MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 26 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 26 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zuza11

Post #1 Ocena: 0

2014-12-01 19:36:28 (11 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Na nasze szczęście jesteśmy tylko krajem tranzytowym.No zwyczajnie "bidoki" i...tego się trzymajmy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

leszek1

Post #2 Ocena: +1

2014-12-19 13:33:11 (11 lat temu)

leszek1

Mężczyzna

Z nami od: 30-06-2012

Witajcie.
Mam trochę wolnego czasu i ciekawi mnie Wasza dyskusja gdyż nadal się dzę w PL. Tak właśnie w tej PL.

"...ktoś napisał ze w polsce zarabia się 1200 zł-nie jesteście widzę na bierząco -najniższa pensja w dużym mieście wojewódzkim dla analfabety bez wykształcenia to teraz
1600-1700zł jak dobrze poszukasz to na magazynie dostaniesz 2000 zł.Doświadczony robotnik( mechanik,stolarz,hydraulik,elektryk itp.) zarobi spokojnie 2500 zł miesięcznie-i jest to kasa za którą godnie przeżyjesz miesiąc w dużym mieście(bez samochodu,wynajmując kawalerkę) i zostanie ci może jeszcze 100-200 zł

1.1700zł to może jest brutto. Kto dostaje umowę o pracę na 1.0 etat? No napewno osoba z orzeczniem o niepełnosprawności najwyższego stopnia. Na razie jeszcze na tych zasadach zatrudniają mc donaldsy i kfc.Choć preferują studentów i zachęcają osoby niepełnopsrawne ( przez które Ci zdrowi muszą pracować 1,5 razy szybciej ale to inny temat). Sprawa komplikuje się z tzw. hipermarketami. W 2004-6 kiedy większość z Was wyjeżdżała nie trzeba było znajomości ,żeby na kasie za najniższą pracować.Obecnie zatrudniają studentów i niepełnosprawnych - ci etatowi to ludzie, którzy w 2006 lub wcześniej podpisali na czas nieokreślony i w WIĘKSZYCH miastach ostali się....
2.Branża budowlana. Po pierwsze firm, gdzie elektryk, budowlaniec pracuje na etacie z umową o pracę nie ma od upadku socjalizmu. Jest to praca albo na własną działalność, gdzie sam ZUS to od 2015 będzie 1200zł, walka o zlecenia i rzetelnych czytaj wypłacalnych kontrachentów.Często to praca bez umowy, gdzie ona pracuje w sklepie i ubezpiecza wszystkich a on oficjalnie bezrobotny - utrzymuje wszystkich....Praca na magazynach - praca na produkcji to 10-12 zł netto za godzinę często w oparciu o jakąś część etatu - przecież to wyjdzie 1600-1800 za prace na taśmie w systemie 3 zmianowym - 4 brygadowym. Większość z Was zachaczyło o taką pracę kiedyś w UK i odpowieddzie sobie sami czy za 1700zł na rękę opłaca się to w PL... Co do operatorów wózków - w czasach 2004 kiedy wyjeżdżaliście magazynier z uprawnieniami na wózek widłowy i wymianą LPG to uprawenienia i zawód. Obecnie na rynku pracy nie spotkasz robotnika magazynowego bez takich uprawnnień...dokończę w drugim liście

Do góry stronyOffline

leszek1

Post #3 Ocena: 0

2014-12-19 13:52:03 (11 lat temu)

leszek1

Mężczyzna

Jeszcze raz cytat:
ktoś napisał ze w polsce zarabia się 1200 zł-nie jesteście widzę na bierząco -najniższa pensja w dużym mieście wojewódzkim dla analfabety bez wykształcenia to teraz
1600-1700zł jak dobrze poszukasz to na magazynie dostaniesz 2000 zł.Doświadczony robotnik( mechanik,stolarz,hydraulik,elektryk itp.) zarobi spokojnie 2500 zł miesięcznie-i jest to kasa za którą godnie przeżyjesz miesiąc w dużym mieście(bez samochodu,wynajmując kawalerkę) i zostanie ci może jeszcze 100-200 zł

Napiszę Wam ( apropo pracy fizycznej) o strefach ekonomicznych.W małoplsce znam dwie - myślenicka strefa ekonomiczna, okolice trzebini oraz dobczyc. Tam zarabia się ....1400zł na miesiąc.Natomiast jak się komuś nie podoba może jechać do krakowa za 1800 - tylko ,że różnicę przejeździ. Proste?
Chciałbym jeszcze przypomnieć Wam, szanowni emigranci o rzeczach które macie, należą się itp. a w PL nie istnieją.
Jestem w po.łowie czytania forum i chętnie odpowiem potem, napiszę tylko kilka rzeczy:
1.W UK z tego co czytam na forach albo ktoś chce ( z własnej nieprzymuszonej woli zakładać firmę działalność) albo pracuje u kogoś. Pracując u kogoś pracuję na tamtejszą umowę o pracę ( zakładając ,że nie robi wiecznie przez agencję ale to wybór niektórych).
W PL nawet do MPK kraków jako kierowca/motorniczy przyjmują z własną działalnością. Sprzedając pożyczki czy ubezpieczenia na prowizję - też działalność.Elektrycy, mechanicy - też mają jednoosobowe działalności, gdzie ZUS będzie kosztował 1200zł.Preferencje w zatrudnienieniu mają niepełnosprawni ale tych najwyższych katerogii ( od stycznia za studenta/ucznia też będzie pełen zus...)
Pracując w UK zbiera mi się do angielskiej emerytury i obywatelstwa i socjali czytaj zapomogi czy mieszkania socjalnego.
W PL - ludzie na własnych działalnościach ze stażem 15-20 lat dostają monity z ZUS o prognozowanej emeryturze 250zł.Ludzie pracujący na umowie zlecenie, która jest ozusowana ( od przyszłego roku będzie to obowiązek, obecnie pracownik sam określał, czy kosztem zus chce zarabiać mniej lub więcej) - nie wiem jaka to może być emerytura. Ludzie pracujący za najniżsżą krajową będą mieć emeryturę wielkości 80% najniższego wynagrodzenia, więc ocieplenie klimatu to dobra rzecz bo na starość będą żyć pod namiotem.
Pokolenie obecnych 18 latków - niewiadomo czy będzie coś takiego jak emerutury czy ZUS.
2.Angielski socjal. Ludzie pracujący N
ORMALNIE dostają dofinansowanie do mieszkań,dzieci i inne. W polsce aby wogóle coś dostać na osobę nie można przekroczyć około 350zł co jest nielada sztuką, bo pracując nawet za 3,5zł ( około 2/3 wartości jednego funta na godzinę) bo tyle płacą w ochronie - taką kwotę się przekracza...
Mieszkań socjalnych nie ma, czeka się latami, trzeba ukrywać dochody a na koniec można dostać jakiś zagrzybiony lokal np. bez toalety w środku....
Bezpłatna edukacja - teoretycznie szczególnie na kierunkach typu politologia po których nic nie ma
Bezpłatna służba zdrowia - mit i bujda na resorach.
Inne detale. jakie dla Was emigrantów są oczywiste, w pl są luksusem np. czy kogoś stać ,żeby jeździł samochodem do pracy. Czy ktoś kupuje nowe rzeczy tj. nie z ciucholandów ( w grę wchodzą buty i bielizna a jest co zaoszczędzić bo bokserki na wagę ( lonsdale np) to około 1.5zł czyli 1/3 funta i 15 minut pracy w polsce. Nowe bokserki to 30zł czyli około 4-5 gdozin pracy za najniższe stawki).
Wyjazd za granicę? Do państw ościennych albo palcem na mapie.
Kino? Chyba youtube

Do góry stronyOffline

leszek1

Post #4 Ocena: 0

2014-12-19 13:53:24 (11 lat temu)

leszek1

Mężczyzna

1.1700zł to może jest brutto. Kto dostaje umowę o pracę na 1.0 etat? No napewno osoba z orzeczniem o niepełnosprawności najwyższego stopnia. Na razie jeszcze na tych zasadach zatrudniają mc donaldsy i kfc. NA TYCH ZASADACH CZYTAJ NA UMOWĘ O PRACĘ

Do góry stronyOffline

mark59

Post #5 Ocena: 0

2014-12-19 14:09:50 (11 lat temu)

mark59

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2009

O co Ci kolego chodzi ? - nie rozumiem Cie. Skarzysz sie czy zalisz?
Siedzisz tam, to siedz , czy ktos Cie z tamtad wygania ? My tez tutaj za Toba nie teskinimy...
Co za dyskusje chcesz wywolac? Myslisz,ze wszystko w zyciu kreci sie wokol pieniedzy?-wspolczuje Ci. Jak masz troche wolnego czasu (jak mowisz)to bigos zacznij gotowac,bo dopiero po kilku dniach gotowania jest dobry. Z wszystkich kwot pienieznych,ktore wymieniles w swoim watku, Ja ,majac prawie 60-at lat zarabiam 10-ec razy najnizsza ,albo 5-ec razy najwyzsza - oczywiscie miesiecznie. Nie dbam o to,bede chcial wiecej pieniedzy to pojde i zarobie...Moze nie pisz juz drugiego listu i nie psuj mi swiat.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2014-12-19 14:28:46 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

mark59 a o co tobie chodzi? Może lepiej sam zajmij się tym bigosem. ..

Do góry stronyOffline

leszek1

Post #7 Ocena: 0

2014-12-19 14:30:28 (11 lat temu)

leszek1

Mężczyzna

Siedzisz tam, to siedz , czy ktos Cie z tamtad wygania ? My tez tutaj za Toba nie teskinimy...
Co za dyskusje chcesz wywolac? Myslisz,ze wszystko w zyciu kreci sie wokol pieniedzy?-wspolczuje Ci. Jak masz troche wolnego czasu (jak mowisz)to bigos zacznij gotowac,bo dopiero po kilku dniach gotowania jest dobry. Z wszystkich kwot pienieznych,ktore wymieniles w swoim watku, Ja ,majac prawie 60-at lat zarabiam 10-ec razy najnizsza ,albo 5-ec razy najwyzsza - oczywiscie miesiecznie. Nie dbam o to,bede chcial wiecej pieniedzy to pojde i zarobie...Moze nie pisz juz drugiego listu i nie psuj mi swiat.
Pozdrawiam

mARK będę pisał tyle listów ile mi się chce ,chyba ,że moderator mi zabroni. Nie piszę tego dla Ciebie, ani dla tego ,żeby Ci się podobało lub nie, nie chcę wywoływać nowej dyskusji a jedynie podsumować sensowne posty w tym wątku i napisać coś z polski, którzy pamiętają ją sprzed 10 lat może więcej.Tak jak dzięki Wam czytam co się dizeje w Anglii ja mogę napisać co się dzieje w krakowie i okolicach, czy jestem wiarygodnym żródłem informacji - w styczniu mam 32 lata , trochę widziałem, trochę zrobiłem.....
Co do autora postu - słyszałeś ,że życie to sztuka wyboru. Kiedyś za tzw. komuny swoje problemy mogłeś wykrzyczeć np. na jarocinie bo władzy partii,księdza proboszcza,dzielnicowego i cenzury nie przeskoczysz. Obecnie mając dowód osobisty, który od jakiegoś czasu jest wydawany bezpłatnie - wybierasz inne życie o nazwie np. Anglia.
Jeśli jest Ci dobrze w polsce - to o ile nie jesteś osobą z biegłym angielskim,studiach IT i nie pracujesz w korporacji - uważał bym na Ciebie, bo dobrze w polsce bez studiów ( wraz z zaoczną politolgiią ) bez języka nie pracujących 24h na dobę dosłownie i w przenośni - dobrz mają TYLKO znajomi królika...
Co do poruszanego od około 18 strony forum ZUS - czy to jakaś forma zbiorowej odpowiedzialności i kary za to ,że w latach 90 było wielu fałszywych rencistów? Sorry ale ja pracuje na swoje konto i wymagam emerytury, czy w UK jest inaczej?
Co do emerytur pamiętajcie,że dizęki temu ,że wyjechaliście nie dokładacie do emerytur w polsce - zarówno pracownika fizycznego ,który ma 1400zł ( czasem 650) jak i byłych sbekom i górnikom, jakiś spadochornowych skoczków i ich oficerów, których emerytury to czasem kilkanaście tysięcy złotych. Ale się należy, tak jak nam młodym też się bardzo wiele rzeczy należy...

Do góry stronyOffline

leszek1

Post #8 Ocena: 0

2014-12-19 14:34:15 (11 lat temu)

leszek1

Mężczyzna

Mam prośbę - odpowieddzcie czy to prawda, bo w pl piszą ,że liczba emigrantów w latach 2012-2014 jest równa liczbie emigrujących w latach 2004-2006. Napiszcie też z łaski swojej czy kraje ,które niedawno weszły do UE i przyjechali do UK żebrzą kradną i zaniżają rynke pracy?

Do góry stronyOffline

mark59

Post #9 Ocena: 0

2014-12-19 14:37:54 (11 lat temu)

mark59

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 16-02-2009

Cytat:

2014-12-19 14:28:46, Wielim napisał(a):
mark59 a o co tobie chodzi? Może lepiej sam zajmij się tym bigosem. ..

Hi.
Wlasnie sie gotuje , a w czasie miedzy mieszaniem siadam i z Wami rozmawiam.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Numer Skype

stanislawski

Post #10 Ocena: 0

2014-12-19 14:59:58 (11 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Cytat:

2014-12-19 14:09:50, mark59 napisał(a):
Pozdrawiam

Dureń. Proszę bardzo mnie banować, ale to prawda obiektywna.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 26 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 25 | 26 | 27 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,