2024-01-02 01:14:31, unreal napisał(a):
2024-01-01 20:37:20, iwona38 napisał(a):
Wlasnie czytalam o podwyzce placy minimalnej w Polsce, nazwanej wielkim eksperymentem:
"Polska płaca minimalna - w przeliczeniu 980 euro - będzie dziewiątą najwyższą w Europie. Wyprzedzać nas będą tylko Niemcy, Francja, kraje Beneluksu, Hiszpania oraz licząca dwa miliony mieszkańców Słowenia"
Polacy sie ciesza ale nie biora pod uwage, ze bez poprawy efektywnosci pracy, to znacznie obnizy konkurencyjnosc polskich firm. W efekcie pewnie zwiekszenie bezrobocia. Pewnie dokladnie o to chodzi unii, wyrownac sztucznie place a wygraja na tym dobrze rozwiniete gospodarki. Napewno nie znajdzie sie w nich Polska.
Nie wiem skąd wziąłeś tą dziwną tezę.Ja od 30 lat słyszę jaka to w Polsce jest niska wydajność,źle wykształcona kadra i zbyt wysoka minimalna pensja.
Efektywność pracy w Polsce jest w porównaniu do UK bardzo wysoka bo koszty pracy są u nas nadal ŚMIESZNIE niskie.Niemiec przyjeżdża by otworzyć tu fabrykę VW i rzuca na stół 2500 euro-"macie mi za te pieniądze znaleźć inżyniera z biegłym angielskim".Nazajutrz ma w biurze kilku kandydatów gotowych pracować za taką kasę.W Niemczech musiałby zapłacić za to 5000 euro.Za robotników weźmie se studentów za śmieszne 7 euro za godzinę.W Niemczech by musiał takim dać 18 i umowę o pracę.
Intel właśnie będzie otwierał w Polsce fabrykę procesorów-są zachwyceni poziomem wykształcenia polskich inżynierów i sumiennością robotników.Koreńczycy z LG nie chcą słyszeć o innym miejscu na inwestycję niż Polska.
Pensja[LIST] minimalna to narzędzie do tępienia januszy biznesu w Polsce B.W dużych miastach i tak zarobki na najpodlejszych stanowiskach są wyższe od minimalnej o dobre 20% więc nie wiem skąd twoje obawy.
Jeżeli inwestorom nie pasuje poziom wynagrodzeń w Polsce zawsze można się przenieść do Czech.Koszty pracy 30% większe,gorsza siatka dróg.Słowacja to samo.Litwa i Łotwa-mały rynek zbytu,większe koszty transportu.Rumunia i Bułgaria? Większa korupcja,gorsza infrastruktura drogowa,za duża odległość i koszty transportu.
Nie ma w Unii lepszego i tańszego kraju dla inwestorów niż Polska.
Dlatego podnosi sie sztucznie place minimalna, zeby Polska przestala byc konkurencyjna. Czego nie zrozumiales w mojej wypowiedzi?
[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 02-01-2024 10:49 ]