MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 36.6 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35.6 | 36.6 | 37.6 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 36.6 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

unreal

Post #1 Ocena: 0

2015-07-30 08:13:44 (10 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Cytat:

2015-07-29 13:07:33, Onieznajomy napisał(a):
Cytat:

Za pięć lat skończą sie dotacje, a to co zrobimy i wybudujemy teraz zostanie na długie lata.

niektorzy traktoja dotacje z unii jak by to byly czyjec pieniadze, ktore sie nam fuksem dostaly
zapominaja ze na dotacje unijne skladaja sie wszyscy czlonkowie, tak ze i nasze skladki sie w tym zawieraja
roznica polega jedynie na tym ze gdybysmy nie musieli placic skladek, to wydali bysmy pieniadze wedlog naszego uznania, a tak to ktos z zewnatrz decyduje co nam mozna z naszych wlasnych pieniedzy pobudowac

nastepna sprawa to te festiwale czy inne imprezy
pisanie ze miasto na tym zarobi to troche ryzykowna teza, bo przeciez w zwiazku z takimi zdazeniami miasto wlasnie musi poniesc ogromne wydatki, a kto na tym zarobi?
przeciez hotele, sieciowki, handel i inne takie sa w rekach prywatnych i rzadko ktory podmiot placi dzis w Polsce podatki
tak ze mysle ze ten mit o duzych dochodach miasta jest tworzony przez tych, ktorzy ta nasza kase wydaja i czesto za to wydawanie przytulaja niezle kwoty

jeszcze raz napisze

cieszmy sie ze zamykac chca nierentowne kopalnie i budowac stadiony i filcharmonie
beda sie z nas cieszyc, niedlugo

Tak wydalibyśmy sami i Zbudowali 70 Km autostrady zamiast 700.
Jako Kraj na dorobku dostajemy więcej od Unii niż do niej wpłacamy.Tusk wyszarpał od unii 340 Miliardów zamiast obiecanych 300 I nawet opozycja mu wtedy gratulowała(oczywiście oprócz kaczora który pie..że mogliśmy wychaczyć nawet 500 mld i jescze frytki do tego:-) )

Nie jestem w stanie zrozumieć jak do cholery możecie być takimi malkontentami?

Wrocław musi inwestować w kulturę,sztukę i Filharmonie bo powoli staje się to jego wizytówką i magnesem przyciągającym gości.To prestiż.Jakoś Anglicy-czemu się już przestałem dziwić nie narzekają na Królową i Księcia ćpuna-bo to też jest dla nich wizytówka i coś ważnego.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2015-07-30 08:21:46 (10 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2015-07-30 00:15:00, wiciazkruzewnik napisał(a):
,,Ty przypuszczasz, ze Polska bylaby tygrysem Europy, a ja przypusczam, ze predzej przypominalaby Ukraine bo startowalismy 25 lat temu z takiego samego poziomu prawie, a nawet my z gorszego niz oni. ''

Nie wiem ile lat mialas w 2004 roku ale nie wygladalismy jak Ukraina, nawet dzisiejsza. Wskazniki gospodarcze tez mielismy o wielel lepsze mimo wspanialych rzadow AWS i Buzka

Ile miałam lat? Głosowałam w referendum. I w przeciwieństwie do ciebie nie wychowałam się pod niemiecką granicą tylko w biedniejszej Polsce wschodniej.
Fakt, że nie tak biednej jak Ukraina, ale po przystąpieniu do Unii zmiany było widać gołym okiem tylko, że niektórzy z nas mają krótką pamięć.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2015-07-30 09:33:19 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2015-07-30 13:53:28 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

effimd

Post #5 Ocena: 0

2015-07-30 14:45:42 (10 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Cytat:

2015-07-30 13:53:28, wiciazkruzewnik napisał(a):
Cytat:

2015-07-30 08:04:38, unreal napisał(a):
Cytat:

2015-07-30 00:15:00, wiciazkruzewnik napisał(a):
,,Ty przypuszczasz, ze Polska bylaby tygrysem Europy, a ja przypusczam, ze predzej przypominalaby Ukraine bo startowalismy 25 lat temu z takiego samego poziomu prawie, a nawet my z gorszego niz oni. ''

Nie wiem ile lat mialas w 2004 roku ale nie wygladalismy jak Ukraina, nawet dzisiejsza. Wskazniki gospodarcze tez mielismy o wielel lepsze mimo wspanialych rzadow AWS i Buzka

Pisanie takich rzeczy to z twojej strony czysta ignorancja.Zmieniło się to i to dużo-We Wrocławiu wyroemontowano niemal wszystkie główne ulice,zbudowano obwodnicę i zmieniono tabor tramwajowy.Sam dzięki uruchomieniu szybkich linii byłem w domu pół godziny wczesniej kończąc robotę.

Lepsze niż za rządów Buzka?-Wtedy płaca minimalna wynosiła jakieś 800 zł brutto podczas gdy dzisiaj wynosi 1750zł, a bezrobocie 20% dlatego wszyscy wyjeżdżaliście do Anglii.Mówisz po prostu nieprawdę.

Imigranci Cameron nagadał wam że Unia jest zła dla Polski i chamuje jej rozwój?:-]

A ze szanowny internauta nie potrafi czytac ze zrozumieniem - to co ja zrobie? Moze wytlumacze prosciej:

Ja Ewie tylko napisalem, ze naszego tygrysowania w unieuropejskiej nie mozna rozpatrywac wzgledem Ukrainy bo juz w 2004r, a wiec przed akcesem ich przewyzszalismy gospodarczo (startujac z nizszego poziomu).

Ale kontynuujac - ciesze sie, ze dzieki UE pol godziny szybciej byles w domu po robocie, ze Wroclaw jest piekny I ma nowe chodniki. Obawiam sie tylko, ze dzieki temu przecietnemu wroclawianinowi nie zyje sie dostatniej I wciaz szuka pracy za granica (lub cieszy sie z bylepracy jak w amazonie).

E: Zapomnialem wspanialych zamknac w cudzyslow Bo Buzek I Aws to padaka gorsza Niz Te sldowskie bagno

Dlaczego niektorzy nie potrafia dostrzec tego,ze w Polsce sie zmienia?A przecietny Kowalski czy John wszedzie bedzie mial przecietnie.Tutaj w Anglii,tez mozna powiedziec,ze wielu ledwo wiaze koniec z koncem.Generalizowac nie mozna,ze tu dobrze,a tam zle.

http://life.forbes.pl/miasta-w-ktorych-zyje-sie-najlepiej-jest-polska-,artykuly,194121,1,1.html

Dlaczego w powyzszym linku jest napisane,ze Wroclaw jest jednym z miast w ktorych zyje sie najlepiej,wg rankingu firmy Mercer.

A juz z doswiadczenia osobistego,poznajac tu roznych obcokrajowcow np.Amerykanka czy moj znajomy Bulgar zauwazaja,ze w Polsce jest jakis tam wzrost gospodarczy.A MY Polacy czasem nie potrafimy teg zauwazyc-ja w to nie wchodze,bo narzekac latwo.Jak sie pojedzie do Polski to faktycznie nowe domu,nowe osiedla,gdyby tam bylo tak zle,to po co ludzie tam inwestuja,buduja sie?
Moj znajomy -Bulgar,pracujacy w centrum biznesowym W Londynie,pytal nas ostanio o Wroclaw,maja tam filie firmy,on ma byc tam na jakis czas prztransferowany na jakis czas,by pracowac.Jego kolega natomiast Szkot,wraz z zona Polka przeniesli sie do Wroclawia na stale,bo wlasnie tam maja prace.
Chcialam tylko zauwazyc,ze czasem za duze malkonenctwo co do Polski,Ci co najwiecej narzekaja zdala od Polski i tak prawdopodobnie tam nie przeprowadza sie,ale moze nie musza tylko ciemnych stronych zycia w Polsce zapowodawac,bo roznie sie ludziom zyje,nawet tu w Anglii.

[ Ostatnio edytowany przez: effimd 30-07-2015 14:46 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2015-07-30 14:54:40 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2015-07-30 15:09:55 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

unreal

Post #8 Ocena: 0

2015-07-30 15:17:36 (10 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Wicialruezwik-znowu się mylisz-właśnie dzięki chodnikom,nowym tramwajom i inwestycjom powstało MNÓSTWO MIEJSC PRACY.Brukarze musieli ułożyć chodniki a mpk zatrudnić nowych motorniczych(cały czas zatrudniają za niezłą kasę bo mają braki kadrowe).Nie wiem czy wiesz że Wrocław ma jedną z najlepszych politechnik w Polsce.Niemal każdy student informatyki który coś ogarnia jest zgarniamy przez pracodawców przy drzwiach wyjściowych z uczelni(większość już pracuje na 3 roku i to średnią krajową).

Tak robol cieszy się z byle pracy bo jest byle robolem.Amazon nie płaci aż tak tragicznie jak na robolskie standardy.

Do góry stronyOffline

effimd

Post #9 Ocena: 0

2015-07-30 15:21:23 (10 lat temu)

effimd

Kobieta

Z nami od: 10-02-2010

Cytat:

2015-07-30 15:09:55, wiciazkruzewnik napisał(a):
Cytat:

2015-07-30 14:45:42, effimd napisał(a):

Dlaczego niektorzy nie potrafia dostrzec tego,ze w Polsce sie zmienia?A przecietny Kowalski czy John wszedzie bedzie mial przecietnie.Tutaj w Anglii,tez mozna powiedziec,ze wielu ledwo wiaze koniec z koncem.Generalizowac nie mozna,ze tu dobrze,a tam zle.

Tak, tak, trwajaca emigracja jest najlepszym wskaznikiem dobrobytu. Nigdzie nie napisalem, ze w Anglii jest super tylko, ze w Polsce nie jest tak dobrze jak to wmawiaja nam fakty po faktach.

To znaczy tez kiedys tez byli tacy, co dobrze zarabiali mimo, ze Polska nie byla w UE. Tez zylo im sie swietnie jak i pewnie zyje sie dzisiaj. Tez mieszkali obcokrajowcy i nikt nie rozpisywal sie, ze to oznaka bogactwa. To znaczy - typowi wzrokowcy rozejrza sie i powiedza - ,,qwa, ale piknie i bogato - wiec musi byc bogato". Doswiadczeni zyciem wiedza, ze nie wystarczy perfumowac gnoju by ten gnojem przestal byc. Wiec jeszcze raz - wskazniki gospodarcze nijak sie maja na pochwaly o bogactwie i zamoznosci. Przypominam, ze gdyby tusk nie zaj..... 150 mld z OFE dlug publiczny w relacji do PKB przekroczylby 60% - Polska de facto stalaby sie bankrutem. Ale po co ja to tlumacze, jak dla wiekszosci homosapiensow nad Wisla oznaka bogactwa jest odpicowany chodnik i para szkotow mieszkajaca w PL na stale.

Powtarzaj te swoja mantre,ja w to nie wchodze.Ja tez nie mowie,ze w Polsce kazdemu jest super ,ale to sluchanie ciagle negatywow jest meczace.
Powodzenia w dyskusji.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2015-07-30 15:53:02 (10 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Z tymi papierosami to się zgadza, ale ceny papierosów idą do góry wszedzie, taki trend. Wiadomo, trucizna.
Można sobie znaleźć porównywarki cen chleba sprzed 10 lat. Pytanie tylko, czy ceny te pochodzą z piekarni lokalnych czy ze sklepu? Bo sklepy narzucają na chleb nawet 20% marżę. Znają prawicową obiektywność to cena z 2004 roku pochodzi z piekarni, a z tego roku z supermarketu.
Ode mnie z pracy koleś przenosi się na stałe do Nowej Zelandii, pół rodziny ma w Stanach, we Francji, w Tajlandii.
Nie można mieć więc pretensji do niektórych ludzi, że będą zawsze narzekać i wszędzie widzieć minusy bo najlepszy świat jaki znają to ten, gdzie każdy ma pracę i rodzinę obok siebie, a na wakacje jeździ na wczasy pod gruszą.
Tamten świat już się skończył, chleb jednak nadal będzie drożał, wódka i papierosy też, minimalna pensja mozolnie będzie posuwać się naprzód, a że wszystkie te procesy zachodzą niewspółmiernie szybko do siebie to jest chyba stały element życia ludzi na całym świecie i w każdym zakątku świata. Gdzieś tam jest winny premier X, w Polsce winna jest Unia, a w krajach na obrzeżach Unii winny takiemu stanowi rzeczy jest fakt, że owy kraj nie jest w Unii.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 36.6 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 35.6 | 36.6 | 37.6 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,