MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 134.9 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 133.9 | 134.9 | 135.9 | 136.9 | ] - Skocz do strony

Str 134.9 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

BAT_BAT

Post #1 Ocena: 0

2024-01-14 00:49:01 (rok temu)

BAT_BAT

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2023

Iwona. Komunizm musi mieć odrobinę czasu żeby pokazać swoje piękno.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2024-01-14 01:44:01 (rok temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2024-01-14 00:24:45, iwona38 napisał(a):
Przepraszam, ze post pod postem ale z ciekawosci sprawdzilam ile musialabym jechac do pracy transportem publicznym, a nie dojezdzam do Londynu. Od 1h44min do 2h30min, samochodem jade 18min😀 mam ok 12mil do pracy.

Phiii! Żeby zdążyć na 8 rano musiałbym wyjść z domu po 21. A ty narzekasz? 23 mile, autem 25 minut, jeśli nie zdarzy się korek.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2024-01-14 06:37:07 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jak pisalam, sa miejsca nawet w rejonach Londynu, gdzie samochodem jedzie sie szybko, bo nie ma dobrego transportu, ale w samym Londynie nie można narzekać.

Ja mam na Heathrow 40 minut samochodem 40 mil, w korku godzina. Transport publiczny minimum 2h i 2 przesiadki albo autobus z samego rana, tez 2h i jedna przesiadka. Oba miejsca w obrębie M25. Dlatego, ze transport jest promienisty, do centrum i z centrum.

20mph jest upierdliwe i nie powinno go byc poza miejscami przed szkoła czy wąską High Street. A tymczasem w Walii wprowadzili wszedzie zamiast 30mph. W Edynburgu to juz chyba parę lat temu. Mozesz oczywiście walczyć z tym i protestować, a możesz nie jeździć tam. Nie wspomnę o strefach LTN.

W Niemczech tez im się spodobały niskie ograniczenia i pojawia sie coraz więcej stref 30km/h w mieście.

Nie podoba się 20mph w Londynie, przeprowadź się do Warszawy czy innego dużego miasta w PL. A dzieci mogą głosować na innego burmistrza w Londynie.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 14-01-2024 06:42 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #4 Ocena: 0

2024-01-14 08:50:07 (rok temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Nie rozumiem zdziwienia , że samochodem dojedzie się szybciej niż transportem publicznym. Zawsze i wszędzie tak było. Zamierzam jeździć do swojej nowej pracy autobusem, bo przystanek jest kilka minut od biura, które znajduje się w samym środku miasta.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2024-01-14 10:04:03 (rok temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

https://en.wikipedia.org/wiki/15-minute_city

Ja mam juz 15 minut samochodem i rowerem do pracy ( inna trasa) poza godzinami szczytu pewnie autobusem tez.

W Poz trawmajem 10 minut do scislego centrum. 15 minut piechotka w obojetnym kierunku do kluczowych punktow ( park, galeria, przychodnia, szpital, krawedz centrum).

@Rich, w soc planowaniu bylo duzo terenow zielonych albo niezagospodarowana przestrzen i przynajmniej u nas takowe przeksztalcili w parkingi, na obrzezach osiedla.

Duzo mieszkan w blokach wynajmuja studenci albo imigranci np. z Ukr bez samochodow. Rdzenna ludnosc pobudowala sie za miastem, albo siedzi w Anglii:-8 ewentualnie rodzice, 80+ tez juz nie jezdza.

Od tej konsumpcji i dobrobytu w glowach poprzewradzalo: ma byc wszystko pod nosem, jak na amerykanskich filmach. A nie jest:-)
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #6 Ocena: 0

2024-01-14 10:34:27 (rok temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Nie no racja, powinnismy bic sie w piersi i wrocic do furmanek. Oczywiscie pod warunkiem, ze furmanki beda leasingowane, bo by prominenci nie zarobili. Co za logika:-]
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2024-01-14 11:00:52 (rok temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Bawi mnie nowomowa o 15-minutowych, bo w zakresie miast takie cudo istnieje od dawna.
Taka struktura miasta, ze ma sie pod nosem sklep, szkole, lekarza, potencjalna prace.
Problem powstaje, jak chce sie wyboru miejsca pracy, zakupow, leczenia czy nauki, wtedy smieszne zasady przestaja dzialac.

Iwona, zacznij z dziecmi naciskac na lokalnych politykow, by dzialali na rzecz miejscowego transportu, garazu, piwnicy i miejsca parkingowego dla kazdego - moze akurat pomysl chwyci?
Albo rozejrzycie sie po okolicy i dopasujcie miejscowke do oczekiwan?

Jak napisala Rich, xx lat temu miejsc parkingowych w centrum miasta w Pl bylo duzo, wiecej terenow zielonych, przestrzeni.
Obecnie auta sa norma, zapotrzebowanie na lokum miejskie coraz wieksze, a grunt nie rosnie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2024-01-14 11:16:05 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2024-01-14 10:04:03, galadriel napisał(a):
@Rich, w soc planowaniu bylo duzo terenow zielonych albo niezagospodarowana przestrzen i przynajmniej u nas takowe przeksztalcili w parkingi, na obrzezach osiedla.

Duzo mieszkan w blokach wynajmuja studenci albo imigranci np. z Ukr bez samochodow. Rdzenna ludnosc pobudowala sie za miastem, albo siedzi w Anglii:-8 ewentualnie rodzice, 80+ tez juz nie jezdza.

Od tej konsumpcji i dobrobytu w glowach poprzewradzalo: ma byc wszystko pod nosem, jak na amerykanskich filmach. A nie jest:-)

Tak było i na tym osiedlu kolo chlopaka. Na pustych terenach porobiono dodatkowe parkingi, ale te tereny były zarezerwowane pod linie tramwajową, którą w koncu wybudowano i otworzono 10 lat temu, a na reszcie powstały nowe bloki. Także liczba mieszkańców i samochodów drastycznie wzrosla, a miejsc parkingowych nie przybyło. Transport publiczny też bardzo rozwinął się od czasu jak pierwszy raz bylam w tych rejonach i mieszkalam tam poniżej.

Co do pustych miejsc parkingowych, to pisałam kiedyś, ze tak właśnie stało sie na osiedlu gdzie mam mieszkanie. Pierwsi mieszkańcy wyprowadzili sie do domów, a mieszkania wynajęli Urkaincom, ktorzy nie mają samochodów. Przystanki autovusowe sa zaraz za płotem osiedla i transport publiczny również bardzo rozwinął się od czasu zabudowania tych terenów.

W USA, to poza wybranymi miastami, transport publiczny jest słaby i odległości duże.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #9 Ocena: 0

2024-01-14 11:20:09 (rok temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Ja mam wyjątkowo słabo z transportem publicznym.
Do pracy samochodem 20minut a publicznym 1h20min + troszke na piechotke bo z przesiadkami
Na Heathrow T2 samochodem 50min, publiczny 2h15min.

[ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 14-01-2024 11:20 ]

- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOnline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2024-01-14 11:33:56 (rok temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Mam wrazenie, ze w UK przyzwyczailismy sie do pewnej mobilnosci, dojazdow do pracy 20,30 i wiecej mil.
Z kim nie rozmawiam w Pl, to praca powinna byc w zakresie spaceru, do kilku km.

Tess, pociesze Cie, w dobrych warunkach do pracy autem 30 min, autobus- 40 min, obie opcje spod domu pod prace.
Ale w ramach korkow dojazd do 2h niezaleznie od formy.

Do góry stronyOffline

Strona 134.9 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 133.9 | 134.9 | 135.9 | 136.9 | ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,