MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 41.6 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 40.6 | 41.6 | 42.6 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 41.6 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2017-01-23 15:56:23 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Na dzien dzisiejszy current maja wiekszy % od isa
No dzisiejszy moze juz nie tak bardzo jak jeszcze miesiac wstecz
Ale moze masz racje ze ci ludzie maja oszczednosci tylko trzymaja na innych kontach

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

littleflower

Post #2 Ocena: 0

2017-01-23 19:10:36 (8 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

2014-11-07 19:16:09, unreal napisał(a):
Witam,zakładam ten temat w przypływie pewnej złości.
Jak wiadomo parę lat temu dużo rodaków wyjechało do roboty
na wyspy a jakaś część z nich wróciła do "tego łez padołu" jak się
określa Polskę-wrócili i mówią o anglii rzeczy w które nie bardzo chce
mi się wierzyć.Garść cytatóW:

1.Polska to dziki kraj w anglii zarabiasz 4 razy więcej a ceny są TAKIE SAME
JJAK W POLSCE

2.Jesteśmy dymani!- dlaczego anglik zarabia kilka razy więcej za tą samà
pracę kiedy ceny w Anglii są TAKIE SAME JAK W POLSCE.Pracodawcy nas
okradają ! jesteśmy Murzynami!

3.W Polsce nie da się żyć!-stary w anglii za minimalną wyżyjesz i coś odłożysz
a w Polsce zdechniesz z głodu-zarobki kilkakrotnie wyższe a ceny TAKIE SAME!

Czy mam rozumieć że Anglia to raj na ziemi? mam rozumieć że

ceny PODSTAWOWYCH PRODUKTÓW NIEZBĘDNYCH DO UTRZYMANIA SIĘ SĄ TAKIE SAME JAK W POLSCE?
czy mam rozumieć-podam ceny produktów w funtach w Polsce że w Anglii ceny
wyglądają następująco?

1.kg fileta z kurczka -3 funty
2.kg jabłek 0.6 funta
3.kg ziemniaków 0.37 funta
4.kg wołowiny 6.5 funta
5.kg surówki 1.66 funta
6.chleb 0.64 funta
7.mleko 1 litr 0.5 funta
8.kg bananów 0.66 funta
9.paczka marlboro 2.4 funta
10 .norm.bilet miesięczny na wszystkie linie w menchesterze -18.5 funta
11.litr on 0.92 funta
12.wynajem kawalerki w londynie z widokiem na big bena -315 funtów(cena
kawalerki z widokiem na pałac kultury)
13.abonament telefoniczny darmowe rozmowy do wszystkich sieci bez limitu-15 funtów miesięcznie
14.plomba u dentysty 28 funtów( i to jest drogi dentysta w krakowie)

Wiem ze post pisany dwa lata temu ale jak ktos chce porownywac to napisze tak

najnizsza krajowa tutaj to £7.2 na godz czyli okolo 35 zl

chleb kupi sie juz za 50pensow 800 g tostowy np w Aldi Tesco SAinsbury i tak dalej,
piersi kurczaka ja kupuje od rzeznika - tacke swiezych bez dodatku wody i innych konserwantow place okolo 22 f za 5 kg czyli 4,5£ kg

jablka duza miska na bazarze 1 F
ziemniaki 15 kg kupuje takie z farmy za 6 £ ( moj rzeznik ma tez warzywa )

wolowina zalezy jaka ale juz od 5 funtow mozna dostac - w supermarkecie pewnie jeszcze taniej

mleko kupuje w costco za 2 butelki 4-pintowe place 1,4 F

surowka zalezy z czego ale kg surowki juz nawet ponozej funta sie zrobi chocby z marchewki kapusty i cebuli ( warzywa okolo 60 pensow za kg)

banany teraz w sainsbury kosztuja chyba 62 pensy za kg

internet i telefon mam za 20 f z tym ze wszystko mam bez limitu do tego rozmowy darmowe na zagranice - a wiem ze sa inne tansze opcje tez

nie mozna Londynu porownywac do Warszawy chocby z tego ze Warszawa jest kilkakrotnie mniejsza niz Londyn - to tak jak porownywac mieszkanie w Warszawie i Glogowie

Chcesz porownywac porownaj ceny artykowlow do zarobkow np jak wspomnialam minimalna na godzine 7.2 £ - zestaw happy meal w McDonald kosztuje 2,4 L czyli z minimalnej na godzine mozesz kupic sobie 3 happy meals - a teraz zrob taki sam przelicznik z zarobkow polskich - ile za minimalna w PL kupisz Happy meals ?

Paliwo tutaj za minimalna stawke kupisz okolo 7 litrow a ile w Polsce ? Bilet jednorazowy kosztuje 2,4 F czyli procentowo tyle samo ile w porownaniu do Polskich zarobkow

nawet papierosy jak porownac procentowo do zarobkow tutaj sa tansze , tak samo ciuchy kosmetyki czy srodki piorace,

chcesz porownywac wejdz na strone polskiego i angielskiego Tesco

"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

unreal

Post #3 Ocena: 0

2018-01-27 19:51:29 (7 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Postanowiłem zrobić kolejną aktualizację cen i zarobków w Polsce.

W ciągu ostatnich 2 lat pensje poszły wyraźnie w górę w najgorzej opłacanych branżach(handel,pracownicy fizyczni).Ceny niestety też.Po niemal 10 latach stabilizacji ceny mieszkań od 2017 znowu zaczynają rosnąć.Zarówno jeżeli chodzi o kupno jak i o wynajem co najbardziej odczuwają studenci w dużych miastach wojewódzkich.

Przegladając ceny żywności w Anglii i Polsce doznałem szoku.Po spadku kursu funta okazało się,że ceny wielu warzyw,owoców czy wybranej wieprzowiny są FIZYCZNIE TAKIE SAME JAK W POLSCE,a nawet kilka groszy tańsze(!).Jeżeli kurs funta spadnie jeszcze bardziej okaże się że powyższe produkty będą fizycznie tańsze niż w Polsce!.Nie wiem jak to teraz interpretować-W anglii wszystko tak staniało czy w Polsce tak podrożało?

Kolejna ważna rzecz-ceny żywności brałem z Polskiego i Angielskiego tesco.Nie wiem zatem czy to dobre porównanie gdyż w Polsce tesco jest jednym z najdroższych i najbardziej zaniedbanych marketów(bałagan na półkach,brak lub nieprawdiłowe ceny produktów,wieczny brak pracowników).Czy w Anglii również jest to najdroższy supermarket? To pytanie jest bardzo ważne bo nie wiem czy moje porównania będą obiektywne.

Teraz podam ceny podstawowych produktów w Polsce w przeliczeniu na funty.(ceny żywności z Polskiego Tesco,aktualny kurs funta 4,71 zł)

Kalafior 1,27 funta
Marchew 0,63 funta/kg
Brokuł 0,95 funta
kapusta pekińska 0,76 funta
Ziemniaki niemyte 0,27 funta/kg
Pomidory 1,69 funta/kg
jabłka gala 0,95 funta/kg
Pomarańcze 1,27 funta/kg
Gruszka konferencja 1,16 funta/kg

Mięso i wędliny:

Wieprzowina mielona 3,60 funta/kg
schab wieprzowy 3,50 funta/kg
Pierś z kurczaka 3,39 funta/kg
Wołowina mielona 5,1 funta/kg
Szynka wieprzowa paczkowana dobrej jakości 140 g-1 funt
Kiełbasa wieprzowa dobrej jakości 3,92 funta/kg

Pozostałe koszty życia:

Wynajem mieszkania dwupokojowego w Warszawie w normalnej lokalizacji(cena za sam wynajem bez rachunków):490-530 funtów
Mieszkanie jednopokojowe w stolicy:360 funtów
Dwupokojowe Wrocław:400-445 funtów
Kawalerka Wrocław:300-318 funtów

Ubezpiecznie OC suzuki swift 1.2 2015 rok.maksymalne zniżki-75 funtów rocznie.
Pełen pakiet za AC za ten sam samochód-320 funtów rocznie.
Abonament telefoniczny-nielimitowane rozmowy i SMS do wszystkich sieci + 10 gb internetu-5,3 funta miesięcznie
Bilet jednorazowy normalny-0.72 funta(wrocław)
Miesięczny normalny na wszystkie linie(nocne i pośpieszne też)-21 funtów
Fryzjer męski strzyżenie maszynką-3-5,3 funta.
Plobma u dentysty-30 funtów

Pensje(netto,"do ręki";):
Kierowca autobusu mpk Wrocław:636 funtów
Kasjerka Lidl;510 funtów(Wrocław)
Magister farmacji:743 funty
Programista...nie wiem,duża rozpiętość:750-2500 funtów.

Najbardziej zdziwiły mnie zarobki kasjerki w Kauflandzie w Warszawie.Pracownik z 3 letnim stażem zarabia tam 570 funtów! Czyli małżeństwo 2 kasjerów jest w stanie żyć na w miarę normalnym poziomie w Warszawie.Dostaną nawet bez problemu kredyt mieszkaniowy.

Co do Wrocławia to neistety ale to już się robi powoli miasto programistów,korposzczurów i studentów.Jezeli buduje się nowe mieszkania w sensownej lokalizacji to tylko jakieś apartamenty albo lofty z cenami po 10 tys/m.Mieszkania dla zwykłych ludzi buduje się gdzieś na obrzerzach albo zadupiach skąd nie jesteś w stanie dojechać do pracy po stoisz godzinę w korku.Odnoszę wrażenie,że więcej buduje się biurowców dla informatykow i korpoludków niż mieszkań.Rynek wynajmu jest zaś zepsuty przez studentów którzy są sklonni placić po 1000 zł za miejsce w pokoju(!) byle mieć blisko na uczelnię.Jeżeli chodzi o rynek mieszkań to założę osobny temat bo ciekwai mnie jak to jest w UK.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #4 Ocena: 0

2018-01-27 20:12:28 (7 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

hmm, frustracja wychodzi bokami... gramatyka rowniez, gratuluje :-D

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #5 Ocena: 0

2018-01-27 20:19:17 (7 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Wysokie te zarobki kasjerow w Polsce w Warszawie - w Lubinie (dolnoslaskie) na miesnym w Bierdornce po 15 latach pracy z nadgodzinami ma sie okoloo 2 tys zl na reke, czyki okolo 430 funtow, W lubinskim Kauflandzie podobnie - zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny. Tesco tutaj jest cenowo pomiedzy Sainsbury and Asda - choc moze sie zmienilo bo bylam tam ponad rok temu ostatnio.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2018-01-27 20:26:53 (7 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2018-01-27 20:19:17, littleflower napisał(a):
zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny.

to dobra wykladnia do srednich dochodow...rodziny, nieprawdaz?

Do góry stronyOffline

Mustafa1975

Post #7 Ocena: 0

2018-01-27 23:40:39 (7 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

Cytat:

2018-01-27 20:26:53, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny.

to dobra wykladnia do srednich dochodow...rodziny, nieprawdaz?

Zamiast hejtowac każdy wpis napisz coś mądrego od siebie :-/

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2018-01-27 23:59:43 (7 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Prawda jest taka,że czy to w Polsce czy w UK trzeba ciężko pracować by coś osiągnąć. Szkoły , kursy , certyfikaty czy doświadczenie zawodowe w dobrym kierunku i ciężka praca.

Do góry stronyOffline

unreal

Post #9 Ocena: 0

2018-01-28 00:13:11 (7 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

Wysokie te zarobki kasjerow w Polsce w Warszawie - w Lubinie (dolnoslaskie) na miesnym w Bierdornce po 15 latach pracy z nadgodzinami ma sie okoloo 2 tys zl na reke, czyki okolo 430 funtow, W lubinskim Kauflandzie podobnie - zarobki z ostaniego lata podane mi przez czlonkow mojej rodziny. Tesco tutaj jest cenowo pomiedzy Sainsbury and Asda - choc moze sie zmienilo bo bylam tam ponad rok temu ostatnio.

Od 2018 w praktycznie wszytkich dyskontach i marketach były podwyżki bo nie ma komu robić.W najmniejszych miejscowościach pensje będą wynosić 2000-2200 netto,w większych miastach i stolicy 2400-2700 zł.Zapytaj rodziny-na pewno im też podniosą trochę pensje.

Ile w Lubinie kosztuje wynajem kawalerki,a ile 2 pokoi?

Generalnie w dużych miastach jak ma się jakiś fach w ręku i trochę doświadczenia to poniżej 3 tys się nie schodzi.Szczerze mówiąc ze wszystkich znajomych z klasy to ja zarabiam najmniej,no nie licząc osób które zwyczajnie się bujają na kolejnym kierunku studiów którego nie potrafią skończyć.Kilka dziewczyn robi w jakiś korpo.Zarobki 3500-4000.Jeden był kierownikiem salonu w play to podobno miał 6000 zł.Jedna jest menagerem w Amazonie-coś koło 5-8 tys.Jeden stomatologiem to już w ogóle ma eldorado.Ratownik medyczny z nadgodzinami do 4 tys.Pielęgniarka chyba 2,5-3 tys.

Zapomniałem jeszcze podać obecne ceny fajek i gorzały :-]:

paczka marlboro gold 100: 3,54 funta.Generalnie ceny fajek w Polsce są z kosmosu i szczerze mi żal palaczy.To jest nałóg tylko dla zamożnych ludzi.Przy naszych zarobkach cana paczki powinna wynosić max 1,5 funta

Wódka czysta żołądkowa gorzka de luxe 0,5L : 5,6 funta.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #10 Ocena: 0

2018-01-28 00:22:15 (7 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Nie wiem czy już to wprowadzili w UK ale cena minimalna za paczkę papierosów ma wynosić - 10 funtów . Wódka tez dużo droższa niż w Polsce - 0.7 jakiegoś Absoluta czy Finlandii 18 funtów , czasami jest promocja w marketach i 15 funtów . Jak widzisz artykuły pierwszej potrzeby nie są zbyt tanie nawet w stosunku do zarobków

Do góry stronyOffline

Strona 41.6 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 40.6 | 41.6 | 42.6 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,