśnie mnie też dziwi porównanie do Leeds

Do góry stronyOffline

darraj

Post #7 Ocena: 0

2019-01-26 16:31:55 (6 lat temu)

darraj

Konto usunięte

Cytat:

Ty Melanija to oszczędna kobita jesteś, podałaś swoje miesięczne rachunki za media, co skłoniło mnie do przypomnienia sobie moich annual summary za 2018 rok.
Gaz-£846, średnio miesięcznie-£70,5
prąd-£691, średnio miesięcznie-57,58
woda-£462, ta płatność to ryczałt, nie ważne ile zużyję, średnio miesięcznie-£38,5.
Dom to semi-detached, 3 bedroom house, zamieszkujemy go czterosobową rodziną.
Zapewne, jak pomyślą niektórzy,nie należymy do oszczędnych. Co do zywności odpowiadam zawsze tak samo, jak na pytanie, ile pali twój samochód- ile wleje tyle spali, tak więc ile zjem tyle płacę.

Cytat:
Niestety,w brighton 3 bed house-ok 1600-1700 funtów miesięcznie.

Tu jest filmik mlodego gościa który właśnie wynajął jednopokojową norę w Brighton i podaje koszty jej utrzymania, swoją drogą, myślałem że nikt już nie chce mieszkać w takich warunkach, jak widać, myliłem się.

[ Ostatnio edytowany przez: darraj 26-01-2019 16:48 ]

"We're all mad here" Mad Hatter

Do góry stronyOffline

ZosiaS

Post #8 Ocena: 0

2019-01-26 16:55:44 (6 lat temu)

ZosiaS

Konto usunięte

Cytat:

2019-01-26 13:32:29, Misia13 napisał(a):
Hehe...
Ja nie przeliczam... na emigracji to ja jestem juz bardzo dlugo. Ciekawe to co napisalas.
To ja tez cos napisze. Moja mama sie pyta co chce zabrac.
Ja na to, ze nic mi nie trzeba tu wszystko jest.
A ona na to... "bo wiesz moja kolezanka to wysyla Paczki zywnosciowe do corki co kilka tygodni... robi pierogi, golabki, jakies weki, szynki I cos tam jeszcze a ja nic". Nie wiem Jak ludzie tak moga bo tej pai to sie nie przelewa.
A ta corka to musi tu biede klepac...

Takie paczki żywnościowe, to wcale nie jest odosobniony przypadek.
Znam takich kilka. 🤔

[ Ostatnio edytowany przez: ZosiaS 26-01-2019 16:57 ]

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #9 Ocena: 0

2019-01-26 17:28:18 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2019-01-26 16:31:55, darraj napisał(a):
Cytat:

Ty Melanija to oszczędna kobita jesteś, podałaś swoje miesięczne rachunki za media, co skłoniło mnie do przypomnienia sobie moich annual summary za 2018 rok.
Gaz-£846, średnio miesięcznie-£70,5
prąd-£691, średnio miesięcznie-57,58
woda-£462, ta płatność to ryczałt, nie ważne ile zużyję, średnio miesięcznie-£38,5.
Dom to semi-detached, 3 bedroom house, zamieszkujemy go czterosobową rodziną.

Darraj, może pora na zmianę dostawcy? ;-)

Ja oszczędna? a ile można zaoszczędzić na prądzie, gazie przy dwójce 15 latków w domu? ja uwielbiam ciepło i w domu temperatura nie spada poniżej 22 stopni.
Listę sprzętów domowych mogę ci przesłać na PM ;-) ale niczego nam nie brakuje - od elektrycznej maszynki do mięsa, do szczoteczek elektrycznych ;-)

Unreal, widzisz tak jak ty un, to ja jak najbardziej real - u nas śmiecie to koszt council tax - niestety każdy gdzie by nie mieszkał musi płacić daninę do councilu - średnio 150f. mies.
Media - internet 30, tv abonament 150 na rok, tv angielska jest za free.
Przez ostatni rok to w zasadzie nic się nie zmieniło, nie wiem po co drążyć ten temat. Od początku mnie irytował, to i teraz się odłączam. :-U

Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2019-01-26 19:05:40 (6 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Jeśli juz autor chce porównywać realne koszty życia, to niech przestanie przeliczać, tylko przyjmie 1:1

Weź stówę w rękę zrob zakupy w PL i porównaj z koszykiem za stówę w UK.

Do góry stronyOffline

Strona 51.7 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 50.7 | 51.7 | 52.7 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,