Str 41.6 z 137 |
|
---|---|
cris82 | Post #1 Ocena: 0 2017-01-23 15:56:23 (8 lat temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
Na dzien dzisiejszy current maja wiekszy % od isa
No dzisiejszy moze juz nie tak bardzo jak jeszcze miesiac wstecz Ale moze masz racje ze ci ludzie maja oszczednosci tylko trzymaja na innych kontach |
littleflower | Post #2 Ocena: 0 2017-01-23 19:10:36 (8 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Cytat: 2014-11-07 19:16:09, unreal napisał(a): Witam,zakładam ten temat w przypływie pewnej złości. Jak wiadomo parę lat temu dużo rodaków wyjechało do roboty na wyspy a jakaś część z nich wróciła do "tego łez padołu" jak się określa Polskę-wrócili i mówią o anglii rzeczy w które nie bardzo chce mi się wierzyć.Garść cytatóW: 1.Polska to dziki kraj w anglii zarabiasz 4 razy więcej a ceny są TAKIE SAME JJAK W POLSCE 2.Jesteśmy dymani!- dlaczego anglik zarabia kilka razy więcej za tą samà pracę kiedy ceny w Anglii są TAKIE SAME JAK W POLSCE.Pracodawcy nas okradają ! jesteśmy Murzynami! 3.W Polsce nie da się żyć!-stary w anglii za minimalną wyżyjesz i coś odłożysz a w Polsce zdechniesz z głodu-zarobki kilkakrotnie wyższe a ceny TAKIE SAME! Czy mam rozumieć że Anglia to raj na ziemi? mam rozumieć że ceny PODSTAWOWYCH PRODUKTÓW NIEZBĘDNYCH DO UTRZYMANIA SIĘ SĄ TAKIE SAME JAK W POLSCE? czy mam rozumieć-podam ceny produktów w funtach w Polsce że w Anglii ceny wyglądają następująco? 1.kg fileta z kurczka -3 funty 2.kg jabłek 0.6 funta 3.kg ziemniaków 0.37 funta 4.kg wołowiny 6.5 funta 5.kg surówki 1.66 funta 6.chleb 0.64 funta 7.mleko 1 litr 0.5 funta 8.kg bananów 0.66 funta 9.paczka marlboro 2.4 funta 10 .norm.bilet miesięczny na wszystkie linie w menchesterze -18.5 funta 11.litr on 0.92 funta 12.wynajem kawalerki w londynie z widokiem na big bena -315 funtów(cena kawalerki z widokiem na pałac kultury) 13.abonament telefoniczny darmowe rozmowy do wszystkich sieci bez limitu-15 funtów miesięcznie 14.plomba u dentysty 28 funtów( i to jest drogi dentysta w krakowie) Wiem ze post pisany dwa lata temu ale jak ktos chce porownywac to napisze tak najnizsza krajowa tutaj to £7.2 na godz czyli okolo 35 zl chleb kupi sie juz za 50pensow 800 g tostowy np w Aldi Tesco SAinsbury i tak dalej, piersi kurczaka ja kupuje od rzeznika - tacke swiezych bez dodatku wody i innych konserwantow place okolo 22 f za 5 kg czyli 4,5£ kg jablka duza miska na bazarze 1 F ziemniaki 15 kg kupuje takie z farmy za 6 £ ( moj rzeznik ma tez warzywa ) wolowina zalezy jaka ale juz od 5 funtow mozna dostac - w supermarkecie pewnie jeszcze taniej mleko kupuje w costco za 2 butelki 4-pintowe place 1,4 F surowka zalezy z czego ale kg surowki juz nawet ponozej funta sie zrobi chocby z marchewki kapusty i cebuli ( warzywa okolo 60 pensow za kg) banany teraz w sainsbury kosztuja chyba 62 pensy za kg internet i telefon mam za 20 f z tym ze wszystko mam bez limitu do tego rozmowy darmowe na zagranice - a wiem ze sa inne tansze opcje tez nie mozna Londynu porownywac do Warszawy chocby z tego ze Warszawa jest kilkakrotnie mniejsza niz Londyn - to tak jak porownywac mieszkanie w Warszawie i Glogowie Chcesz porownywac porownaj ceny artykowlow do zarobkow np jak wspomnialam minimalna na godzine 7.2 £ - zestaw happy meal w McDonald kosztuje 2,4 L czyli z minimalnej na godzine mozesz kupic sobie 3 happy meals - a teraz zrob taki sam przelicznik z zarobkow polskich - ile za minimalna w PL kupisz Happy meals ? Paliwo tutaj za minimalna stawke kupisz okolo 7 litrow a ile w Polsce ? Bilet jednorazowy kosztuje 2,4 F czyli procentowo tyle samo ile w porownaniu do Polskich zarobkow nawet papierosy jak porownac procentowo do zarobkow tutaj sa tansze , tak samo ciuchy kosmetyki czy srodki piorace, chcesz porownywac wejdz na strone polskiego i angielskiego Tesco "Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
unreal | Post #3 Ocena: 0 2018-01-27 19:51:29 (7 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Postanowiłem zrobić kolejną aktualizację cen i zarobków w Polsce.
W ciągu ostatnich 2 lat pensje poszły wyraźnie w górę w najgorzej opłacanych branżach(handel,pracownicy fizyczni).Ceny niestety też.Po niemal 10 latach stabilizacji ceny mieszkań od 2017 znowu zaczynają rosnąć.Zarówno jeżeli chodzi o kupno jak i o wynajem co najbardziej odczuwają studenci w dużych miastach wojewódzkich. Przegladając ceny żywności w Anglii i Polsce doznałem szoku.Po spadku kursu funta okazało się,że ceny wielu warzyw,owoców czy wybranej wieprzowiny są FIZYCZNIE TAKIE SAME JAK W POLSCE,a nawet kilka groszy tańsze(!).Jeżeli kurs funta spadnie jeszcze bardziej okaże się że powyższe produkty będą fizycznie tańsze niż w Polsce!.Nie wiem jak to teraz interpretować-W anglii wszystko tak staniało czy w Polsce tak podrożało? Kolejna ważna rzecz-ceny żywności brałem z Polskiego i Angielskiego tesco.Nie wiem zatem czy to dobre porównanie gdyż w Polsce tesco jest jednym z najdroższych i najbardziej zaniedbanych marketów(bałagan na półkach,brak lub nieprawdiłowe ceny produktów,wieczny brak pracowników).Czy w Anglii również jest to najdroższy supermarket? To pytanie jest bardzo ważne bo nie wiem czy moje porównania będą obiektywne. Teraz podam ceny podstawowych produktów w Polsce w przeliczeniu na funty.(ceny żywności z Polskiego Tesco,aktualny kurs funta 4,71 zł) Kalafior 1,27 funta Marchew 0,63 funta/kg Brokuł 0,95 funta kapusta pekińska 0,76 funta Ziemniaki niemyte 0,27 funta/kg Pomidory 1,69 funta/kg jabłka gala 0,95 funta/kg Pomarańcze 1,27 funta/kg Gruszka konferencja 1,16 funta/kg Mięso i wędliny: Wieprzowina mielona 3,60 funta/kg schab wieprzowy 3,50 funta/kg Pierś z kurczaka 3,39 funta/kg Wołowina mielona 5,1 funta/kg Szynka wieprzowa paczkowana dobrej jakości 140 g-1 funt Kiełbasa wieprzowa dobrej jakości 3,92 funta/kg Pozostałe koszty życia: Wynajem mieszkania dwupokojowego w Warszawie w normalnej lokalizacji(cena za sam wynajem bez rachunków):490-530 funtów Mieszkanie jednopokojowe w stolicy:360 funtów Dwupokojowe Wrocław:400-445 funtów Kawalerka Wrocław:300-318 funtów Ubezpiecznie OC suzuki swift 1.2 2015 rok.maksymalne zniżki-75 funtów rocznie. Pełen pakiet za AC za ten sam samochód-320 funtów rocznie. Abonament telefoniczny-nielimitowane rozmowy i SMS do wszystkich sieci + 10 gb internetu-5,3 funta miesięcznie Bilet jednorazowy normalny-0.72 funta(wrocław) Miesięczny normalny na wszystkie linie(nocne i pośpieszne też)-21 funtów Fryzjer męski strzyżenie maszynką-3-5,3 funta. Plobma u dentysty-30 funtów Pensje(netto,"do ręki" ![]() Kierowca autobusu mpk Wrocław:636 funtów Kasjerka Lidl;510 funtów(Wrocław) Magister farmacji:743 funty Programista...nie wiem,duża rozpiętość:750-2500 funtów. Najbardziej zdziwiły mnie zarobki kasjerki w Kauflandzie w Warszawie.Pracownik z 3 letnim stażem zarabia tam 570 funtów! Czyli małżeństwo 2 kasjerów jest w stanie żyć na w miarę normalnym poziomie w Warszawie.Dostaną nawet bez problemu kredyt mieszkaniowy. Co do Wrocławia to neistety ale to już się robi powoli miasto programistów,korposzczurów i studentów.Jezeli buduje się nowe mieszkania w sensownej lokalizacji to tylko jakieś apartamenty albo lofty z cenami po 10 tys/m.Mieszkania dla zwykłych ludzi buduje się gdzieś na obrzerzach albo zadupiach skąd nie jesteś w stanie dojechać do pracy po stoisz godzinę w korku.Odnoszę wrażenie,że więcej buduje się biurowców dla informatykow i korpoludków niż mieszkań.Rynek wynajmu jest zaś zepsuty przez studentów którzy są sklonni placić po 1000 zł za miejsce w pokoju(!) byle mieć blisko na uczelnię.Jeżeli chodzi o rynek mieszkań to założę osobny temat bo ciekwai mnie jak to jest w UK. |
clockwork_orang | Post #4 Ocena: 0 2018-01-27 20:12:28 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
hmm, frustracja wychodzi bokami... gramatyka rowniez, gratuluje
![]() |
littleflower | Post #5 Ocena: 0 2018-01-27 20:19:17 (7 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2008 Skąd: birmingham |
Wysokie te zarobki kasjerow w Polsce w Warszawie - w Lubinie (dolnoslaskie) na miesnym w Bierdornce po 15 latach pracy z nadgodzinami ma sie okoloo 2 tys zl na reke, czyki okolo 430 funtow, W lubinskim Kauflandzie podobnie - zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny. Tesco tutaj jest cenowo pomiedzy Sainsbury and Asda - choc moze sie zmienilo bo bylam tam ponad rok temu ostatnio.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."
|
|
|
clockwork_orang | Post #6 Ocena: 0 2018-01-27 20:26:53 (7 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2018-01-27 20:19:17, littleflower napisał(a): zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny. to dobra wykladnia do srednich dochodow...rodziny, nieprawdaz? |
Mustafa1975 | Post #7 Ocena: 0 2018-01-27 23:40:39 (7 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2010 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2018-01-27 20:26:53, clockwork_orange napisał(a): Cytat: 2018-01-27 20:19:17, littleflower napisał(a): zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny. to dobra wykladnia do srednich dochodow...rodziny, nieprawdaz? Zamiast hejtowac każdy wpis napisz coś mądrego od siebie ![]() |
Wielim | Post #8 Ocena: 0 2018-01-27 23:59:43 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Prawda jest taka,że czy to w Polsce czy w UK trzeba ciężko pracować by coś osiągnąć. Szkoły , kursy , certyfikaty czy doświadczenie zawodowe w dobrym kierunku i ciężka praca.
|
unreal | Post #9 Ocena: 0 2018-01-28 00:13:11 (7 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Cytat: 2018-01-27 20:19:17, littleflower napisał(a): Wysokie te zarobki kasjerow w Polsce w Warszawie - w Lubinie (dolnoslaskie) na miesnym w Bierdornce po 15 latach pracy z nadgodzinami ma sie okoloo 2 tys zl na reke, czyki okolo 430 funtow, W lubinskim Kauflandzie podobnie - zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny. Tesco tutaj jest cenowo pomiedzy Sainsbury and Asda - choc moze sie zmienilo bo bylam tam ponad rok temu ostatnio. Od 2018 w praktycznie wszytkich dyskontach i marketach były podwyżki bo nie ma komu robić.W najmniejszych miejscowościach pensje będą wynosić 2000-2200 netto,w większych miastach i stolicy 2400-2700 zł.Zapytaj rodziny-na pewno im też podniosą trochę pensje. Ile w Lubinie kosztuje wynajem kawalerki,a ile 2 pokoi? Generalnie w dużych miastach jak ma się jakiś fach w ręku i trochę doświadczenia to poniżej 3 tys się nie schodzi.Szczerze mówiąc ze wszystkich znajomych z klasy to ja zarabiam najmniej,no nie licząc osób które zwyczajnie się bujają na kolejnym kierunku studiów którego nie potrafią skończyć.Kilka dziewczyn robi w jakiś korpo.Zarobki 3500-4000.Jeden był kierownikiem salonu w play to podobno miał 6000 zł.Jedna jest menagerem w Amazonie-coś koło 5-8 tys.Jeden stomatologiem to już w ogóle ma eldorado.Ratownik medyczny z nadgodzinami do 4 tys.Pielęgniarka chyba 2,5-3 tys. Zapomniałem jeszcze podać obecne ceny fajek i gorzały ![]() paczka marlboro gold 100: 3,54 funta.Generalnie ceny fajek w Polsce są z kosmosu i szczerze mi żal palaczy.To jest nałóg tylko dla zamożnych ludzi.Przy naszych zarobkach cana paczki powinna wynosić max 1,5 funta Wódka czysta żołądkowa gorzka de luxe 0,5L : 5,6 funta. |
Wielim | Post #10 Ocena: 0 2018-01-28 00:22:15 (7 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie wiem czy już to wprowadzili w UK ale cena minimalna za paczkę papierosów ma wynosić - 10 funtów . Wódka tez dużo droższa niż w Polsce - 0.7 jakiegoś Absoluta czy Finlandii 18 funtów , czasami jest promocja w marketach i 15 funtów . Jak widzisz artykuły pierwszej potrzeby nie są zbyt tanie nawet w stosunku do zarobków
|