Str 115.9 z 137 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Misia13 |
Post #1 Ocena: 0 2020-03-02 16:54:28 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-03-02 16:18:42, Turefu napisał(a):
Cytat:
2020-03-02 13:27:09, SweetLiar napisał(a):
Nie daj się Cris wciągnąć w tanie gierki erystyczne ~atakujesz mnie, nie masz argumentów, niski poziom dyskusji~
Zaraz zacznie do Ciebie pisać per Krzysiu jednocześnie zarzucając ataki personalne innym.
Mnie zastanawia dlaczego w UK nie widać na ulicach miast starszych osób poruszających się na wózkach elektrycznych tak jak to ma miejsce w Holandii czy Niemczech. Ile razy jestem w sklepie widzę staruszków ledwo powłóczących nogami, o lasce albo wdrapujących się z trudem do autobusu. O metrze nie wspomnę.
Niby te wózki są refundowane tyle, że jak już ktoś takim jeździ to chyba bardziej dla własnej wygody skoro bez trudu z niego wstaje i podskakuje do najwyższej półki sklepowej, a ci którzy naprawdę ich potrzebują muszą się męczyć
Nie widac? Ja widze Cala mase skuterow, Ale Ja mieszkam w malej miejscowosci. To tutaj czeste, ze na emeryture ludzie sie przenosza do mniejszych, cichych miasteczek.
U mnie tez duzo...
|

|
 |
|
|
camilius |
Post #2 Ocena: 0 2020-03-02 17:08:10 (5 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2015 Skąd: Nottingham |
Cytat:
2020-03-01 10:57:29, Wielim napisał(a):
Akurat jestem przeciwko zakazowi handlu w niedzielę i osobiście rozwiazalbym to inaczej mianowicie wprowadzić obowiązek podwójnej płacy dla pracujących w niedzielę . Ten kto chciałby mieć pracownika i otwarty sklep musiałby ekstra zapłacić by zarobić a i pewnie na brak chętnych do pracy w niedzielę nikt by nie narzekał
Podczas tzw."konsultacji" z pracodawcami padało wiele takich propozycji ze strony rządowej i związkowej !!! Były one od razu przez nich negowane argumentem,że przecież pracownik może sobie wybrać dzień wolny w tygodniu za pracującą niedzielę....
A nikt nie zapytał,że może komuś jest niepotrzebny taki wolny dzień tylko woli zapłatę 100% większą ...???
W 2018 roku minimalna stawka godzinowa na umowę-zlecenie wynosiła 13,70 zł/h i do zawału doprowadziłoby zapłacić 27,40 zł za godzinę niedzielnemu pracownikowi  
Nie chcieli się na to zgodzić to mają jak mają ...
|

|
 |
|
unreal |
Post #3 Ocena: 0 2020-03-02 17:14:36 (5 lat temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Cytat:
2020-03-02 06:56:36, NightFury napisał(a):
Cytat:
2020-03-01 18:21:49, Wielim napisał(a):
Ada nie ma ułatwień dla niepełnosprawnych w Polsce ? Na każdym dworcu w miastach są obowiązkowe windy łączące perony , nawet małych stacjach gdzie nie można przejechać wózkiem przez tory , tymczasem w Londynie takie windy są tylko w nowych stacjach metra Jubilee Line I na największych stacjach pociągowych . Do tego zauważyłem że do większości urzędów są normalne schody jak i podjazdy . Oczywiście nie wszędzie się da , prawie wszystkie polskie starówki to stare poniemieckie kamienice .
To u mnie najwyraźniej odwrotnie. Nawet mój dzielnicowy pałac ślubów ma schody. Wspaniałe, piękne schody. Zdjęcia na nich wychodzą ładne. Ale już nie dla osoby niepełnosprawnej.
Zreszta, po co na każdej stacji windy dla niepełnosprawnych kiedy oni do tej stacji nie dojada bo tramwaje maja schody?
Z kolei w UK, w tej części gdzie ja mieszkam, wszystkie autobusy są niskopodłogowe z rampa i wszystkie urzędy maja dostęp dla niepełnosprawnych, zarówno petentów jak i pracowników, bo tego wymaga prawo od i stytucji rządowych.
Zupełnie jak we Wrocławiu-wszystkie autobusy są niskopodłogowe z rampą,prawie wszystkie tramwaje niskopodłogowe a niektóre nawet z elektrycznie wysuwaną rampą,a do większości urzędów jest podjazd dla wózków.
Zamawianie ciecia 2 dni wcześniej,żeby wsadził inwalidę do windy? Co to za bzdury?
Mam jeszcze pytanie-Polacy żyjący w Anglii nadal wierzą,ze w Ojczyźnie chodzą niedźwiedzie po ulicy,czy już nie?
|

|
 |
|
Misia13 |
Post #4 Ocena: 0 2020-03-02 17:17:08 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Hi.
Pierwszy jest z Amazon. 6 w pudeleczku za 20£.
Drugi ze sklepu zoologicznego w Polsce 3 w pudeleczku sprzedawany indywidualnie... cena podana.
 Opinia moderatora: Dodane zdjecie. Konefka
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #5 Ocena: +1 2020-03-02 17:34:21 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Niestety, wsparcie dla osoby niepelnosprawnej na dworcu kolejowym w Pl trzeba zamawiac z wyprzedzeniem co najmniej 48h, takie sa ogolne zasady i realia.
w wielu miastach komunikacja miejska jest tylko/az czesciowo dostosowana do wozkow/osob niepelnosprawnych.
Calkiem niedawno znajomi z roznych miejsc w Pl wspminali o specyficznych lokalizacjach orzecznikow ZUS-u, z reguly na obrzezach miast, z schodkami do budynkow, bez rozwiazan badz z bardzo limitowanymi dla osob mniej sprawnych fizycznie.
|

|
 |
|
|
Wielim |
Post #6 Ocena: 0 2020-03-02 18:28:11 (5 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nightfury może to zależy od miasta , u mnie s rodzinnym mieście wszystkie autobusy są niemal że niskopodłogowe to jeszcze elektryczne a na dodatek darmowe . Z kolei w Londynie wszystkie taksówki muszą spełnić wymogi by zabrać niepełnosprawnego wraz z wózkiem na pokład ale w innych miastach UK takiego wymogu już nie ma
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #7 Ocena: 0 2020-03-02 19:14:50 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Zamawianie ciecia 2 dni wcześniej,żeby wsadził inwalidę do windy? Co to za bzdury?
Zanim zaczniesz sam bzdury pisać, sprawdź ma stronie PKP.
Może w większych miastach są autobusy przystosowane, ale ludzie niepełnosprawni mieszkają wszędzie, nie tylko w dużych miastach. Biorąc pod uwagę koszty życia i wysokość rent, życie w wielkim mieście nie sprzyja osobom na rentach, więc logika podpowiada, że środki transportu powinny być dostosowane również w małych miejscowościach.
Mam zdjęcie z pociągu na stacji w stolicy tez gdzie peron i pociągu poziom do pokonania z drabiny prawie...
Ada
|

|
 |
|
Wielim |
Post #8 Ocena: 0 2020-03-02 19:25:23 (5 lat temu) |
Ada ale tak jest wszędzie w Europie. Czy emeryta ze swoją nędzną emerytura 160 funtów tygodniowo na cokolwiek stać ? W Londynie tyle kosztuje wynajęcie pokoju . Duża część korzysta z food banków a przy supermarketowych półkach gdzie wyprzedaje się rzeczy z kończącą się datą przydatności widać prawie samych emerytów . [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 02-03-2020 19:25 ]
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2020-03-02 19:28:44 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wlasnie bylo wspomniane, ze renta/mala emerytura nie bardzo pozwala na zycie w duzym miescie.
Ale clue, to kwestia transporu publicznego.
W UK fajnie funkcjonuje np.Ring and Ride system.
|

|
 |
|
Wielim |
Post #10 Ocena: 0 2020-03-02 19:38:35 (5 lat temu) |
Councile często opłacają niepełnosprawnym dzieciom taksówki do szkoły w Londynie przez aplikację , nie wiem jak w innych miastach . Pisząc o Londynie i transporcie publicznym należy wspomnieć że mimo to że jest świetnie rozwinięty to jednak chyba najdroższy na świecie . Za metro w Rzymie płaciłem 1.5 euro
|

|
 |
|