MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 44.7 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43.7 | 44.7 | 45.7 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 44.7 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Melanija

Post #1 Ocena: 0

2018-01-29 11:04:49 (7 lat temu)

Melanija

Konto usunięte

No właśnie dlatego się zapytałam, jakim cudem rodzina z dziećmi (no niech ma nawet +500) da radę oszczędzić taką kwotę? UNREAL

Mieszkanie samo średnino 2000zł. + rachunki, prąd gaz to samo przesyłowe chyba coś koło 80zł. media, transport, obiady w szkole, życie... a jak kermarczak trafnie stwierdził, 4500 - 4800 to średnio normalnie miesięczny dochód (znajoma w sklepie zarabia 1500) to skąd te 4500 oszczędności?
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Bako81

Post #2 Ocena: 0

2018-01-29 13:23:18 (7 lat temu)

Bako81

Mężczyzna

Z nami od: 16-04-2011

Troche się wymiksowaly wypowiedzi . Ale unreal sam pisałeś o suzuki swift 2015r to 35k zl będzie czyli jak byś chciał zmienić za 5 lat na znowu 3 letnie auto to skąd weźmiesz ??? Musisz odkładać te 500zl na mc , a na dwa auto jest już 1000zl mc , plus je zatankować ubezpieczyć coś zrobić czasami nawet serwis to 2k zł mc na auta same. To nie wiem co się dziwisz mojemu przeliczaniu ? Wycieczka tak jak wyżej ktoś zauważył to nie jest nie wychodzenie poza hotel bynajmniej dla nas.Dzieci tak jak wyżej Littleflower stwierdziła dam im wszsystko dobry życie start weedukowanie jak postąpią to już ich sprawa będzie ale nie będę poświęcał swojego.ostatnio koledze w Polsce poszła dwumasa i sprzęgło 2500zl uwierz ze przy tych Twoich magicznych 3000zl na mc wcale nie było mu do śmiechu bo musiał u rodziców się zapożyczyć. Wiec odkladnie ekstra na takie sytuacje jest dla mnie podkreślam dla mnie normalna rzeczą . No ale można iść Twoim tokiem myślenia i kupić auto z 2015r i tylko OC kupić bo taniej liczyć ze auto nigdy nie potrzebuje naprawy a pralka tv wersalka i komputer bojler itp. to raz na 10 ba na 15 lat się wymienia.taka historyjka z okresu świątecznego spotkałem znajomego i opowiadał mi o swoim koledze.Kupili wymarzone mieszknie praca jakaś była dzieci do szkoły 3 kilkulatkow.Super No nie . Nie przewidzieli jednego dzieci miały w UK lekarstwa za darmo a ze miały jakieś problemy ze zdrowiem nic poważnego ale potrzebowały zażywać jakiś leków nie wnikałem. W Polsce okazało się ze są nierefundowane 9kzl w 6mc 1.5k zł mc.Sen pękł ,po kolejnych 3mc spowrotem na wyspach .

Do góry stronyOffline

unreal

Post #3 Ocena: 0

2018-01-29 14:16:23 (7 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2018-01-29 13:23:18, Bako81 napisał(a):
Troche się wymiksowaly wypowiedzi . Ale unreal sam pisałeś o suzuki swift 2015r to 35k zl będzie czyli jak byś chciał zmienić za 5 lat na znowu 3 letnie auto to skąd weźmiesz ??? Musisz odkładać te 500zl na mc , a na dwa auto jest już 1000zl mc , plus je zatankować ubezpieczyć coś zrobić czasami nawet serwis to 2k zł mc na auta same. To nie wiem co się dziwisz mojemu przeliczaniu ? Wycieczka tak jak wyżej ktoś zauważył to nie jest nie wychodzenie poza hotel bynajmniej dla nas.Dzieci tak jak wyżej Littleflower stwierdziła dam im wszsystko dobry życie start weedukowanie jak postąpią to już ich sprawa będzie ale nie będę poświęcał swojego.ostatnio koledze w Polsce poszła dwumasa i sprzęgło 2500zl uwierz ze przy tych Twoich magicznych 3000zl na mc wcale nie było mu do śmiechu bo musiał u rodziców się zapożyczyć. Wiec odkladnie ekstra na takie sytuacje jest dla mnie podkreślam dla mnie normalna rzeczą . No ale można iść Twoim tokiem myślenia i kupić auto z 2015r i tylko OC kupić bo taniej liczyć ze auto nigdy nie potrzebuje naprawy a pralka tv wersalka i komputer bojler itp. to raz na 10 ba na 15 lat się wymienia.taka historyjka z okresu świątecznego spotkałem znajomego i opowiadał mi o swoim koledze.Kupili wymarzone mieszknie praca jakaś była dzieci do szkoły 3 kilkulatkow.Super No nie . Nie przewidzieli jednego dzieci miały w UK lekarstwa za darmo a ze miały jakieś problemy ze zdrowiem nic poważnego ale potrzebowały zażywać jakiś leków nie wnikałem. W Polsce okazało się ze są nierefundowane 9kzl w 6mc 1.5k zł mc.Sen pękł ,po kolejnych 3mc spowrotem na wyspach .

Jeszcze raz powtarzam,że w Polsce kupno nawet najtańszego nowego samochodu z salonu uchodzi za rozrzutność i głupotę.Ja jako jedyny w rodzinie popełniłem tą głupotę,za co do dzisiaj jestem krytykowany.W pracy uchodzę za wariata bo za 40 tys jakie zapłaciłem można mieć 2 luksusowe 15 letnie walone BMW.Maksymalna kwota jaką polska rodzina jest w stanie przeznaczyć na auto to 25-30 tys.Za to z reguły kupuje się 10 letnie Samochody klasy średniej.Ludzie w Polsce nie zmieniają samochodów co 5 lat.Jeździ się samochodem tak długo aż się rozsypie czyli powiedzmy te kolejne 10 lat.POzatym twoje kwoty jakie trzeba odłożyć na kolejne auto są zawyżone.Jeżeli już chcesz zmieniać auto co 5 lat co jest bez sensu bo stare dobrze się sprawuje to sprzedaż stare dołożysz 15 tys i kupisz kolejne używane.Cyli musisz odkładać na nowe zaledwie 250-300 zł miesięcznie.A NIE TYSIĄC! Chyba że chcesz co pięć lat nowe auto z salonu co w Polsce uchodzi za skrajne burżujstwo.

Kolejna sprawa-twoje wyliczenia odnośnie utrzymania nowego auta są z kosmosu.Co ty chcesz naprawaić w nowym aucie z salonu? Co tam ma się psuć? Na moje suzuki wydaję 300 zł na wymianę oleju i filtrów w ASO.ROCZNIE. I zapewniam ci że przez najbliższe3 lata nie wydam na naprawy ani złotówki.Przez najbliższe 100 tys kilometrów nic się nie zepsuje.SKąd to wiem? Ano stąd,że to już 3 nowe auto w mojej rodzinie.I KAŻDE NOWE AUTO przez 6-7 lat nie wymagało żadnych napraw.Więc nie wiem na co mam odkładać 1000 zł miesięcznie.Chyba na narkotyki.

Ale przepraszam bardzo twojemu znajomemu co miesiąc pada dwumasa za 2500 z? wystarczyło żeby odkłądał 300 zł miesięcznie i ma na niezbędne naprawy samochodu w ciągu roku.Ten twój kumpel ma niezłego złoma że co rok pakuje w niego 3 tys na naprawy.Pozatym chyba mylą ci się ceny naprawa w polskim serwisie z tymi w anglii.Lakierowanie błotnika w Polsce kosztuje 80 funtów a nie 400 jak w Anglii.

Oczywiście że pralkę wymienia się raz na 10 lat.Co ci ie pasuje w starej? jest brzydka? design ci się znudził? Mam wydawać na coś takiego 12 tys rocznie? to ma być niespodziewany wydatek?

Jeżeli leki dla dzieci kosztują w polsce 1500 zł mieięcznie to raczej jest to poważna choroba.Przykro mi że tak to wyglądało u twojego znajomego.W polsce nie ma pieniędzy na refundację wszystkich leków,dla wszystkich.

Powiedz mi ile ty odkładasz miesięcznie w UK i jak często zmieniasz samochody?

Littleflower kupienie dzieciom mieszkania i zapłącenie za studia to jest poświęcanie swojego.W polsce rodzice całe życie myślą głównie o tym.Żeby chociaż dać dzieciom na wkłąd własny i nie musieli użerać się z kredytem do końca życia.

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #4 Ocena: 0

2018-01-29 14:44:09 (7 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Gdyby w Polsce rodzice mysleli tylko o dzieciach - sami mieliby by juz splacone swoje studia I domy bez kredytow ( ich rodzice by im to zapewnili - idac Twoim tokiem rozumowania).

Ja utrzymywalam moje dzieci I utrzymuje moje dzieci do czasu studio - potem musza sobie sami na reszte zarobic. Moge pomoc ale jest to moja dobra wola a nie obowiazek

Ja od swoich rodzicow poza koszmarami nic nie odziedziczylam.

I prosze nie mow glupot jak to w Polsce zycie jest rozne od angielskiego. Nie pakuj wszystkich do jednego worka. Moj szwagier (w Polsce) ma samochody - nowe bez kredytow, zona nie parcuje - bo ich na to stac - ich pieniadze ich wybor na co je przeznacza I w jakiej kwocie - Kim ty jestes by nazywac je burzujami?

To ze mieszkam w UK - nie znaczy ze sa mi obce polskie realia- wciaz mam tam przyjaciol, rodzine z ktora mam bliski kontakt I wiem jak to jest. Oni parcuja (lub nie) od najnizszych stanowisk do wlascicieli dosyc znanych firm. Jednym jest lzej innym ciezej. Tak sano jest w UK

Raczej nie ma co prownywac chyba ze chcesz porownac 1:1 przy pracy na podobnym stanowisku I podobnym statusie spolecznym

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Melanija

Post #5 Ocena: 0

2018-01-29 14:52:20 (7 lat temu)

Melanija

Konto usunięte

Cytat:

2018-01-29 14:44:09, littleflower napisał(a):

Ja od swoich rodzicow poza koszmarami nic nie odziedziczylam.

Moi rodzice ciągnęli jak większość od 1 do ostatniego miesiąca, czasem trzeba było się dopożyczyć, również niczego bym tam od nich nie dostała.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2018-01-29 15:02:19 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

wydaje mi sie ze wiekszosc Polakow nie znalazla sie w anglii tylko dlatego ze miala bogatych rodzicow : P

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2018-01-29 15:18:54 (7 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

2018-01-29 15:02:19, cris82 napisał(a):
wydaje mi sie ze wiekszosc Polakow nie znalazla sie w anglii tylko dlatego ze miala bogatych rodzicow : P

Pewnie tak - ale denerwuje mnie stwierdzenie ze ja jako ordzic musze tylko I wylacznie myslec o dziecku I zale zycie na niego harowac.

Jezeli ktos ma takie zyczenie - prosze bardzo ale niech nie narzuca swojej opini innym. Wedlug mnie moim obowiazkiem bylo wychowac dziecko na tak zaradnego czlowieka ktory poradzi sobie w zyciu sam.

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Melanija

Post #8 Ocena: 0

2018-01-29 15:36:33 (7 lat temu)

Melanija

Konto usunięte

Kiedyś mieliśmy książeczki mieszkaniowe, które jak się później okazało nie za wiele były warte, a wpłacone ciężko zarobione pieniądze, można było sobie ... ... ...

W UK i pewnie i w Pl. już też podobnie, nie wiem, bo nie mam już za dużo znajomych z dziećmi w Pl. ale tu dzieci mają fundusze, pieniądze, a wpłacane nawet 10 funtów co miesiąc do 18 roku życia to bardzo dobra lokata na start tak że każdy rodzic mimo woli DAJE coś dzieciom.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2018-01-29 15:42:06 (7 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

10 funtów na miesiąc przez 10 lat to da 1200 , nie wiem czy to taki dobry start

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2018-01-29 15:54:55 (7 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Cytat:

2018-01-29 15:18:54, littleflower napisał(a):
Cytat:

2018-01-29 15:02:19, cris82 napisał(a):

Pewnie tak - ale denerwuje mnie stwierdzenie ze ja jako ordzic musze tylko I wylacznie myslec o dziecku I zale zycie na niego harowac.

Jezeli ktos ma takie zyczenie - prosze bardzo ale niech nie narzuca swojej opini innym. Wedlug mnie moim obowiazkiem bylo wychowac dziecko na tak zaradnego czlowieka ktory poradzi sobie w zyciu sam.

dokladnie chata po mojej smierci w spadku jo ale tylko jak udowodnisz ze jestes dobrym dzieckiem jak nie to chate sprzedac i do domu opieki tak jak to sie dzieje w anglii jesli ktos ma ambicje to tez nie warto zatrzymywac dziecka przy sobie tylko pogodzic sie ze pojdzie swoja droga wtedy spadek moze byc ale nie musi ; )

widomo gdybysmy wygrali w totka to wygladaloby inaczej *ROFL*

p.s tylko ile bedzie warte 1200f za 10lat tyle co dzisiaj 500?

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 29-01-2018 15:56 ]

Do góry stronyOffline

Strona 44.7 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43.7 | 44.7 | 45.7 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,