MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 49.7 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 48.7 | 49.7 | 50.7 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 49.7 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2019-01-26 00:02:38 (6 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Witam ponownie.

Minął rok,więc ponownie przedstawię jak wyglądają sprawy w kraju nad wisłą.

U mnie wielkie zmiany-kupiłem mieszkanie w koszmarnie drogim Wrocławiu-na kredyt,bo na kredyt ale jednak.W pracy kolejna podwyżka pensji-jak wszędzie zresztą,ze względu na niedobór pracowników.

Zrobię ponowne porównanie podstawowych produktów niezbędnych do życia.Ceny w funtach według aktualnego kursu.Dodam od siebie również stosowne komentarze.BARDZO,BARDZO,ALE TO BARDZO UPRZEJMIE BYM PROSIŁ abyście podali analogiczne ceny produktów w uk.

Jedzenie.Długo wzbraniałem się przed dyskontami,bo dla mnie te sklepy to po prostu syf,kolejki i mały wybór produktów.Ale niestety po przeprowadzce na nowe osiedle jestem skazany na ALDI,bo w pobliżu nie ma żadnego delikatesu,a ceny w osiedlowych sklepikach są jakieś 20-30% wyższe.Generalnie w polsce niedługo będą tylko 2 sklepy: lidl i biedronka-wszyscy,nawet zamożni kupują w dyskontach czego kompletnie nie rozumiem.Delikatesy bankrutują,a markety wycofują się z Polski (Tesco).Prawie wszyscy z was róznież robią zakupy w dyskontach więc myślę,że porównanie cen będzie dobre:

Pomidory 1,81 funta/kg
ogórki szklarniowe 1,75 funta/kg
pomarańcze 1,01 funta/kg
jabłka 0,40 funta/kg
sałata lodowa 0.8 funta/szt

Wołowina bez kości extra 7,47 funta/kg
schab bez kości 3,23 funta/kg
filet z piersi kurczaka 3,3 funta/kg
szynka wieprzowa dobrej jakości w sklepie mięsnym 6,06 funta/kg
salami paczkowane 100g 0,98 funta.
łosoś filet 12,2 funta/kg

Generalnie,na dobre jakościowo jedzenie,raz w tygodniu łosoś,często wołowina,codziennie coś słodkiego dla dorosłego chłopa mającego lekką pracę siedzącą schodzi miesięcznie 110-115 funtów,jeżeli nie jemy na mieście tylko wszystko robimy w domu.Tyle wydaję ja i nie patrzę na ceny kupując żarcie w tym aldi.Ile mniej więcej trzeba przeznaczyć na analogiczne jedzenie w anglii? tylko bardzo proszę o podawanie kwoty na miesiąc-nie na tydzień.

Muszę jeszcze wspomnieć o żarciu na mieście.Dziwicie się,że w polsce ludzie nie chodzą z rodzinami do restauracji.Otóż jedzenie na mieście jest w stosunku do zarobków w Polsce KOSZMARNIE DROGIE.Namnożyło się u nas w ostatnich latach jakiś hipsterskich,rzekomo zdrowych i świeżutkich fast-foodów,gdzie za byle hamburgera którym się nie najesz trzeba zapłacić 3,6-4 funty.I to są zwykłe blaszane budki,albo jakieś food-trucki.Sorry ale za 3 funty to można zjeść normalny jednodaniowy obiad w barze.Za 4 funty można nawet zjeść obiad w tańszej restauracji.
Myślałem,że KFC albo Mcdonald są drogie-okazuje się,że tam ceny są jeszcze normalne i można się trochę najeść za 2 funty.

Tam u was w Anglii też byle buła z blaszanej budki koło metra kosztuje 10-15 funtów?

Marlboro gold 3,37 funta/paczka
żołądkowa gorzka de luxe 0,5 l-4,64 funta

Ja wiem,że palenie jest złe,a palacze to chodzące zło,ale każdy ma jakieś swoje przyjemności i cena 3,37 funta za paczkę to jest jakaś pieprzona farsa.Naprawdę zaczynam współczuć palaczom,bo niedługo będą musieli wybierać-nowe buty czy paczka fajek.

Mieszkania.Naprawdę już poprawiał mi się humor,naprawdę już się lekko uśmiechałem bo zarobki zaczęły wyraźnie rosnąć,a ceny nieruchomości stały w miejscu od 2007,ale niestety czar prysł i od 2017 wszystko zaczęło drożeć.I to tak grubo-po 10,po 15 % rocznie.Jeżeli chodzi o ceny mieszkań w stosunku do zarobków jest niewiele lepiej niż w szczytowym momencie w 2007 roku.Szukałem kawalerki-myślałem że za 180-200 tys uda mi się kupić skoromne 25-30 metrów.Ledwo dorwałem coś za 215 tys 10 km od centrum wrocławia.W tej chwili moje mieszkanie jest warte 235 tys.Za rok podejrzewam,że cena przekroczy 250 tys.Ceny są koszmarnie wysokie i nie zanosi się na jakąkolwiek poprawę.

Ceny wynajmu i zakupu w praktycznie 2 największych i najbogatszych miastach w Polsce(Warszawa i Wrocław).UWAGA! prosiłbym o podanie analogicznych cen w Londynie i powiedzmy Leeds.Proszę o podanie cen RYNKOWYCH za sam wynajem,bez rachunków.Nie interesują mnie ceny "po znajomości"("po znajomości" można w krakowie 10 min od rynku wynająć 3 pokojowe mieszkanie za...250 funtów miesięcznie.Tak znam taki przypadek i to historia na osobny temat :-))

Studio flat w dobrej lokalizacji we Wrocławiu 303-323 funty/miesięcznie.Cena zakupu 50500-53500 funtów
One bedroom flat w dobrej lokalizacji we Wrocławiu 404-424 funty/miesięcznie.Cena zakupu 65000-70700 funtów
Studio flat w dobrej lokalizacji w Warszawie 404-424 funty miesięcznie.Cena zakupu 69000-71000 funtów
one bedroom flat w dobrej lokalizacji w Warszawie 505-525 funtów/miesięcznie.cena zakupu 910000-101000 funtów.

100 tys funtów,za 2 pokojową klitkę w bloku w Warszawie to jest coś,co nie śniło mi się w najgorszych koszmarach,a teraz okazuje się smutną rzeczywistością.Oczywiście nadal takie życie uchodzi w Polscie za "godne" a rodzina 2+1 w 2 pokojach na 45 metrach to standard i wręcz marzenie młodych ludzi.W kwestii samochodów nadal obowiązjue 10 letni VW jako godny samochód.Nowych samochodów osobowych praktycnzie nikt nie kupuje-cała sprzedaż to głównie firmy i leasingi.

Zarobki.Podwyżki od kilku lat są dość regularne.Są firmy gdzie w ciągu 3-4 lat pensje wzrozły o 30-40% (amazon).Podam zarobki w podziale na 2 grupy u mnie w mieście(Wrocław)

Ludzie bez zawodu,bez wykształcenia,bez doświadczenia,zarobki netto;

Picker amazon 515 funtów
składanie pralek bosch 485 funtów
sprzątaczka w mcdonald(tylko nocne zmiany)440 funtów
pracownik call center 465-510 funtów

Pozostałe zawody:
Policjant zaraz po szkole 625 funtów (za chwilę będą zarabiać chyba 700 funtów)
Kierowca autobusu 2,5 roku stażu 705 funtów(moja obecna pensja)
Farmaceuta w aptece-705-750 funtów
pielęgniarka po studiach i specjalizacji-550 funtów
pielęgniarka ze średnim wykształceniem-430 funtów *DONT_KNOW*
Ginekolog,ordynator w szpitalu+prywatny gabinet(około 280 godzin miesięcznie)-6000 funtów
Początkujący inzynier 705-810 funtów
Strażnik miejski...365 funtów:-o
Murarz z doświadczeniem 880 funtów(200 godzin miesięcznie,umowa na najniższą krajową+reszta pod stołem)

Z ciekawostek,na temat rzekomo "głodowych" pensji lekarzy.Neurolog w szpitalu powiatowym w Kluczborku-zapadłej,zatęchłej dziurze z 20% bezrobociem-2500 funtów.

Prosiłbym o podanie analogicznych pensji netto w Anglii.Nie interesują mnie zarobki brutto,bo to jak podawanie długości pen...nieważne :-).

Ceny usług:
plomba u dentysty-31 funtów,podrożało
strzyżenie męskie 5 funtów
malowanie błotnika w samochodzie 140 funtów
wizyta hydraulika,elektryka przy błachej domowej usterce-20-30 funtów

Rachunki za mieszkanie.Nie chce mi się wszystkiego wyszczególniać więc napiszę ogółem.Wszystkie moje rachunki za mieszkanie-śmieci,opłaty do spółdzielni,woda,ogrzewanie,prąd,gaz internety telefon i kablówka.Ogólem wszystkie rachunki związane z mieszkaniem wynoszą mnie miesięcznie około 120 funtów.I uwaga-jest to nawet jak na moje miasto bardzo wysoki czynsz(mam bardzo drogie ogrzewanie i wodę-nie wiedzieć dlaczego).Można przyjąć,że za kawalerkę takie rachunki wyniosą około 105 funtów.Pytanie do was ile ogółem zapłacu się za rachunki w kawalerce w takim leeds uwzględniając UWAGA dość bogaty pakiet kablówki i abonament telefoniczny bez imitu.Czy zmieszczenie się w 200 funtach jest realne? Pytam szczegółowo z prostego powodu-zauważyłem,że pakiety internet+kablówka+telefon w UK są strasznie dziadowskie.U was nadal powszechny jest abonament telefoniczny w którym płaci się dodatkowo za minuty i sms.W polsce nie ma już pratycznie czegoś takiego.Nawet najtańszy abonament 5.1 funta miesięcznie(t-mobile) oferuje nielimitowane rozmowy i sms do wszystkich sieci + 10 gb neta.Jedyny abonament z płatnymi rozmowami i smsami jaki znalazłem kosztowł 2 funty miesięcznie.Jaki jest koszt abonamentu bez limitów w Uk i czy w ogóle tam istnieje coś takiego?

Uff,rozpisałem się i czekam na wasz ogląd sprawy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2019-01-26 08:44:15 (6 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Przez pryzmat kursu walut oduczylem sie porownywac tuz po przyjezdzie na wyspy.

Ta metoda była dobra, gdy jezdzilo sie na handel do Berlin, Turcji... albo na przygraniczne zakupy.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2019-01-26 09:38:59 (6 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

unreal, a te zarobki to na tydz czy na mc?

wolowina 12,60 ,- za 2.8kg, czyli cos kolo 4,85 za kg, to wolowina z udzca..ale bywaja ciut drozsze..
co do produktow utrzymania czytstosci, to mozna po 1,- albo taniej kupic, proszek do prania zalezy od kg od 3 do 10f..
to w srodkowej angli...
najdrozej chyba wychodza oplaty roznego rodzaju i wynajem, jesli ktos ma..ostatnimi laty troche podrozalo..
ostatnio bylam w pl na wakacje... w sumei nic z pl nei przywiozlam...cos tam na sale kupilam, co akurat potrzebowalam na miejscu...najwiecej placilam za transport..
co jednak rzucilo mi sie w oczy, to ze w pl w supermarketach jest wiekszy wybor....no i pare innych rzeczy..ale ciezko mi to ocenic, bo tam nie mieszkam...np domy..

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 26-01-2019 09:53 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #4 Ocena: 0

2019-01-26 09:52:44 (6 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Pewnie na miesiąc . Chyba nie myślisz że picker Amazon zarabiałby 500 funtów netto tygodniowo jak nawet w UK tyle pewnie nie zarabia .
Co do samych cen , kosztów i zarobków , póki co mieszkam pod Londynem, narazie mogę utrzymać rodzinę i coś odłożyć . Ale kiedyś będę chciał wrócić do kraju . Tylko na to trzeba się przygotować . Jakieś oszczędności czy inwestycje typu mieszkanie /mieszkania na wynajem w Polsce . Na to trzeba lat . Nie mam zamiaru wracać teraz i rzucać się na głęboką wodę

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #5 Ocena: 0

2019-01-26 09:55:52 (6 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

Wilem, tez poki co mi sie tam nie spieszy... tu mam co robic... i nei wiem czy na starosc, to wogole gdzies bardziej na poludnie nie bede wolala sie wyprowadzic..czas pokaze...poki co jestem busy tutaj... i chociazby z tytulu dzieci nie mam zamiaru wracac do pl..

co do zarobkow, to pytam, bo moze to pytanie podchwitliwe...a na serio, to zalezy jakie sa proporcje kosztow..

[ Ostatnio edytowany przez: kik1976 26-01-2019 09:56 ]

Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2019-01-26 10:03:55 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Z tym Lidlem i Biedronką to przesadzasz trochę. Ostatnio byłam we Wrocławiu - Żabki na każdej praktycznie ulicy. Nie wiem jak tam jest cenowo, ale w moich stronach Żabek i Lidlów praktycznie nie ma, ale oprócz Biedronek jest Kaufland, Netto, Piotr i Paweł, Lewiatan i kilka dużych delikatesów (o różnych nazwach) gdzie ceny są spoko. Osiedlowych sklepików nie ma już praktycznie wcale, nie wytrzymały konkurencji, a w dużych sklepach z cenami jest różnie, coś jest tańsze, to znów coś inne jest droższe - każdy sklep musi wyjść na swoje. Generalnie ceny produktów, które podałeś są zbliżone do tych tutaj, ale w Polsce jest jedna genialna rzecz, której w UK nie ma: tzw warzywniaki z produktami od lokalnych rolników, gdzie nie trzeba się chyba zbytnio rozpisywać na porównywaniem jakości i smaku takich produktów do tych z marketów, a cenowo często nawet jest taniej.
Co do reszty to nieruchomości rzeczywiście bardzo podrożały i nadal drożeją. I ja tu teraz piszę o małym 20 tyś miasteczku więc taki trend musi być chyba wszędzie.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #7 Ocena: 0

2019-01-26 10:09:57 (6 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Zarobki w Pl. są dalej imponujące, ale to nie nowość, przecież na siłę nas nikt tu nie wyganiał ;-) W UK te zarobki można by faktycznie wrzucić na tygodniówki (nie najniższa k - najniższa krajowa 7.83f/g)

Koszty życia podane przez ciebie na 1 osobę są szokujące, ja wydaję mniej na życie i koszty utrzymania całego domu (3 bed z garażem i ogródkiem i kotem)
Kg. schabu 4f w większości każda wieprzowina w tej cenie.
Kurczak w całości 1.5kg. 3f. piersi 5, udka 3.
Kg. wołowiny od 7 do 16.

Świeże ryby średnio 10f. kg.

Dentysta plomba 60f. Prywatnie 70 - 120.
Strzyżenie męskie 7 - 12f.

No i to tyle, bo masz strasznie wygórowane wymagania.

Ad sim - nie ma minut, ani limitu sms, zresztą sms to już w zasadzie historia.
Ja za sim bez limitów z 6gb data płacę 10f.

Koszt prądu i gazu NA 4 OSOBY W DOMU mies. to 40 gaz, 30 prąd (z tego mam zawsze nadpłatę) + woda 30 mies.

Za wynajem domu 2/3 bed 700 - 1000f. mies. bez rachunków.
Kupno 200k + są i dużo tańsze i dużo droższe.
Kawalerka to chyba jakieś śmieszne grosze, ale kto by to chciał? ;-) :-p

Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #8 Ocena: 0

2019-01-26 10:38:39 (6 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2019-01-26 10:09:57, ZlotaPerla1 napisał(a):
Koszty życia podane przez ciebie na 1 osobę są szokujące, ja wydaję mniej na życie i koszty utrzymania całego domu (3 bed z garażem i ogródkiem i kotem)
Kg. schabu 4f w większości każda wieprzowina w tej cenie.
Kurczak w całości 1.5kg. 3f

Ja bym się bała jeść takie mięso, ale co kto lubi. Ja płacę za kurczaki £8-10.
Także nie do końca jest to kwestia wygórowanych wymagań jak chcesz wiedzieć co jesz bo najtańszy badziew można kupić też w Polsce

Obrazek

Cytat:
Koszt prądu i gazu NA 4 OSOBY W DOMU mies. to 40 gaz, 30 prąd (z tego mam zawsze nadpłatę) + woda 30 mies.

Media rzeczywiście są w Polsce dużo droższe, ale ludzie bardzo często mają nadpłaty (depozyt za ciepłą wodę i ogrzewanie), w zależności od tego czy ktoś lubi mieć saunę w domu czy poprostu ciepło

Cytat:
Za wynajem domu 2/3 bed 700 - 1000f. mies. bez rachunków.
Kupno 200k + są i dużo tańsze i dużo droższe.
Kawalerka to chyba jakieś śmieszne grosze, ale kto by to chciał? ;-) :-p

Porównujesz Wrocław do..?

[ Ostatnio edytowany przez: SweetLiar 26-01-2019 10:41 ]

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2019-01-26 11:00:12 (6 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Mnie natomiast zastanawia kwestia , cytuję
"Generalnie,na dobre jakościowo jedzenie,raz w tygodniu łosoś,często wołowina,codziennie coś słodkiego dla dorosłego chłopa mającego lekką pracę siedzącą schodzi miesięcznie 110-115 funtów,jeżeli nie jemy na mieście tylko wszystko robimy w domu."
Jak wyżyć za 500 złotych miesięcznie ? Często jestem w Polsce i wypadków do Biedronki czy Lidla kosztuje zwyczajnie 300-400 złotych na kilka dni , do tego mięso i wędliny z mięsnego. Rozumiem , że nie kupuje najtańszych rzeczy i często kupuje czego nie muszę ale zawsze 500 złotych na miesiąc to 125 tygodniowo ... Znam ceny w Polsce i to niemożliwe

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2019-01-26 11:11:32 (6 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

mieszkajac w Polsce w 2013 roku na jedzenie miesiecznie wydawalem srednio 800zl tutaj bylo to 200 funtow mowa o samych zakupach

w sumie jak jade teraz na urop to dalej jest to jakies 200zl tygodniowo a w uk podobnie 40-50dyszek tygodniowo

karta t-mobile 10f nielimitowane rozmowy i smsy 6gb internet ale bez telefonu

Do góry stronyOffline

Strona 49.7 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 48.7 | 49.7 | 50.7 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,