MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 126.9 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 125.9 | 126.9 | 127.9 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 126.9 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2022-08-30 21:59:50 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2022-08-30 21:49:54, unreal napisał(a):
Od roku.

Raty kredytów zaczną powoli spadać dopiero w 2024 roku.

To już 6 tys funtów zadłużenia mają. Nieźle

Totalna bzdura. Inflacja jest i będzie jeszcze wyższa. Jeżeli w 24 roku zacznie spadać to wcale nie znaczy że zacznie się zbliżać do stanu tego co było. A pamiętać trzeba, że każde 4 proc na 25 letnim kredycie powoduje podwojenie spłacanej raty.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Antyszczepan

Post #2 Ocena: 0

2022-08-30 23:33:00 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 18-07-2022

Gwontownik slusznie , mi sie wydaje z moich zrodel ze bedzie tak jak z paliwem - beda kroic kroic bedzie leciala wskazowka do gory az w koncu zacznie spadaf ale juz nigdy do poziomi tego co jest teraz…

Kto wierzy ze ropa jeszcze bedzie ponizej chociazmy 1.20 diesel?

Moze w okolicach 2030 jak elektrykow bedzie tyle, ze nie bedzie takiego poputu na paliwka :)

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-08-30 23:47:59 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2022-08-30 21:49:54, unreal napisał(a):
Od roku.W 2023 bardzo mocno podrożeje pieczywo,będą duże podwyżki prądu i gazu.Ogrzanie 150 metrowego domu węglem kosztuje w tej chwili w Polsce 2300 funtów rocznie.

Ciekawe….. obilo mi sie o uszy, ze weglem nie mozna juz palic.
Przekonywalam mame na pompe ciepla, ale ona “NIE” tradycyjnie drewnem chce…. a jak nie bedzie co wsadzic do pieca, to stare meble I wersalke potna.

Moj rodzinny dom potrzebuje 15 mertow3 drzewa. Narazie maja 5. Jeszcze 10 trzeba dokupic. Tartak pusty, ludzie pozapisywani od marca w kolejce. Sa limity I na wyrab I na sprzedaz. Nie ma tak, by sobie przyjechac I kupic. :-8

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 31-08-2022 00:02 ]

Do góry stronyOffline

unreal

Post #4 Ocena: 0

2022-08-31 01:43:36 (3 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Nie można palić WĘGLEM BRUNATNYM.Bo kopci,śmierdzi i mocno zanieczyszcza powietrze-używa się go w elektrowniach,ale te mają specjalne instalacje odsiarczania spalin.
Można palić WĘGLEM kamiennym,ekogroszkiem,miałem-dobrym jakościowo węglem.Z medialnych przykładów to z tego co wiem Kraków całkowicie zabronił palić jakimkolwiek węglem.Są dopłaty do zmiany ogrzewania-piece gazowe,elektryczne itp.

Największa beka,że ogrzewanie węglowe zawsze było najtańsze.Teraz jest NAJDROŻSZE.Droższe nawet od grzania prądem i olejem opałowym.

Chociaż jak patrzę na ceny mięsa za granicą to w Polsce jest stosunkowo tanie.W Niemczech filet z kurczaka jest po 50 zł/kg u nas 25.Zwykła polędwica sopocka(taka szynka) kosztuje w markecie 80-100 zł/kg u nas 30-35 zł.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2022-08-31 02:20:29 (3 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Nie wiem.
Wiem co wiem, a czego nie wiem, to nie wiem.
W Polsce bylam koncem lutego, poczatek marca. Kupilam mamie losisia, takiego calego, ale bez glowy I okolo 2 kg wolowego miesa. Wiem ze wtedy, po przeliczeniu na funty po 5.2 ( ja zakupy robie Asda/Tesco), w Polsce mi wyszlo o jakies cztery funty drozej. Te dwa kawalki miesa to polowa emerytury. :-(

Do góry stronyOffline

unreal

Post #6 Ocena: 0

2024-01-01 19:38:15 (rok temu)

unreal

Mężczyzna

Wracam z kolejnym zestawieniem cen i przeglądem poziomu życia.Pewnie nikogo to ni interesuje ale co tam.

Jak wiecie zmieniła się władza w Polsce a jej obietnice nie są wcale mniej hojne od poprzedniej ekipy.Polska staje się krajem gdzie socjal w stosunku do zarobków jest absurdalnie wysoki.

Od dzisiaj zamiast 100 funtów na dziecko,rodzice dostają już 160 funtów miesięcznie.NIEZALEŻNIE OD ZAROBKÓW.Jeszcze w tym roku zapowiada się,że matka będzie dostawać dodatkowe 300 funtów miesięcznie zasiłku,jeżeli po macierzyńskim od razu wróci do pracy,aż do ukończenia przez dziecko 3 lat(!).

Wszystko to w kraju gdzie na jego wschodnich terenach czy w tak "urokliwych" miastach jak Nowy Sącz ludzie zarabiają 700 funtów miesięcznie do ręki.Matka zarobi 700 funtów a drugie 460 dostanie od państwa.

Szokujące będą też podwyżki płac w niektórych branżach.Nauczyciele zarobią o 35 % więcej.Przeciętna pensja nauczyciela dyplomowanego z dużym stażem wyniesie około 2 tys funtów brutto.Reszta budżetówki ma od strzała dostać 20 % podwyżki.Studenci na umowie-zleceniu od dzisiaj mają nie mniej niż 5,56 funta do ręki za godzinę pracy.W Warszawie czy Krakowie to żadna rewelacja ale jak na Podlasiu taki student zarobi 934 funty to stała się rzecz w Polsce niebywała-będzie go stać na naprawdę godne życie w wieku 19 lat-wynajęcie osobnego mieszkania,utrzymanie samochodu i wakacje dwa razy w roku.Wystarczy iść smażyć frytki w KFC.

I wszystko to robiłoby ogromne wrażenie gdyby nie...ceny mieszkań.Kolejne granice absurdu są przebijane i końca tego szaleństwa nie widać.Program "Bezpieczny kredyt 2 %" NAPRAWDĘ pomógł młodym ludziom kupić pierwsze mieszkanie bo realne oprocentowanie tego kredytu to było 3-4% a nie 8-9% jak zwykłego.I mimo drastycznych wzrostów cen-w Krakowie w ciągu roku mieszkania zdrożały o....24 PROCENT na rynku pierowtnym.Reszta dużych miast to wzrosty po kilkanaście procent.Ludzie zaczęli wykupywać wszystko na pniu.Zainteresowanie było tak ogromne,że...zabrakło już siana na dopłaty i program się właśnie skończył:-].Zostaliśmy z cenami mieszkań z kosmosu i kredytami tylko na zasadach rynkowych na 8-9%.Czyli znowu nikogo na nic nie stać i nikt nie ma zdolności kredytowej.Czy ceny spadną? zobaczymy ale wątpię.A zaiste są Z DUPY:

studio flat Wrocław,dobra lokalizacja 85-95 tys funtów.Wynajem 440 funtów + rachunki
one bedroom flat 110-125 tys funtów.Wynajem 560 funtów + rachunki
two bedroom flat 150 tys-170 tys funtów.Wynajem 700 funtów plus rachunki.

3 bedroom flat od dewelopera,z wykończeniem i miejscem postojowym to w tej chwili nie mniej niż 200 tys funtów.A pielęgniarka zarabia 1100-1300 funtów do ręki na umowie o pracę.

W Polsce dzieje się chyba właśnie to co w UK.W dużych miastach i ośrodkach uniwersyteckich,nawet ludzie wykształconych nie będzie stać na mieszkanie w bloku z wielkiej płyty.Trzeba będzie kupować w mniejszych miastach i dojeżdżać.
I zmieniła się ważna rzecz-jak jeszcze 2 lata temu mówiłem,że jak wracać do Polski to tylko do najdroższych miast bo są tam większe zarobki,które rekompensują wysokie ceny mieszkań czy najmu tak teraz powiem STOP.Tak jak magazynier,kelner czy fryzjer ucieka w Anglii z Londynu do Blackpool bo go nie stać na życie tak teraz proszę wybrać Gliwice,Kielce czy nawet jakiś Wąchock zamiast Warszawy-będziecie bogatsi pracując na prowincji.Tam ceny mieszkań podrożały nieznacznie a nawet stoją w miejscu.Drogi studencie nie jedź na studia do Krakowa,pakuj plecak i przenoś się do Sosnowca,tam też są studenckie gówno-prace z których będzie cię stać na osobne mieszkanie zamiast oszczanego pokoju przy Krakowskiej uczelni.

Doszło do tego,że chodzi mi po głowie....sprzedaż mojej kawalerki we Wrocaławiu(80 tys.funtów) kupno innej w Zabrzu(45 tys funtów) i podjęcie tam pracy kierowcy-zarobki tylko 100 funtów niższe niż we Wrocławiu.A jestem 35 tys funtów do przodu!

Zarobki we Wrocławiu,brutto,pełen Pit:

Inżynier budowy maszyn w dużym zagranicznym korpo,kilkuletnie doświadczenie-1800 funtów
magister farmacji 1500-1700 funtów
początkujący nauczyciel 1220 funtów
kasjer w lidlu z dwuletnim stażem 1100 funtów
kierowca Autobusu z 8 letnim stażem(ja) 1400 funtów
operator wózka widłowego-od 1200 funtów
Ratownik medyczny(Kontrakt,250 godzin miesięcznie) 3250 funtów
Lekarz ordynator,szpitalny oddział ratunkowy(kontrakt,250 godzin miesięcznie) nie mniej niż 12500 funtów.

Emerytury moich rodziców nadzwyczaj dobre.Ojciec około 950 funtów do ręki,Matka prawie 800.No i mieszkanie mają własnościowe warte około 200 tys.funtów.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2024-01-01 20:00:03 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bez podania cen w złotówkach, nie można odnieść sie do tego postu. Ceny w funtach nic mi nie mówią.

Faktycznie nie ma mieszkań na sprzedaż w rejonach, ktore sprawdzałam w Wawie albo ceny z kosmosu. I wedlug różnych stron ceny wzrosły o 20% w ciągu roku. Pare znanych mi osob ucieszy się, ze będzie moglo pozbyć się mieszkań.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 01-01-2024 20:41 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

iwona38

Post #8 Ocena: 0

2024-01-01 20:37:20 (rok temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Wlasnie czytalam o podwyzce placy minimalnej w Polsce, nazwanej wielkim eksperymentem:

"Polska płaca minimalna - w przeliczeniu 980 euro - będzie dziewiątą najwyższą w Europie. Wyprzedzać nas będą tylko Niemcy, Francja, kraje Beneluksu, Hiszpania oraz licząca dwa miliony mieszkańców Słowenia"

Polacy sie ciesza ale nie biora pod uwage, ze bez poprawy efektywnosci pracy, to znacznie obnizy konkurencyjnosc polskich firm. W efekcie pewnie zwiekszenie bezrobocia. Pewnie dokladnie o to chodzi unii, wyrownac sztucznie place a wygraja na tym dobrze rozwiniete gospodarki. Napewno nie znajdzie sie w nich Polska.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

unreal

Post #9 Ocena: 0

2024-01-02 01:14:31 (rok temu)

unreal

Mężczyzna

Cytat:

2024-01-01 20:37:20, iwona38 napisał(a):
Wlasnie czytalam o podwyzce placy minimalnej w Polsce, nazwanej wielkim eksperymentem:

"Polska płaca minimalna - w przeliczeniu 980 euro - będzie dziewiątą najwyższą w Europie. Wyprzedzać nas będą tylko Niemcy, Francja, kraje Beneluksu, Hiszpania oraz licząca dwa miliony mieszkańców Słowenia"

Polacy sie ciesza ale nie biora pod uwage, ze bez poprawy efektywnosci pracy, to znacznie obnizy konkurencyjnosc polskich firm. W efekcie pewnie zwiekszenie bezrobocia. Pewnie dokladnie o to chodzi unii, wyrownac sztucznie place a wygraja na tym dobrze rozwiniete gospodarki. Napewno nie znajdzie sie w nich Polska.

Nie wiem skąd wziąłeś tą dziwną tezę.Ja od 30 lat słyszę jaka to w Polsce jest niska wydajność,źle wykształcona kadra i zbyt wysoka minimalna pensja.
Efektywność pracy w Polsce jest w porównaniu do UK bardzo wysoka bo koszty pracy są u nas nadal ŚMIESZNIE niskie.Niemiec przyjeżdża by otworzyć tu fabrykę VW i rzuca na stół 2500 euro-"macie mi za te pieniądze znaleźć inżyniera z biegłym angielskim".Nazajutrz ma w biurze kilku kandydatów gotowych pracować za taką kasę.W Niemczech musiałby zapłacić za to 5000 euro.Za robotników weźmie se studentów za śmieszne 7 euro za godzinę.W Niemczech by musiał takim dać 18 i umowę o pracę.

Intel właśnie będzie otwierał w Polsce fabrykę procesorów-są zachwyceni poziomem wykształcenia polskich inżynierów i sumiennością robotników.Koreńczycy z LG nie chcą słyszeć o innym miejscu na inwestycję niż Polska.

Pensja[LIST] minimalna to narzędzie do tępienia januszy biznesu w Polsce B.W dużych miastach i tak zarobki na najpodlejszych stanowiskach są wyższe od minimalnej o dobre 20% więc nie wiem skąd twoje obawy.

Jeżeli inwestorom nie pasuje poziom wynagrodzeń w Polsce zawsze można się przenieść do Czech.Koszty pracy 30% większe,gorsza siatka dróg.Słowacja to samo.Litwa i Łotwa-mały rynek zbytu,większe koszty transportu.Rumunia i Bułgaria? Większa korupcja,gorsza infrastruktura drogowa,za duża odległość i koszty transportu.

Nie ma w Unii lepszego i tańszego kraju dla inwestorów niż Polska.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2024-01-02 07:07:37 (rok temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Intel od lat miał centrum inżynieryjne w Polsce, w Gdańsku. A procki to zapewne roboty będą produkować, a ludzie zapakują je do pudełek i wyślą dalej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 126.9 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 125.9 | 126.9 | 127.9 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,