MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prośba do emigrantów-nie róbcie ludziom w Polsce wody z mózgu

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

Str 13 z 137

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2014-11-08 15:04:41 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2014-11-08 14:56:28, unreal napisał(a):

Jeżeli jakiś emigrant przyjedzie w odwiedziny do Polski i powie że
Anglii jest lepiej i zyje jak człowiek-zgodzę się bo ma rację.Jeżeli oprócz tego doda że CENY W POLSCE I W ANGLII-A W SZCZEGÓLNOŚCI MIĘSA,WARZYW I OWOCÓW SĄ TAKIE SAME-należy nazwać go KOMPLETNYM DEBILEM,KTÓRY OPOWIADA BZDURY i skończyć z nim rozmowę.

A po co czekać i "nazywać go"?
Po prostu wal go w ryj od razu na dzień dobry, niech się obudzi w Polskiej rzeczywistości, nie będzie głupiej gadki.
:-8
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Wielim

Post #2 Ocena: 0

2014-11-08 15:16:14 (11 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

ZUS najniższy w Europie 900 złotych hahaha a jak nic nie zarobisz to i tak mając swoją firmę musisz zapłacić te 900 złotych. .. w Anglii ubezpieczenie dla samozatrudnionych wynosi coś koło 10 funtów na miesiąc! Do tego koszty pracodawcy napisałeś ze najniższe w UE hhahaha jeśli zarabiasz najniższą to masz na rękę 1242 złote a całkowity koszt Twojego stanowiska to jakieś 2500 tysiąca !!! Ty dostajesz 1680 z czego ponad 400 oddajesz państwu a pracodawca dokłada jeszcze następne 800 dla państwa! !! Gdyby koszty zatrudnienia były mniejsze wtedy ludzie w Polsce zarabiali by więcej! A tak kwitnie w Polsce praca na czarno bo i dla pracowników i dla pracodawcy lepiej jest płacić 1500-2000 "pod stołem"

Do góry stronyOffline

unreal

Post #3 Ocena: -2

2014-11-08 15:36:07 (11 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

wielim-opowiadasz bzdury-widac że dawno nie byłeś w polsce-calkowity koszt pracodawcy przy minimalnej krajowej to 2030 zl czyli pracodawca dokłada 350 zł jeszcze do twojej pensji brutto.Acha czyli mam rozumieć że samozatrudniony Anglik za 10 funtów miesięcznie ma;
1.ubezpiecznie emerytalne
2rentowe
3wypadkowe
4podatek dochodowy
5składkę zdrowotną?

chyba ci się coś pomyliło.

I tak 900 zl to nisku zus-gdyż jak sam widzisz nawet przy minimalnej krajowej opłaty za pracownika to prawie 800 zł

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #4 Ocena: 0

2014-11-08 15:36:57 (11 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Cytat:

2014-11-08 15:04:41, krakn napisał(a):
Cytat:

Anglii jest lepiej i zyje jak człowiek-zgodzę się bo ma rację.Jeżeli oprócz tego doda że CENY W POLSCE I W ANGLII-A W SZCZEGÓLNOŚCI MIĘSA,WARZYW I OWOCÓW SĄ TAKIE SAME-należy nazwać go KOMPLETNYM DEBILEM,KTÓRY OPOWIADA BZDURY i skończyć z nim rozmowę.

Cóż. Wydaje sie, ze po Twoim komentarzu to tylko Ciebie mozna tak nazwać.
Zwłaszcza, ze z tyloma procentami emigrantów rozmawiałeś i posiadasz taka wiedzę. Słabe.

Zatem o cenach juz nie bede sie wypowiadał.
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

zawrocony

Post #5 Ocena: 0

2014-11-08 15:41:22 (11 lat temu)

zawrocony

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2014

Cytat:

2014-11-08 15:04:41, krakn napisał(a):
Cytat:

A po co czekać i "nazywać go"?
Po prostu wal go w ryj od razu na dzień dobry, niech się obudzi w Polskiej rzeczywistości, nie będzie głupiej gadki.
Jak mowia ze ceny sa te same czy nizsze to porownuja zarobki, np. w Polsce ktos zarabia 2tys zl a w Anglii 2tys funtow - jeden do jednego. Przy tych samych zarobkach porownuje sie cene w sklepie, w Polsce za paliwo przy tym zarobku zaplace okolo 5zl a w Anglii 1.40 , wynajecie domu(nie mieszkania) moze okolo 2tys zl lub wiecej, w Anglii okolo 800 ( cena zalezy od miasta ) itd. przeliczajcie jeden do jednego nawet przy zarobku 1200 funtow. Jesli zarobie w Polsce 1 tys zl to panstwo skroi mnie z podatku jeszcze, w Anglii nie.

" Chciałbym wiedzieć co wy emigranci myślice o waszych zarobkach w Uk-czy czujecie się murzynami? czy czujecie się wykorzystywani i jesteście PEWNI że angielski pracodawca mógłby wam płacić więcej? czy jesteście w pewien sposób roszczeniowi? A jak sprawa wygląda z Anglikami?-czy oni tez narzekają że pracodwacy ich dymają i są okradani przez państwo? czy ogólnie to naród często narzekający i sfrustrowany? "

Nigdy nie czulem sie wykorzystywany, jesli czuje ze moglbym miec wiecej to ide i rozmawiam o mojej przyszlosci, do tej pory nikt nie dostal nic u nas i odchodzili ( wszyscy anglicy ) , ja po rozmowie dostalem 3tys rocznie wiecej od juz plus 2tys w nastepnym roku. Jesli komus stawka nie odpowiada to zmienia prace i nie ma z tym problemu.
Jestem rogaczem pospolitym.....

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AlmostFamous

Post #6 Ocena: 0

2014-11-08 15:56:03 (11 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Ja rowniez nie czułem i nie czuje sie wykorzystywany.
W moim oddziale firmy pracują Polacy i inne narodowości.
Anglicy to ok 40 % składu. Wszyscy dostajemy identyczne pensje. Wszyscy za tydzien dostajemy jednakowa podwyżkę. Troszke ponad 2000 w skali roku czy to Polak czy Brytyjczyk.

Tydzien temu kupiłem nowego laptopa. Stary juz nie chciał współpracowac. W Polsce podobny model o ok 500zl droższy. No i co tu duzo mowić. Tutaj go kupiłem za tygodniówkę i jeszcze zostało ;) w Polsce całe 3 tys jesli ktos tyle zarabia musiałaby oddać. A gdzie zycie, mieszkanie i inne potrzeby??
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2014-11-08 15:57:27 (11 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

re: negritude

Cytat:
Jak to wygląda u was w Anglii?

Jak sobie poscielili, tak sie wysypiaja. Raczej sa zadowoleni z zycia, patrz wczesniejsze wzmianki o panstwie opiekunczym.

Indywidualne ambicje i aspiracja tez sa raczej wprost proporcjonalne do oczekiwan/ potrzeb/ przyzwyczajen danej grupy* spolecznej.

:-)

*klasy, polki
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

NightFury

Post #8 Ocena: 0

2014-11-08 16:14:25 (11 lat temu)

NightFury

Kobieta

Z nami od: 25-01-2012

Ale zes sie przyczepil do tych cen zywnosci. Normalnie jak nawiedzony jakis.
Dobrze niech ci bedzie. Ceny zywnosci sa takie same. Ale moze zastanow sie czemu cie to tak bodzie, hm?
Ja tez czasami musze sluchac roznych wieszczy i bajkodziei ale jakos nie wystepuje u mnie chec do wyzywania ich. A tu jakas taka...agresja...
Juz ci kilka osob powiedzialo ze takie przeliczanie zlotowek na funty nie ma w ogole sensu.
Licza sie mozliwosci, ktore jak na moj gust sa wieksze w UK niz w PL.
No ale dla przykladu...pojde do Ikei w Polsce i bede chciala kupic zestaw wypoczynkowy przypuscmy za 1000zl. Dla kogos kto zarabia te 1600zl to juz moze byc problem.
W UK pojde do Ikei, bede chciala ten sam zestaw, cena w przeliczeniu na funty wyniesie £185.55. Jesli ktos zarabia £1600 to sobie taki zestaw moze co miesiac inny kupowac i go to za bardzo po kieszeni nie uderzy.

Tez nigdy nie czulam sie wykorzystywana czy w jakis sposob mniej oplacana w stosunku do kolegow wykonujacych taka sama prace.
Nie czuje sie zadnym murzynem bo nim nie jestem i nigdy nie bylam tak traktowana.
Ale pamietam jak mnie kilka lat temu w Polsce w urzedzie sprowadzono do poziomu wod gruntowych jak probowalam zarejestrowac fakt ze wyszlam za maz :) To juz nawet nie byl murzyn ale galaretowata ameba.
Wsrod Anglikow, tak samo jak wsrod innych narodowosci, zawsze znajdzie sie ktos komu bedzie sie wudawalo ze mu za malo placa, albo ktos sfrustrowany, roszczeniowy czy inny...Taka natura ludzka, niezaleznie od narodowosci. Ale wiem ze jak mi obecna praca przestanie pasowac to sobie pojde i poszukam innej a w Polsce juz sie tak nie da zrobic. Mozna sie grubo przejechac.
Music leads me through my life

Do góry stronyOffline

zealot

Post #9 Ocena: 0

2014-11-08 16:38:32 (11 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2014-11-08 15:36:07, unreal napisał(a):
wielim-opowiadasz bzdury-widac że dawno nie byłeś w polsce-calkowity koszt pracodawcy przy minimalnej krajowej to 2030 zl czyli pracodawca dokłada 350 zł jeszcze do twojej pensji brutto.Acha czyli mam rozumieć że samozatrudniony Anglik za 10 funtów miesięcznie ma;
1.ubezpiecznie emerytalne
2rentowe
3wypadkowe
4podatek dochodowy
5składkę zdrowotną?

chyba ci się coś pomyliło.

I tak 900 zl to nisku zus-gdyż jak sam widzisz nawet przy minimalnej krajowej opłaty za pracownika to prawie 800 zł

Kolega dobrze pisze, choć może nie do końca doprecyzował. Osoba samozatrudniona musi obowiązkowo płacić 2,75 funta tygodniowo na ubezpieczenie, bez względu na to czy firma zarabia czy nie. Jeśli samozatrudniony po odjęciu kosztów zarabia rocznie ponad 8tys. funtów to jeszcze musi dodatkowo zapłacić na ubezpieczenie 9% z tych zarobków powyżej 8 tys. Jak zarabia się poniżej 10tys. to podatku też się nie płaci. Czyli system jest dobry. Zaczynając działać na własną rękę praktycznie nie ma się żadnych kosztów. W polsce czy zarabiasz czy nie zarabiasz to zus trzeba płacić.

Darmowa opieka medyczna przysługuje wszystkim mieszkańcom tego kraju, nie ważne czy ta osoba jest wiecznie bezrobotna, zatrudniona czy samo-zatrudnona. Nie ma znaczenia czy i w jakiej kwocie opłacane były jakieś tam składki ubezpieczeniowe.

Emerytura państwowa jest śmiesznie niska. Z tego co słyszałem to osoby samo-zatrudnione, które mało zarabiały dostają tylko jakiś tam procent z tej emerytury.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

unreal

Post #10 Ocena: 0

2014-11-08 16:50:52 (11 lat temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

czyli jednak coś za coś niskie opłaty od działalności-niska emerytura.W Polsce to wygląda trochę inaczej za te ok 900 zł zusu miesięcznie przedsiębiorca dostanie taką emeryturè jak obywatel zarabiajàcy 2600 brutto podczas swojej kariery zawodowej-emerytura będzie skromna ale nie najnisza

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 137 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 135 | 136 | 137 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,